tgoop.com/erfanvatasavof/2927
Last Update:
«فاطمه زهرا، روح القدس و باطن ولایت»
بحث ولایت در عرفان شیعه جنبههای عمیق و متنوعی دارد. یکی از ابعاد مهم این موضوع، «باطن ولایت» است. جنبههای باطنی، معنوی و ملکوتی ولایت، با مفهومی به نام «روحالقدس» پیوندی عمیق دارند.
در منابع وحیانی، از موجودی با شرافت و عظیم القدر با عنوان «روح القدس» یا «روح الله» یاد شده است که تمامی انبیا و اوصیا، با هدایت و یاری این روح شریف، به مقام علم، عصمت و ولایت و دیگر کمالات دست یافتهاند. چنانکه در روایات آمده است: «فِي الْأَنْبِيَاءِ وَ الْأَوْصِيَاءِ خَمْسَةُ أَرْوَاحٍ رُوحُ الْبَدَنِ وَ رُوحُ الْقُدُسِ وَ رُوحُ الْقُوَّةِ وَ رُوحُ الشَّهْوَةِ وَ رُوحُ الْإِيمَان» «أَيَّدَهُمْ بِرُوحِ الْقُدُسِ» «فَبِهِ بُعِثُوا أَنْبِيَاءَ » این روح البته مَلَک نیست بلکه «خَلَقَ أَعْظَمُ مِنْ جَبْرَئِيلَ وَ مِيكَائِيلَ» یا «خَلْقٌ أَعْظَمُ مِنَ الْمَلَائِكَةِ»
روح القدس، بر اساس ظرفیت و استعداد کالبد هر مظروفی، در آن جسم تجلی مییابد. با این حال، در این دنیا تجلی کامل و تمامعیار آن، تنها در ابدان مقدس اهلبیت علیهمالسلام صورت گرفته است. این تجلی بینقص، بهگونهای است که روحالقدس هیچگاه از ایشان جدا نمیشود: «لَا يُفَارِقُهُمْ رُوحُ الْقُدُسِ وَ لَا يُفَارِقُونَهُ». همین ارتباط دائم سبب مصونیت ایشان از خطا و بهرهمندی کامل از تمام مغیبات و علوم غیب شده است، چنانکه روایت شده است: «فَإِذَا وَرَدَ عَلَيْنَا شَيْءٌ لَيْسَ عِنْدَنَا تَلَقَّانَا بِهِ رُوحُ الْقُدُس»
اما این روح شریف و باعظمت که تمامی انبیا، اوصیا و حتی اهلبیت به آن نیازمندند، چیست؟
مطابق برخی روایات، این روح همان حقیقت نوری و ملکوتی حضرت صدیقه طاهره سلاماللهعلیها است که در شب قدر از ملکوت به ملک نازل میشود و مقدرات یک سال را مقرر میکند.
و أما قوله تعالى: [لَيْلَةُ الْقَدْرِ] خَيْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ يعني فاطمة (سلام الله عليها)، و قوله: تَنَزَّلُ الْمَلائِكَةُ وَ الرُّوحُ فِيها ... و الروح روح القدس و هي فاطمة (عليها السلام) (نسخه بدل تعبیر فی فاطمه است که باز هم نشان دهنده یکی بودن این روح با آن حضرت است) (البرهان، ج5، ص714)
لذاست که امام صادق علیهالسلام فرمودند: «فَمَنْ عَرَفَ فَاطِمَةَ حَقَّ مَعْرِفَتِهَا فَقَدْ أَدْرَكَ لَيْلَةَ الْقَدْرِ»هرکس معرفت صدیقه طاهره سلام الله علیها را به چنگ آورد، شب قدر را درک خواهد کرد.
خداوند متعال شب قدر را بهتر از هزار ماه (که معادل عمر کامل انسان است) دانسته است که می توان گفت معرفت حضرت فاطمه سلاماللهعلیها از تمام عمر انسان ارزشمندتر است.
در متون صوفیه نیز از بالاترین معارف و اسرار با عنوان «سرّ القدر»، یاد شده که ابن عربی آن را به درک مقام واحدیت و شهود اعیان ثابته مرتبط می کند. (جامی، عبدالرحمن، نقد النصوص، ص211. ) اما در نگاه عرفان ثقلین، سرالقدر همان معرفت به صدیقه طاهره سلام الله علیها است.
3جمادی الثانی 1446
#عرفان_شیعه
BY عرفان و تصوف
Share with your friend now:
tgoop.com/erfanvatasavof/2927