tgoop.com/aliafshari52/18348
Last Update:
فحشهای جنسی پهلویطلبان در امتداد پدرسالاری شاهان پهلوی
علی افشاری
✍️ برخورد سخیفی که عدهای از پهلویطلبان با تعرض به حوزه شخصی دختر #علی_جوانمردی کردند، بسیار تکاندهنده بود. این برخورد را باید در چارچوب نگاه سکسیستی، مردسالارانه و زن ستیزانه این جماعت ارزیابی کرد که چون جمهوری اسلامی بدن زن را حوزه تملک سیاسی و سلطه میدانند! نمیخواهم حکم کلی بدهم، قطعا برخی از مدافعان پهلوی چون حزب مشروطه ایران با این هتاکیها مخالف هستند.
✍️ اما اگر هستیشناسانه با ماجرا برخورد کنیم ریشه مشکل در نگاه ابزاری شاهان پهلوی است. رضا پهلوی نیز ادامه دهنده راه آنها است. مخالفت عامه پهلویطلبان با جنبش آوانگارد «زن زندگی ازادی» در امتداد سیاست زن بمثابه سوژه جنسی، پدرسالاری سیاسی و ابژه کار در چارچوب پاسداشت موازین مقدس ملی و اراده ملوکانه است. فحشهای جنسی و جنسیتی اکثر پهلویطلبان تصادفی نیست، بلکه لمپنیسم و نگاه جنسیتزده مندرج در بافت هویتی پهلوی را نمایان میسازد.
✍️ هیچگاه زن بمثابه سوژه انسانی و نفی مردسالاری، در منظومه گفتمانی و سیاسی پهلویها جایگاهی نداشته است! اساسا زن موجودیت مستقلی نداشته است که واجد حقوق بنیادین خودآئین باشد! از دید آنان زن مرهون عطیه ملوکانه است که باید پذیرای پدرسالاری باشد.
✍️ همه ساله در دوران سلطنت پهلویها بعد از سال ۱۳۱۴ خورشیدی زنان جمع میشدند و پاره شدن «سند رقیتشان» توسط رضا شاه را جشن میگرفتند و سپاس میگفتند! بدون آنکه اشارهای به مبارزات گسترده نسلهای مختلف زنان ایرانی در حوزه نظری، سیاسی و میدانی از اواخر سلطنت ناصرالدین شاه تا آغاز سلسله پهلوی بشود! با اجبار و مداخله دربار تشکلهای مستقل زنان در دوران سلطنت رضا شاه تعطیل شدند تا تمامی اعتبار پیشرفتهای به دست آمده در سایه مبارزات اجتماعی و سیاسی زنان و تلاشهای روشنفکران و نوگرایان دینی از پایین به بالا به جیب رضا شاه ریخته شده و مناسبات زنان از بالا مدیریت شود! سالها پیش از سلطنت رضا شاه بخشی از زنان حجاب نداشتند بدون اینکه داغ و درفشی باشد!
✍️ انگیزه اصلی او از کشف حجاب اجباری، شان انسانی زن و حق پوشش آزاد نبود، بلکه بعد از سفر به ترکیه به این فکر افتاد که از لحاظ اقتصادی از کار زنان ایرانی استفاده شود برای کشور! کشور هم در نگاه رضا شاه باید در چارچوب گزاره “شاه بزرگ و ملت کوچک” اداره میشد.
در نطق مربوطه هم آن را علنی گفت: «نباید تصور کنیم که ممکن است نیمی از افراد ملت را به حساب نیاوریم و یا به عبارت دیگر نباید این نیت را داشته باشیم که نیمی از قوه عامله مملکت بیکاری و عاطل و باطل بماند.» در این خصوص هم بیاطلاع بود چون اکثر جمعیت وقت ایران در روستاها و مناطق عشایری زندگی میکردند که زنان کانون اصلی کار و تولید در آنجا بودند.
✍️ اظهارات زنستیزانه محمدرضا شاه در چارچوب مردسالاری و روابط بیبندوبار او نشانگر نگاه ابزاری و جنسی او به زنان بود. مناسبات رضا پهلوی نیز مشابه پدرش است! فرح پهلوی نیز اظهاراتی در شان جنبش مستقل زنان و در چارچوب نگاه مترقی نداشته است! او نیز مانند رضا شاه و محمدرضا شاه، بر روی وجه مادرانه زنان تمرکز کرده و آن را اصل قرار داده است.
✍️ البته این را باید متذکر شد که پهلویها به صورت نسبی زنستیزی کمتری از جمهوری اسلامی داشتند که ویژگی ارتجاعی را هم بر مشکلات افزود. اما ارجاع به تحصیلات و کسب مقامهای علمی، اجتماعی و تخصصی زنان در دوران حکومت آنها در چارچوب نگاه مکانیکی، نه تنها قانع کننده نیست بلکه اتفاقا جمهوری اسلامی کارنامه بهتری از حکومت پهلویها در این خصوص دارد.
✍️ منتهی پیشرفت زنان در تاریخ معاصر در تحلیل آخر بیشتر محصول جبر زمانه و تلاشهای خودبنیاد زنان ایرانی در حوزههای مختلف است.
@Aliafshari52
BY روزنوشتهای على افشارى
Share with your friend now:
tgoop.com/aliafshari52/18348