tgoop.com/ecopolitist/3071
Last Update:
💠💠دموکراسی پارلمانی و دموکراسی ریاستی
نظامهای پارلمانی و ریاستی دو شکل عمدهٔ حکومت دموکراتیک هستند. در نظامهای ریاستی، رئیس جمهور و پارلمان (یا کنگره) هر یک به طور جداگانه برای مدت معین انتخاب میشوند. معمولاً کنگره نمیتواند رییسجمهور را برکنار سازد، هرچند به ندرت امکان استیضاح وی به وسیلهٔ کنگره وجود دارد. از سوی دیگر رییسجمهور معمولاً نمیتواند کنگره را منحل سازد. برعکس در نظامهای پارلمانی، رئیس دولت (اغلب نخستوزیر) ممکن است به موجب رأی عدم اعتماد پارلمان، از کار برکنار شود. نخستوزیر هم معمولاً میتواند پارلمان را منحل کند و انتخابات جدیدی فرابخواند. پس در نظام ریاستی تفکیک قوا نیرومندتر است. اما در نظام پارلمانی میان دو قوه مجریه و مقننه در عین جدایی، همکاری نیز وجود دارد.
در نظامهای ریاستی رئیسجمهور به وسیله مردم مستقیماً و یا به طور غیرمستقیم (از طریق کالج انتخاباتی) انتخاب میشود، اما در نظامهای پارلمانی مردم تنها نمایندگان خود در پارلمان را انتخاب میکنند و آنها نیز رئیسدولت را برمیگزینند. در نظامهای پارلمانی رئیس کشور (رئیس جمهور یا پادشاه) قدرت اجرایی ندارد، و حکومت در دست رئیس دولت، یا نخستوزیر است. در نظامهای ریاستی محدودیتهایی برای انتخاب مجدد رئیس جمهور وجود دارد، اما در نظام پارلمانی نخست وزیر میتواند تا وقتی که حزب وی و یا ائتلاف احزاب حامی دولت دز پارلمان اکثریت داشته باشند، در قدرت باقی بماند.
در نظامهای ریاستی مردم در هنگام انتخابات بیشتر به شخصیت نامزدهای ریاست جمهوری نظر دارند تا به سیاستها و برنامههای حزبی. در نتیجه ممکن است کسی در انتخابات پیروز شود که از حمایت هیچ حزبی در کنگره برخوردار نباشد و در نتیجه نتواند کارایی لازم از خود نشان دهد. اما در نظامهای پارلمانی، سیاستمداری که که قصد کسب مقام نخستوزیری داشته باشد، باید از حمایت گستردهٔ یک حزب یا ائتلافی از احزاب برخوردار باشد و حمایت حزب اکثریت یا مجموعهای از احزاب در پارلمان را به دست آورد. در نظامهای ریاستی، نامزدهای ریاست جمهوری اگر شکست بخورند، ممکن است به طور کلی از عرصه فعالیت سیاسی خارج شوند، اما در نظامهای پارلمانی، رهبر حزب شکست خورده در انتخابات، رهبری اپوزیسیون را به دست میگیرد.
در نظامهای پارلمانی تنها پارلمان از مشروعیت دموکراتیک برخوردار است و میتواند نخستوزیر را ابقا یا اخراج کند. اما در نظامهای ریاستی، رئیس جمهور و کنگره هردو از مشروعیت دموکراتیک برخوردارند. در صورت بروز اختلاف و نزاع میان، تنها را فیصلهٔ نزاع، رجوع به نظر دیوان عالی یا دیوان قانون اساسی است. در آمریکا اگر رییسجمهور از حمایت چندانی در کنگره برخوردار نباشد، در اجرای سیاستهای خود دچار محدودیتهای عمدهای میگردد و در عین حال طبعاً نمیتواند کنگره را منحل کند.
بعضی از نظامهای دموکراتیک هم هستند که نیمه ریاستی خوانده شدهاند. در این نظامها هم رئیس جمهور منتخب و هم نخست وزیری وجود دارد که به وسیلهٔ اکثریت پارلمان انتخاب شده است. رئیس جمهور معمولاً در روابط خارجی و امور دفاعی اعمال قدرت میکند و نخستوزیر به امور اجرایی متعارف میپردازد. ممکن است رییسجمهور از یک حزب و نخستوزیر از حزب دیگری باشد.
📗آموزش دانش سیاسی
✍دکتر حسین بشیریه
https://www.tgoop.com/ecopolitist
BY درس گفتارهای علوم سیاسی، روابط بین الملل و اقتصاد سیاسی
Share with your friend now:
tgoop.com/ecopolitist/3071