tgoop.com/cafe_modiriat/171
Last Update:
اسکناس ها توسط دولت چاپ و به عنوان واحد پولی اون کشور ها انتخاب می شوند ولی این فرایند ها صرفا باعث قانونی شدن اسکناس میشه ولی چی باعثه ارزشمند شدن اون اسکناس میشه؟
ارزش اسکناس اساساً به اینه که چقدر از اون توی جامعه وجود داره.تو گذشته بیشتر واحد های پولی مثلا دلار،پشتوانشون طلا و نقره بود، یعنی مقدار نقدینگی تو جامعه به میزان طلا و نقره ذخیره حکومت بستگی داشت ولی آمریکا سال ۱۹۷۱ اومدو این نظام و برداشت. این یعنی دلار به هیچ منبع خارجی وابسته نیست و دولت تصمیم گیرنده است که چه قدر از اون توی جامعه وجود داشته باشه یا اصطلاحاً چاپ پول بکنه.
حالا سوال اینجاست که تورم چرا به وجود میاد؟
اولین دلیل و مهم ترین، چاپ پول توسط دولت است. در واقع اگه نرخ رشد نقدینگی بیشتر از نرخ رشد تولید باشد اساسا ما توی اون جامعه تورم داشته و قیمت ها مداوم در حال افزایش است.
حالا فهمیدیم که چرا به اندازه همه مردم پول چاپ نمیشه تا همه پولدار بشن😁
پس چرا دولت ها هنوز پول چاپ میکنن!؟🤔
دولت ها سه منبع درآمد دارند: درآمد مالیات،درآمد استقراض از مردم و درآمد چاپ پول.
✔ساده ترین راه برای دولت چاپ پوله و وقتی میبینه از دو تا راه اول نمیتونه خوب پول در بیاره و مخارجم زیاده میاد چاپ پولو بیشتر میکنه.(توی ایران بانک مرکزی تحت نظارته دولته و...)
💫میلتون فریدمن یه جمله معروف داره که میگه: تورم همیشه و همه جا یک پدیده پولی است.
✔دومین عامل هزینه فشار است. وقتی هزینه تولید مثل مواد اولیه،افزایش دستمزد ها و مالیات های بالا برای تولید کننده زیاد باشه، تولید کننده هم قیمتو میبره بالا. این وسط فشار به کی وارد میشه؟مصرف کننده😊
✔سومین عامل فشار تقاضاست. وقتی تقاضا در سطح عمومی جامعه افزایش پیدا میکنه،در نتیجه قیمت ها بالا میرن. افزایش تقاضا هم به خاطر افزایش درآمد و کاهش نرخ بهره و سیاست های پولی انبساطی بانک مرکزی رخ میدهند.
پول زیاد باعث مصرف بی رویه و پیدا شدن افرادی که دست به احتکار میزنند می شود.
تورم منفی باعث میشه که ما سعی کنیم پوله کمتری خرج کنیم و این باعث کاهش سود کسب و کار ها و افزایش نرخ بیکاری می شود و وقتی بیکاری افزایش پیدا کنه خرید و کلا خرید و فروش کاهش پیدا میکنه و روز به روز اقتصاد کوچک و کوچک تر می شود.
🤌🏼بخوام مفصل تر توضیح بدم کلا ما سه نوع تورم داریم: خزنده،جهشی و ابر تورم.
1️⃣نوع اول کمتر از ۳ درصد یا حالا یه چیزی بین ۱ تا ۵ درصدم میگن هست. به این تورم تورم سالم میگن و نشان دهنده رشد اقتصادی پایدار یک کشور است.این تورم به کسب و کا ها انگیزه میده و میتونه باعثه افزایش تولید بشه.
2️⃣تورم نوع دوم افزایش قیمت ها یه چیزی بین ۱۰ تا ۵۰ درصد در سال که سرعتش خیلی زیاده و این نوع تورم میتونه ثبات اقتصادیه یه کشور و مختل کنه و باعث بی اعتمادی توی بازار بشه.
3️⃣تورم نوع سه به شدت شدیده و میتونه منجر به سقوط کامل اقتصاد یک کشور بشه. قیمت ها روزانه و حتی ساعتی بالا میرن ارزش پولی به شدت کاهش پیدا میکنه.
بزار یه مثال در مورد ابر تورم بزنیم. وقتی تورم توی یک کشور در ماه بیش از ۵۰ درصد و در روز بیش از یک درصد باشه ما با ابر تورم طرفیم.
تورم ۵۰ درصد یعنی در سال قیمت ها ۱۰۰ برابر می شود و در ۳ سال قیمت ها ۲ میلیون برابر می شود.
برای مثال یونان در اُکتبر سال ۱۹۴۴ با بزرگترین تورم خود (تورم ۱۳۸۰۰٪) رو به رو شد.چرا؟؟بعد ا جنگ جهانی دوم و اون همه هزینه سرباز و جنگ و ... که داستان مفصل داره، بانک مرکزی اومد تا هزینه ها و صورت حساب ها رو پرداخت کنه ولی خب مالیات فقط ۶ درصد هزینه ها رو پوشش داده بود و بقیه از طریق چاپ پول اتفاق افتاد. در این بین مردم هم اعتماد خودشونو نسبت به اقتصاد کشور ا دست دادنو و این دو عامل باعث شد که یونان به سمت ابرتورم برود. خلاصه یا در نهایت یونان در سال ۱۹۸۱ به اتحادیه اروپا پیوست و در سال ۲۰۰۱ یورو را واحد پولی خود انتخاب کرد و از اون به بعد تقریبا توانست تا تورم را کنترل کند.
از راه های کنترل تورم میشه سیاست پولی انقباضی بانک،کاهش هزینه دولت و افزایش تولید و عرضه اشاره کرد.
🖊خلاصه که تورم مدام در حال پایین بالا شدنه ولی نکته مهم اینه که ما توهم رو بشناسیم و درست باهاش برخورد کنیم.
✍مهدی صادقی
دانشجو کارشناسی مدیریت صنعتی دانشگاه شهید بهشتی
منبع:
کتاب اقتصاد کلان منکیو
@m8hdisadeghi
BY کافه مدیریت ☕
Share with your friend now:
tgoop.com/cafe_modiriat/171