tgoop.com/dineaqlani/442
Last Update:
🔶 از رؤیاپردازی فردی تا رؤیاپردازی جهانی
🔸 رؤیای حکومت جهانی آخر الزمانی
✅ جعفر نکونام 26 بهمن 1401
یادداشت حاضر با الهام از نوشتۀ آقای دکتر محسن رنانی با عنوان «رؤیا و توسعه» به نگارش در آمده است.
1️⃣ تعریف رؤیا و رؤیاپردازی
دکتر محسن رنانی نوشته است: «منظورم از رؤیا، خواب دیدن نیست که آن هم یکی از منشاءهای رؤیاست. رؤیا یعنی این که انسان بتواند زنجیرهای از مفاهیم واقعی و ملموس، و انتزاعی و ناملموس، و حتی موهومی را به هم گره بزند و از آنها قصهای خواستنی یا ناخواستنی درست کند».
2️⃣ اهمیت رؤیاپردازی
او نوشته است: «انسان بیرؤیا انسان بیسرنوشتی است: سرگردان و معلق و بیمعنا. رؤیا به فرد معنا میدهد، انگیزه میدهد، اراده میدهد و انرژی میدهد. همه معناهایی که در زندگی ما وجود دارد، حاصل رؤیاهای ماست. ثروت، عدالت، علم، عشق، بهشت، دموکراسی، وصال، شهرت، موفقیت، قدرت، آرمانشهر، قرب الهی، اعتماد، احترام و بیشمار مفاهیم دیگر، ... هر کدام یک رؤیا هستند. در واقع هر کدام یک "داستان رویایی" هستند که شخصیت و هویت ما را شکل میدهند».
3️⃣ رؤیای وحدتبخش فردی
او نوشته است: «اما برای هر فرد، در میان همۀ این ... رویاها، معمولا یک رؤیا، مرکزیت دارد و به همۀ رؤیاهای دیگر "وحدت" و "معنی" میدهد. "رؤیای معنیبخش" یا "رؤیای وحدتبخش" آن رؤیایی است که همۀ رؤیاهای ما را معنی میکند و همۀ رؤیاها از آن انرژی میگیرند و همۀ رؤیاها در جهت تحقق آن رؤیا عمل میکنند».
4️⃣ رؤیای وحدتبخش ملی
دکتر رنانی نوشته است: «هر جامعهای به تعداد محدودی و حداقل یک "رؤیای جمعی معنیبخش" یا "رؤیای جمعی وحدتبخش" نیاز دارد که همۀ رؤیاهای جمعی دیگرش را جهت بدهد و معنی کند. رؤیاهای جمعی، معنی و انرژی و امید میدهند؛ اما تنها یک رؤیای جمعی معنیبخش است که «وحدت آفرین» است و همۀ انرژیهای جمعی را به سوی یک نقطه همافزا میکند. به چنین رؤیایی، "رؤیای ملی" میگوییم».
5️⃣ رؤیای وحدتبخشی ملی ایران
دکتر رنانی میپرسد: «ما ایرانیان اکنون کدام رؤیای ملی وحدتبخش و معنیبخش را داریم؟ میخواهیم تمدن هخامنشیان را احیا کنیم؟ میخواهیم مدینۀ نبوی بسازیم؟ میخواهیم حکومت علوی داشته باشیم؟ میخواهیم ژاپن اسلامی بشویم؟ میخواهیم یک جامعۀ عادلانه بسازیم یا یک جامعۀ دموکراتیک؟ یا میخواهیم به حکومت سلطنتی بازگردیم؟
واقعیت این است که دیرزمانی است که ایرانیان رؤیای ملی معنیبخش ندارند و تا زمانی که رؤیای ملی معنیبخش نداشته باشیم، سخن گفتن از توسعه بیمعنا خواهد بود. از نظر من یکی از شروط اولیۀ توسعهخواه بودن حکومت این است که هم اجازه بدهد جامعه دست به تولید انبوه رؤیا بزند و هم خودش اراده و برنامه برای خلق، حفاظت و تکثیر بیشمار رؤیای جمعی در سطوح مختلف ملی، منطقهای، محلی و حرفهای را داشته باشد و مهمتر از همۀ این که بتواند دستکم یک رؤیای ملی معنیبخش و وحدت آفرین، خلق کند.
... ساختن رؤیای جمعی کاری بسیار ظریف و دقیق است و نیازمند آن است که نخست، مردم به حکومت اعتماد داشته باشند و سپس حکومت بتواند بخش بزرگی از جامعه را به گونهای مدیریت کند که بتوانند در یک همکاری جمعی بلندمدت، با صبر، خوشبینی، اعتماد، گذشت، گفتوگو، همشنوی و مشارکت عقلانی و اخلاقی، یک رؤیای جمعی را شکل بدهند....
... ساختن رؤیاهای جمعی نیازمند "مشارکت" است و مشارکت سه شرط بنیادین دارد: مستمر باشد، عقلانی باشد، و سازماندهی شده باشد و تحقق این سه شرط خیلی ویژگیهای روانی، اخلاقی و رفتاری میخواهد.
... سالهاست که حکومت ما «ضد رؤیا» شده است؛ چرا که میخواهد رؤیاهای ساختگی خودش را به رؤیای ملی تبدیل کند؛ ولی مردم مقاومت میکنند و رؤیاهای حکومت را نقش برآب میکنند؛ پس حکومت هم تصمیم گرفته است رؤیاهای جامعه را نقش برآب کند و هر جا دید جامعه دارد رؤیایی را شکل میدهد با یک ضربه آن را تخریب میکند. آخرین نمونهاش همین حملۀ همهجانبۀ همۀ قوای حکومتی در هفتههای اخیر به "جمعیت امام علی" بود».
6️⃣ رؤیای وحدت بخش جهانی
دکتر رنانی به رؤیای جهانی بشر نپرداخته است؛ اما وقتی که رؤیای وحدتبخش جمعی مطرح باشد و رؤیای ملی از آن جمله باشد، رؤیای جهانی هم قابل طرح است. معمولاً کشورهای جهان با محوریت تأمین منافع ملی و توسعۀ آن در روابطی که با کشورهای دیگر برقرار می کنند، رؤیاپردازی میکنند و طرحهایی در میاندازند و در پیاده کردن آن میکوشند و این چنین رؤیای خود را جامه عمل میپوشانند.
🟡 ادامه در صفحۀ بعد
BY دین عقلانی | جعفر نکونام
Share with your friend now:
tgoop.com/dineaqlani/442