tgoop.com/faraagir_E/133216
Last Update:
در مورد آمار بازداشتشدگان این اعتراضات هم هیچگاه آمار دقیقی منتشر نشد، اما جمعبندی رادیوفردا از اظهارنظرهای پراکندۀ مقامات رسمی و نیز گزارشهای نهادهای حقوق بشری حاکی است که در این اعتراضات دستکم هشت هزار و ۶۰۰ نفر در ۲۲ استان ایران بازداشت شدند.
آیا آبان ادامه دارد؟
بسیاری از طرفداران حکومت ایران پروندهٔ اعتراضات آبان ۹۸ را بستهشده میدانند، اما خانوادههای دادخواه این اعتراضات و برخی از مخالفان جمهوری اسلامی در مورد این اعتراضات میگویند «آبان ادامه دارد».
در همین زمینه، سوران منصورنیا، از اعضای انجمن خانوادههای داخواه آبان، میگوید اعتراضات آبان ۹۸ تأثیر مستقیمی بر اعتراضات پس از خود بهخصوص اعتراضات «زن زندگی آزادی» داشت.
آقای منصورنیا به رادیوفردا میگوید: «خانوادههایی که در اعتراضات "زن زندگی آزادی" عزیزان خود را از دست داده بودند، مقاومت خانوادههای آبان را دیده بودند و از مقاومت آنها آموخته بودند.»
او در ادامه به دو موج کشتار در اعتراضات «زن زندگی زندگی آزادی» اشاره میکند و میگوید: «اولین پیک در ابتدای اعتراضات در شهریور ۱۴۰۱ و پیک دوم در اواخر آبان همان سال است؛ این پیک بهدلیل فراخوانهایی بود که از گوشهوکنار ایران براساس حافظهٔ جمعی مردم ایران از اعتراضات آبان ۹۸ منتشر شد و باعث شد آتش اعتراضات دوباره در آبان ۱۴۰۱ گُر بگیرد.»
در همین حال اعتراضات آبان خود نیز متأثر از اعتراضاتی بود که پیش از آن رخ داده بود.
نتایج یک نظرسنجی در ایران که در بهمن سال ۹۶ با توجه به اعتراضات سراسری دیماه همان سال انجام شد، نشان میداد ۴۱ درصد افرادی که از وضعیت موجود کشور ناراضی بودند، تمایل داشتند در تجمعات اعتراضی شرکت کنند.
در این نظرسنجی که توسط مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) انجام شد و نتایج آن موضوع نشستی در مرکز بررسیهای استراتژیک ریاستجمهوری با حضور مشاور رئیسجمهور و جمعی از اقتصاددانان و جامعهشناسان بود، میزان جمعیت ناراضی نزدیک ۷۵ درصد برآورد شده بود.
یک الگو برای سرکوب اعتراضات سراسری
درحالیکه گفته میشود معترضان ایرانی از اعتراضات آبان ۹۸ آموخته بودند، مقایسهٔ شیوهٔ سرکوب این اعتراضات و اعتراضات پس از آن نشان میدهد این اعتراضات برای جمهوری اسلامی نیز الگویی برای سرکوب را به ارمغان آورد.
پویش عزیزالدین، پژوهشگر فناوری و حقوق بشر از گروه «فیلتربان»، میگوید: «آبان ۹۸ هرچند از نظر قطع اینترنت جهانی برای حکومت ایران تجربهای موفقیت آمیز بود اما پیامدهای منفی گستردهای از نظر اقتصادی، سیاسی و اجتماعی به همراه داشت.»
آقای عزیزالدین در این زمینه به رادیوفردا میگوید حکومت در آبان ۹۸ با تکیه بر انحصار زیرساخت و تسلط بر درگاه ورودی اینترنت، آمادگی لازم برای قطع کامل اینترنت بینالمللی در «وضعیت اضطراری» را داشت و حتی یکی از خبرگزاریهای داخلی، این وضعیت را «آزمایش نسبتاً موفق اینترنت ملی» توصیف کرد.
به همین منظور، حکومت پس از تجربهٔ این اعتراضات سعی کرد شیوهٔ سرکوب خود بهخصوص در زمینهٔ اختلال در اینترنت بینالمللی را بهگونهای طراحی کند که ضرر کمتری را شامل حال سیستم حاکم کشور کند.
محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات وقت، پس از آن اعلام کرد بهمنظور شفافسازی و دقیقتر کردن سیاستهای قطع اینترنت در کشور در حال تنظیم یک لایحه است.
این لایحه بهگفتهٔ پویش عزیزالدین «هرگز به مجلس فرستاده نشد» اما «بهعنوان یکی از اسناد بسیار محرمانه در شورای امنیت بایگانی شد»؛ لایحهای که طبق اطلاعات منابع داخلی فیلتربان، روند تصمیمگیری و عملی کردن خاموشیهای اینترنتی را طراحی کرده است.
بهگفتهٔ آقای عزیزالدین، پس از آن، «حکومت تلاش کرد با حمایت از سکوهای داخلی، محدود کردن سکوهای خارجی و ایجاد اختلالات محلی و مقطعی، روشهای جدیدی برای کنترل اینترنت در اعتراضات ایجاد کند».
او در این زمینه میگوید: «اختلال در پیامرسان واتساپ پس از تظاهرات در اعتراض به سقوط هواپیمای اوکراینی (پرواز ۷۵۲) که با شلیک موشکهای سپاه صورت گرفت، قطع ارتباط گوشیهای تلفن همراه در محل تجمع مردم بهبهان در تیر ۹۹، و قطعیهای محلی در اعتراضات سراوان (اسفند ۹۹) و یاسوج (خرداد ۱۴۰۰) نمونههایی از اختلال در اینترنت هستند.»
بهگفتهٔ این پژوهشگر، این نوع اختلال پس از اعتراضات آبان ۹۸ بهشکل «جدیدتر» و «هدفمندتر»، در جنبش «زن زندگی آزادی» و بهکرات در سیستان و بلوچستان، کردستان، خوزستان و در دو هفته اول تظاهرات در تهران نیز مشاهده شد.
بر همین اساس و با مشاهدهٔ شیوههای اعمال شده برای محدود کردن اینترنت ایران در دورههای پس از اعتراضات آبان، میتوان به این نتیجه رسید که حکومت با بهره گرفتن از مدل استفادهشده علیه معترضان در این اعتراضات توانست به روشی «کمضررتر» از سرکوب اعتراضاتی دست یابد که بهصورت گسترده در ایران شکل گرفت.
BY اخبار اعتراضات مردمی
Share with your friend now:
tgoop.com/faraagir_E/133216