Telegram Web
⚡️چرا به اینجا رسیدیم؟

      رضا بابایی

🔹فرهنگ، سیاست، اقتصاد، دین، اخلاق، همدلی دولت‌ملت، اعتماد ملی و امید به آینده و میهن‌دوستی، در ایران وضع خوبی ندارد. اگر کسی معتقد است که چنین نیست، می‌تواند همچنان از اخبار صداوسیما لذت ببرد؛ ولی کسانی مانند من که کشور را در خطر می‌بینند، نخست باید بیندیشند که چرا و چگونه به اینجا رسیدیم و سپس در پی راهی برای ‌برون‌رفت از وضع کنونی باشند. به گمان من، وضعیت امروز ما نتیجۀ خام‌اندیشی در چند حوزۀ راهبردی است:
در حوزۀ سیاست، ما گمان کردیم که پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۵۷، آغاز دورانی تازه است؛ در حالی که دوران جدید، با انسان‌های جدید آغاز نمی‌شود؛ بلکه ساده‌ترین معنای انقلاب، تغییر نگاه جامعه به مسئلۀ قدرت و مناسبات ساختاری آن با ملت(به عنوان منبع مشروعیت) است. تا چنین تحولی رخ ندهد، هر گونه تغییری در هر سطحی از مناصب و مقامات، ادامۀ وضع پیشین در قالبی دیگر است.

🔹خام‌اندیشی ما در حوزۀ فرهنگ، اولا بی‌خبری از ماهیت سرکش آن در برابر هر گونه دستور و فرمان بود؛ ثانیا میل غریزی فرهنگ را به پیوند با جهانِ بیرون از مرزهای ملی نادیده گرفتیم، و ثالثا فراموش کردیم که فرهنگ به طرزی باورنکردنی استعداد فریب‌خوردگی دارد.

🔹در حوزۀ دین نیز مرتکب خطاهایی ویرانگر شدیم. در اینجا به یکی از آنها اشاره می‌کنم: تأثیرگذاری اخلاقی و معنوی و سعادت‌بخش دین، تنها در صورتی است که در حاشیه بنشیند و از خطر روزمّرگی‌ و سیاست‌زدگی در امان باشد؛ وگرنه تبدیل به نهادی عرفی و کارافزا و مانع‌تراش می‌شود. دین، مانند هنر و فلسفه و بنگاه‌‌های روشنفکری، نباید حضور در برخی میدان‌ها مانند سیاست و اقتصاد را هوس کند؛ وگرنه در برابر گرگ سیاست و گربۀ اقتصاد، لقمه‌ای بیش نیست و به آسانی از گلوی رندان و قدرت‌پرستان و ثروت‌اندوزان پایین می‌رود. دین، اگر حاشیۀ امن قدسی را رها کند و در متن حوادث عرفی غرق شود، به ماهیت و رسالت ارشادی خود خیانت کرده است. کسانی که آمیزش دین را با همۀ پدیده‌های اجتماعی می‌پسندند، معمولا به حضور برخی احکام عمومی در متون دینی و سیرۀ پیشوایان استدلال می‌کنند؛ غافل از آنکه همۀ آنچه در متون آمده و همۀ آنچه از پیشوایان سر زده است، صبغۀ ابدی و شرعی ندارد؛ بلکه گاهی اقتضای زمانه و فرهنگ آن دوران بوده است. ما هیچ گونه حجت شرعی یا دلیل عقلی نداریم که وظیفۀ ما تکرار صوری و فرمالیتۀ تاریخ دین است.

🔹اما خطای بزرگ در حوزۀ اقتصاد، غفلت عمدی از توسعه و اهتمام بیمارگونه به خودکفایی است؛ حال آنکه حذف تعاملات اقتصادی با کشوری‌های دیگر به بهانۀ خودکفایی، غیر از آنکه گاهی صرفۀ اقتصادی ندارد، امنیت کشور را هم به خطر می‌اندازد؛ زیرا آنقدر که قدرت اقتصادی و حضور فعال در بازارهای جهانی، امنیت‌زا است، خودکفایی در گندم و برنج و هواپیما منشأ امنیت نیست. تجربۀ چین پیش روی ما است. اکنون توسعۀ اقتصادی این کشور و قبول سرمایه‌گذاری‌های خارجی، آن را به قدرتی سیاسی نیز تبدیل کرده است. غفلت عمدی از توسعه در ایران به قدری است که اگر از دوران پیش از انقلاب برای توسعه ریل‌گذاری نشده بود، اکنون ما کرۀ شمالی دوم بودیم.

🔹راه برون‌رفت، توسعۀ سیاسی و تغییر نگاه به امر کشورداری است؛ اما تا آن هنگام ما نیاز به دورانی داریم که در آن پس از نیم‌قرن تنش‌های داخلی و چالش‌های خارجی، اندکی آرامش را تجربه کنیم. وقت آن رسیده است که سران قوا و امامان جمعه و همۀ مسئولان کشوری و لشکری، دست‌کم در سخنرانی‌ها و در رسانه‌های عمومی، لحن و ادبیاتی دیگر برگزینند و از خشم و خصومت زبانی بکاهند. ما تا دورۀ آرامش نسبی و رفاه حداقلی را نگذرانیم، برای گام‌های بزرگ‌تر آماده نمی‌شویم. بنابراین تنش‌زدایی از هر راهی و در هر سطحی و با هر ابزاری، وظیفه‌ای عمومی و ملی است؛ حتی اگر نظم سیاسی کشور، روشی دیگر را بپسندد.

https://www.tgoop.com/andishedinimoaser
🔻حقوق شهروندی از نگاه آیت‌الله سیستانی؛ امتداد گفتمان آیت‌الله نایینی

✔️کتاب «آیت‌الله سیستانی و حقوق شهروندی»، به قلم محمدهادی زاهد غروی، تازه‌ترین اثر پژوهشکده اندیشه دینی معاصر که توسط انتشارات سهل در صد صفحه منتشر شده، به بررسی اندیشه‌های آیت‌الله سیستانی درباره حقوق شهروندی پرداخته است؛ مفهومی بنیادین که بر حقوق برابر تمامی شهروندان، فارغ از تفاوت‌های دینی، قومی و زبانی تأکید دارد. در این کتاب، اصولی همچون کرامت انسانی، مشارکت مردمی و احترام به قانون به‌عنوان محورهای اصلی اندیشه آیت‌الله سیستانی مطرح شده‌اند. آیت‌الله سیستانی با پذیرش نقش دین در سیاست، بر حضور حداقلی روحانیت در امور اجرایی تأکید کرده و جایگاه نظارتی و ارشادی را برای آنان مناسب دانسته است.

📎 پیوند به متن کامل این یادداشت در سایت دین‌آنلاین

https://www.dinonline.com/44317/

https://www.tgoop.com/andishedinimoaser
▫️▫️پیش نشست همایش ملی وفاق با عنوان:

«الهیات وفاق»

◽️اساتید:

🔹دکتر مسلم محمدی (رئیس دانشکدگان و دانشیار دانشکده الهیات دانشکدگان فارابی)

🔹دکتر علی راد (دانشیار دانشکده الهیات دانشکدگان فارابی)

🔹دکتر مهراب صادق نیا (دانشیار دانشگاه ادیان و مذاهب)

🔹دبیر نشست: دکتر علی مهجور (استادیار پژوهشکده اندیشه دینی معاصر)

🔸زمان: دوشنبه(17دی 1403) - ساعت: 10:30

🔸مکان: قم، بلوار دانشگاه(جاده قدیم تهران)، دانشکدگان فارابی دانشگاه تهران، تالار امام هادی(ع) دانشکده الهیات
Audio
#اختصاصی

پژوهشکده انديشه دينی معاصر:  اخلاق اجتماعی

✔️انسان اخلاقی؛انسان الهی

      🎙استاد محمدصادق کاملان

موضوع کلی «زیست اخلاقی» است، اما موضوع انتخابی، «انسان اخلاقی؛ انسان الهی» است؛ بدین معنا که انسان الهی، همان انسانی است که به اخلاق، تخلق یافته و به اصول اخلاقی، پایبند است.

https://www.tgoop.com/andishedinimoaser
4_5764835628747332368.pdf
423.7 KB
◻️بررسی سرمایه فرهنگی بوردیو و رشد در تعالیم دینی

نويسندگان :
ابراهیم فتحی و طیبه دهقان‌پور فراشاه


🔖مقاله حاضر به بررسی دو مفهوم سرمایه فرهنگی بوردیو و رشد در تعالیم دینی و رابطه میان آن دو می پردازد.

🔖 مرور پژوهش های خارجی نشان داده که مفهوم سرمایه فرهنگی در هر دوره ای، با توجه به شرایط زمانی و مکانی هر جامعه، توسط محققان بازنگری شده، درحالی که در پژوهش های داخلی، مفهوم سرمایه فرهنگی در قالبی مشابه با تقسیم بندی بوردیویی به طور یکسان( بدون بازنگری) وبی توجه به معرفت فرهنگی مورداستفاده قرارگرفته است. درواقع، سرمایه یا رشد فرهنگی(در یک نگاه ترجمه ای) دارا بودن سرمایه انسانی الهی است؛ مسئله ای که در ادبیات بوردیو وجود نداشته، بلکه نگاه انتقادی بدان است. اما در تعالیم دینی، سرمایه فرهنگی دارایی و ظرفیت وجودی و کشش درونی به سوی رشد با دو شاخصه عام معرفت و شریعت(دین) مدنظر است.

🌐منبع: دین و سیاست فرهنگی سال هفتم بهار و تابستان ۱۳۹۹ شماره ۱۴ 185-211

@andishedinimoaser
Forwarded from عکس نگار
#معرفی_کتاب

⚡️حقوق شهروندی از نگاه آیت‌الله سیستانی؛ امتداد گفتمان آیت‌الله نایینی

کتاب «آیت‌الله سیستانی و حقوق شهروندی»، به قلم محمدهادی زاهد غروی، تازه‌ترین اثر پژوهشکده اندیشه دینی معاصر که توسط انتشارات سهل در صد صفحه منتشر شده، به بررسی اندیشه‌های آیت‌الله سیستانی درباره حقوق شهروندی پرداخته است؛ مفهومی بنیادین که بر حقوق برابر تمامی شهروندان، فارغ از تفاوت‌های دینی، قومی و زبانی تأکید دارد. در این کتاب، اصولی همچون کرامت انسانی، مشارکت مردمی و احترام به قانون به‌عنوان محورهای اصلی اندیشه آیت‌الله سیستانی مطرح شده‌اند. آیت‌الله سیستانی با پذیرش نقش دین در سیاست، بر حضور حداقلی روحانیت در امور اجرایی تأکید کرده و جایگاه نظارتی و ارشادی را برای آنان مناسب دانسته است

    بخشی از متن یادداشت معرفی کتاب:

🔹داستان مشروطه و نزاع فقهی فقهای موافق و مخالف هر چند در آن دوره بحث داغ محافل و حوزه‌های علمیه بود، اما پس از مدتی فروکش کرد و با آغاز سلطنت پهلوی می‌رفت که به فراموشی سپرده شود، اما با آغاز مخالفت‌های امام خمینی با محمدرضا پهلوی و تبعید ایشان به ترکیه و سپس به نجف و پرداختن ایشان به مسئله ولایت فقیه در ضمن بحث کتاب بیع شیخ انصاری و نگارش و تدوین آن به صورت کتابی با عنوان حکومت اسلامی (ولایت فقیه) و در نهایت پیروزی جمهوری اسلامی جان تازه‌ای یافت. و از آن زمان تاکنون کتاب‌ها، مقالات و نظریه‌های فراوانی در موافقت و مخالفت، ولایت فقیه، حکومت اسلامی، حاکمیت و حکمرانی ملی، انتخابات و ده‌ها مسئله دیگر ارائه شد.

🔹باری با پیروزی جمهور اسلامی و حاکمیت نظریه ولایت فقیه و غلبه گفتمان اسلامی سیاسی، می‌توان با اندکی تسامح، حکومت اسلامی ایران را امتداد گفتمان شیخ فضل‌الله نوری دانست که به حاکمیت قوانین شرعی تاکید داشت و نقش چندانی برای مردم در نظریه مشروعه خود قائل نبود. اما از سوی دیگر جریان موافق مشروطه و فقها و نظریه‌‌پردازانی که با آخوند خراسانی و نایینی بیشتر همدل بودند سعی می‌کردند قرائت دموکراتیکی از ولایت فقیه و حکومت اسلامی ارائه دهند و نقش مردم و حکمرانی ملی را پررنگ‌تر کنند، اما در عمل توفیق چندانی نیافتند و نتوانستند مبانی نظری خود را به کرسی عمل بنشانند.

🔹این تمام ماجرا نبود و گفتمان نایینی به کلی به محاق نرفت، زیرا در کشور همسایه و پس از سقوط صدام و بحران‌هایی که کشور عراق را درهم پیچیده بود، فقیهی آشنا و همدل با مبانی نظریه فقه سیاسی آخوند و نایینی که از قضا به واسطه استاد خود؛ آیت‌الله خویی شاگرد مدرسه نایینی نیز شمرده می‌شد، مرجعیت شیعیان و زعامت حوزه علمیه نجف را به عهده داشت و با اظهار نظرها و موضع‌گیری‌های خود که ریشه در مبانی دینی و فقهی داشت، توانست اندیشه‌های نایینی را تاحدودی به منصه ظهور برساند، و از این‌رو می‌توان بر این باور بود که گفتمان ایت‌الله سیستانی، امتداد گفتمان نایینی می‌باشد.

https://www.tgoop.com/andishedinimoaser
1_5165277590 (1).docx
90.9 KB
⚡️همبستگی اجتماعی راهی برای رشد فرهنگ دینی و پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی

    سیدمحمدعلی ایازی

امروز یکی از مشکلات جامعه رشد روزافزون آسیب‌های اجتماعی و کاهش معنویت است. متاسفانه در این سال‌های اخیر بسیاری از ساختارهای سنتی از بین رفته و ساختارهای نگه‌دارنده جامعه هم جایگزین نشده است. بسیاری از مناسبات اجتماعی و پیوند خانوادگی و نظارت‌ها کاهش پیدا کرده است و نقش دین و معنویت تخریب شده و فضای یأس بر جامعه حکم‌فرما شده است. همچنین در سطح عموم از روش‌ها و ابزارهائی استفاده شده که به جای اثر مطلوب پیوند و همدلی، به تشتت و از هم‌گسیختگی و فردگرائی انزواطلبانه منجر شده است. همبستگی‌های شعائری و مراسم مذهبی هرچند بیش از شکل معمول تبلیغ و بها داده شده، اما کمک چندانی به کنترل اجتماعی نکرده است. در برابر ترویج مراسم دینی موجب ایجاد حساسیت و گریز شده است.

https://www.tgoop.com/majmaqomh
https://www.tgoop.com/andishedinimoaser
⚡️فعاليت‌های خيريۀ نهاد دين؛ همبستگی يا هويت‌گرايی

     آرمان ذاکری

🔹 پرسش ما در اين پژوهش اين است که واکنش نهاد دين به عنوان يکی از مهم‌ترين نهادهای جامعه با کارکرد همبستگی اجتماعی، به مسائل اجتماعی چيست؟

🔹 از آنجا که مسائل اجتماعی به منابع مالی گره خورده، بايد ديد سازوکار فعاليت اقتصادی در نهاد دين و به‌ويژه روحانيت چگونه عمل می‌کند.

🔹 منظور ما از نهاد، هم به معنای سازمانی آن، نظير بيمارستان و مؤسسه و آموزشگاه و مسجد است و هم به معنای رفتارهای تکرارشونده مانند شهريه دادن و تبليغ.

🔹 نهاد خيريه در نظام يکسان‌انگار تصوف در ايران، در ميانه‌های دورۀ صفويه از هم می‌پاشد، اما اين نهاد در نظام تمايزگذار فقها با وکالت و نقابت و صدر و مرجعيت ادامه می‌يابد و با هدف حفظ تشيع، در وهلۀ اول به رفتارهای خيريۀ اعتقادی و پس از آن به خيريۀ اجتماعی می‌پردازد.

🔹 موقوفات به‌شدت تحت تأثير فضای سياسی، نهادی ناپايدار است، اما خمس که تا ميانۀ دورۀ قاجار به دليل جمعيت اندک و کمبود گردش مالی چندان تأثيرگذار نبوده، اندک‌اندک جای خود را پيدا می‌کند و با حضور حاج شيخ عبدالکريم حائری در قم و تأسيس حوزۀ علميه وجه نهادی می‌يابد و وجوهات، به شکلی جهت‌يافته به سوی بيمارستان‌سازی و مدرسه‌سازی و عمران و آبادی هدايت می‌شود.

🔹 اين نهاد پس از دورۀ تأسيس، در زمان آيت‌الله بروجردی با رشد اقتصادی کشور و بهبود وضعيت مالی مقلدان، به دورۀ تثبيت می‌رسد و حتی به خارج از کشور راه پيدا می‌کند.

🔹 در دورۀ آيت‌الله خوئی با فشارهای حکومت بعث عراق، سرمايه‌ها به خارج از کشور می‌رود و وجوهات دلاری مقلدان صرف شکل‌گيری مؤسسات ثبت‌‌شدۀ دولتی در غرب می‌گردد و قدرت علمای نجف افزايش می‌يابد.

پس از انقلاب ايران، از يک سو، درآميختگی نهادهای خيريۀ دولتی کار تفکيک ميان نهادهای مرجعيتی و دولتی را دشوار می‌کند و از سوی ديگر، موج دوم بنيادگرايی اسلامی در منطقه، و نگرانی از گسترش تبليغات اهل سنت، بخشی از اين وجوهات را به‌خصوص در مناطق تلفيقی، به سوی فعاليت‌های هويت‌گرايانه سوق می‌دهد.

🔹 بايد توجه داشت که بنيادگرايی افراطی نه يک مسئلۀ اعتقادی که امری برخاسته از يک امر اجتماعی و بعضاً واکنشی به بحران‌های اقتصادی است و اگر کسی می‌خواهد جلو رشد افراطی آن را بگيرد، بايد با فعاليت اجتماعی به اين کار بپردازد و حل مسائل اقتصادی و ساخت مدرسه و درمانگاه و ايجاد اشتغال در مناطق تلفيقی از مهم‌ترين کارها در اين زمينه است.

🔹 در بين همۀ علما، مجموعۀ بزرگ و پيچيدۀ آيت‌الله سيستانی با يک فدراليسم ارتباطی به گونۀ ديگری عمل می‌کند؛ دو فتوای آيت‌الله سيستانی:

يکی جلوگيری از صرف وجوهات در ساخت مسجد و حوزه و ديگر اجازه دادن به نمايندگان برای صرف وجوهات در مراکز پرداخت به جای ارسال آن به مرکز راه را برای اجتماعی‌سازی فعاليت‌های خيريه باز کرده است. علمای بلاد رفتارهای هويت‌گرايانۀ کمتری نسبت به علمای مرکز دارند؛ زيرا از نزديک با مردم و نيازها و مسائل آنان درگير هستند.

@Hekmat_Harkat
https://www.tgoop.com/andishedinimoaser
مقام "امین الله" ۱
هادی سروش
شرح "السلام علیک یا امین الله فی ارضه"

      🎙هادی سروش

📍عنوان"امین الله"عنوانِ اختصاصی علی(ع)
📍تفسیرِ امانت و امانت گذار و امانت پذیر
📍تفسیر آیه امانت قرآن و تطبیق با علی(ع)
📍پنج مرحله ازامانت پذیری امام علی بر اساس نهج البلاغه
📍دو سفارش مهم اخلاقی به شیعیان امیرالمومنین

https://www.tgoop.com/andishedinimoaser
▫️◽️به‌شرط آزادی و عدالت▫️◽️

     ✍️محمد صحتی سردرودی

وقتی گفته می‌شود کعبه آن خانه خدا و خلق، سینه‌چاک به پیشواز میلاد او شتافت؛ و یا زمانی که گفته می‌شود: «با عشقِ علی ابن ابی‌طالب(ع) هرگز گناهی زیان‌بار نیست چنان‌که با نفرت از او نیز هیچ کار نیکی سودی ندارد» جای شگفتی نیست زیرا که آن خبرِ درست و این حدیثِ صحیح نه غلوّ است نه مبالغه؛ اما و صد اما به دو شرط:
(1 . به‌شرط نفی و طردِ خدایان دروغین و ستمگستر تا یکتاپرستی تحقق یابد که توحید در مقام عینیّت و حقیقت می‌شود همان آزادگی و آزادی؛ (2 . به‌شرط انصاف و عدالت که هرگز هیچ عبادت و کار نیکی جز در مسیرِ دادخواهی و عدالتپرستی پشیزی ارزش ندارد چنان‌که با اقامۀ قسط و عدل و انصافمداری هیچ گناه و خطایی قابل‌تصور نیست و اگر هم باشد باوجود آزادی و عدالت چندان زیانی نخواهد داشت که درخور اعتنا گردد.
آری علی(ع) در قاموس اسلام و فرهنگ تشیع، هم نماد آزادگی و آزادی (نخستین مؤمن به دین حنیف و توحید ابراهیمی)؛ هم سنبلِ انصاف و دادورزی است. وگرنه آن قبله و این هابیل قابل را قبیله‌ای دیدن و در تورِ طایفه‌ای خاص محصور ساختن تحریف بس بزرگی است که هوادارانِ استبداد دینی - از معاویه تا حالیه - مدام به آن دامن می‌زنند تا وارونه‌اش سازند غافل از این‌که تاریخ در کمینشان نشسته تا مثل صدام و قذافی و بشار اسد رسوایشان سازد. بگذریم که شیخ مصلح الدین سعدی گفت: از هر چه می‌رود سخن دوست خوش‌تر است/ پیغام آشنا نفس روح‌پرور است.

گفتم که عشق حیدر، شوری فکنده در سر
گفتا که سر چه باشد؟! بفکن به‌پای حیدر

گفتم علی که بود و از زندگی چه می‌خواست؟
گفتا علی عدالت بوده ست و مهرگستر

گفتم که روح و جسمم هر دو فدای مولا
گفتا بگو که جان‌ها یکسر فدای یک سر

گفتم پیاله‌ای از خمّ غدیر پُر کن
گفتا پیاله‌ای نیست دل دِه به دست ساغر

گفتم که خصم گوید او کافر است و غالی
گفتا که گفته باشد من کافرم، چه‌بهتر!

گفتم زِ دفتر دل، ذکری به من بیاموز
گفتا که «یا علی» هست امّ الکتابِ دفتر...

گفتم که سیصد آیه در شأن اوست نازل
گفتا که کلّ قرآن، مدح علیست یکسر...

گفتم که مانده‌ام من در عالم تحیّر
گفتا که این تحیّر دل را کند منوّر

گفتم که آرزویی دارم همیشه در سر
گفتا که سفرۀ دل در پیش ما بگستر

گفتم که کاش دل را می‌برد عشق مولا
گفتا که اهل‌دل را تنها علیست دلبر...

گفتم که دوست دارم هر کلمه از سخن را
پُتکی کنم بکوبم بر ریشِ هر ستمگر

گفتا هنر همین و کلمه کرامتش هم
با حرف حق تحقق یابد نه با کر و فر...

https://www.tgoop.com/andishedinimoaser
Audio
رویکردی جدید به اقتصاد اسلامی
محمدرضا یوسفی

جلسه هشتم: اخلاق و اقتصاد

https://www.tgoop.com/andishedinimoaser
Forwarded from عکس نگار
⚡️رعایت کرامت انسانی و حقوق شهروندی از ضروریات وفاق است.

    حجت‌الاسلام مهدی پورحسین(مدیرعامل پژوهشکده اندیشه دینی معاصر)


🔹«وفاق ملی» شعار اصلی دولت چهاردهم است. در شرایط فعلی که کشور با تهدیدات بیرونی و برخی اختلافات درونی مواجه است لزوم توجه به وفاق ملی بیش از پیش احساس می‌شود. وفاق مانند شیرازه‌ای است که دفتر ملت را به هم پیوند می‌دهد و با از بین رفتن آن، جامعه از هم گسسته و گسیخته می‌شود.
 
اما آیا وفاق ملی از دریچه آموزه‌های دینی و فقهی هم قابل بررسی است؟ آیا در آیات و روایات هم به این رویکرد اشاره شده است؟ نسبت وفاق با نفاق و دورویی چیست؟

🔹سه سطح از وفاق در ادبیات دینی ما قابل شناسایی است؛ اخوت دینی بین مسلمانان و امت اسلامی اولین سطح است. ادبیات سطح نخست در آموزه‌های دینی ما بسیار غنی است و با واژه‌های مختلف وجود دارد اگرچه ممکن است با عبارت «وفاق» نباشد یا کم باشد اما با عبارت‌های دیگری، در یک جامعه باورمند به اسلام و اعتقادات اسلامی در قرآن، روایات و کلام بزرگان و صاحب‌نظران دینی قابل شناسایی است. این سطح را می‌توان در سطح واژگانی مثل اخوت و برادری مثل «إِنَّمَا ٱلمُؤمِنُونَ إِخوَة» که مقصود مسلمانان است یا با واژه‌ای مثل مدارا با دیگران مانند حدیث پیامبر(ص) که فرمودند «أمَرَني رَبّي بِمُداراةِ النّاسِ» یافت؛ اگرچه می‌توان «ناس» را فراتر از مؤمنین گرفت ولی عمدتاً تفسیر به جامعه ایمانی اسلامی می‌شود.

🌐پیوند به مطالعه متن کامل

https://www.tgoop.com/andishedinimoaser
Audio
🔶امیرالمؤمنین(ع) در کشاکش آرمانخواهی و واقع بینی

🔸سیدضیاء مرتضوی

🔸قم - خانه اندیشوران جوان
🔸۲۶ دی ۱۴۰۳ - ۱۴ رجب ۱۴۴۶

https://www.tgoop.com/andishedinimoaser
#معرفی_کتاب

🔸منتشر شد

📌کتاب "رویکردهای ایرانی به واقعه عاشورا" تألیف دکتر علی مهجور، عضو هیئت علمی پژوهشکده اندیشه دینی معاصر، به تازگی توسط انتشارات نیستان منتشر شده است. این اثر ارزشمند، با تحلیل پدیدارشناسانه از عاشورا در فرهنگ ایرانی به بررسی عمیق و جامع رویکردهای گوناگون ایرانی نسبت به واقعه عاشورا می‌پردازد و تلاش می‌کند تا ابعاد مختلف این حادثه تاریخی و فرهنگی را در بستر جامعه ایرانی تحلیل کند.

این کتاب نه تنها برای محققان و دانشجویان حوزه تاریخ و فرهنگ اسلامی جذاب است، بلکه برای هر علاقه‌مندی که به درک عمیق‌تری از این واقعه مهم و تأثیرگذار در تاریخ بشریت می‌اندیشد، منبعی غنی و الهام‌بخش خواهد بود.

انتشار این کتاب، گامی دیگر در راستای ترویج اندیشه‌های دینی و فرهنگی در جامعه به شمار می‌رود و پژوهشکده اندیشه دینی معاصر امیدوار است که بتواند چراغی فراروی پژوهشگران و علاقه‌مندان این حوزه قرار دهد.


https://www.tgoop.com/andishedinimoaser
امام صادق علیه السلام:

اِنَّ مِن اَعظَمِ النّاسِ حَسرَهً یَومَ القِیامَهِ، مَن وَصفَ عَدلاً ثُمَّ خالَفَهُ اِلَى غَیرِه؛

پشیمان ترین شخص در روز قیامت، کسى است که براى مردم از عدالت سخن بگوید، اما خودش به دیگران عدالت روا ندارد.

کافی(ط-الاسلامیه) ج۲، ص۳۰۰

https://www.tgoop.com/andishedinimoaser
⚡️حکم عقل/اخلاق چارچوب حکم شرع است

       ابوالقاسم فنایی

از عوامل دین‌‌گریزی ترسیم چهره‌‌ای غیراخلاقی از خدا و شریعت از رهگذر صدور فتاوای خردستیز و ناسازگار با اخلاق و عقلانیت است.

🔹تلقی رایج در فرهنگ اسلامی قلمرو علم اخلاق و علم فقه را از هم تفکیک می کند، در این تلقی موضوع علم فقه «فعل مکلفین» و موضوع علم اخلاق«خٌلق مکلفین» معرفی می شود، اما به گمان من این تلقی نادرست است.

🔹سر نیاز ما به علم فقه و علم اخلاق و توجیهی که برای تاسیس این دو رشته علمی و شرح و بسط آنها داریم، این است که به نحو پیشینی نسبت به وجود وظایف شرعی و اخلاقی خود «علم اجمالی» داریم. شان علم فقه و علم اخلاق این است که این علم اجمالی را به علم تفصیلی به وجود تکلیف در بعضی از موارد و علم تفصیلی به عدم وجود تکلیف در سایر موارد تبدیل کنند.

🔹بر این باورم که میان حکم عقل و حکم شرع ملازمه برقرار نیست، بدین معنا که رابطه علیت و معلولیت یا ترتب و تبعیت میان این دو کلیت، عمومیت. آنچه کلیت و عمومیت دارد این است که «حکم عقل/اخلاق چارچوب حکم شرع است»

🌐پیوند به مطالعه متن کامل

https://www.tgoop.com/andishedinimoaser
Audio
♦️دولت پاسخگو، در نگاه فقه و حقوق

      🎙محمد سروش محلاتی

انواع پاسخگویی

پاسخگویی در سنت اسلامی
چگونگی حذف پاسخگویی
محدودیت پاسخگویی در ج.ا.ا.

https://www.tgoop.com/andishedinimoaser
◻️فرمان امیرالمؤمنین(ع) به مالک‌ اشتر درباره چگونگی رفتار با مردم

🔹 امیرالمؤمنین در فرمان خویش به مالک اشتر آنگاه که او را به زمامداری مصر منصوب می‌کند، درباره رفتار با مردم چنین توصیه می‌کند:

«وَ اشْعِرْ قَلْبَک الرَّحْمَةَ لِلرَّعِیةِ وَ الَمحَبَّةَ لَهُمْ وَ اللُّطْفَ بِهِمْ... فَاعْطِهِمْ مِنْ عَفْوِک وَ صَفْحِک مِثْلَ الَّذی تُحِبُّ انْ یعْطِیک اللهُ مِنْ عَفْوِهِ وَ صَفْحِهِ».
«احساس مهر و محبت به مردم را و ملاطفت با آنها را در دلت بیدار کن... از عفو و گذشت به آنان بهره‌ای بده همچنانکه دوست داری خداوند از عفو و گذشتش تو را بهره‌مند گرداند».

🔹قلب زمامدار بایستی کانون مهر و محبت باشد نسبت به ملت. قدرت و زور کافی نیست. با قدرت و زور می‌توان مردم را گوسفندوار راند ولی نمی‌توان نیروهای نهفته آنها را بیدار  کرد و به کار انداخت.

🔹نه تنها قدرت و زور کافی نیست، عدالت هم اگر خشک اجرا شود کافی نیست، بلکه زمامدار همچون پدری مهربان باید قلباً مردم را دوست بدارد و نسبت به آنان مهر بورزد و هم باید دارای شخصیتی جاذبه‌دار و ارادت‌آفرین باشد تا بتواند اراده آنان و همت آنان و نیروهای عظیم انسانی آنان را در پیشبرد هدف مقدس خود به خدمت بگیرد.

🌐کتاب جاذبه و دافعه علی علیه السلام از شهید مطهری. ص۶۳

https://www.tgoop.com/andishedinimoaser
امام سجاد علیه السلام :

قُلتُ لِعَلىِّ بنِ الحُسَينِ علیه السلام اَخبِرنىِ بِجَميعِ شَرايِـعِ الّدينِ، قالَ علیه السلام : قَولُ الحَقِّ وَ الحُكمُ بِالعَدلِ وَ الوَفاءُ بِالعَهدِ؛

به امام سجّاد علیه السلام عرض كردم: مرا از تمام دستورهاى دين آگاه كنيد، امام علیه السلام فرمودند: حقگويى، قضاوت عادلانه و وفاى به عهد.

خصال ص۱۱۳

https://www.tgoop.com/andishedinimoaser
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🎥 دکتر حقیقت با تاکید بر ضعف و تَشَتُت نظریه عدالت در اسلام، راه حل پیشنهادی خود ذیل نظریه «همرَوی»  را تشریح کرد: گرفتن پاسخ‌های فلسفه سیاسی و گرفتن پاسخ‌های فقه سیاسی از چیستی عدالت...

متن کامل این مصاحبه را در سایت انصاف نیوز بخوانید.

https://www.tgoop.com/andishedinimoaser
2025/01/23 06:39:29
Back to Top
HTML Embed Code: