tgoop.com/dineaqlani/263
Last Update:
🔶 فرایند تبدیل امور زیبا و محبوب و ارزشمند به امور زشت و منفور و ضد ارزش
🔸گفتاری در حاشیه خوشحالی معترضان از شکست تیم ملی فوتبال در مقابل تیم ملی فوتبال انگلیس
✅ جعفرنکونام 1 آذر 1401
مشاهدۀ شادی معترضان از شکست تیم ملی فوتبال ایران در مقابل تیم ملی فوتبال انگلیس مرا بر آن داشت که راجع به یک حقیقت بسیار مهم سخن بگویم و آن عبارت از فرایند تبدل امور زیبا و محبوب و ارزشمند به امور زشت و منفور و ضد ارزش و بالعکس است.
1️⃣ تحلیل شادی معترضان از شکست ایران از انگلیس
تردیدی نیست که تیم ملی فوتبال هر کشوری نزد مردم آن کشور محترماند و مردم آن کشور به طور طبیعی میل دارند که تیم ملی فوتبالشان پیروز بشود؛ اما اگر وقتی همین تیم ملی فوتبال کشور در تقابل با امیال و ارزشهای مردم قرار بگیرد، خود به ضدارزش تبدیل میشود.
امروزه میان معترضان و حاکمیت، نزاعی در گرفته است و حاکمیت میخواهد از بازی تیم ملی فوتبال به نفع خود بهرهبرداری کند و لذا آن را به نوعی در اردوگاه خود مستقر میکند. همین باعث میشود که معترضان تمایل پیدا کنند، تیم ملی فوتبال شکست بخورد و لذا از شکست تیم ملی فوتبال شاد میشوند؛ چون شکست تیم ملی فوتبال را نماد شکست حاکمیت و ضربه به حاکمیت تلقی میکنند.
2️⃣ تبدیل ارزشها به ضد ارزشها
ماجرای شادی معترضان از شکست فوتبال ملی ایران، نشان میدهد که هر امر زیبا و محبوب و ارزشمندی اگر بسان لباسی بر تن یک امر نازیبا و منفور و ضدارزشی پوشانده شود، آن امر زیبا و محبوب و ارزشمند به امری زشت و منفور و ضد ارزش تبدیل میشود.
تعویض لباسها نیز مشکل را حل نمیکند. به این مثال، عنایت کنید: «گُوه» آدمی نزد آدمی، زشت و منفور و ضد ارزش است و لفظی که برای محل دفع آن به کار گرفته می شود، همین سرنوشت را پیدا کرده است. روزگاری به محل دفع «گوه»، لفظ «خلا» اطلاق میکردند. خلا یعنی، محل خلوت. این لفظ فینفسه لفظ زشتی نیست؛ اما وقتی بر تن یک امر زشت یعنی محل دفع گوه پوشانده شد، به لفظی زشت تبدیل شد. بعد از آن، لفظ «مستراح» را برای آن بکار بردند. مستراح یعنی محل استراحت. این لفظ نیز فی نفسه زشت نیست؛ اما به اعتبار استعمال آن برای محل دفع گوه به لفظ زشت تبدیل شد. امروزه هیچ کدام از آن الفاظ را به کار نمیبرند و به جای آنها لفظ «دستشویی» را به کار میبرند که ای بسا آن نیز پس از مدتی به لفظی زشت تبدیل شود و لفظ دیگری را به جای آن به کار ببرند.
همین طور، اموری که ارزشمند دانسته میشود، وقتی در مقابل نیازها و خواستهها واقع شوند، به ضد ارزش تبدیل میشوند. برای مثال، احترام به والدین ارزشمند است؛ اما هرگاه آنان مانع ازدواج فرزندان گردند، منفور و ضدارزش دانسته دانسته و حرمت آنان زیر پا گذاشته میشود.
3️⃣ تبدیل امور خنثی به ارزشها یا ضدارزشها
چنان که اشاره شد، وقتی که اموری موافق نیازها و امیال درآید، ارزشمند میشوند و متقابلاً وقتی اموری در مقابل نیازها و امیال آدمی بایستد، به ضد ارزش تبدیل میشود. برای مثال، پول فی نفسه خنثی است و هیچ ارزشی ندارد؛ اما به لحاظ آن که نماد امر جاذب و جالبی به عنوان قدرت خرید قرار میگیرد، ارزشمند میشود یا ساختمان زندان فی نفسه خنثی است؛ اما وقتی که محلی برای نگهداری مجرمان میشود، ضدارزش به شمار میآید.
4️⃣ شکلدهی ارزشها از سوی نیازها و امیال
نیازهای آدمی در او میل و کشش به چیزی ایجاد میکند که بتواند نیازش را برآورده سازد؛ بنابراین، نیازها امیال را پدید میآورد و میل آدمی به چیزی، آن چیز را برایش محبوب و زیبا و مقدس میسازد؛ لذا امیال، ارزشها را شکل میدهد.
برای مثال، آدمی نیاز جنسی دارد و این نیاز جنسی در او میل به جنس مخالف را پدید میآورد؛ چون جنس مخالف میتواند نیاز جنسی را مرتفع کند؛ به همین جهت، جنس مخالف برای آدمی دوست داشتنی و ارزشمند و مقدس میشود.
5️⃣ شکلدهی ضدارزشها از سوی نیازها و امیال
نیازهای آدمی ضد ارزشها را هم شکل میدهد. هر چیزی که مانع برآوردن نیاز آدمی باشد، در او نفرت و خشم و کین و خصومت پدید میآورد. برای مثال، وقتی که نیاز جنسی آدمی پیدا میشود، اگر هرکسی حتی پدر و مادر، مانع ازدواج او بشود، پدر و مادر هم از چشم او میافتد و آنهایی که پیش از آن، محبوب بودند، نزد او منفور میگردند و او از آنان رویگردان میشود و حتی به مقابله با آنان برخواهد خاست.
🟡 ادامه در صفحۀ بعدـ
BY دین عقلانی | جعفر نکونام
Share with your friend now:
tgoop.com/dineaqlani/263