Telegram Web
🔺پیکر محمدعلی اسلامی ندوشن ۲۸ آبان‌ماه به ایران می‌رسد

🔹حدود ۱۸ ماه از درگذشت محمدعلی اسلامی ندوشن، چهره مطرح فرهنگ و ادب ایران می‌گذرد و سرانجام پیکر او که در آرامگاهی در کانادا به صورت امانی به خاک سپرده شده بود ۲۸ آبان‌ماه به ایران منتقل می‌شود.

🎄کانال فرهنگ و تمدن ایران زمین 🎄
╔════🍃🌼══╗
@farhng_iran_zamin
╚═🌼🍃═════╝
Forwarded from زرتشت و مزدیسنان (kourosh niknam)
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
ایران؛
سرزمین تیره هایی بافرهنگ گوناگون
وباشکوه


🔥🔥🔥🔥🔥
درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبد کورش نیکنام
🏵 @zoroaster33 🏵
🔺رئیس جمهور تاجیکستان با هدف «آگاهی هرچه بیشتر مردم از تاریخ و فرهنگ و تمدن اجدادان خویش» دستور داده که شاهنامه‌ی فردوسی رو منتشر کنن و به همه‌ی خانواده‌های کشور رایگان توزیع کنند.

🎄کانال فرهنگ و تمدن ایران زمین 🎄
╔════🍃🌼══╗
@farhng_iran_zamin
╚═🌼🍃═════╝
🔥🔥🔥
💠 جشن سده جهانی شد
شادباش به همه ایرانیانی که دل در گرو فرهنگ و تمدن و تاریخ ایران دارند
🔹جشن سده به عنوان بیست‌ و‌ چهارمین عنصر میراث‌ فرهنگی ناملموس ایران در پرونده‌ای مشترک با تاجیکستان، در هجدهمین نشست کمیته جهانی پاسداری از میراث‌ فرهنگی ناملموس یونسکو در بوتسوانا  ثبت شد.
♦️جشن سده امروز چهارشنبه ۱۵ آذرماه ۱۴۰۲ خورشیدی، در سومین روز از هجدهمین نشست کمیته‌ی بین‌الدولی پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس ثبت جهانی شد.
♦️با ثبت جشن سده، شمار میراث ناملموس جهانی ایران به ۲۴  رسید.
♦️هجدهمین نشست کمیته‌ی جهانی پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس از ۱۳ تا ۱۸ آذرماه ۱۴۰۲ در در شهر کاسان جمهوری بوتسوانا (کشوری در جنوب قاره‌ی آفریقا) در حال برگزاری است.
♦️جشن سده،  ۲۹ بهمن‌ماه سال ۱۳۹۸ خورشیدی، به شماره ۲۰۶۷ در فهرست ملی ایران ثبت شد. پرونده‌ی جشن سده از در سال ۱۳۹۹ در فهرست رزرو یونسکو جای گرفته بود.
جشن سده، (10 بهمن‌ماه خورشیدی)، جشن پیدایش آتش است. این جشن نیز مانند نوروز و مهرگان از جشن‌های بزرگ ایرانیان بوده و پیوند ویژه‌ای با آتش دارد.
♦️«سده» از آیین‌های ارزشمند ایران باستان است که همچنان در گستره‌هایی از ایران و در آغاز شامگاه دهم بهمن‌ماه برگزار می‌شود. در این آیین، آتش به همراه آب، باد و خاک از آخشیج‌های (:عناصر) سپند به شمار می‌رود، که در بسیاری از جشن‌های ایرانیان نقش کاربردی داشته است. ایرانیان باستان بر این باور بودند آتشی که در این روز افروخته می‌شود، نماد و نشانه‌ی گرم شدن زمین و آماده شدن برای ورود به فصل بهار است.
♦️در دوره‌هایی که ایرانیان برای اجرای این آیین با محدودیت روبه‌رو بوده‌اند، هیزم‌ها را بر بلندای کوه یا بالای بام خانه‌ها گرد می‌آوردند و در آیین سده می‌سوزاندند، اما امروزه مکان‌های مشخصی را برای افروختن آتشبرمی‌گزینند و این آیین را در این مکان‌ها برگزار می‌کنند.
♦️در این جشن، زرتشتیان و موبدان  که در دوره‌های گوناگون در کنار دیگر مردم ایران، پاسدار فرهنگ ایرانی بوده‌اند، به صورت حلقه، گرد آتش می‌ایستند و  مردم پشت سر آن‌ها قرار می‌گیرند. در این آیین موبدان دعای آتش نیایش می‌خوانند و سپس هیزم‌ها را آتش می‌زنند و در ادامه به شاهنامه‌خوانی و اجرای موسیقی می‌پردازند.
🔹سده در شاهنامه
♦️در شاهنامه آمده است: هوشنگ پادشاه پیشدادی، در راه شكار، ماری دید، سنگ برگرفت و بر مار انداخت تا مار را بكشد. مار بگریخت اما از برخورد سنگ‌ها جرقه‌ای جهید و آتش زاده شد.
فروغی پدید آمد از هر دو سنگ
دل سنگ گشت از فروغ آذرنگ
نشد مار كشته ولیكن ز راز
ازین طبع سنگ، آتش آمد فراز
♦️هوشنگ به پاسداشت پی‌بردن به راز چگونگی دستیابی بر آتش، جشنی به پا ساخت، نامش سده نهاد و به نیایش اهورامزدا، دست فرازبرد.
جهاندار، پیش جهان‌آفرین
نیایش همی كرد و خواند آفرین
كه او را فروغی چنین هدیه داد
همین آتش آنگاه قبله نهاد
یكی جشن كرد آن‌شب و باده خورد
سده نام آن جشن فرخنده كرد

🎄کانال فرهنگ و تمدن ایران زمین 🎄
╔════🍃🌼══╗
@farhng_iran_zamin
╚═🌼🍃═════╝
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
دادگری در شاهنامه

 چو روز تو آمد جهاندار باش
خردمند باش و بی‌آزار باش

نگر تا نپیچی سر از دادخواه
نبخشی ستمکارگان را گناه

زبان را مگردان به گرد دروغ
چو خواهی که تاج از تو گیرد فروغ

روانت خرد باد و دستور شرم
سخن گفتن خوب و آواز نرم

خداوند پیروز یار تو باد
دل زیردستان شکار تو باد
🍀🕊

عشق و کمال
 
 آن سفره بیار و در میان نِه
و آن کاسه به پیش عاشقان نِه

از آتش عشق نردبان ساز
بر گنبد چرخ نردبان نِه
🍀🕊

🎙 سخنان دکتر علیرضا قیامتی، استاد دانشگاه، شاهنامه پژوه، قائم مقام مدیر خردسرای فردوسی

🔸آذر ۱۴۰۲

🌐" ایران " سرزمین آریایی


🎄کانال فرهنگ و تمدن ایران زمین 🎄
╔════🍃🌼══╗
@farhng_iran_zamin
╚═🌼🍃═════╝
#میر_جلال_الدین_کزازی :
انار ارزشی آیینی دارد و نشانه خورشید است


شما هیچ خوانی از خوان‌های شب‌ یلدا را در هیچ ‌جای ایران نمی‌یابید که میوه انار در آن نباشد؛ زیرا این میوه ارزشی آیینی دارد. این میوه به شیوه‌ای رازورانه نشانه خورشید است. در میان میوه‌ها نزدیک‌ترین میوه از دید نمادشناختی به خورشید انار است. اما در روزگاری در ایران که چندان کهن نیز نیست میوه دیگری هم بر این خوان افزوده شده است؛ هندوانه. این میوه همچنان که از نام آن هم پیداست میوه بومی ایران نیست. چرا هندوانه را هم در این روزگار بر این خوان می‌نهند؟ به پاس رنگ سرخ آن‌که یادآور یکی از رنگ‌های بنیادین خورشید است. مانند ماهی سرخ که بر خوان نوروزی جایی یافته است اما در شمار نمادهای کهن این خوان نیست. بی‌گمان هر یک از این نمادها قصه و فلسفه‌ای دارند. هنگامی که ما آنها را نماد می‌نامیم بر همین نکته باریک انگشت می‌نهیم. نماد پیشینه‌ای بسیار دیرینه در تاریخ دارد. نمادها به صدها ‌سال و حتی هزاران ‌سال پیش برمی‌گردند. گاهی پیشینه نماد را ما می‌دانیم یا با پژوهش و رسیدن بر آن آگاه می‌شویم.


@shahnamehpajohan
https://shahnamehpajohan.ir
یادداشت #میرجلال‌_الدین_کزازی در باره شب یلدا

رویکرد گسترده‌تر و پرشورتر ایرانیان به جشن و آیین یلدا در این سالیان تنها به این آیین و جشن بازنمی‌گردد. ما همین رویکرد را در پیوند با دیگر جشن‌ها و آیین‌های باستانی ایرانی می‌توانیم دید. حتی در این سالیان جشن‌هایی در ایران در نهادهای فرهنگی، دانشگاهی برگزار می‌شود که سده‌هاست در ایران بدان‌ها پرداخته نمی‌شده است. من در چندین جشن از این‌گونه هنباز بوده‌ام، سخن رانده‌ام. بیشینه‌ی این جشن‌ها هم با تلاش و پایمردی جوانان فرهیخته، دانشجویان برگزارده می‌آید. اگر بخواهم نمونه‌وار از این جشن‌ها یاد کنم، می‌توانم از جشن سپندارمزگان، تیرگان، اردیبهشتگان و خردادگان سخن بگویم.
این جشن‌ها حتی در سده‌های نخستین از تاریخ مهگانی (قمری) برگزار نمی‌شده است. در آن سالیان جشن‌هایی مانند مهرگان و سده و بهمن‌گان را نیاکان ما برمی‌گزارده‌اند که گزارش آنها به‌ویژه در دیوان‌های سخن پارسی آورده شده است. جشن و آیین شب یلدا هم در پی رویاوری افزون‌تر در ایران امروز به جهان باستانی ایرانی و پیشینه‌ی نیاکانی با تب و تاب و شور و شراری بیشتر برپای داشته می‌شود. در شب این جشن و روزهای نزدیک به آن جنب و جوشی در شهرهای ایران آشکارا دیده می‌شود. بسیار کسان در پی آنند که بایسته‌های این جشن را فراهم بیاورند و خوان آیینی آن را در سرای خویش بگسترند. از نگاهی فراخ اگر بدین پدیده‌ی فرهنگی و هازمانی[١]یا هوزمانی[٢](اجتماعی) بنگریم، می‌توانیم آن را نشانه‌ای برجسته و آشکار بدانیم از تکاپوی ایرانیان به‌ویژه جوانان ایرانی در شناخت ژرف‌تر و به‌آیین‌تر خویشتن که تنها با شناخت فرهنگ ایرانی و پیشینه‌ی نیاکانی بدان می‌توان رسید و دست یافت.

دو پرسش بنیادین، ساختاری، فراگیر، به همان سان ناگزیر هم‌اکنون فراپیش جوانان دانش‌آموخته و هوشمند و آگاه ایرانیست: ایران چیست؟ ایرانی کیست؟ رفتارها و هنجارهایی از گونه‌ی آنچه گفته آمد، نمودها و نشانه‌هایی است در تلاش برای پاسخ‌گفتن به این پرسش‌ها.

[١] هازمان در کردی سورانی: جامعه
[٢] هوزمان در کردی و پارسی کرمانشاهی: جامعه


بن مایه: روزنامه اعتماد

@shahnamehpajohan
https://shahnamehpajohan.ir⁣⁣⁣⁣
Forwarded from زرتشت و مزدیسنان (kourosh niknam)
پنجم دی ماه، سالگرد درگذشت اشوزرتشت به یاد باد.
🌱پیام مانتره ( اندیشه برانگیز )🌱

پنجم دی ماه سالروز درگذشت اشوزرتشت
🕯🕯🕯

اشوزرتشت هنگامی که گشتاسب کیانی و پسرش اسفندیار، فرمانروای بلخ (مزارشریف)  از پایتخت بیرون رفته بودند، فرمانروای تورانی «ارجاسب» که دشمن دیرینه‌ زرتشت بود، درنگی یافته و «تورابراتور» را با لشکر بزرگی به بلخ فرستاد؛ تورانیان دروازه‌ شهر بلخ (مزارشریف) را درهم شکستند و هنگامی که زرتشت با لهراسب و گروهی از پیروانش در آتشکده‌ نوبهار شهر بلخ به نیایش سرگرم بودند به زخم شمشیر وی را کشتند.

پنجم دیماه در گاهنامه ایرانی تنها روزی است که جشن نیست، ولی روز سوگواری هم نیست
در این روز زرتشتیان گردهم می‌آیند و به نیایش، خواندن گاتها و تهیه آش و خوراکیهای سنتی و مراسم آیینی به شیوه جمعی و در آماده سازی و پخت آن ها نیز نقش دارند و به درگذشتگان ادای احترام میکنند، ولی به هیچ وجه سوگواری یا جامه‌ سیاه بر تن نمی‌کنند.

پیام وسپارش اشوزرتشت:

۱- از دروغکاران دوری کرده و پشتیبان راستکاران باشیم.

۲-آرمان همگی،‌ بهره مندی از نیروی شهریاری مینوی از جانب اهورا باشیم.

۳-برای دریافت نیروی مینوی، ستایشگر و سرود گویان سرچشمه دانایی باشیم


🆔
@Payame_Mantreh
Forwarded from World Zoroastrian NEWS
جشن شهریورگان ؛ روز زایش کورش بزرگ و روز پدر ایرانی

جشن شهریورگان، زادروز کورش بزرگ و روز پدر ایرانی است و یکی از زیباترین جشن های ایران باستان و جشن های ایرانی است.

جشن شهریورگان
شهریور روز از شهریور ماه که در برابری با تقویم خورشیدی، روز سی ام امردادماه میشود و به نام امشاسپند توانای "خْـشَـتْـرَه وَئیریَـه" به معنی کشور آسمانی یا شهریاری آرمانی و ارجمند است.

واژه ای اوستاییست، در پهلوی به "خشَترِوَر" و در پارسی نو به "شهریوَر" دگرگون گشته و نام یکی از شش امشاسپندان یا فروزهای ایزدی (پروردگار) است. در اوستا سه امشاسپند یا فروزه، مادینه و زن گون و سه تای دیگر نرینه و مردگونه هستند که شهریور از فروزه های نرینه است. این دو بخش کردن فروزه های اهورامزدا به نرینه و مادینه، گویای برابری زن و مرد در دین زرتشتی می باشد. 

ایزد شهریور در جهان مینوی نماد پادشاهی آسمانی و یکی از فروزه های خدایی است و در جهان گیتی، نگهبان "ایوخشست ها" یا توپال ها (فلزات از جمله زر و سیم) است، که همیشه خواهان فر و بزرگی و نیرومندی برای مردمان بوده و همواره پشتیبان بینوایان است. همچنین در کتاب پهلوی "بندهش"، گُل "شاه اِسپَرغم" (نازبو) را گل ویژه شهریور می خواند. جشن شهریورگان، برای کشاورزان ایران باستان نیز روز مهمی به شمار می رفته است، زیرا که پس از جمع آوری فرآورده های کشاورزی تابستانی خود و آماده ساختن زمین برای کشت پاییزی، در این روز به شادی و پایکوبی می پرداختند.

با این کار از درگاه اهورا مزدا برای نعمت هایش ("پیی تیش همیه" اوستایی و "پ ایتی شهیم" پهلوی = "آورنده بذر" و یا "برداشت دانه") سپاس گذاری کرده و با ستایش و نیایش از او خواهان برداشت های پرباری در فصل های آینده می شدند.

شیوه ی برگزاری جشن
شوربختانه بخاطر برگزار نشدن آیین های جشن شهریورگان در درازای زمان، به ویژه پس از یورش تازیان به ایران موجب گشته شد تا همه جزئیات آن بدست فراموشی سپرده شود. ابوریحان بیرونی، در آثار الباقیه درباره این جشن کهنسال ایرانی نوشته است: "شهریور ماه که روز چهارم آن شهریور روز است و آن به مناسبت توافق دو نام جشن است، آن را شهریورگان گویند. چم (معنی) شهریور دوستی و آرزوست. شهریور فرشته ای است که به جواهر هفت گانه از قبیل طلا، نقره و دیگر فلزات که برقراری صنعت و دوام دنیا و مردم به آنها بستگی دارد، موکل است." در سده ها دیرتر و دوره های تاریخی ایران، "شهریور" نیز نشانه ی "پادشاهی دادگر\" گشته است و بدین روی، ایرانیان باستان در این روز پس از نیایش اهورامزدا و نیکوکاری کردن و دادن خوراک به بینوایان و نیازمندان، نزد پادشاه که او را نماینده او بر روی زمین می خواندند رفته و این جشن را به او شادباش می گفته اند. جشن شهریورگان از جشن های ایران باستان و جشن های ایرانی از دوران زرتشتیان است که برای ما به یادگار مانده است. 

زادروز کورش بزرگ
روز دقیق زایش کورش بزرگ نامعلوم و در هیچ یک از منابع تاریخی از جمله نوشته های هرودوت و گزنفون هم یاد نشده است، ولی برخی این روز را، زادروز بزرگ مرد تاریخ بشریت می خوانند که انگیزه آن همانندی "داراب" با شخصیت تاریخی کورش بزرگ است.
با توجه به اشاره های تاریخی و شباهت های داراب در شاهنامه فردوسی و دیگر تاریخ نامه های ایرانی با گزارش های تاریخ نگاران یونانی و ایرانی در باره کورش بزرگ، می توان گمان برد که شخصیت "داراب" اساتیری، بر اساس شخصیت تاریخی "کورش" شکل گرفته است.

گزینش این روز برای بزرگداشت "پدران ایرانی"
چون جشن شهریورگان، زادروز کورش بزرگ دانسته شده و نیز به معنای "شهریاری بر اراده و نفس" است، جامعه زرتشتیان ایران، این روز را به عنوان "روز بزرگداشت پدر"، برگزیده و همه ساله آن را جشن می گیرند و از زیباترین جشن های ایرانی می باشد
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🔥جشن سده در تاجیکستان!

🔥شهر دوشنبه (تاجیکستان): جشن باستانی «سده»، از آیین های کهن ایرانی، امروز در کشور تاجیکستان برگزار شد.

🔥برگزاری این آیین باستانی در ایران توسط زرتشتیان انجام میگردد.

🎄کانال فرهنگ و تمدن ایران زمین 🎄
╔════🍃🌼══╗
@farhng_iran_zamin
╚═🌼🍃═════╝
Forwarded from زرتشت و مزدیسنان (kourosh niknam)
#ثبت_جهانی_جشن_سده

#کورش_نیکنام

با شادباش فراوان برای به ثبت رسیدن جشن ملی سده در بخش میراث مینوی وناملموس جهان، در یونسکو باید به برخی کوشش های کنشگران خاموش در راستای ثبت جهانی جشن سده نیز اشاره کرد.

پرفسور میرشاهی، فرنشین انجمن فرهنگی رودکی در پاریس با نگرش به ارزشی که مردم و دولتِ تاجیکستان هر سال در برگزاری جشن های نوروز ، سده و مهرگان دارند.

ثبت سده و مهرگان‌ را نخست در سال ۲۰۱۷ میلادی در پاریس به آقای رحمانوف، مشاور رئیس جمهور تاجیکستان که رییس دانشگاه ملی آنزمان نیز بودند، با وزیر فرهنگ تاجیکستان آقای شمس الدین آرامبگ بیان کرده وپیشنهاد دادند تا دولت تاجیکستان این درخواست را در پیش نویس برنامه های این کشور برای بخش فرهنگی سازمان ملل جای دهد.
ایران در آن سال با چنین پیشنهادی همراهی نکرد وگرفتار برنامه های دیگری بود.
به پیشنهاد کورش نیکنام، فراخوان گروهی برای گفتگو و همکاری اندیشمندان و کنشگران هازمانی در فضای مجازی وتلگرام بنیاد شد.

نام گروه را ثبت جهانی سده و‌مهرگان گذاشتند. در این گروه بیش از هزار نفر از کشورهایی که با جشن های باستانی ایران آشنایی داشتند، هم اندیشی  وهمکاری خود را آغاز کردند.

هریک‌در شهر وکشورهایی که این جشن ها را برگزار می کردند، گزارش ها، مقاله های ارزشمند ومستند، با فیلم و عکس فراهم آورده به پرونده این خواسته در یونسکو سپردند.

ثبت جهانی جشن سده از سوی انجمن های فرهنگی درپاریس و گروه تلگرامی ثبت جهانی که در انجمن بنیاد شده بود. به سرپرستی موبد نیکنام و دکتر میرشاهی این خواسته پیگیری شد.
.
دولت تاجیکستان با اسناد بیشتر و مستند تری که گروه ثبت جهانی جشن ها در این مدت آماده کرده بود. بهره گرفت.
خوشبختانه سازمان میراث فرهنگی در ایران نیز برای ثبت  این جشن، همکاری کردند و از جانب ایران، درخواست تازه ای به یونسکو سپرده شد.
نهادهای فرهنگی و هازمانی زرتشتیان در تایید جشن چند هزارساله سده در این کشور و پیشینه برگزاری آن پرونده سده در یونسکو را کامل کردند.

بدین‌ترتیب سال گذشته درخواست ایران و دولت تاجیکستان و چند کشور دیگر که گزارش مناسبی از برگزاری جشن ها به یونسکو سپرده بودند، درلیست تصمیم گیری قرار گرفت.

سرانجام با همت و پیگیری چند جانبه از انجمن و سازمان هایی فرهنگی در پاریس، دولت تاجیکستان، سازمان میراث فرهنگی در ایران و نهادهای زرتشتی و نمایندگان سیاسی؛ یونسکو ثبت این جشن را در میراث مینوی(ناملموس) جهان به ثبت رسانید.

جشن ملی سده که سده ها در ایران برگزار می شد وتاکنون تنها زرتشتیان آنرا به خوبی پاسداری و برگزار کرده بودند. به ثبت جهانی رسید. که همه بتوانند مانند نوروز در شهر ودیارخود با فلسفه این جشن آشنا شده، آنرا نیز برگزار کنند تا پیدایش آتش را در تاریخ ایران یادآوری کنند چون سرآغاز پیشرفت تمدن در جهان گردیده است.

آفرین ودرود به پیگیری همه کنشگران هازمانی، با همکاری دولت ها ونهاهای فرهنگی که سبب ثبت جهانی این جشن شدند؛

باشد تا انگیزه ای شود که جهانیان با گوشه دیگری از فرهنگ شکوهمند ایرانیان آشنا شوند که از دیرباز در این سرزمین با آیین آتش افروزی‌، به یادگار گذاشته اند.

🔥🔥🔥🔥🔥
درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبد کورش نیکنام
🏵 @zoroaster33 🏵
Forwarded from عکس نگار
💕سپندارمزگان

جشن اسپندگان، روز اسپند از ماه اسپند، یکی از جشن‌های باستانی ایران است که برابر گاهشماری زرتشتی پنجمین روز در ماه اسپند بوده ولی در تقویم خورشیدی ایران که شش ماه ِنخست سال۳۱ روز دارد روز ۲۹بهمن جای گرفته است.

واژه «اسپند» در اوستا به ریخت(:شکل) «سپندارمز» آمده و در سروده‌های زرتشت در گات‌ها «سپَنتَ آرمَیتی» است. سپنته به معنی مقدس و آرمیتی به معنی آرمان و اِشغ(:عشق) پاک است.
این ویژگی چهارمین گام‌رازوری(:عرفان) در باور مزدیسنان بوده و یکی از فروزه‌هایی است برگرفته از راز ِاهورامزدا(=دانایی و آگاهی بیکران در هستی) که در جهان مینویی نماد بردباری، فروتنی، فدا شدن و از خود گذشتگی است و از آنجا که این ویژگی‌های نیک را بیشتر در بانوان می‌توان دید. این جشن را به زنان نسبت داده‌اند و چون برخی از ویژگی‌های بانوان مانند زایندگی، پروراندن، فروتنی و شکیبایی را زمین نیز در خود دارد، روز پاسداری زمین نیز می باشد.

جشن اسپندگان، جشن پاسداشت زمین و بزرگداشت جایگاه زنان نیک گرامی باد.

در گاه‌شماری ترادادی(:سنتی) زرتشتی، دوازدهمین ماه از سال و پنجمین روز از هر ماه «اسپند» نام دارد، از این‌روی در روز اسپند از ماه اسپند، پیش از فرارسیدن بهارو پیدایش گل و گیاه همراه با شور ِاشغ در هستی، بالندگی زاستار(:طبیعت) و نوشدن زمین «جشن اسفندگان» برپا می‌گردد.

ابوریحان بیرونی در آثارالباقیه آورده‌است که: ایرانیان از دیرباز روز پنجم اسفند را جشن ویژه زنان و زمین می‌دانند و در این روز مردان به زنان پیشکشی می دهند، از این روی به آن جشن مردگیران ومزد گیران نیز می‌گویند.

بانوان ایرانی در جشن اسپندگان، پس از نیایش، پوشش نو برتن کرده، خود را می‌آراستند. در چنین روزی دست از کار همیشگی کشیده به شادی و پایکوبی می‌پرداختند. دختران و بانوان در جشن اسپندگان دسته‌های گل را به آغوش می‌گرفتند که شایستگی آن را داشته باشند.
یکی از خوراکی‌های جشن اسپندگان، آش اسپندی بوده که هفت‌ گونه از دانه‌های گیاهی مانند ماش، عدس، لوبیا، نخود، گندم، جو، باقلا و ذرت هر یک در دسترس بوده را آمیخته و می‌پختند که آش هفت دونار و هفت دونی نیز نام داشته است.


جشن اسپندگان،
روز اسپند از ماه اسپند
گاه بزرگداشت زنان،
هنگام پاسداشت زمین،
گاه ِشادی وآزادگی بانوان،
جلوه‌گاه آرمان واِشغ ِ پاک
روز مادر، روز مهر،  بر بانوان مهرپرور گیتی فرخنده باد.


🌐" ایران " سرزمین آریایی


🎄کانال فرهنگ و تمدن ایران زمین 🎄
╔════🍃🌼══╗
@farhng_iran_zamin
╚═🌼🍃═════╝
🌐تصویری که می‌بینید خانه منسوب به ابوالقاسم فردوسی است!

🔹این خانه واقع در روستای پاژ شهر مشهد است. متاسفانه افراد کمی این مکان را می‌شناسند و هیچ اقدامی هم برای مرمت و بازسازی این خانه ظاهرا انجام نشده!!!

🌐" ایران " سرزمین آریایی


🎄کانال فرهنگ و تمدن ایران زمین 🎄
╔════🍃🌼══╗
@farhng_iran_zamin
╚═🌼🍃═════╝
Forwarded from تحلیل زمانه
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
♦️جایگاه بانوان در ایران باستان


🔻برخی از زنان و دختران معروف و نامی در ایران باستان که مایه افتخار هستند ایرانیان بعنوان یکی از متمدترین اقوام جهان،  جایگاهی بلند و مقامی ارجمند برای زن قائل بودند، بطوریکه آنها را، حتی در بعض جهات بر مردان هم  ارجحیت داده اند.

🔻ایرانیان نه مثل اعراب زن را مایه ننگ می دانستند و نه مثل یونانیان او  مظهر عیاشی، بلکه اورا موجودی پاک و مقدس میدانستند. در تمدنهای بزرگ ایرانی  از مادها و سپس هخامنشی و اشکانی و ساسانی ، زن دارای آزادی و مقام و شخصیتی والا در ایران بود بجز در دوره اشکانیان .

🔻مردان ایران باستان بانوان خود را احترام بسیار می گذاشتند و در تمامی امور با آنها مشورت میکردند و برای ایده و عقیده آنها احترام بسزایی قائل بودند.
در ایران باستان اهمیت بســـیاری به مقام زن و مرد داده شده است . زن را بانوی خانه – مون پثنی – می نامیده اند و مرد را – مون بد – یا مدیر خانه می نامیده اند.


#تحلیل_زمانه
🌍 @TahlilZamane
🌐روز جهانی زن بر همگان خجسته باد. بویژه بر زنان دلیر ایران زمین

🌐" ایران " سرزمین آریایی


🎄کانال فرهنگ و تمدن ایران زمین 🎄
╔════🍃🌼══╗
@farhng_iran_zamin
╚═🌼🍃═════╝
Forwarded from کتابخانه
📖 زن در آئین زرتشتی
👤 کتایون مزداپور
🗃
#تاریخی #تاریخ_ایران #ادبیات_ایران

✍🏻کتاب نایاب زن در آیین زرتشتی پژوهشی گرانسنگ از کتایون مزداپور می‌باشد.
نویسنده این کتاب، با بهره‌گیری از کتاب‌های زرتشتی و کتاب‌های قدیمی که به زبان پهلوی (بازمانده از دوران اشکانیان و ساسانیان) نوشته شده و تا امروز به دست ما رسیده است، کوشیده است تا تصویری از جایگاه اجتماعی زن در دین زرتشتی و در ایران باستان ارائه دهد.
💠کتاب زن در شاهنامه نوشته جلال خالقی مطلق

🔸بررسی نقش زنان و بازتاب سیمای آنها در شاهنامه،از بحث‌هایی است که همیشه مورد مناقشۀ اهل تحقیق بوده و هنوز هم بحث و تلقیات نادرست دربارۀ آن به پایان نرسیده است. برخی شاهنامه را دارای رویکرد زن‌ستیزانه می‌پندارند و برخی دیگر درپی رد این مدعا هستند. کتاب زن در شاهنامه رسالۀ دکتری جلال خالقی‌مطلق است که به سال ۱۹۷۰ به زبان آلمانی نشر یافته. ترجمۀ حاضر از روی متن آلمانی صورت گرفته و نویسنده یادداشت‌هایی نیز بدان افزوده است.


💠قیمت : 290.000

🔳خرید از فروشگاه باشگاه شاهنامه پژوهان

🔹سفارش از  تلگرام @koroshariadad

📘پیوند خرید کتاب

📦پیوند فروشگاه


@shahnamehpajohan
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🔥ویژه برنامه چهارشنبه سوری🔥

🔥کوتاه پیرامون ریشه این جشن🔥

🔥جشن سوری بر همگان خجسته باد 🔥

🌐" ایران " سرزمین آریایی


🎄کانال فرهنگ و تمدن ایران زمین 🎄
╔════🍃🌼══╗
@farhng_iran_zamin
╚═🌼🍃═════╝
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🌐سياوش  يكى از مظلومترين چهره هاى شاهنامه است كه وقتى زن پدرش سودابه ، به او دل بست هرگز به مكر نامادرى گرفتار نشد..

🔥تااينكه اين جسارت به گوش پدرش كيكاووس رسيد و شديدا مورد خشم او گرديد ،
سياوش از پدر خواست تا براى اثبات پاكى و بيگناهيش ازهفت تونل آتش گذر كند و اگر سالم بيرون آمد، آنرا دليل بى گناهيش بداند

🔥این  آزمون آتش در آخرين سه شنبه(بهرام شید ) سال انجامید و او سرفرازانه بيرون آمد ،
به دستور  پدر قرار شد که فردایش یعنی چهارشنبه (بهرام شید)در وسط میدان اصلی شهر سوری به کل مردم بدهد که شد چهارشنبه سوری ...

🔥و اين روز جشن ملى شناخته شد. 
وماهم واپسين سه شنبه را به ياد پاكى و انسانيت با پريدن از روى آتش جشن ميگيريم .....

🔥چهارشنبه سوری در حقیقت نشانی از پاکی ایرانیان است
این جشن به این زیبایی،
فلسفه زیبایی دارد
ایران پرمهر چنین است ....


🌐" ایران " سرزمین آریایی


🎄کانال فرهنگ و تمدن ایران زمین 🎄
╔════🍃🌼══╗
@farhng_iran_zamin
╚═🌼🍃═════╝
2024/12/21 07:36:09
Back to Top
HTML Embed Code: