tgoop.com/filmiust/559
Last Update:
ادامهی سینمای «فجر محور» به پایان راه رسید؟
از فرستهی پیشین
اما نظام کارمندی اینجا برخلاف پیش از ۱۳۵۷ تنها کارگردانان را نشانه نگرفت. بازیگرانی آمدند که علیه کارگردانان و بازیگران خصوصی سخنرانی میکردند. برخی از ایشان نظریهپرداز شدند و کتاب در مورد سینمایِ باهنجارهایِ پسندیده نوشتند. شکاف کم کم به جنگ تبدیل شد و حتا در مرگ مشکوک و دستگیریهای برخی اهالی سینما نامهایی از دو گروه بخشهای دولتی و خصولتی زمزمه شد.
نظام کارمندی سینما از بخشنامههایی نیرو میگرفت. درجهبندی فیلمها که دیگر نیست و برچسبهای نظریهپردازانه مانند سینمای معناگرا. این نظریهپردازانِ ادارهای بدون اینکه بگویند نگاه چپگرایانهای را از پیش از ۱۳۵۷ تقلید میکردند. بههمین دلیل در نمایش عمومیْ فیلمهای بالیوودی و هالیوودی را حذف کردند. بخش بزرگی از بینندگان خانهنشین شدند و بهدلیل وسعت نفوذ افکار ضدسینمایی عکسهای هنرمندان هندی و امریکایی را در زیرزمین نگهداری کردند. بودند کسانیکه بهدلیل عشقفیلم بودن زندانی شدند. و شاید کمتر کسی بداند که کتابهایی بهزبانهای دیگر در مورد سینهفیلهای ایرانی منتشر شده است. همهی این بگیر و ببندها یک هدف داشت: رشد سینمای فجرمحور.
با رواج شبکههای ماهوارهای تهیهکنندگانی با پولهایی که برخی آنان را پولهای غیرشفاف خواندهاند، توانستند مجموعههایی بسازند. اهالی سینما امروزه کمابیش از ساخت این مجموعهها روزگار میگذرانند اگر پولی در کار باشد. بینندگانی هم این مجموعهها را که در شبکههای مجازی (اینترنتی) پخش میشوند میبینند. هدف و رقابت هم بیشتر با مجموعههای تُرکی (ترکیهای) است. این فیلمها فضای داستانی آزادتری از مجموعههای سیما (تلویزیون) دارند و پوششی که کمی بازترست.
از سینمای فجرمحور یک گروه دیگر مانده است: خندهدرارهای همراه با رقص و آواز مردانه که هرازگاهی نمونههای پرفروش دارند. از گروه موسوم به سیاهنمایی دیگر در جشنوارههای خارجی فیلمی پذیرفته نمیشود. جشنوارههای خارجی بیشتر در یک سال گذشته تمایل نشان دادهاند که از ایران تنها فیلمهای با پوشش اختیاری را نمایش بدهند. همهی اینها یک سرنوشت را رقم زد: صحنه خالی مانده است.
اما امیدواری بزرگ هست. نسل جدید فیلمهایی که از فرهنگ رسمی و تحکمهایاش تغذیه نکند. برخی از این نسل جدید مشغول تمرین در فیلمهای کوتاه هستند. خون تازهای با سینمای زیرزمینی که آشکارا روبروی فجرمحورها بایستد و البته از فیلمهایِ این روزهایِ در حال مکالمه و تضاد با گفتمان و هنجارِ فجر هم تغذیه نکند. چرا که آنها هم هرچند بهظاهر متبایناند اما بهواقع روی دیگر سکه از تفکراتِ نسل پیش از ۵۷ هستند.
سینمای جدید هنوز نیامده بینندگان زیادی دارد. همانها که سالها از ترسْ در زیرزمین فیلم دیدهاند.
متن کامل
برگرفته از مدخل جشنوارههای سینمایی و شهرها
در بخش سمفُنی شهر از کتاب هفت گونه سینما جلد چهارم نوشتهی علیرضا کاوه (دردست تالیف).
@filmgenres👈
BY کانون فیلم علم و صنعت
Share with your friend now:
tgoop.com/filmiust/559