tgoop.com/dineaqlani/311
Last Update:
🔶 سبب کاهش دینداری بعد از انقلاب
✅ جعفر نکونام 27 آذر 1401
1️⃣ کاهش دینداری بعد از انقلاب
در یک نظرسنجی که مرکز آمار ایران در سال 1355 یعنی دو سال قبل از انقلاب به عمل آورده است، حاکی است که 71% موافق حفظ حجاب، 81% نمازخوان و 64%روزهگیر بودند؛ اما اکنون، علیرغم گذشت 44 سال از انقلاب وقتی که نظرسنجی به عمل میآید، نتایج معکوس است تا جایی که معاون سیاسی استاندار تهران گفته است که «90 درصد جوانان ما، امروز به واسطه رفتارهای سیاسی ما از اسلام فاصله گرفتهاند».
این در حالی است که روحانیت قبل از انقلاب هیچ یک از امکانات بعد از انقلاب را نداشت و امام خمینی قبل از انقلاب آرزو میکرد که تنها یک وزارتخانه و چند ساعتی رادیو در اختیار روحانیت باشد تا دین و دنیای مردم را اصلاح کند. بخشی از سخنان ایشان در شهریور سال 1343 چنین بود: «خوب ما در اين مملكت يك وزارتخانه نداشته باشيم؟ همه وزرا از امريكا؟! خوب يكىاش هم از ما. ... اين فرهنگ را [بدهید] دست ما؛ ما خودمان اداره [مىكنيم]. ما يك كسى را وزير فرهنگ مىكنيم و اداره مىكنيم. اگر از شما بهتر اداره نكرديم، بعد از ده- پانزده سال ما را بيرون كنيد. تا يك مدتى ... فرهنگ را دست ما بدهيد، وزير فرهنگ را از ما قرار بدهيد، يك مدتى هم مهلت بدهيد كه ما كار را درست انجام بدهيم، .... يك وزارتخانه دست ما بدهيد، يك چند ساعت از اين راديو، كه دارد موسيقى و بچههاى ما را دارند سوق مىدهند به فساد اخلاق» (صحيفه امام، ج1، ص391)
2️⃣ سبب دین گریزی مردم در نظر حاکمیت
حاکمیت علیرغم تمام امکاناتی که طی این 44 سال برای تبلیغ دین و نماز و حجاب داشتهاست، باز اظهار میدارد که در تبلیغ دین کمکاری شده و لذاست که اکثریت مردم اهل نماز و حجاب نیستند.
برای مثال، رئیس دادگستری استان گلستان گفته بود: «غفلت از مباحث و ظرفیتهای دینی تربیت نسل جوان را دچار چالش کرده که باید در این زمینه برنامهریزی شود... یک نفر از بازداشتیهای اغتشاشات اخیر گلستان نمازخوان نبود که در ایام بازداشت تلاش کردیم، مباحث و موضوعات دینی به این افراد آموزش داده شود... نسل جوان و نوجوان در شناخت و بینش دینی با چالشهایی روبرو بوده و چنانچه این قشر از نماز دور نمیشدند، اتفاقات اخیر را شاهد نبودیم... اغتشاشات اخیر نتیجۀ کوتاهی در مباحث دینی و اعتقادی بوده که امیدواریم در مساجد، مدارس، مراکز علمی و آموزشی، ارگانها و نهادها به موضوع نماز برای کاهش آسیبهای اجتماعی توجه جدی شود».
3️⃣ سبب دین گریزی مردم در نظر روشنفکران
روشنفکران سبب دین گریزی مردم را ناشی از عوامل چندی بر میشمارند که مهمترین آنها از این قرار است:
🔸الف. استفاده ابزاری از دین: به نظر روشنفکران، وقتی که حاکمیت با نام دین و حکم خدا و شریعت برای مردم محدودیت و مجازات و تورم و تحریم و ضرب و جرح و حبس و اعدام میآورد، خیلی طبیعی است که مردم از دین اعراض کنند. آن زمانی که قبل از انقلاب، مردم به دین گرایش داشتند، به این جهت بود که از روحانیت در مدح و فضیلت حکومت علی(ع) سخنان بسیاری میشنیدند و مردم را از رهگذر آن به دین و حکومت دینی مشتاق ساخته بودند؛ اما وقتی در عمل، خلاف آن را مشاهده کردند، به این نتیجه رسیدند که روحانیت واقعیت را به آنان نگفته است؛ چون هرگز اسلام و حکومت دینی، این ظرفیت را ندارد که آنان را به عدالت و رفاه و توسعه برساند.
🔸ب. جمود در اسلام تاریخی: روشنفکران اظهار میکنند، دین اسلام در چهارده قرن پیش شکل گرفته است و در آن باورها و سنتهایی وجود دارد که امروزه حتی خود مسلمانان نیز نمیتوانند آنها را بپذیرند که از آن جمله احکام جهاد ابتدایی و بردهداری است. این در حالی است که امروزه مقتضیات متفاوتی دارد و ایجاب میکند، در دین تاریخی اصلاحاتی به عمل بیاید؛ اما روحانیت سنتی به سختی با اصلاحات دینی کنار میآید و تلاش دارد، همان اسلام تاریخی را بر مردم تحمیل کند و روحانیت سنتی وقتی به اصلاحات دینی تن میدهد که هزینههای فراوان انسانی و مادی بر مردم و کشور تحمیل کند. این مشکل باعث شده است که مردم از دین تاریخی گریزان بشوند و همۀ بدبختیهایی را که بر آنان آوار میشود، ناشی از همین دین تاریخی بدانند و از آنجایی که روحانیت سنتی مجالی برای دین روشنفکرانه قایل نیست، مردم یک جایگزین دینی برای دین تاریخی جز رویگردانی از دین به طور کلی نمییابند؛ به همین رو، دینگریزی سرعت گرفته است.
https://www.tgoop.com/dineaqlani
BY دین عقلانی | جعفر نکونام
Share with your friend now:
tgoop.com/dineaqlani/311