tgoop.com/elahiatik/462
Last Update:
بیت العتیق
🔹بیت العتیق دو بار در قرآن آمده، در سورهٔ حج، آیات ۲۹ و ۳۳. مرور پیشینه و آرا و اقوال را به مخاطب میسپارم. برای نمونه، ویکیفقه در مدخل «بیت العتیق» به نقل از دانشنامهٔ حج مقالهای آورده که میتوان به آن مراجعه کرد. در آن مقاله، دربارهٔ وجه نامگذاری کعبه به بیت العتیق چنین آمده:
«از وجه این نامگذاری در روایتهای اسلامی برمیآید که پیشینهٔ آن به دورههایی بسیار کهن و حتی پیش از تکوین زبان عربی بازمیگردد. البته در ادبیات و گزارشهای برجایمانده از دوران جاهلیت به این نام برنمیخوریم».
🔹با این تصریح، درمییابیم که در سنت عربستان به خانهٔ کعبه بیت العتیق گفته نمیشده. در زبان عبری، عتیق עתיק (attiq) به معنای «کهن و باستانی» است. لذا بیت العتیق، همچون زبان عربی، به معنای خانهٔ کهن و باستانی است. قرآن برای توصیف آن خانه از صفتی استفاده کرده که معنای آن نزد یهودیان و البته عربها شناختهشده بوده است. بیت العتیق، به زعم نگارنده، نه کعبه که معبد اورشلیم است و آیات ۲۶ تا ۳۳ حج نیز مربوط به حج ابراهیمی است و نه حج محمدی. قرآن در آیات مذکور حج ابراهیمی را برای پیامبر اسلام یادآور میشود:
▪️وَإِذْ بَوَّأْنَا لِإِبْرَاهِيمَ مَكَانَ الْبَيْتِ أَنْ لَا تُشْرِكْ بِي شَيْئًا وَطَهِّرْ بَيْتِيَ لِلطَّائِفِينَ وَالْقَائِمِينَ وَالرُّكَّعِ السُّجُودِ ﴿۲۶﴾
وَأَذِّنْ فِي النَّاسِ بِالْحَجِّ يَأْتُوكَ رِجَالًا وَعَلَى كُلِّ ضَامِرٍ يَأْتِينَ مِنْ كُلِّ فَجٍّ عَمِيقٍ ﴿۲۷﴾
لِيَشْهَدُوا مَنَافِعَ لَهُمْ وَيَذْكُرُوا اسْمَ اللَّهِ فِي أَيَّامٍ مَعْلُومَاتٍ عَلَى مَا رَزَقَهُمْ مِنْ بَهِيمَةِ الْأَنْعَامِ فَكُلُوا مِنْهَا وَأَطْعِمُوا الْبَائِسَ الْفَقِيرَ ﴿۲۸﴾
ثُمَّ لْيَقْضُوا تَفَثَهُمْ وَلْيُوفُوا نُذُورَهُمْ وَلْيَطَّوَّفُوا بِالْبَيْتِ الْعَتِيقِ ﴿۲۹﴾
ذَلِكَ وَمَنْ يُعَظِّمْ حُرُمَاتِ اللَّهِ فَهُوَ خَيْرٌ لَهُ عِنْدَ رَبِّهِ وَأُحِلَّتْ لَكُمُ الْأَنْعَامُ إِلَّا مَا يُتْلَى عَلَيْكُمْ فَاجْتَنِبُوا الرِّجْسَ مِنَ الْأَوْثَانِ وَاجْتَنِبُوا قَوْلَ الزُّورِ ﴿۳۰﴾
حُنَفَاءَ لِلَّهِ غَيْرَ مُشْرِكِينَ بِهِ وَمَنْ يُشْرِكْ بِاللَّهِ فَكَأَنَّمَا خَرَّ مِنَ السَّمَاءِ فَتَخْطَفُهُ الطَّيْرُ أَوْ تَهْوِي بِهِ الرِّيحُ فِي مَكَانٍ سَحِيقٍ ﴿۳۱﴾
ذَلِكَ وَمَنْ يُعَظِّمْ شَعَائِرَ اللَّهِ فَإِنَّهَا مِنْ تَقْوَى الْقُلُوبِ ﴿۳۲﴾
لَكُمْ فِيهَا مَنَافِعُ إِلَى أَجَلٍ مُسَمًّى ثُمَّ مَحِلُّهَا إِلَى الْبَيْتِ الْعَتِيقِ ﴿۳۳﴾
➖و چون براى ابراهيم جاى خانه را معين كرديم [بدو گفتيم] چيزى را با من شریک مگردان و خانهام را براى طوافكنندگان و قيامكنندگان و ركوعکنندگان [و] سجدهكنندگان پاكيزه دار (۲۶)
و در ميان مردم براى [اداى] حج بانگ برآور تا [زائران] پياده و [سوار] بر هر شتر لاغرى كه از هر راه دورى میآيند بهسوى تو روى آورند (۲۷)
تا شاهد منافع خويش باشند و نام خدا را در روزهاى معلومى بر دامهاى زبانبستهاى كه روزى آنان كرده است ببرند. پس از آنها بخوريد و به درماندهٔ مستمند بخورانيد (۲۸)
سپس بايد آلودگى خود را بزدايند و به نذرهاى خود وفا كنند و بر گرد آن خانهٔ كهن [=كعبه] طواف به جاى آورند (۲۹)
اين است [آنچه مقرر شده] و هر كس مقررات خدا را بزرگ دارد آن براى او نزد پروردگارش بهتر است و براى شما دامها حلال شده است مگر آنچه بر شما خوانده میشود پس از پليدى بتها دورى كنيد و از گفتار باطل اجتناب ورزيد (۳۰)
درحالىكه گروندگان خالص به خدا باشيد نه شريکگيرندگان [براى] او و هر كس به خدا شرک ورزد چنان است كه گويى از آسمان فرو افتاده و مرغان [شكارى] او را ربودهاند يا باد او را به جايى دور افكنده است (۳۱)
اين است [فرايض خدا] و هر كس شعائر خدا را بزرگ دارد در حقيقت آن [حاكى] از پاكى دلهاست (۳۲)
براى شما در آن [دامها] تا مدتى معين سودهايى است سپس جايگاه [قربانى كردن آنها و ساير فرايض] در خانهٔ كهن [=كعبه] است (۳۳) {فولادوند}
🔹شاید، در نگاه اولیه، پذیرش اینکه آیات فوق دربارهٔ حج ابراهیمی است و ارتباطی به طواف کعبه ندارد کمی سخت به نظر برسد، اما اگر با سنت حج و آیین آن در سنت یهودیت آشنا شویم، مسئله بسیار شفاف میشود. توصیف آیین حج در یهودیت یادداشت جداگانهای میطلبد که امیدوارم بتوانم دربارهاش بنویسم. یادآوری میکنم که مسائل مرتبط با این بحث را پیشتر مطرحکردهام، اینکه حضرت ابراهیم سفری به مکه نداشته و خانهٔ کعبه را نساخته (۱) و نیز اینکه بکّه نیز ارتباطی به مکه ندارد (۲).
🔹جمعبندی آنکه به نظر میرسد واژهٔ «بیت» در آیات هفتگانهٔ زیر کعبه نیست:
۱. بقره: ۱۲۵
۲. بقره: ۱۲۷
۳. آلعمران: ۹۶
۴. ابراهیم: ۳۷
۵. حج: ۲۹
۶. حج: ۳۳
۷. طور: ۴
#قرآن #ترجمه #تفسیر #تفسیر_قرآن_به_تورات
@elahiatik
BY الهیاتیک | سجاد سرگلی
Share with your friend now:
tgoop.com/elahiatik/462