tgoop.com/dineaqlani/199
Last Update:
🔶 همراهی با مردم، راهکار بیهزینه کردن اصلاح دین و نظام دینی
✅ جعفر نکونام 9 مهر 1401
یادداشتی که در پی می آید، در این زمینه است که دین و نظام دینی عملاً در گذر تاریخ همواره اصلاح شده و البته اصلاح دین و نظام دینی هیچگاه بیهزینه نبوده و حال این سؤال مطرح است که چرا نباید اصلاح دین و نظام دینی بدون هزینه باشد و چه راهکاری می توان داشت که اصلاح دین و نظام دینی بدون هزینه و با سهولت باشد؟
1️⃣ مواردی از اصلاحات دینی هزینهبر
یک مرور به تاریخ دین اسلام کافی است که نشان دهد، دین و نظام دینی در گذر تاریخ چقدر تن به اصلاح داده است. البته نیازی نیست که کل تاریخ اسلام مطالعه شود تا به این حقیقت پی برده شود. کافی است، فقط همین چند دههای که از انقلاب ایران گذشته است، مرور شود تا آشکار گردد که متولیان امر و علمای دینی در ابتدا با پارهای از تغییرات همراه نمیشدند و بلکه با آن مخالفت میکردند؛ اما بعد پس از تحمیل هزینههایی بر مردم و مملکت به تغییرات تن دادند.
برخی از مهمترین این تغییرات که ابتدا با آن مخالفت میکردند و بعد به آن تن دادند، از این قرار است: خرید و فروش وسایل موسیقی و استفاده از آنها؛ خرید و فروش دستگاه ویدئو و استفاده از آن؛ خرید و فروش ماهواره و استفاده از آن؛ استفاده از اینترنت؛ استفاده از تلفن همراه رایتل؛ برخی از ورزشهای زنان همچون فوتبال، بسکتبال، کشتی، جودو؛ چگونگی تعامل زنان و مردان در فیلمها و سریالها؛ حضور پیدا کردن زنان در استادیومهای ورزشی.
نک: میزان دخالت حکومت اسلامی در زمینه حجاب و چند پیشنهاد- علی نصیری
2️⃣ موارد هزینههای اصلاح دینی
آشکار است که این تغییرات بدون هزینه نبوده است. بنگرید، برای مقابله با تغییرات، چه وقتها و نیروهای مادی و انسانی که صرف شد و چه آبروها و حرمتهایی که هتک شد و چه محدودیتها و تضییع اموال و زندانهایی که بر مردم تحمیل گردید و چه حقوق اجتماعی و فرصتهایی که از مردم سلب گردید و و چه خونهایی که ریخته شد و چه مغزهایی که از کشور گریختند و بالاخره چه نارضایتیها و نفرتها و دشمنیهایی که نسبت به اسلام و نظام دینی پدید آمد و چه هزینههایی که بر اسلام و نظام دینی تحمیل شد و چه عقبماندگیهایی که گریبانگیر مردم و کشور شد.
3️⃣ تن دادن متولیان به اصلاح دینی بعد از هزینهسازی
فرایند این تغییرات این گونه است که ابتدا در مردم تغییراتی پدید میآید و آنگاه متولیان امر و علمای دینی با آنها مخالفت میکنند و بعد که دریافتند، در برابر تغییرات نمیتوانند مقاومت کنند، بعد از هزینهسازیهایی به تغییرات تن میدهند. تنها عاملی که باعث این هزینهسازیها میشود، این است که متولیان امر و علمای دینی، کسانیاند که در دنیای قدیم زندگی میکنند و بدان عادت کردند و در دنیای مدرن زندگی نمیکنند و با آن آشنایی کافی ندارند؛ لذا آن را خصم خود تلقی می کنند؛ اما تودۀ مردم زودتر با دنیای مدرن آشنا میشوند و بدان میگرایند و آن را به زندگی خود میآورند؛ به همین رو، متولیان امر و علمای دینی، همواره از عقب مردم حرکت میکنند و بعد از این که تغییرات در توده مردم پدید آمد، پس از تحمیل هزینهها و شکست در مقابله با تغییرات، با توده مردم همراه میشوند.
پس مشکل اساسی این است که متولیان امر و علمای دینی در عقب مردم حرکت میکنند؛ نه همراه با مردم؛ یعنی ابتدا مردم یک تغییری را در زندگی خود ایجاد میکنند و بعد متولیان امر و علمای دینی ناگزیر از پذیرش تغییر میشوند.
حال سخن این است که اگر بناست، متولیان امر و علمای دینی سرانجام به تغییراتی تن بدهند که مردم خواهان آناند، چرا همراه با مردم حرکت نکنند و بدون هزینه پذیرای تغییرات نشوند؟
راه تحقق این همراهی هم این است که همواره به مناسبتهای مختلف و به طرق گوناگون نظیر نظرسنجی، همهپرسی و رأیگیری از مردم نظرخواهی کنند تا بدانند، مردم خواهان چه تغییراتیاند و آنگاه بدون هزینهسازی و بلکه با مسالمت و همدلی و روی گشاده با آن تغییرات همراهی کنند. حتی ارزش دارد که با بودجه دولت وا دارند، متولیان امر و علمای دینی مدتی در جهان مدرن زندگی کنند و از نزدیک با انسانهای مدرن آمد و شد و تفاهم و تعامل داشته باشند تا به درک بهتری از دنیای مدرن دست یابند و از این رهگذر دریابند که دنیای مدرن نه تنها خصم نیست؛ بلکه به مراتب از دنیای قدیم بهتر است.
🟡 ادامه در صفحه بعدی
ـ
BY دین عقلانی | جعفر نکونام
Share with your friend now:
tgoop.com/dineaqlani/199