tgoop.com/dineaqlani/660
Last Update:
▫️ ص2 از 2
🔸ثالثاً، از تندیها و بدزبانیها و تعریضها و کنایهها اغماض کن و گرنه تو نیز به همان چاه ویلی خواهی افتاد که مخالفان و منتقدانت افتادند و به همان آتشی خواهی سوخت که جسم و جان خودشان را میسوزاند.
تصور نکن که اگر فحشها و فضیحتهای مخالفان و منتقدان را پاسخ ندهی و با آنها مقابله نکنی، چیزی از دست دادی؛ بلکه به عکس، چیزهای بسیاری به چنگ خواهی آورد که از آن جمله، فروخواباندن خشم و خشونت مخالفان و منتقدان و برکشیدن سلاح مظلومیت و معصومیت خودت بر ضد آنان و بسیج کردن دیگران بر علیه آنان است.
🔸 رابعاً، گاهی اقتضاء دارد، آنگاه که در نقد سخن مخالفان و منتقدانت سخن میگویی یا مینویسی، اساساً نامی از مخالفان و منتقدانت به میان نیاوری؛ بلکه روی سخنت خطاب به همه باشد و سخنت جنبۀ کلی و عمومی داشته باشد؛ یعنی برای مثال بگویی: «برخی از مفسران بر این نظرند» یا «ممکن است، گفته شود». این طوری آنان را بر نمیانگیزی که در مقام مقابله با تو درآیند و خشم و خشونت خود را نثار تو کنند.
🔸خامساً، به نظر خودت تصریح نکنی و نگویی که من بر این نظرم؛ بلکه برای مثال بگویی، «برخی از روشنفکران بر این نظرند» یا «این نظر هم قابل طرح است». این موجب میشود، تو را نوک تیز حملات خود قرار ندهند.
🔸سادساً، نظرت را به طور قطع و جزم بیان نکنی، ولو آن که خودت قطع و جزم داشته باشی؛ بلکه به نحو احتمال بیان کنی؛ یعنی برای مثال بگویی، «احتمال دارد، گفته شود» یا «این نظر هم محتمل است»؛ چون وقتی که با قطع و جزم به اظهار نظر میپردازی، امکان همدلی و همراهی مخالف و منتقدت با تو کاهش مییابد و بلکه خیلی زود بر میآشوبد و به تقابل با تو بر میخیزد.
4️⃣ فواید یادداشتهای کوتاه مجازی
تصور نشود که نوشتن یادداشتهای کوتاه در فضای مجازی وقت تلف کردن و عمق نداشتن و از پژوهش علمی بازماندن و اثر ماندگار به جای نگذاشتن است؛ بلکه به عکس است و فواید بسیاری دارد که مهمترین آنها از این قرار است:
🔸اولاً، همین اندک اندک یادداشتها جمع گردد وانگهی دریا شود و سر انجام آن اثر بزرگ ماندگار هم از رهگذر آن از راه خواهد رسید.
🔸ثانیاً، وقتی که اندک اندک بنویسی، مخاطبان و منتقدان هم اندک اندک نوشتهات را خواهند خواند و بازخورد خواهند گذاشت و خودت به طور پیوسته از بازخورد آنان بهرهمند خواهی شد و نوشتهات، همواره چکش خواهد خورد و قویتر و بیعیبتر و کاملتر خواهد گردید.
🔸ثالثاً، تغییر در مخاطبان و منتقدان و به طور کلی، هیچکس، یکباره و یکروزه اتفاق نمیافتد؛ بلکه اساساً تغییر تدریجی است. تو باید پا به پای تغییراتی که اندک اندک در دیگران پدید میآوری، پیش بروی؛ نه منتزع و گسیخته از آن و گرنه گفته و نوشتهات نتایج مطلوب را که چنان که باید، به همراه نخواهد داشت.
🔸رابعاً، وقتی که اندک اندک مینویسی و بازخورد آن را میبینی، بیشتر سر شوق میآیی که تأملات و تحقیقات خود را ادامه بدهی. این اندک اندک نویسی، بسان مشاهده کردن قد و بالا کشیدن فرزندت میماند که وقتی غرق تماشای او میشوی، لذت میبری و بیشتر میخواهی، عمر و فکرت را به پای آن نثار کنی.
🔹 یادداشتهای مرتبط
🔸در نقد خشونت کلامی در حاشیۀ مرقومۀ آقای دکتر عبدالکریم سروش با نام «وفا کنیم و ملامت کشیم و خوش باشیم»
🔸روش مطلوب فروخواباندن اعتراضات
🔸ارزیابی فحش از نگاه علم و دین
🔸اعتراضات، جنگ با دشمن یا مطالبهگری مردم از حاکمیت
🔸خشونتپرهیزی یا خشونتآمیزی
🔸محکوم به شکست بودن خشونتورزی
🔸هزیمتپذیری اجبارهای دینی
🔸خبر از نزدیکی سقوط نظام اسلامی در حاشیۀ نوشتار دکتر رنانی با عنوان «سقوط»
🔸از رؤیاپردازی فردی تا رؤیاپردازی جهانی در حاشیۀ نوشتۀ دکتر رنانی با عنوان «رؤیا و توسعه»
🔸آیندۀ اعتراضات جاری از نگاه دکتر محسن رنانی در حاشیۀ یادداشت ایشان با عنوان «تقلید و توسعه»
https://www.tgoop.com/dineaqlani
BY دین عقلانی | جعفر نکونام
Share with your friend now:
tgoop.com/dineaqlani/660