tgoop.com/fereydoun_magazine/706
Last Update:
.
جدال میانِ ژئوپلیتیک ایدئولوژیک (امت-خلقمحور) و ژئوپلیتیک واقعگرا (ایرانمحور)
.
«در جهانی که قدرتهای بزرگی مانند ایالات متحده و شوروی در دو سوی بازی بزرگ در جنگ سرد قرار داشتند، حکومت پهلوی رویکردی واقعگرایانه را در پیش گرفته بود و سعی میکرد با توجه به فاصله زیاد ایران با این قدرتها، که ناشی از قرنها عقبافتادگی در سایه عدم بیداری، خمودگی و سنت ایدئولوژیک ویرانگر بود، با توازن، مراوده، مذاکره، ایجاد پیوندهای اقتصادی و تقویت بنیه نظامی، موقعیت و جایگاه ژئوپلیتیکی و ژئواکونومیکی ایران را ارتقا دهد.
طبیعتا در ادامه و در قرن ۲۱ شاهد ظهور دو قدرت ژئوپلیتیکی در آسیا، یعنی ایران و چین، میبودیم؛ وضعیتی که بهروشنی میتوانست بیانگر میزان توسعه و رفاه ملت ایران در جایجای سرزمین ایران باشد. این رویای واقعی، با یورش اسلام سیاسی امتگرا و چپ ایرانستیز و روسوفیل و استقبال قدرتهای بزرگ از این خودکشی تاریخی-سیاسی و ژئوپلیتیکی، دیری نپایید و به کابوسی برای مردم ایران بدل شد».
این بخشی از مقاله دکتر مصطفی رشیدی است با عنوان: «ایران در جدال میانِ ژئوپلیتیک ایدئولوژیک (امت-خلقمحور) و ژئوپلیتیک واقعگرا (ایرانمحور)»
در این مقاله در شماره هشتم «فریدون»، او از ضرورت بازگشت به ژئوپلتیک واقعگرا میگوید. در این راه او پادشاهی پهلوی را الگو دانسته و جمهوری اسلامی را نابودگر دستاوردهای آن پادشاهی در حوزه مدیریت سرزمین و روابط خارجی میداند.
«مصطفی رشیدی» فارغالتحصیل جغرافیای سیاسی و ژئوپلتیک از دانشگاه تهران در مقطع دکتری است. او که پیشینهی تدریس در دانشگاه را نیز دارد تاکنون دو کتاب در این حوزه با نامهای «قرن بیست و یکم؛ قرن آسیا-پاسیفیک» و «مقدمهای بر نظریه جغرافیایی سیاست بینالملل» تالیف کرده است.
----
لینک مقاله در وبسایت «فریدون»:
https://www.fereydoun.org/articles/geopolitics
#پروژه_شکوفایی_ایران
@fereydoun_magazine
BY فریدون؛ فصلنامه فکری-تحلیلی
Share with your friend now:
tgoop.com/fereydoun_magazine/706