Telegram Web
برگی از تقویم تاریخ

۱۲ تیر زادروز غلامرضا شهبازی

(زاده ۱۲ تیر ۱۳۵۲ نهاوند) پژوهشگر، مترجم و بازیگر تئاتر و تلویزیون

دانش‌آموخته کارشناسی ادبیات نمایشی و کارشناسی ارشد سینما از دانشکده سینما و تئاتر دانشگاه هنر تهران و دکتری تاریخ هنر از همین دانشگاه است.
وی از سال ۱۳۹۰ در دوره‌های کارشناسی و کارشناسی ارشد سینما و نیز کارشناسی و کارشناسی ارشد تئاتر در دانشکده سینما و تئاتر دانشگاه هنر و دانشکده هنر دانشگاه سوره تدریس کرده‌ است.

آثار:
ترجمه تک گویی‌های کلاسیک برای مردان ویراسته کریس سالت؛ نشر بیدگل ۱۳۹۸
ترجمه تئاتر و تماشاگر: به سوی نقش خلاق مخاطب در رویداد ادبی-تئاتری؛ با همکاری مجید اخگر، منصور براهیمی، مهدی نصراله‌زاده و نرگس یزدی؛ انتشارات سمت ۱۳۹۷
ترجمه نمایشنامه مده‌آ نوشته اوریپید؛ نشر بیدگل؛ سال ۱۳۹۶
ترجمه نمایشنامه ماکیاولی: هنر رعب و وحشت نوشته رابرت کوهن؛ انتشارات حکمت سینا؛ سال ۱۳۹۶ (نامزد نهایی کتاب سال در بخش نمایشنامه)
ترجمه نمایشنامه طنین صدای یک انسان نوشته دیوید هنری هوانگ؛ انتشارات حکمت سینا ۱۳۹۶
ترجمه نمایشنامه زنان تروا نوشته اوریپید؛ نشر بیدگل ۱۳۹۶
ترجمه تک گویی‌های کلاسیک برای زنان ویراسته کریس سالت؛ نشر بیدگل ۱۳۹۶
ترجمه نمایشنامه الکترا نوشته اوریپید؛ نشر بیدگل ۱۳۹۵
ترجمه راهنمای عملی تئاتر ماسک نوشته توبی ویلشر؛ انتشارات سمت ۱۳۹۲.

فیلم‌شناسی:
قفل یعنی کلید (مرجان اشرفی زاده ۱۳۸۷).

مجموعه‌های تلویزیونی:
کارآگاهان (مجموعه، حمید لبخنده ۱۳۸۶)
فاکتور هشت (مجموعه تلویزیونی، رضا کریمی ۱۳۸۸).

جوایز:
رتبه اول بازیگری مرد برای نمایش مراسمی برای یک دوست در سومین دوره نمایشنامه‌خوانی مولوی (۱۳۸۶).
رتبه اول کارگردانی برای نمایش صدای انسان در چهارمین دوره نمایشنامه خوانی مولوی (۱۳۸۸).

🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ


#غلامرضا_شهبازی، ز
☘️ ☘️ برگی از تقویم تاریخ ☘️ ☘️

۱۲ تیر زادروز مهدی ستایشگر

(زاده ۱۲ تیر ۱۳۲۷ تهران) موسیقیدان، پژوهشگر و شاعر

در کودکی زیرنظر پدرش حبیب‌اله ستایشگر و تاج کاظمینی، با موسیقی آوازی آشنا شد و به کلاس‌های نورعلی برومند راه یافت. وی که از کودکی به سرودن شعر می‌پرداخت، پس از پایان تحصیل رشته ادبیات در مدرسه علمیه، درسال ۱۳۴۶ وارد دانشگاه تهران شد. هم‌زمان با تحصیل در رشته جامعه‌شناسی و ادبیات فارسی، در هنرستان موسیقی ملی، فراگیری ساز سنتور را نزد محمد حیدری ادامه داد و پس از آن از کلاس‌های فرامرز پایور و محمود کریمی بهره برد. او فعالیت‌های هنری‌اش را از دانشگاه تهران آغاز و با گروه‌های موسیقی همکاری کرد. وی سال‌هاست به تدریس و پژوهش در موسیقی مشغول است و از سال ۱۳۷۷ مدیرمسئول و سردبیر مجله هنرموسیقی، نخستین نشریه موسیقی پس از انقلاب و نیز انتشارات هنرموسیقی است. او در سال ۱۳۸۷ مدرک درجه یک هنری‌اش را از شورای ارزشیابی هنرمندان کشور دریافت کرد.

اجرای موسیقی:
۱۳۴۲- اجرای آواز در گروه موسیقی دبیرستان هدف ۳ تهران با همکاری نادر مجد
۱۳۴۹- سرپرستی گروه موسیقی دانشگاه تهران در مسابقات هنری بابلسر و برگزیده‌ شدن دانشگاه تهران به ‌خوانندگی دکتر سوسن مطلوبی ملقب به سروش ایزدی
۱۳۶۸–۱۳۶۷- نوازندگی سنتور در اجرای ۱۰ کنسرت در کشورهای اروپایی در گروه سازهای ملی به سرپرستی حسین علیزاده و به‌ خوانندگی شهرام ناظری
۱۳۶۸–۱۳۶۷- نوازندگی سنتور در آلبوم‌های موسیقی «یاد یار مهربان» اثر فرهاد فخرالدینی و «صبحگاهی» اثر حسین علیزاده
۱۳۷۷- آهنگ‌سازی و شعر در آلبوم موسیقی «حال دل» با صدای بهرام سارنگ منتشرشده توسط مؤسسه سروش.

تألیفات:
•  «ویژگی سنتور در موسیقی ایران» با مقدمه منوچهر جهانبگلو
•  مجموعه شعر «راز خلوتیان» با مقدمه دکتر باستانی پاریزی
•  مجموعه سه جلدی «واژه‌نامه و نام‌نامه موسیقی ایران‌زمین»
•  «رباب رومی» (مولانا و موسیقی)؛ نخستین پژوهش موسیقایی در آثار مولانا جلال‌الدین (مولوی) بعد از وفاتش
•  «نیاز؛ قطعاتی برای سازِ سنتور»

🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ

☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️
#مهدی_ستایشگر، ز
‍ ‍ ‍ برگی از تقویم تاریخ

۱۲ تیر زادروز کورس سرهنگ‌زاده

(زاده ۱۲ تیر ۱۳۱۶ سیرجان) خواننده

تحصیلات ابتدایی‌ را در زادگاهش گذراند و دبیرستان را در کرمان شروع کرد و زمانی که در تهران ساکن شد، در آنجا به‌پایان رسانید و اکنون در کرج زندگی می‌کند.

فعالیت‌های اداری و شغلی:
وی در تهران به‌کار مطبوعاتی پرداخت و با مجله کیهان بچه‌ها همکاری داشت. پس از ۸ سال وارد کار دولتی شد و به استخدام اداره آمار عمومی در آمد و مدتی نیز مدیرکل تدارکات سازمان نقشه‌برداری کشور بود و در کابینه شاپور بختیار به‌سمت معاون وزارت پست و تلفن و تلگراف معرفی شد.

فعالیت خوانندگی:
او به‌مدت ۱۳ سال با حبیب‌اله بدیعی همکاری کرد و اشعار برخی از ترانه‌سرایان آن دوران مانند معینی کرمانشاهی، تورج نگهبان و ایرج نیری را اجرا کرد. علاوه بر بدیعی، آهنگ‌هایی از مجید وفادار و منوچهر لشکری را نیز اجرا کرده است. او جزو خوانندگانی است که در سال ۱۳۸۸ پخش صدایشان از رادیوی دولتی ایران ممنوع اعلام شد، اما در پاییز ۱۳۹۲ یکی از آهنگ‌هایش به‌عنوان تیتراژ پایانی برنامه رادیو هفت پخش و نام وی در تیتراژ درج شد. در آخرین بخش برنامه ۸ اسفند ۱۳۹۲ از رادیو هفت بار دیگر آهنگی از او به‌نام ای کاروان که توسط بامداد فلاحتی بازخوانی شده بود نیز پخش شد.

برخی از آثار:
رفته بود
باد صبا
زهره
من شمع شبم
زنگ کاروان برای فیلم لیلی و مجنون
به سوی تو
آسمون
شبگرد

🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ


#کورس_سرهنگ_زاده، ز
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
‍ ‍ ‍ برگی از تقویم تاریخ

۱۳ تیر زادروز حسن رشدیه

(زاده ۱۳ تیر ۱۲۳۰ تبریز -- درگذشته ۱۸ آذر ۱۳۲۳ قم) از پیشگامان نهضت فرهنگی و بنیانگذار آموزش نوین ایران

نخستین مؤسس مدارس جدید در تبریز و دومین مدرسه در تهران "بعد از دارالفنون" بود که او را پدر فرهنگ جدید ایران نامیده‌اند.                                
پس از گذراندن مقدمات در زادگاهش تصميم گرفت برای ادامه تحصيل به‌نجف برود، اما باخواندن مقاله‌ای در روزنامه ثريا که شمار ايرانيان باسواد را از هر هزار نفر ده نفر نوشته بود، از سفر به‌ نجف چشم پوشيد و عازم بيروت شد و در دارالمعلمين آنجا به‌فراگرفتن شيوه‌های نوين آموزش پرداخت. در سال ۱۲۶۱ با هدف تأسيس مدرسه به‌ شيوه نوين، از مدارس جديد استانبول بازديد کرد و در همانجا الفبای صوتی را برای جايگزينی با روش قديمی آموزش در مدارس جديد ابداع کرد.
در سال ۱۲۶۲ نخستين مدرسه به‌سبک‌نو را برای کودکان قفقاز تأسيس کرد و  درسال ۱۲۶۶ نخستين مدرسه نوين ايران را در محله ششگلان تبريز بنا نهاد. اين مدرسه و به‌ دنبال آن پنج مدرسه ديگری که در تبريز و مشهد تأسيس کرد، با کارشکنی‌ها و دسيسه‌های تاريک‌انديشان پی‌درپی بسته شد. وی بافروش املاکش و با اجازه‌ علمای نجف، مسجد شيخ‌الاسلام تبريز را به‌مدرسه تبديل کرد و در کلاس‌ها ميز، نيمکت و تخته سياه گذاشت و به‌تدريس باروش جديد مبادرت ورزید،
اين مدرسه نيز با هجوم گروهی بی‌خرد بسته شد و حتی يکی از شاگردان جانش را از دست داد و رشديه نيز زخمی و مجبور به‌ ترک میهن شد. وقتی ميرزاعلی‌امين‌الدوله که سياستمداری روشن‌بين بود به واليگری آذربايجان رسید، رشديه را به‌تبريز فراخواند و با ايمان به پايمردی و ميهن دوستی او، مدرسه‌ بزرگی در تبريز باز کرد. رشديه در اين مدرسه به ۶۰ نفر دانش آموز کلاه و لباس يکسان پوشاند و به آموزش آنها پرداخت اما با برکناری امين الدوله، دوباره مدرسه رشديه مورد يورش قرار گرفته و به آتش کشيده شد.
رشديه علاوه بر فعاليت‌های آموزشی و بنا نهادن آموزش نوين در ايران، روزنامه‌هايی به‌نام «مکتب» و «طهران» منتشر می‌کرد. از او ۲۷ جلد اثر به‌جا مانده است که از ميان آنها: بدايه‌التعليم، هدايه التعليم، نهايه‌التعليم، تحفه‌الصبيان، صد درس، تنبيه‌الغافلين، ارشادالطالبين و ... بود.
ميرزاحسن رشديه در اواخر عمر برای در امان ماندن از دشمنی مخالفان به‌قم رفت و در واپسین روزهای زندگی، چنین وصیت کرده بود:
”مرا در محلی به‌خاک بسپارید که هر روز شاگردان مدارس از روی گورم بگذرند و از این بابت روحم شاد شود."

🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ

۰
#حسن_رشدیه، ز
برگی از تقویم تاریخ

۱۳ تیر سالروز درگذشت کریم سنجابی

(زاده سال ۱۲۸۳ کرمانشاه – درگذشته ۱۳ تیر ۱۳۷۴ آمریکا) وزیر فرهنگ دولت مصدق و وزیر خارجه دولت بازرگان

در سال ۱۳۰۷ با نخستین گروه محصلان اعزامی به اروپا، راهی پاریس شد و دکترای دولتی حقوق عمومی از دانشگاه پاریس گرفت.
در سال ۱۳۱۳ به سمت دانشیار دانشکده حقوق و علوم سیاسی و اقتصادی دانشگاه تهران منصوب شد و حقوق اداری درس می‌داد. سپس به استخدام وزارت فرهنگ درآمد و در فاصله سال‌های ۱۳۲۳ تا ۱۳۲۵ رئیس دانشکده حقوق شد.
وی که از بنیانگذاران حزب میهن بود، بعدها به حزب ایران پیوست و در سال ۱۳۲۵ به عضویت جبهه ملی ایران درآمد و مدت کوتاهی وزیر فرهنگ دولت مصدق شد و با تشکیل جبهه ملی دوم در سال ۱۳۴۰ وارد فعالیت شد.
پس از انقلاب مدتی وزیر امور خارجه دولت موقت بود، اما به دلیل مشکلات فراوان استعفا داد.
جبهه ملی به رهبری دکتر سنجابی پس از اندک زمانی به دلیل مواضع سکولار و دموکراسی خواهانه رو در روی نظام قرار گرفتند . آنان با حادثه بحران گروگان‌گیری در سفارت آمریکا و قانون اساسی نوشته شده توسط خبرگان مخالفت کردند. اعضای جبهه ملی در اولین دوره انتخابات شورای ملی پس از انقلاب شرکت کردند و برخی از آنان که رای اورده بودند یا در مجلس اعتبارنامه‌هایشان مورد تصویب قرار نگرفت و یا انتخابات باطل شد.
پس از اعلام ارتداد جبهه ملی و دستگیری اعضای جبهه ملی، وی به مدت ۱۴ ماه مخفی بود و سرانجام از راه کردستان به ترکیه و از آنجا به پاریس و سپس به امریکا رفت.
وی در خانه‌اش در شهر کاربُندِل در جنوب ایالت الینوی آمریکا درگذشت و همان‌جا به‌خاک سپرده شد.
کتاب “خاطرات سیاسی دکتر کریم سنجابی" توسط انتشارات صدای معاصر منتشر شده است. در حقیقت هسته مرکزی این خاطرات را چگونگی شکل‌گیری جبهه ملی ایران و فعالیتها و تحولات و سرنوشت آن تشکیل می‌دهد.

🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ


#کریم_سنجابی، د
‍ ‍ ‍ برگی از تقویم تاریخ

۱۳ تیر زادروز و سالروز درگذشت صادق چوبک

(زاده ۱۳ تیر  ۱۲۹۵ بوشهر -- درگذشته ۱۳ تیر ۱۳۷۷ آمریکا) نویسنده و مترجم

دوره کالج آمریکایی تهران را گذراند و در سال ۱۳۱۶ به استخدام وزارت فرهنگ درآمد. نخستین مجموعه داستانش را با نام «خیمه شب بازی» در سال ۱۳۲۴ منتشر کرد. در این اثر «چرا دریا طوفانی شد» (۱۳۲۸) بیشتر به‌توصیف مناظر  پرداخت، ضمن اینکه شخصیت‌های داستان و روابط آنها و روحیات آنها نیز به‌تصویر کشیده می‌شد. دیگر اثرش را هم که حاوی سه داستان و یک نمایشنامه بود، باعنوان «انتری که لوطیش مرده بود» به‌چاپ رسید. آثار دیگر وی که برایش شهرت فراوان به ارمغان آورد، رمانهای «تنگسیر» و «سنگ صبور» بود. تنگسیر به ۱۸ زبان ترجمه شده و امیر نادری، فیلمساز معروف ایرانی، در سال ۱۳۵۲ بر اساس آن فیلمی به همین نام ساخته است. در «سنگ صبور» جریان سیال ذهنی روایت و بیان داستان از زبان افراد مختلف به‌کار گرفته شده است، این اثر بحث های زیادی را در محافل ادبی آن زمان برانگیخت. دیگر آثار داستانی وی عبارت‌اند از: چراغ آخر "مجموعه هشت داستان کوتاه" روز اول قبر "مجموعه ۱۰ داستان کوتاه".
او که به زبان انگلیسی مسلط بود و دستی نیز در ترجمه داشت، قصه معروف ”پینوکیو” را با نام ” آدمک چوبی” به‌فارسی برگرداند. شعر «غُراب» اثر «ادگار آلن‌پو» نیز به‌همت وی ترجمه شد. آخرین اثر منتشره‌اش هم ترجمه حکایت هندی عاشقانه‌ای به نام «مهپاره» بود که در زمستان ۱۳۷۰ منتشر شد. چوبک از اولین کوتاه نویسان قصه فارسی، پس از محمدعلی جمالزاده و صادق هدایت است.  می‌توان از او به‌عنوان یکی از پیشروان قصه نویسی جدید ایران نام برد. 
صادق چوبک در اواخر عمر بینایی‌اش را از دست داد و بنا به وصیتش‌ یادداشت‌های منتشر نشده‌اش را سوزاندند.

🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ


#صادق_چوبک
‍ ‍ ‍ برگی از تقویم تاریخ

۱۳ تیر سالروز درگذشت محمد معین

(زاده ۹ اردیبهشت ۱۲۹۷ رشت -- درگذشته ۱۳ تیر ۱۳۵۰ تهران) استاد زبان پارسی و پدیدآورنده فرهنگ معین

در دارالفنون درس خواند و از دانشکده ادبیات، دکترا دریافت کرد. دانشنامه او با عنوان "مزديسنا و تأثير آن در ادب فارسى" و استاد راهنماى او ابراهيم پورداوود بود. وی نخستين كسى است كه دكتراى ادبيات فارسى گرفت.
وی از چند دانشگاه خارجی درجه دکترای افتخاری داشت و عضو فرهنگستان ایران شد و ریاست کمیسیون ادبیات سمینار جهانی تاریخ و فرهنگ ایران را برعهده داشت.
او حدود ۲۴ جلد کتاب تالیف کرد و از فعالیت‌های پر اهمیتش همکاری با علامه دهخدا و تنظیم فیش‌های چاپ نشده پس از درگذشت دهخدا بود.
همچنین به  وصیت نیمایوشیج بررسی آثار او را برعهده گرفت و از جمله تالیفات با ارزش وی فرهنگ معین در شش جلد است که از منابع معتبر واژگان زبان فارسی است.
وی به‌زبانهای فرانسه، انگلیسی، عربی و آلمانی تسلط کامل داشت و زبانهای پهلوی اوستایی و فارسی باستان و بعضی لهجه‌های محلی را خوب می‌دانست.
وی به‌علت کارهای زیاد مطالعاتی و تحقیقی در سال ۱۳۴۵ در یکی از اتاق‌های دانشکده ادبیات بیهوش شد و به‌ حال اغماء فرو رفت.
ژبرای معالجه او اقدامات زیادی شد و او را به‌کشورهای مختلف بردند؛ اما سرانجام پس از چهار سال و پنج ماه که در حالت اغماء بود، درگذشت.
آرامگاه این ادیب و فرهنگ‌نویس بزرگ در آستانه اشرفیه گیلان است.

🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ


#محمد_معین، د
برگی از تقویم تاریخ

۱۳ تیر سالروز درگذشت محمد فراهانی

(زاده ۵ آذر ۱۳۱۵ اراک -- درگذشته ۱۳ تیر ۱۳۹۱ تهران) نقاش قهوه‌خانه‌ای

ذوق سرشاری در پرداختن به‌هنر داشت و از کودکی به یادگیری نزد حسین قوللر آغاسی از بنیانگذاران نقاشی قهوه‌خانه‌ای ایران پرداخت و در ۱۴ سالگی بخشی از فنون و اصول نقاشی قهوه‌خانه‌ای را آموخته بود.
او پیش از انقلاب به‌دلیل آنکه موضوعات مذهبی را در قالب آثار نقاشی قهوه‌خانه‌ای به‌تصویر می‌کشید با مشکلات بسیاری روبرو بود.
پس از انقلاب، خلق اثر نقاشی ّ برای او و دیگر هنرمندان نقاشی قهوه‌خانه‌ای آسان‌تر شد، چرا که بیشتر می‌توانستند به موضوعات مذهبی و حماسی بپردازند.
وی تنها بازمانده نقاشی قهوه‌خانه‌ای بود که سالهای طولانی در زمینه این هنر سنتی در سازمان میراث فرهنگی کشور فعالیت کرد.
او در بیش از سه دهه از فعالیت هنری‌اش آثار فراوانی را خلق کرد و سالها در زمینه هنر سنتی نقاشی قهوه‌خانه‌ای کوشید.

🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ


#محمد_فراهانی، د
برگی از تقویم تاریخ

۱۳ تیر زادروز اکبر عالِمی

(زاده ۱۳ تیر ۱۳۲۴ اهواز – درگذشته ۲۲ مهر ۱۳۹۹ تهران) مجری و کارشناس تلویزیون، استاد دانشگاه تربیت مدرس و کارگردان

رشته رادیوتلویزیون را در دانشکده هنرهای دراماتیک خواند و مدرک کارشناسی ارشد را در رشته سینما از دانشگاه تربیت مدرس گرفت و دکترای سینما را از انگلستان دریافت کرد.
وی تجربه بازیگری را نیز با فیلم بابا نان داد (سال ۱۳۵۱) در کارنامه دارد. او همچنین مدتی ریاست لابراتوار وزارت فرهنگ و آموزش عالی و مسئولیت لابراتوارهای سازمان صداوسیما را نیز عهده‌دار بود و در دهه ۱۳۶۰ برنامه آن روی سکه را در شبکه یک تهیه و اجرا می‌کرد که در زمان خود برنامه بسیار جالبی در موضوع سینما بود. در دهه ۱۳۷۰ مجری و کارشناس برنامه هنر هفتم بود که به عقیده بسیاری، اثرگذارترین برنامه تلویزیون در رابطه با سینما بود و به عنوان مجری‌کارشناس در برنامه سینما ماوراء نیز فعالیت داشت. همچنین عضو فرهنگستان زبان و ادب فارسی و نیز از اعضای انجمن مدرسان سینما بود. از دیگر فعالیت‌های ماندگار وی گویندگی مجموعه پنج قسمتی جهان، آفریده هنر درباره تاریخ هنر و مستند چرا زیبایی مهم است؟ درباره فلسفه زیبایی در هنر و مجموعه پنج قسمتی نوابغ عکاسی درباره تاریخ عکاسی در شبکه مستند به تهیه‌کنندگی و مدیریت دوبلاژ بهزاد زهرایی بود.
ساخت نزدیک به ۳۰ فیلم مستند برای صنایع داروسازی، پتروشیمی، نساجی و چوب به زبان‌های انگلیسی، فرانسوی، اسپانیولی، آلمانی، ایتالیایی، عربی از دیگر کارهای او بود.

بزرگداشت:
در ۸ اسفند ۱۳۹۳ همزمان با برگزاری جشن تصویر سال در خانه هنرمندان ایران، در مراسمی از یک عمر تلاش وی در زمینه عکاسی و سینما بزرگداشت شد و از این استاد دانشگاه به عنوان معمار کلمه با دانشی چندوجهی یاد شد.
آرامگاه وی در قطعه هنرمندان است.

https://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%A7%DA%A9%D8%A8%D8%B1_%D8%B9%D8%A7%D9%84%D9%85%DB%8C

🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ


#اکبر_عالمی، ز
برگی از تقویم تاریخ

۱۳ تیر زادروز فرشید مثقالی

(زاده ۱۳ تیر ۱۳۲۲ اصفهان) تصویرگر کتاب‌های کودک و نوجوان و برنده جایزه هانس کریستین آندرسن

دانش‌آموخته رشته نقاشی از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران است و فعالیتش را با تصویرسازی برای مجلات آغاز کرد. کار حرفه‌ای‌اش در همکاری با مجله «نگین» و در سال‌های ۱۳۴۳–۱۳۴۴ بود و کتاب‌های «کره اسب سیاه» با تصویرگری سیاه و سفید و کتاب رنگی «خروس زری، پیرهن پری» اثر احمد شاملو از نخستین تصویرسازی‌های او به‌شمار می‌رود. وی در سال ۱۳۴۶ به هنرمندان «کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان» پیوست و تصویرگری چند کتاب کودک، که «عمو نوروز» نخستین آن‌ها بود، حاصل این دوره است. دوره‌ای دو–سه ساله که تصویرگری «ماهی سیاه کوچولو» هم در آن جای می‌گیرد و جایزه اول بی‌ینال «بولونیا» ایتالیا را در سال ۱۳۴۸ نصیب او کرد. او برای مصور کردن کتاب‌های ماهی سیاه کوچولو، آرش کمانگیر، جمشید شاه و قهرمان، جوایزی دریافت کرد. بخش دیگر زندگی حرفه‌ای‌اش را باید در آمریکا پی گرفت. این بخش با اقامت در کالیفرنیا و در سال ۱۳۶۵ آغاز شد و با راه‌اندازی یک استودیوی شخصی گرافیک به‌نام دسک‌تاپ استودیو ادامه یافت.

آثار:
او از روش‌های مختلفی در تصویرگری استفاده کرده‌ است؛ لیتوگرافی، کلاژ، آبرنگ و سایر ابزارهای هنری و سبک‌های متفاوت مانند سبک‌های غربی و چاپ سنگی را در آفرینش تصاویر به کار برده‌ است.
تصویرگری کتاب‌های «عمو نوروز»، «جمشید شاه»، «پسرک چشم آبی»، «آرش کمانگیر» «ماهی سیاه کوچولو» و «افسانه آفرینش در ایران» از جمله مهم‌ترین آثار اوست.
کتاب‌های تایپوگرافی و مقدمه‌ای بر گرافیک دیزاین نیز کتاب‌های معروف وی در زمینه گرافیک است.

جوایز:
تصویرگری «ماهی سیاه کوچولو» برنده جایزه نخست نمایشگاه بین‌المللی کتاب کودک بولونیا شد و در دوسالانه تصویرگری براتیسلاوا نیز دیپلم افتخار گرفت.
کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در سال ۱۹۷۴، فرشید مثقالی را نامزد دریافت جایزهٔ هانس کریستین آندرسن کرد و او موفق شد این جایزه معتبر جهانی را برای تمام آثارش به دست آورد. در سال ۱۳۹۱ نیز کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، وی را به همراه احمدرضا احمدی به عنوان نامزد جایزه لیندگرن معرفی کرده‌ است.
برنده جایزه نخست نمایشگاه بین‌المللی کتاب کودک بولونیا برای تصویرگری کتاب ماهی سیاه کوچولو (۱۹۶۸)
دیپلم افتخار دوسالانه تصویرگری براتیسلاوا چکسلواکی برای تصویرگری کتاب ماهی سیاه کوچولو (۱۹۶۸)
دیپلم افتخار نمایشگاه بین‌المللی کتاب کودک بولونیا برای تصویرگری کتاب قهرمان (۱۹۷۱)
جایزه «سیب طلا» دوسالانه تصویرگری براتیسلاوا چکسلواکی برای تصویرگری کتاب «آرش کمانگیر» (۱۹۷۰)
جایزهٔ ویژه جشنواره فیلم ونیز برای فیلم «پسر و ساز و پرنده» (۱۹۷۳)
جایزه هانس کریستین آندرسن برای مجموعه آثار تصویرگری کودکان (۱۹۷۴)
جایزه ویژه جشنواره فیلم کن (۱۹۷۴)
جایزه ویژه جشنواره فیلم مسکو برای فیلم «دوباره نگاه کن» (۱۹۷۵)
جایزه بزرگ جشنواره فیلم جیفونی ایتالیا برای فیلم «دوباره نگاه کن» (۱۹۷۵)
جایزه سوم دوسالانه پوستر ورشو (۱۹۷۷)
جایزه نوما از ژاپن برای کتاب «من و خارپشت و عروسکم» (۱۹۸۵).

نمایشگاه‌ها:
آخرین نمایشگاه انفرادی فرشید مثقالی در گالری هما در تهران از تاریخ ۲ تا ۱۳ دی ۱۳۹۰ برگزار شد.

🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ


#فرشید_مثقالی، ز
‍ ‍ برگی از تقویم تاریخ

۱۳ تیر زادروز رُزی ملک یونان

(زاده ۱۳ تیر ۱۳۴۴ تهران) نویسنده، کارگردان، بازیگر و فعال حقوق بشر

از آشوری‌های ایران است و نسبش به آشوری‌های گوگ‌تپه ارومیه می‌رسد. کتابی بنام The Crimson Field نوشته که داستان این کتاب، موضوع نسل‌کشی آشوری‌ها در سال‌های ۱۹۱۸–۱۹۱۴ است. وی به زبان‌های آشوری، فارسی و انگلیسی مسلط است.

فعالیت‌ها:
رزی ملک یونان در سال ۱۹۸۳ با بازی در سریال محبوب تلویزیونی دودمان در آمریکا وارد تلویزیون شد و از آن زمان در سریال‌های تلویزیونی، فیلم و تئاترهای متعددی مانند روزهای زندگی ما، جوان و بی‌قرار، بیمارستان عمومی، شیکاگو هوپ، بورلی هیلز، ۹۰۲۱۰، پیشتازان فضا: فضای عمیق ۹ نقش آفرینی کرده‌ است.
او در موسیقی، نمایشنامه‌نویسی و فیلمسازی مستند هم نقش دارد و فعال حقوق بشر نیز هست. وی در مقابل کنگره ایالات متحده به دفاع از حقوق آشوری‌های عراق پرداخت و توانست بودجه‌ای برای یاری رساندن به این قوم در عراق بگیرد.

🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ


#رزی_ملک_یونانی، ز
‍ ‍ ‍ برگی از تقویم تاریخ

‍ ۱۳ و ۱۴ تیر 🏹 جشن تیرگان و روز قلم

در گاهشماری ایرانی، سیزدهمین روز هرماه و چهارمین ماه هرسال به‌نام «تیر» خوانده می‌شود و به‌ فرخندگی هم‌نامی روز و ماه به‌نام ایزد تیر و بزرگداشت جایگاه آن در اندیشه ایرانیان، روز سیزدهم تیرماه «جشن تیرگان» یا «تیر و جشن» برگزار می‌شود.

در منابع ایرانی، برای برگزاری جشن تیرگان سه انگیزه اصلی را برشمرده‌اند که هریک ناظر بر تعریفی از واژه «تیر» است:
نخست: اختر یا ستاره تیر
دوم: اپاختر یا سیاره عطارد یا تیر
سوم: تیر که از کمان رها کنند.

یک) تیرگان و ستاره تیر: «تیر» یا «تِشتر» در فارسی، همان «تیشتر» در پهلوی و «تیشتریه» در اوستاست که نام ایزدستاره‌ای سپید و درخشنده است که در زبان فارسی به نام‌های دیگر همچون «شباهنگ» «کاروان‌کُش» «وَراهنگ» «شب‌کش» «ستاره خُنُک» «ستاره سحری» هم نامیده شده و به‌ عربی «شِعرای یمانی» یا «شِعری العَبور» گویند و همان «سیریوس/Sirius» لاتین است. تیر یا تشتر که درخشان‌ترین ستاره آسمان شبانه ‌است در استوره‌های ایرانی، ایزد باران و ترسالی است و سرود ستایش و داستان پرشور نبرد او با دیو خشکسالی یا «اَپوش» در«تیریشت» اوستا آمده است. به‌خجستگی ایزد باران و ترسالی، آب‌پاشی از آیین‌های شاد این جشن است که آن را به‌نام‌ جشن «آبریزگان» یا «آب‌پاشان» نیز مشهورکرده است.

دو) تیرگان و سیاره تیر: سیاره تیر یا عُطارِد نزدیکترین سیاره به‌خورشید است و به‌علت نزدیکی این سیاره به‌ خورشید و از طرفی فاصله کمی که با زمین دارد صبح‌های زود، قبل از طلوع خورشید در آسمان می‌درخشد به‌ همین دلیل آن را «ستاره صبح» نام نهاده‌اند و چون اندکی پس از غروب خورشید در آسمان دیده می‌شود، آن را «ستاره غروب» نیز نامیده‌اند. بر این پایه، به‌ واسطه حضور نزدیک و ملموس این سیاره در زندگی روزانه مردم، در فرهنگ‌ ملل مختلف جلوه‌ای استوره‌ای یافته است. نام اروپاییِ این سیاره Mercury است و مرکوری در استوره‌های یونان و روم، خدای سخن‌وری و نویسندگی است. در ادبیات پارسی و عرب نیز تیر یا عطارد را «دبیر فلک» یا «تیر فلک» گفته‌اند و به‌ سخن دیگر، تیر «نویسنده فلک» است.
بیرونی در آثارالباقیه روایت می‌کند نام دیگر این روز تیر است که همان عطارد است که ستاره نویسندگان است و در این روز هوشنگ پادشاه پیشدادی برادر خود را بزرگداشت و او را در شمار «دهقنه» درآورد و از مردم و ملوک و دهقانان و موبدان و ... خواست که لباس کاتبی بپوشند.
به‌سخن دیگر، هوشنگ در چنین روزی همه طبقات جامعه را به‌ فراگرفتن نوشتن فراخواند و دهقنه یا آیین دهقانی را در بین دهقانان گسترد. بیرونی، دهقنه را «عمارت دنیا و زراعت» معنی می‌کند که به‌تعبیر امروزی تلاش برای آبادانی سرزمین و کشاورزی بر بنیان دانش است. به‌ سخن دیگر دهقنه یا آیین دهقانی، شیوه دهقان‌ها یا دهگان‌ها شد و افزون بر کشاورزی، نوشتن آموختند و در آبادانی شهر و روستا کوشیدند و نگاهبان فرهنگ، جشن‌ها، سنت، باورهای کهن، و روایات ایرانی بودند و فرزندان خود را نیز آشنا با فرهنگ ایرانی پرورش دادند. مسعودی، طبری و مسکویه نیز برآمدن دهقانان را از دوره پیشدادی دانسته‌اند که در طول تاریخ امتداد یافته است و به‌گواهی ارداویراف‌نامه و کارنامه اردشیر بابکان، دهقانان در دوران ساسانی از جایگاه مهمی در بین طبقات اجتماعی برخوردار بودند.

سه) تیرگان و تیر و کمان: بیرونی در «آثارالباقیه» حماسه پرتاب تیر توسط «آرش ‌کمان‌گیر» و از جان‌فشانی او برای تعیین مرز ایران و توران را در روز تیرگان می‌داند. بیرونی تاکید می‌کند که روز پرتاب تیر آرش روز سیزدهم ماه بوده است که آن روز را «تیرگان کوچک» نامیدند و تیر پس از یک شبانه‌روز یعنی در روز چهاردهم ماه یا «گوش‌روز» در مرز توران فرود آمد که آن روز را «تیرگان بزرگ» نام نهادند. به یادبود حماسه آرش کمان‌گیر و پرتاب تیر از فراز دماوند، سیزدهم تیرماه «روز ملی دماوند» نام گرفته است که چون در این روز مرزهای ایران گسترده و پاینده شد، می‌توان این روز را «روز ملی یکپارچگی سرزمینی ایران» نیز دانست.
در سال ۱۳۸۱ انجمن قلم ایران با تاثیر از استوره تیرگان و تیر فلک، این روز را به‌عنوان «روز قلم» پیشنهاد کرد که به‌تصویب شورای فرهنگ عمومی رسید و چهاردهم تیرماه هرسال همزمان با «تیرگان بزرگ» به‌عنوان «روز قلم» در تقویم رسمی کشور ثبت شد.

شاهین سپنتا
@shahinsepanta
@jashnha2

🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ


#تیرگان  #روز_قلم
‍ ‍ برگی از تقویم تاریخ

۱۳ تیر روز ملی دماوند

قله پرشکوه دماوند، نماد پایداری و استواری ایران

   در کتب باستانی و اسطوره‌ای ایران، دماوند جایگاه والایی دارد و در متون مقدس مانند اوستا، بندهش،تورات و همچنین متون آشوری آمده است و هنوز هم در زمانهایی خاص مراسم آیینی در دماوند به‌جا آورده می‌شود. مراسم و جشن تیرگان رینه و مراسم سالیانه پارسیان هند در دماوند از این جمله‌اند. برخی معتقدند این کوه مخروطی مانند اهرام مصر دارای انرژی خاصی است و دماوند به‌دلیل همین شکل خاص قرینه مانند از دیگر کوه‌های جهان متمایز است. آرش شیواتیر نیز بنابر اسطوره برای پذیرش پرتاب تیر تعیین مرزهای ایران ۳ شرط گذاشت که یکی از آنها انتخاب محل پرتاب است و آن را دماوند کوه انتخاب کرد و آب و باد تیر آرش را تا آمودریا هدایت کرد که نشان مرزهای فرهنگی ایران زمین است. همچنین تیر آرش و دماوند نماد اقتدار و صلح‌طلبی ایرانیان هستند که در اسطوره این مفهوم به‌زیبایی نمایان است.
شاعران بزرگ قدیم و معاصر چون فردوسی، خاقانی، مولوی، ناصرخسرو، نظامی، عطار، محتشم کاشانی، تویب فراهانی، امیرمعزی، انوری، قاآنی، عشقی، فریدون مشیری، فروغی بسطامی، پروین اعتصامی، ملک‌الشعرای بهار، حسن امین، هما ارژنگی و بانو اسودی درباره دماوند کوه، شعر سروده‌اند و جایگاه دماوند را در شعر و ادب پارسی به اوج رسانده‌اند. دماوند در حوزه ایران فرهنگی و کشورهای همجوار نیز جایگاه والایی دارد دراگو شتامبگ از کرواسی (سفیر کرواسی) امیری اسفندقه از تاجیکستان (دماوندیه که به گفته شفیعی‌کدکنی کم از شعر دماوند ملک‌الشعرای بهار ندارد.) و بسیاری از دماوند در اشعارشان بهره بردند.
نام دماوند از ترکیب دم: بخار و آوند: دارای مه و دود است که معنی آتشفشان را تداعی می‌کند. البته کسروی معنای دیگری را مطرح می‌کند و نام دماوند را با نهاوند مرتبط می‌داند. او آن را با  "وند" در زبان ایران باستان به معنای ایستاده در پیوند می‌داند و نها در نهاوند به معنای پیش و دما در دماوند به معنای پشت سر است.
اغلب داستان‌های اسطوره‌ای مانند نبرد نبرد رستم با دیوسپید، زیر درختی در پای قله دماوند، به‌بند کشیدن ضحاک در غار دماوند، پرواز جمشید به آسمان و نبرد با دیوان از فراز دماوند، آشیانه سیمرغ در دماوند، پرتاب تیر آرش از فراز دماوند، جاری شدن رود مقدس هراز (بندهش) از دماوند و کشف آتش و افروختن آن در دماوند توسط کیومرث برای دور ماندن از شر دیوان و ... که همه آنها مفاهیم مقابله با پلیدی را در بردارند.
پرتاب تیر آرش به‌عنوان نماد و پیام صلح ایرانیان به‌جهان است که بدون خونریزی مرزهای ایران فرهنگی تعیین می‌شود و یا فریب خوردن ضحاک توسط شیطان از طریق کشتن حیوانات و پختن غذاهای لذیذ الگوی مصرف اسراف‌گونه که مانند ماری انسانیت را خواهد بلعید رویکرد زیست محیطی دارند.
همچنین از نظر طبیعی، دماوند مورد توجه کوهنوردان و علاقه‌مندان محیط زیست است و کارهای زیادی در جهت حفظ آن توسط انجمن‌ها و نهادهای مردمی مانند ساماندهی مسیرهای کوهنوردی توسط انجمن کوهنوردی ایران و یا حفاظت از دشت شقایق‌ها و همزیستی عشایر و روستاییان با زیست بوم گیاهی و حیوانی منطقه انجام شده است که می‌تواند به‌عنوان یک الگوی آموزشی و کارگاهی باشد. تنها در دشت لار ۶۰۰ گونه گیاهی و جانوری شناسایی شده است که به‌عنوان نمونه تنوع زیستی و ژنتیکی کشور می‌تواند مورد توجه قرار گیرد.
آسیب‌های اصلی که دماوند را از نظر زیست محیطی تهدید می‌کند عبارتند از: معادن، جاده کشی، چرای دام و زباله‌ها و ساخت و ساز که امیدواریم با همت و تلاش نهادهای مردمی و همراهی نهادهای دولتی گام‌های بلندی جهت حفظ و پاسداشت حوزه زیست محیطی دماوند کوه برداشته شود.

🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ


#روز_ملی_دماوند
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
‍ ‍ برگی از تقویم تاریخ

۱۴ تیر سالروز درگذشت مهرانگیز منوچهریان

(زاده ۱۵ مهر ۱۲۸۵ مشهد -- درگذشته ۱۴ تیر ۱۳۷۹ تهران) حقوقدان، موسیقیدان و نخستین سناتور زن در ایران
     
در نوجوانی فراگيری موسيقی را زير نظر استادان علینقی وزيری و روح‌اله خالقی آغاز کرد و درسال ۱۳۱۱ در مدرسه ژاندارک به تدریس زبان فرانسه پرداخت. در سال ۱۳۱۳ وارد دانشسرای عالی دانشکده فلسفه و علوم تربیتی شد و در سال ۱۳۱۷ مدرک لیسانس دریافت کرد. در سال ۱۳۲۵ وارد دانشکده حقوق شد و همراه با ۱۳ دختر دیگر از نخستین دانشجویان دانشکده حقوق بودند.
وی در سال ۱۳۴۱ مدرک دکترا در رشته حقوق قضایی‌جزا از دانشگاه تهران دریافت کرد و در دانشکده حقوق بود که با همسرش آشنا شد و با دکتر حسینقلی حسینی‌نژاد استاد دانشکده حقوق ازدواج کرد. موضوع پایان‌نامه دکترای او نیز «جرایم اطفال - طرح تاسیس محاکم اختصاصی اطفال» بود.
وی که به‌زبان‌های فرانسه و انگلیسی مسلط بود و با زبان‌های آلمانی و عربی آشنایی داشت، در کنار دیگر فعالیت‌ها، سابقه فراوانی در تدریس نیز داشت و در دانشگاه‌ها و موسساتی چون «موسسه عالی حسابداری» «دانشگاه ملی ایران» «مرکز آموزش سازمان امور استخدامی کشور» به تدریس رشته حقوق پرداخت.
وی دارای سِمت‌های داخلی و بین‌المللی زیادی بود که عضویت در کانون وکلای دادگستری ایران، عضو اتحادیه بین‌المللی وکلای دادگستری، ریاست افتخاری مادام‌العمر اتحادیه بین‌المللی زنان حقوقدان، عضو کمیته مکاتبات وابسته به‌شورای ملی زنان آمریکا، عضو اتحادیه بین‌المجالس و عضو انجمن بین‌المللی حقوقدانان، از آن جمله بود.
وی در سال ۱۹۶۸ به‌همراه «النور روزولت» اولین جایزه «صلح حقوق بشر سازمان ملل متحد» را دریافت کرد و در سال ۱۹۷۱ نیز برنده «جایزه صلح مرکز صلح جهانی از طریق حقوق» شد.
او یک کتاب در انتقاد از قوانین به‌لحاظ حقوق زن به‌چاپ رساند که اولین کتابی است که یک زن حقوقدان نوشته است.
یکی دیگر از اقدامات بسیار مهم وی، تاسیس «اتحادیه زنان حقوقدان ایران» است که  سال‌ها رئیس این اتحادیه بود. در واقع این یک اتحادیه بین‌المللی بود که او در راه اندازی شعبه ایران آن نقشی به یادماندنی و منحصر به‌فرد داشت. «توران شهریاری» که خود کارآموز منوچهریان بوده است، این اقدام او را «بسیار مهم» توصیف می‌کند. اقدامی که در نتیجه آن، بیش از ۵۰ زن حقوقدان از سراسر جهان به تهران آمدند و جلسه جهانی زنان حقوقدان در ایران تاسیس شد.
منوچهریان در سال ۱۹۷۱ برنده «جایزه صلح مرکز صلح جهانی از طریق حقوق» شد
او جزو نخستین زنان سناتور ایرانی بود و از سال ۱۳۴۲ تا ۱۳۵۱ و از دوره چهارم تا ششم مجلس سنا در آن عضویت داشت.
وی در سال ۱۳۵۱ در اعتراض به قانون گذرنامه در مجلس سنا، از سناتوری استعفا کرد و با وجود اصرار مقامات، حاضر به بازپس گیری آن نشد. قانون گذرنامه مسافرت زنان به‌خارج از کشور را مشروط به اجازه همسر می‌دانست و او در اعتراض خود به این قانون، آن را با ماده ۱۳ اعلامیه جهانی حقوق بشر- که دولت ایران آن را امضا کرده بود - در تعارض می‌دانست. او پس از استعفا، با پیشنهاداتی چون وزارت دادگستری، آموزش و پرورش، و ریاست دانشکده حقوق دانشگاه تهران رو به رو شد که همه را رد کرد.
وی یکی از معدود افرادی بود که فعالانه با اعدام‌های اول انقلاب مخالفت کرد و به‌قوانینی چون لغو قضاوت زنان نیز اعتراض داشت.
او بار‌ها به دادگاه‌های حکومت اسلامی احضار شد و در یکی از این احضار‌ها نیز، درسال ۱۳۶۱، پروانه وکالتش برای همیشه لغو شد.
آرامگاه وی در قطعه ۷۴ بهشت زهرا است.

🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ


#مهر_انگیز_منوچهریان، د
‍ ‍ ‍ برگی از تقویم تاریخ

۱۴ تیر زادروز اکبر منانی

(زاده ۱۴ تیر ۱۳۱۸ اصفهان) دوبلور، مدیر دوبلاژ و گوینده

کار حرفه‌ای دوبله را از سال ۱۳۴۰ و گویندگی در رادیو را از سال ۱۳۴۲ و مدیریت دوبلاژ را از سال ۱۳۴۳ آغاز کرد. در فیلم‌ها، مجموعه‌ها و انیمیشن‌های بسیاری حرف زده‌ است؛ مانند پوآرو "به‌جای هرکول پوآرو" پرستاران "به‌جای فرانک" بهترین سال‌های زندگی ما "به‌جای فردریک مارچ" زبل‌خان "به‌جای زبل‌خان"  ماجراهای گالیور "به‌جای گلام با تکیه کلام من می‌دونم".
وی نخستین منبع مدون تاریخ دوبله ایران را با نام «سرگذشت دوبله ایران و صداهای ماندگارش» نوشته‌ است. این اثر که نگارش آن ۱۷ سال به‌طول انجامید به‌چگونگی، چرایی و زمان ورود دوبله به ایران می‌پردازد و همچنین کتاب فن بیان و گویندگی در صداوسیما را نگاشته‌است.
علاوه برهمکاری‌اش با صداوسیما، او و چنگیز جلیلوند در زمینه تدریس دوره‌های دوبله نیز در مدرسه‌عالی رسانه فعالیت داشتند و با پرورش نسل جدید دوبلور و گوینده‌ها، این صنعت همیشه قدرتمند ایران را یاری کردند.

نقش‌های برجسته:
مجموع فیلم‌های لورل و هاردی (یکی از دوبلورهای برجسته نقش لورل)
مجموعه پوآرو (هرکول پوآرو)
الیور تویست (فیلم ساخته رومن پولانسکی) (فاگین با بازی بن گینگزلی)
پرستاران (فرانک)
بهترین سال‌های زندگی ما (فردریک مارچ)
زبل‌خان (زبل‌خان) - کارتون
ماجراهای گالیور (کارتون آمریکایی) (گلام با تکیه کلام من می‌دونم)
راوی کارتون گوفی
دکلمه ها در کارتون جک و لوبیای سحر آمیز
همچنین وی سال‌ها گوینده تیپ‌های فلفلی و آقای خوشبین در برنامه "صبح جمعه با شما " بوده‌است.

🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ


#اکبر_منانی، ز
‍ ‍ ‍ ‍☘️ ☘️ برگی از تقویم تاریخ ☘️ ☘️

۱۴ تیر سالروز درگذشت عباس کیارستمی

(زاده ۱ تیر ۱۳۱۹ تهران -- درگذشته ۱۴ تیر ۱۳۹۵ فرانسه) کارگردان، فیلمنامه‌نویس، تدوینگر و گرافیست

فیلمسازی تأثیرگذار در سینمای جهان بود و آثارش با استقبال منتقدان، داوران، کارگردانان، فستیوال‌ها و بنیادهای فرهنگی و هنری جهان روبه‌رو بود.
از سال ۱۹۷۰ آغاز به‌فعالیت سینمایی کرد و بیش از ۴۰ فیلم کوتاه و مستند ساخت که از مهمترین کارهایش: سه‌گانه کوکر، کلوزآپ (۱۹۹۰) طعم گیلاس (۱۹۹۷) و باد ما را خواهد برد (۱۹۹۹) است. او در دوره پایانی کارش به فیلمسازی بیرون از ایران روی آورد که حاصلش فیلم‌هایی مانند کپی برابر اصل (۲۰۱۰) و مثل یک عاشق (۲۰۱۲) بود.
علاوه بر سینما در کارهای دیگر هنری از جمله شعر، عکاسی، چیدمان، موسیقی، طراحی گرافیک، طراحی و نقاشی نیز فعال بود و او را باید در زمره سینماگران موسوم به موج نوی سینما در ایران به‌شمار آورد. سادگی، استفاده از کودکان به‌عنوان نقش اول و قهرمان داستان، سبک مستندگونه، بهره‌گیری از فضاهای روستایی، حذف کارگردان، شاعرانگی و نیز مکالمه شخصیت‌ها در سواری، برخی از ویژگی‌های فیلمهای اوست.
وی برنده چندین جایزه بزرگ سینمایی شد و پنج بار نامزد جایزه نخل طلای جشنواره فیلم کن بود و در سال ۱۹۹۷ در پنجاهمین دوره جشنواره فیلم کن برای فیلم طعم گیلاس، این جایزه را گرفت. او در جشنواره‌های متعدد معتبر فیلم جهان به‌عنوان داور حضور داشت و با ۴ دوره داوری در جشنواره فیلم کن در سالهای ۱۹۹۳، ۲۰۰۲، ۲۰۰۵ و ۲۰۱۴ در میان هنرمندان ایرانی پیشتاز بود. همچنین با دریافت ۳۲ دست‌آورد شخصی، پرافتخارترین هنرمند ایران به‌شمار می‌رفت.
وی در مدرسه جم در قلهک با آیدین آغداشلو همدرس شد و نخستین تجربه هنری او نقاشی بود که در ۱۸ سالگی توانست در یک مسابقه نقاشی برنده جایزه شود. وی اندکی پس از این کامیابی در دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران پذیرفته شد و از سال ۱۳۴۰ به‌عنوان نقاش تبلیغاتی در آتلیه ۷ و یکی دو مؤسسه دیگر به‌کار طراحی جلد کتاب، پوستر و آگهی‌های بازرگانی پرداخت و بعدها به «تبلی فیلم» رفت. از سال ۱۳۴۶ در سازمان تبلیغاتی نگاره طراح و سازنده تیتراژ فیلم شد که نخستین آنها تیتراژ فیلم وسوسه شیطان ساخته محمد زرین‌دست بود و طراحی پوستر و ساخت تیتراژ فیلم‌های قیصر و رضا موتوری ساخته مسعود کیمیایی را او انجام داد. مدتی بعد به‌دعوت فیروز شیروانلو، که مسئولیت امور سینمایی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان را داشت به کانون رفت و در سال ۱۳۴۹ فیلم کوتاه نان و کوچه و در سال ۱۳۵۱ فیلم زنگ تفریح را ساخت و با ساخت فیلم مسافر در سال ۱۳۵۳ مطرح شد. او در سینمای بعد از انقلاب پایه‌گذار سینمایی شد که تا به‌حال فیلمسازان زیادی پیرو این نوع سینما، فیلم ساخته و مطرح شده‌اند.
از ۱۹۶۲ تا ۱۹۶۶ روی هم رفته ۱۵۰ آگهی بازرگانی برای تلویزیون ایران ساخت و تا پایان دهه ۱۹۶۰ آگهی آغاز فیلم‌ قیصر ساخته مسعود کیمیایی و طرح کتاب‌های کودکان را انجام داد.
آرامگاه وی در لواسان است.

🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ

☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️
#عباس_کیارستمی، د
برگی از تقویم تاریخ

۱۴ تیر زادروز افشین رامین

(زاده ۱۴ تیر ۱۳۴۰ کرمانشاه) مدرس موسیقی، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازنده تنبور و سه‌تار

او مقدمات موسیقی را در ۱۲ سالگی نزد دایی‌اش، کیخسرو پورناظری، مؤسس و سرپرست گروه شمس و مدیر خانه تنبور شمس آموخت و پس از کسب مهارت‌ها و تجارب در سال ۱۳۶۴ به عضویت این گروه درآمد.
از سال ۶۷ به مدت سه سال کلاس‌های کیخسرو پورناظری را در اداره امور هنری ارشاد کرمانشاه اداره کرد و به تدریس تئوری موسیقی، سه‌تار و تنبور پرداخت.
در سال ۷۴ جذب سازمان صداوسیما شد و به عنوان نوازنده و آهنگساز با مرکز موسیقی و سرود رسانه ملی همکاری‌اش را آغاز کرد. سپس در سال ۱۳۸۰ به استخدام رسمی این سازمان درآمد و پس از مدتی عنوان کارشناس موسیقی مقامی و محلی یافت. وی در این زمان مدیر آرشیو مرکز موسیقی و سرود سازمان صداوسیماست.

فعالیت و آثار:
او در کنسرت‌ها و فستیوال‌های متعددی که توسط شهرام ناظری به همراه گروه شمس در کشورهای فرانسه، آلمان، اسپانیا، بلژیک و نیز اولین تور کنسرت‌هایش که در چندین دانشگاه آمریکا برگزار شد، به عنوان نوازنده سه‌تار، تنبور و دف همکاری داشته‌ است.
از آثار وی ضمن ساخت و تولید قطعات بی‌شمار در زمینه موسیقی تنبور و سنتی برای رسانه ملی، آلبوم دل‌آرا، اثر مشترک وی با تهمورس پورناظری و خوانندگی حسام‌الدین سراج است که قطعه دل‌آرا از همین مجموعه بعدها به عنوان یکی از آثار برگزیده یکصد اثر فاخر تاریخ موسیقی پس از انقلاب شناخته شد.

https://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%A7%D9%81%D8%B4%DB%8C%D9%86_%D8%B1%D8%A7%D9%85%DB%8C%D9%86

🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ


#افشین_رامین، ز
‍ ‍ ‍ ☘️ ☘️ برگی از تقویم تاریخ ☘️ ☘️

۱۴ تیر زادروز کیوان ساکت

(زاده ۱۴ تیر ۱۳۴۰ مشهد) آهنگساز و نوازنده تار و سه‌تار

در خانواده‌ای فرهنگی زاده شد و از کودکی با تشویق پدر و مادرش به‌ موسیقی و نقاشی پرداخت و در نقاشی شاگرد صادق پور در طراحی، پیراسته در رنگ و روغن و دولّو در آبرنگ بود.
اولین درس‌های موسیقی را از دایی‌اش منوچهر زمانیان در کارگاه موسیقی کودکان و نوجوانان صداوسیما فراگرفت. پس از چندی، زمانیان به‌دلیل ادامه تحصیل از مشهد رفت تا اینکه همشهری و دوست دایی‌اش، حمید متبسم که در آن زمان در دانشسرای هنر تهران موسیقی تحصیل می‌کرد، به‌ مشهد آمد و کیوان ساکت در کارگاه موسیقی به‌ تدریس مشغول شد. حدود دو تابستان پیاپی تا پیش از انقلاب، ۱۴ نفر هنرجوی کودک ونوجوان تار آنجا بود.
با آغاز انقلاب، متبسم به‌ مشهد نقل مکان کرد و دوستی وی با کیوان ساکت عمیق و صمیمی شد، ولی پس از چند مدت وی دوباره به‌تهران و سپس به خارج از کشور مهاجرت کرد و از آن زمان، ساکت تار را بدون حضور معلم فراگرفت و در این میان تنها چند ملاقات کوتاه با حسین علیزاده داشت که همیشه از آن دیدارها به‌خوبی بسیار یاد میکند.
درسال ۱۳۶۹ به‌ دعوت پرویز مشکاتیان به‌عنوان سولیست تار به‌ گروه عارف دعوت شد. حاصل این همکاری آثار: افشاری مرکب، افق مهر و وطن من باصدای بسطامی و مقام صبر باصدای افتخاری و کنسرتهای متعددی در داخل و خارج از ایران شد. وی در سال ۱۳۷۵ گروه وزیری را تاسیس کرد و آثار زیادی را با این گروه در داخل و خارج از کشور اجرا کرد.
او تاکنون چندین کتاب برای آموزش تار و سه‌تار نوشته که تا امروز اینها هستند:
۱- بیایید تار و سه‌تار بنوازیم "شیوه نوین آموختن تار و سه‌تار در ۶ جلد"
۲- سبکبال ۱۸ چهار مضراب برای تار و سه‌تار
۳- ده تمرین ۱۰ اتود برای تار و سه‌تار
۴- حرکت دائمی ۲۰ تمرین مفید برای تار و سه‌تار
۵- چرخ نیلوفری ۲۰ تمرین مفید برای تار و سه‌تار
۶- هشت آهنگ معروف جهان
۷- با موج تا کرانه "برخی اهنگهای وی باهمراهی پیانو"
۸- در سایه‌سار بید "۱۵ چهارمضراب ساده برای تار و سه‌تار"
۹- گزیده ردیف کاربردی موسیقی ملی ایران
آهنگها و ساخته‌های موسیقیایی ساکت هم به‌صورت CD و هم کاست به‌بازار موسیقی عرضه شده‌ است. از جمله:  شرق اندوه - دیدار شرق و غرب - جامه‌دران - شبی باخورشید - رقص انگشتان - می تراود مهتاب - فسانه - سبكبال- يادگار خون سرو - بی‌کاروان کولی و ... وی با اغلب خوانندگان جوان معاصر مانند بسطامی، سالار عقیلی، سینا سرلک، فاضل جمشیدی و ... آثار فراوانی به‌جامعه‌ هنری تقدیم کرده است. همچنین اهنگ شادی آزادی با صدای استاد شجریان از جمله آثار اوست. وی اولین هنرمند ایرانی در رشته‌ی تار و سه‌تار است که برای نشان دادن قابلیت تار و سه‌تار مجموعه‌ای از دشوارترین و معروفترین آثار آهنگسازان جهان را در البوم‌های ديدار شرق و غرب و شرق اندوه با تار پيانو و يا تار و اركستر اجرا کرد.
آهنگسازی و ساخت و اجرای ده برنامه به‌سبک گلهای جاویدان به‌نام نغمه‌های جاویدان به‌سفارش واحد موسیقی صداوسیما در کارنامه کاری اوست.
آخرین کارهای او کتاب گزیده ردیف کاربردی موسیقی ملی ایران و آلبوم های سیاه مشق تار و سیاه مشق سه‌تار است.
کیوان ساکت اولین شخصی بود که خدمات و تلاش‌های قنبری مهر، استاد بی‌بدیل سازسازی را درک کرد و کوشید تا شیوه او را در ساختن تار و سه‌تارهای جدید گسترش دهد و در این راه توانست باتشویق سازندگان  تار و سه‌تار، این شیوه عملی نوین و درست را در بیشتر شهرهای ایران رواج دهد.
وی در اغلب شهرهای ایران و جهان، به دعوت انجمن‌ها و سازمان‌ها و افراد مختلف اجراهای بسیاری داشته که همواره با استقبال علاقمندان و فرهیختگان موسیقی روبرو بوده است.

🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ


#کیوان_ساکت، ز
2025/07/14 13:25:19
Back to Top
HTML Embed Code: