tgoop.com/filmnegarmag/2236
Last Update:
بررسی علت و معلول در فیلمنامه "زودپز"
سمیه خاتونی: ساختار فیلمنامه #زودپز مشابه بسیاری از آثار کمدی، دو شخصیت اصلی را در مرکز ماجراجویی قرار می دهد که در یک هدف مشترک همداستان می شوند و در ادامه، اقدامات آنها برای نیل به هدف هر بار آنها را با مصایبی شدیدتر رو به رو می کند و درنهایت، با وجود موفقیت، به دلیل مجموعه اشتباهاتی که مرتکب شده اند، در پایان مجازات می شوند. با همین تعریف ساده از خط روایی اثر به مثابه ساختار، به سراغ فیلمنامه می رویم.
اولین چیزی که نیاز است در این اثر به درستی جانمایی شود، دو شخصیت اصلی با هدف مشترک است. این دو شخصیت سیروس و شاهین هستند که هر دو از بیکاری و بی پولی در عذاب، و از پدرزن پولدار، محتکر و عیاش خود متنفر هستند. موقعیت اولیه داستان از همان آغاز متزلزل است که موجودیت هر رویداد بعد از خود را با خطر جدی ریزش رو به رو می کند. سؤال این است که انگیزه نویسنده از حذف همسر سیروس چه بوده است؟ در صورتی که وجود او می توانست در قوام ماجرا به صورت واقعیت پیش فرض مؤثر باشد! در ادامه، با توجه به الزامات روایی تنها جواب مشخص، این است که نویسنده نیاز به مرد مجردی داشته که بتواند چند روایت فرعی عاشقانه را نیز در اثر بگنجاند! یعنی از سیروس زن مرده، یک عاشق دلشکسته برای مهری بسازد و آن را دستاویز چند موقعیت پراکنده برای شوخی های بیشتر کند، که در خط اصلی روایت هم کارکرد ندارد.
با این وصف، عدم تجانس در همسفرشدن دو شخصیت اصلی با حذف همسر یکی از باجناق ها و کلاژ نچسب این ارتباط خانوادگی، باورپذیری اثر را با اختلال مواجه می کند. فیلمنامه پس از ساخت این موقعیت متزلزل، تأکید خود را بر نیازهای مشابه کاراکترها می گذارد و شخصیتها را دو بیکار آسمان جل و بی دست و پا نشان می دهد که دلیل بدبختی خود را قدرت -پدرزنشان- می دانند. این تنفر همان میل مشترک در انگیزه مندی دو کاراکتر است که آنها را به گاراژ می کشاند تا حق پدرزن را کف دستش بگذارند.
در گاراژ جدالی تن به تن میان قدرت و سیروس شکل می گیرد که درنهایت، با حادثه ترکیدن زودپز به مرگ قدرت می انجامد. حالا این دو شخصیت در گاراژی که مملو از اجناس احتکاری و گاوصندوقی از پول است، صاحب اختیارند- و با توجه به نیاز مادی شان- این موقعیت آبشخور یک صحنه سرقت است، و نه کسب اعتبار با شهید جلوه دادن مرحوم!
🔹 متن کامل را در صفحه 14 شماره 263 #مجله_فیلم_نگار در www.filmnegar.ir بخوانید.
BY مجلهٔ فیلم نگار
Share with your friend now:
tgoop.com/filmnegarmag/2236