tgoop.com/dineaqlani/213
Last Update:
🔶 رویکرد پیامبر(ص) نسبت به حجاب با فرض بعثت ایشان در عصر حاضر
✅ جعفر نکونام 23 مهر 1410
▫️ص 1 از 1
یادداشتی که در پی می آید، در پاسخ به این سؤال است که اگر حضرت محمد(ص) در روزگار حاضر مبعوث می شد، راجع به حجاب چه رویکردی اتخاذ می کرد. چنان مینماید که در پاسخ به سؤال مذکور چهار نگاه به قرار ذیل وجود دارد:
1️⃣ نگاه مسلمانان ذاتگرا به رویکرد پیامبر(ص) نسبت به حجاب در عصر حاضر
شاید پرسابقهترین گروه از میان مسلمانان کسانیاند که قایلاند، اسلام دارای ذات است؛ یعنی تعالیم ثابت و لایتغیری دارد و از عصری به عصر دیگر و از مصری به مصر دیگر تفاوت و تغییر پیدا نمیکند؛ بر این اساس، در پاسخ سؤال مذکور خواهند گفت که اگر حضرت محمد(ص) در عصر حاضر بود، همان حکمی را دربارۀ حجاب صادر میکرد که چهارده قرن پیش صادر کرده است. حکم ایشان در آن زمان عبارت از این بود که زنان آزاد مسلمان فروج خود را حفظ کنند که پیدا نشود و خمارهای (روسریهای) خود را بر گریبانهای بیاندازند که زیورهایشان پیدا نشود. عبارت آیه مربوط چنین است:
وَ قُلْ لِلْمُؤْمِناتِ يَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصارِهِنَّ وَ يَحْفَظْنَ فُرُوجَهُنَّ وَ لا يُبْدينَ زينَتَهُنَّ إِلاَّ ما ظَهَرَ مِنْها وَ لْيَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلی جُيُوبِهِنَّ وَ لا يُبْدينَ زينَتَهُنَّ إِلاَّ لِبُعُولَتِهِنَّ أَوْ آبائِهِنَّ أَوْ آباءِ بُعُولَتِهِنَّ أَوْ أَبْنائِهِنَّ أَوْ أَبْناءِ بُعُولَتِهِنَّ أَوْ إِخْوانِهِنَّ أَوْ بَني إِخْوانِهِنَّ أَوْ بَني أَخَواتِهِنَّ أَوْ نِسائِهِنَّ أَوْ ما مَلَکتْ أَيْمانُهُنَّ أَوِ التَّابِعينَ غَيْرِ أُولِي اْلإِرْبَةِ مِنَ الرِّجالِ أَوِ الطِّفْلِ الَّذينَ لَمْ يَظْهَرُوا عَلی عَوْراتِ النِّساءِ وَ لا يَضْرِبْنَ بِأَرْجُلِهِنَّ لِيُعْلَمَ ما يُخْفينَ مِنْ زينَتِهِنَّ وَ تُوبُوا إِلَی اللَّهِ جَميعاً أَيُّهَا الْمُؤْمِنُونَ لَعَلَّکمْ تُفْلِحُونَ (نور، 31)
یا این که اطراف جلبابهای(چادرهای) خود را به هم نزدیک کنند تا شناخته نشوند؛ مبادا مورد اذیت قرار گیرند. آیۀ مربوط چنین است:
يا أَيُّهَا النَّبِيُّ قُلْ لِأَزْواجِک وَ بَناتِک وَ نِساءِ الْمُؤْمِنينَ يُدْنينَ عَلَيْهِنَّ مِنْ جَلاَبِيبِهِنَّ ذلِک أَدْنی أَنْ يُعْرَفْنَ فَلا يُؤْذَيْنَ وَ کانَ اللَّهُ غَفُوراً رَحيماً (احزاب،59)
یا این که زنانی که دیگر امیدی به ازدواج ندارند، اشکالی ندارد که لباسهایشان را بکنند؛ منتها نباید زیورهای خود را نمایان کنند و البته اگر لباسهایشان را بپوشند، بهتر است. آیه مربوط چنین است:
وَ الْقَواعِدُ مِنَ النِّساءِ اللاَّتي لا يَرْجُونَ نِکاحاً فَلَيْسَ عَلَيْهِنَّ جُناحٌ أَنْ يَضَعْنَ ثِيابَهُنَّ غَيْرَ مُتَبَرِّجاتٍ بِزينَةٍ وَ أَنْ يَسْتَعْفِفْنَ خَيْرٌ لَهُنَّ وَ اللَّهُ سَميعٌ عَليمٌ (نور،60)
این آیات در مجموع نشان میدهد که عرب حجاز قبل از اسلام هم دارای حجاب بودند و پوششهایی چون خمار و جلباب و ثیاب بر تن میکردند و چیزی نبوده است که اسلام آن را تشریع کرده باشد. اسلام فقط تأکید کرده است که زنان مسلمان آزادی که امیدی به نکاح دارند، پوششهای خود را طوری بگیرند که فروج و زیورهایشان پیدا نشود؛ مبادا مرتکب فحشا شوند و یا مورد اذیت مردان قرار گیرند. پنهان نماند که این حکم شامل زنان کنیز و نیز زنان اهل کتاب نمیشده است.
2️⃣ نگاه اسلامستیزان به رویکرد پیامبر(ص) نسبت به حجاب در عصر حاضر
نگاه اسلام ستیزان با نگاه مسلمانان ذاتگرا یکی است. اسلام ستیزان میگویند که اسلام همان است که حضرت محمد(ص) در چهارده قرن پیش معرفی کرده است. به نظر آنان، حذف یا تأویل پاره هایی از اسلامی که آن حضرت معرفی کرد، تحریف اسلام است. آنان هم مثل ذاتگرایان حجاب را از ذاتیات اسلام بر می شمارند و انکار آن را باعث خروج از اسلام میخوانند. تنها فرقی که اسلامستیزان با مسلمانان ذاتگرا دارند، این است که مسلمانان ذاتگرا میگویند که اسلام جهانی و جاوید است؛ اما اسلامستیزان میگویند که اسلام، قومی و تاریخی است و باید کنار گذاشته شود.
به نظر اسلامستیزان اگر حضرت محمد(ص) در روزگار حاضر هم میزیست، اگر میخواست بر دین اسلامی که آورده است، باقی بماند، باید به وجوب حجاب حکم دهد و گرنه او نیز از اسلام خارج دانسته میشود.
🌕 ادامه در صفحۀ بعدی
ـ
BY دین عقلانی | جعفر نکونام
Share with your friend now:
tgoop.com/dineaqlani/213