tgoop.com/dineaqlani/949
Last Update:
🔶 محکوم به شکست بودن دموکراسی زورکی
🔸تعارض سنت و مدرنیته در مقوله دموکراسی
🔸بشارت رنسانس در افغانستان با روی کار آمدن طالبان
✅ جعفر نکونام 1 مهر 1402
1️⃣ رشد اخلاقی و منطقی، بنیاد دموکراسی
🔸تا مردمی به این حد از رشد اخلاقی و منطقی نرسیده باشند که با یکدیگر با اخلاق و منطق گفتگو کنند و آنچه را که خیر و مصلحتشان است، انتخاب کنند و به مورد اجرا بگذارند، هیچ یک از ارزشهای مدرن نظیر دموکراسی و حکومت مردم بر مردم هم تحقق پیدا نخواهد کرد.
🔸اگر رشد اخلاقی و منطقی در مردمی وجود نداشته باشد، از دل ارزشهایی چون دموکراسی هم استبداد و تضییع حقوق بشر و تبعیض و تباهی سرمایههایانسانی و مادی سر بر میآورد.
🔸بنا بر آنچه آمد، تنها چاره برای پیدایش و نهادینهسازی دموکراسی این است که روشنفکران از آخرین دانشها و فنون بشری مثل ماهواره و اینترنت بهترین بهرهبرداری را به عمل آورند و با اخلاق و منطق به روشنگری درباره مزایای علوم و سبکهای زندگی مدرن بشری بپردازند تا خود تودۀ مردم به آن حد از رشد برسند که خودشان ارزشهای مدرن نظیر دموکراسی را انتخاب کنند و در مقام به کرسی نشاندن آن برآیند.
2️⃣ امارت اسلامی افغانستان، شاهد شکستپذیری دموکراسی زورکی
🔸با لشکرکشی آمریکا و دیگر کشورهای غربی یک دموکراسی نیمبندی در افغانستان برقرار شد؛ اما چون خود مردم افغانستان به این حد از رشد اخلاقی و منطقی نرسیده بودند که با مسالمت و عقلانیت با هم گفتگو کنند و خیر و مصلحت خویش را تشخیص دهند و در تأمین آن تلاش کنند، به محض این که نیروهای خارجی از افغانستان خارج شدند و زور از بالای سر افغانها برداشته شد، طالبانی که در غارها زندگی میکردند و در افکار گذشتههای دور خود غوطه میخوردند، دموکراسی را به زیر کشیدند و استبداد را به کرسی نشاندند.
🔸جهت آن این بود که خود مردم افغانستان به آن اندازه از رشد اخلاقی و منطقی نرسیده بودند که ترجیح دموکراسی را بر حکومت استبدادی بشناسند و وقتی هم خود مردم یک کشوری به این حد از رشد نرسیده باشند که یک امری را ارزشمند تشخیص دهند، با زور عوامل خارجی نمیتوان آن ارزش را بر آن مردم تحمیل کرد.
🔸علیرغم برقراری دموکراسی در افغانستان، تودۀ مردم افغانستان همچنان تحت سیطرۀ فرهنگ طالبانی به سر میبردند که در غارها به پرورش کودکان طبق فرهنگ چهارده قرن پیش میپرداختند؛ به همین رو، خیلی طبیعی بود که ارزش دموکراسی را چنان که باید نشناسند و به طالبانی که ارزشهای دنیای قدیم را به ایشان میآموختند، مجال حکومت بدهند.
3️⃣ ذوب سنت در کوره مدرنیته
🔸خارج شدن طالبان از غارها و به دامن مدرنیته و تعامل با جهان مدرن درآمدن آنان، رنسانسی را در افغانستان بشارت میدهد که تحقق ارزشهای مدرنی نظیر دموکراسی را در پی خواهد داشت؛ لذا روی کار آمدن طالبان را باید به فال نیک گرفت؛ زیرا آن باعث شد، طالبان از غارهای خود خارج شوند و به دامن مدرنیته در بیایند. آنان با روی کار آمدن، ناگزیر از سروکار پیدا کردن با مدرنیته خواهند بود و مدرنیته فلز آنان را در خود ذوب خواهد کرد.
🔸طالبان در برابر اقتدار مدرنیته که سراسر جهان را فراگرفته و گفتمان حاکم بر جهان را تشکیل میدهد، توانایی مقاومت نخواهند داشت و استبداد حکومتی و بازداشتن زنان افغانستان از تحصیل و مشارکت سیاسی و اجتماعی و دیگر ارزشهای دنیای قدیم که به نوعی در خلاف مسیر بنیانکن مدرنیته حرکت کردن است، محکوم به شکست است و دیری نخواهد پایید که طالبان بر اثر فشارهای جهانی از این ظلمهای فاحشی که بر مردم افغانستان روا میدارند، عقبنشینی خواهند کرد.
🔸امروز هیچ کشوری نمیتواند در انزوا به رشد اقتصادی و علمی و فناوری برسد و لازمۀ تعامل هر کشوری با جهان مدرن نیز هماهنگی و همنوایی با آن است و لذا بازگشت به گذشته یا توقف در حال در جریان سیل بنیانکن مدرنیته دوام پیدا نخواهد کرد و این سیل بنیانکن، هر مردم و کشوری را که با خود خواهد برد.
🔸این کوره مدرنیته هر فلزی را در خود ذوب خواهد کرد و هیچ کشوری با رشد فناوریهای جدید مثل ماهواره و اینترنت و هوش مصنوعی نمیتواند دور خودش حصار بکشد و آرزوی بازگشت به گذشته را در سر بپروراند و یا بخواهد در وضعیت کنونیاش توقف نماید.
🔸محکوم به شکست بودن انقلاب و انقلابیگری
🔸روشهای مواجهه با لاتها
🔸تعامل، نه تقابل
🔸سلاحهای مؤثر تودۀ مردم در مبارزات سیاسی و اجتماعی
🔸همدلی با صبر شادمانه
🔸خشونتپرهیزی یا خشونتآمیزی
🔸محکوم به شکست بودن خشونتورزی
🔸در نقد خشونت کلامی
🔸گفتگو، قدرت است، نه ضعف
🔸عوامل تسریع رنسانس ایرانی نسبت به رنسانس اروپایی
🔸یادداشتهای مرتبط با تعارض سنت و مدرنیته
https://www.tgoop.com/dineaqlani
BY دین عقلانی | جعفر نکونام
Share with your friend now:
tgoop.com/dineaqlani/949