tgoop.com/elahiatik/369
Last Update:
کدام مسجدالاقصی؟
🔹شاید عموم مردم گمان کنند که مسجدالاقصای کنونی، واقع در شهر اورشلیم یا بیتالمقدس، همان مسجدی است که پیامبر از آنجا معراج را تجربه کرده (بنگرید به اسرا: ۱). اما به این پرسش مهم فکر نکردهاند که در زمان معراج پیامبر نه ساختوسازی به نام اسلام در اورشلیم انجام شده بوده، نه مسجدی به سبک اسلامی ساخته شده بوده و نه اصلاً مسلمانان در آن منطقه حضور داشتهاند. پس سؤال اساسی این است که منظور قرآن از مسجدالاقصی دقیقاً کجاست؟
🔹اکنون باید توجه داشته باشیم که با دو مسجدالاقصی مواجهیم: ۱. مسجدی با نام «مسجدالاقصی» با گنبدی خاکستریرنگ در اورشلیم که در قرن اول هجری و سالها پس از فوت پیامبر بنا شده، طبق یک نظر در بازۀ سالهای ۶۶ تا ۷۳ ه.ق (حدود ۶۸۵ تا ۶۹۳ م) و طبق نظری دیگر در حدود سالهای ۸۶ تا ۹۶ ه.ق، یا مطابق برخی منابع باید بگوییم جناب عمر بن خطاب، پس از فتح اورشلیم، مسجد کوچکی در آنجا ساخت و بعدها مروان آن را توسعه داد؛ ۲. مسجدی که با صفت «اقصی»، به معنای «دورتر»، در قرآن آمده. مفسران متقدم معتقد بودند مسجدالاقصی مسجدی است در آسمان، اما، بعدتر، گفته شد که مصداقش همان بیتالمقدس است. پس تا به اینجا مشخص شد که این دو مسجدالاقصی (۱ و ۲) اشتراک لفظی دارند و دقیقاً بر روی هم منطبق نیستند.
🔹در کنارِ مسجدالاقصی (۱) قبةالصخره نیز در همان سالها (حدود ۶۶ هق) ساخته شده. قبةالصخره را در عکسها و فیلمها زیاد دیدهایم، گنبدی به رنگ زرد، که نماد قدس و بیتالمقدس است. از آنجا که گنبد بزرگ و زردِ آن بیشتر به چشم میآید، گاهی با مسجدالاقصی (۱) اشتباه گرفته میشود (عکس هر دو مکان در ادامه آمده است).
🔹حالا، پس از واضح شدن مسئله، اگر بخواهم در یک کلام جمعبندی کنم و از ذکر مقدمات و دلایل و شواهد و مؤیدات بگذرم، باید بگویم به احتمال قوی مسجدالاقصی (۲) در قرآن همان معبد اورشلیم است. علامه طباطبایی نیز در تفسیر المیزان همین دیدگاه را پذیرفته است. دربارهٔ معبداورشلیم در یادداشت بعدی توضیحاتی خواهم داد.
#قرآن #ترجمه #تفسیر_قرآن_به_تورات
@elahiatik
BY الهیاتیک | سجاد سرگلی
Share with your friend now:
tgoop.com/elahiatik/369