tgoop.com/aliafshari52/18361
Last Update:
🔴 مزارع ترول: ابزاری برای کنترل افکار در قرن بیست و یکم
✍️ رضا علیپور
🔺با گسترش شبکههای اجتماعی، شکل نوینی از عملیات روانی و پروپاگاندا پدیدار شده است که با هزینهای اندک، میتواند تأثیر بسزایی در شکلدهی و منحرفکردن افکار عمومی داشته باشد. پدیدهای که از آن با عنوان «مزارع ترول- Troll Farm» یا «کارخانههای ترول- Troll Factory» یاد میشود، به گروههایی از کاربران هماهنگ (اعم از افراد حقیقی یا ربات) اشاره دارد که اغلب با انگیزههای سیاسی، تجاری یا تبلیغاتی برای تخریب رقبا، تغییر روند بحثهای عمومی یا ترویج اطلاعات نادرست به کار گرفته میشوند. تجربههای متعدد در سراسر جهان نشان میدهد که حتی با مبالغ ناچیز میتوان کمپینهای گستردهای از حسابهای جعلی یا مزدوران اینترنتی راهاندازی کرد و شخصیت افراد را خدشهدار یا افکار عمومی را دستکاری کرد.
۱) مدیریت افکار عمومی با هزینه کم
مشاهدات از فضای مجازی ایران و سایر کشورها حاکی از آن است که ترور شخصیت و تخریب چهرهها در فضای آنلاین، بهمراتب آسانتر و ارزانتر از روشهای سنتی است.
۲) مزارع ترول در سراسر جهان
و اما پدیدهی مزارع ترول تنها به فضای فارسیزبان و ایران محدود نمیشود. گزارشهای بینالمللی (از جمله گزارش سازمان Freedom House) به موارد متعددی از دخالت دولتها و گروههای سیاسی در ایجاد «ارتشهای مجازی» یا «جنگجویان کیبوردی» اشاره میکند از جمهوری اسلامی ایران و افغانستان گرفته تا ایالات متحده آمریکا، دولت ها و گروههای مختلف سعی در دستکاری افکرا عمومی دارند.
۳) تأثیر بر افکار عمومی و خطر سنجش نادرست
مهمترین خطری که مزارع ترول برای جامعه ایجاد میکنند، تحریف گستردهی واقعیت در سطح جامعه است؛ فضایی که بحثهای منطقی جای خود را به توهین، اطلاعات نادرست، و ذهنتی بیثبات میدهد. دیده شده که این حسابهای جعلی قادرند هشتگها و جریانهای رسانهای را بهنفع گروهی خاص داغ کنند و در نهایت، افکار عمومیِ واقعی را پشت سرِ محتوای غوغاسالار پنهان سازند. همین موضوع سبب میشود ابزارهایی نظیر نظرسنجیهای آنلاین یا تحلیل بازخورد شبکههای اجتماعی برای سنجش واقعی افکار مردم، فاقد دقت و اعتبار کافی باشند.
۴) نقش قدرت سیاسی و مالی
بدیهی است که هرجا سرمایه و منافع کلان وجود دارد، امکان سوءاستفاده از فضای آنلاین نیز بیشتر خواهد بود. تجربه نشان میدهد که همدولتیها و همشرکتهای تجاری، از این روش بهره میبرند تا صدای رقیبان یا منتقدان خود را در فضای مجازی تضعیف کنند. قدرت سیاسی و مالی یک دولت، حزب، یا الیگارش میتواند جریانهای رسانهای را به نفع خود منقلب کند؛ پدیدهای که با ادغام تبلیغات هماهنگ و حسابهای جعلی، بهسادگی رشتههای تحلیل و گفتوگوی آزاد را پاره کرده و مسیر افکار عمومی را منحرف میکند.
برای مطالعهی متن کامل و مشاهده نمونهها و مثالها اینجا مراجعه کنید
جمهوری ایرانی در WhatsApp
@IranianRepublic
BY روزنوشتهای على افشارى
Share with your friend now:
tgoop.com/aliafshari52/18361