Telegram Web
یادداشت های مالی
رقابت در بازارهای موازی- قسمت دوم در قسمت قبل بررسی شد که یک ریال سرمایه گذاری در هر کدام از بازارهای رقیب در انتهای سال 1401 چند برابر شده است؟ اما در دنیای واقعی، هر سرمایه گذاری در یک «افق زمانی معین» انجام می شود و عموم افراد پس از یک دوره ی زمانی اقدام…
اثر انتخابات بر بازدهی بورس

جدول پیوست، حاوی بازدهی شاخص کل بورس تهران در محدوده زمانی انتخابات ریاست جمهوری در سه بازه ی «یک ماه منتهی به انتخابات»، «دوره بین انتخابات و تحلیف کابینه» و «یک ماه پس از تحلیف» است.

اگرچه بررسی علمی این موضوع نیازمند استفاده از روش آماری مخصوص و تفکیک اثر دیگر متغیرها نظیر نرخ ارز و نفت و ... است، اما نگاه کلی به این جدول نیز فرضیه هایی را به ذهن می آورد:

الف) در یک ماه منتهی به انتخابات به طور متوسط کمترین بازدهی در شاخص کل تجربه شده که احتمالا ناشی از عدم اطمینان موجود در فرایند انتخابات است.

ب) بازدهی بورس از انتخابات 1388 بدین سو، به طرز معناداری با بازدهی بورس در دوره های قبلی تفاوت دارد. می توان این فرضیه را مطرح کرد که تصویب قانون بازار اوراق بهادار مصوب 1384، اجرای سیاست های اصل 44 و توسعه عمومی بازار سرمایه به مدد فناوری اطلاعات، این بازار را از حاشیه به متن اقتصاد آورده است.

ج) تعلقات حزبی و گرایش سیاسی رؤسای جمهور احتمالا اثر خاصی بر بازدهی شاخص کل بورس نداشته است.

یادداشت های مالی
@finnota
یادداشت های مالی
سیاست‌های دوقلو بر لبه‌ی تیغ از ابتدای سال جاری تاکنون دو محور سیاستی از خلال سخنان مقامات عالی اقتصادی برداشت می‌شد: تیم اقتصادی دولت قصد داشت سیر خود را به سوی اهداف کنترل تورم و بازگشت ثبات به اقتصاد، با دو بال «تثبیت» و «بازتوزیع» پیگیری نماید. مسئله…
سیاست های دوقلو بر لبه ی تیغ- قسمت دوم

در مطلب قبلی در زمستان 1402 اشاره شد که علیرغم کند شدن تیغ سیاست های «تثبیت» و «بازتوزیع»، این مسئله «لزوما به ناپایداری وضعیت در کوتاه مدت منجر نخواهد شد» و «ممکن است پاسخ دولت چیزی از جنس تشدید سیاست‌های انقباضی و علامت دادن به فعالان اقتصادی برای سفت‌تر بستن کمربندها باشد».

در عمل هم شاهد بودیم که اجرای شتابزده ی طرح گواهی سپرده 30 درصدی در سال گذشته و عرضه گسترده اوراق بدهی در بهار امسال، علائم رکودی سنگینی به فعالان اقتصادی مخابره کردند. اما در ادامه چه پیش خواهد آمد؟

اگر سخنان تیم اقتصادی دولت در ابتدای امسال را مرور کنیم همچنان دو محور «تثبیت» و «بازتوزیع» به عنوان راهنمای عمل دولت معرفی شده اند و تغییر ریلی در حوزه سیاستگذاری دید نمی شود. لذا بیشتر بایستی به دنبال این نکته بود که آیا دولت بعدی توان لازم برای غلبه بر واقعیت های محیطی را دارد یا خیر؟

به نظر می رسد با توجه به پایان زودهنگام دولت سیزدهم، رئیس دولت چهاردهم امکان کمی دارد که نقش یک «دولت اولی» را بازی کند تا شانس رای آوری برای دور دوم را بالا نگه دارد. برخی شواهد عبارتند از:

الف) در زمینه صادرات نفت، کف مقداری صادرات مربوط به دوره کرونا بود و در انتهای دولت روحانی به 1 میلیون بشکه رسید و هم اکنون در محدوده 1.5 میلیون بشکه در نوسان است. قیمت نفت نیز پس از یک دور افزایش به ثبات رسیده است. لذا در فصول آتی، این بخش توان ایجاد رشد غیرعادی برای اقتصاد کشور را ندارد.

ب) سیاست ارزی کشور همچنان مبتنی بر پیمان سپاری ارزی خواهد بود. شکاف دلار نیما و آزاد هم کجدار و مریز ادامه خواهد یافت و موجبات کاهش بیشتر عمق نظام تولیدی کشور به نفع واردات و صنایع مونتاژی را فراهم خواهد کرد. اما در غیاب درآمد ارزی اضافه، تقاضای القایی برای دلار ارزان موجب می شود که فضای تخصیص ارز به سمت سختگیری بیشتر برود. یعنی تیم جدید لزوما نخواهند گفت که این سیاست ارزی اشتباه بوده، بلکه «بد اجرا شده است».

ج) موج بازگشایی اقتصادی پس از کرونا تاثیر خود را به طور کامل گذاشته و میرا شده است، لذا در حوزه خدمات نیز شاهد رشد غیرعادی نخواهیم بود.

د) در زمینه مصرف انرژی داخلی، مقدار مصرف به مدار قبل از کرونا بازگشته و ناکارآمد بودن سیاست «کنترل غیر قیمتی مصرف بنزین» که اسم رمزی برای به تعویق انداختن موضوع تا دور دوم دولت سیزدهم بود آشکار شده و دولت جدید ناگزیر از اتخاذ تصمیمات سخت است. این موضوع در خصوص دیگر نهاده ها نیز صدق می کند که مجموع این ها در قالب بسته های سیاستی مرتبط با اصلاح الگوی مصرف و هدفمندی یارانه ها تداوم خواهد داشت.

ه) در سیاست خارجی نیز اگرچه حضور ترامپ می تواند دردسرساز باشد و موجب تشدید فشارهای تحریمی شود، اما نبایستی فراموش نمود که دولت بایدن نیز در صورت تداوم، انگیزه هایی مشابه دور اول خود را ندارد و ممکن است شدت عمل بیشتری از خود نشان دهد.

در مجموع به نظر می رسد که سیاست بازتوزیع با شدت بیشتر (خصوصا در پرونده انرژی) در دولت چهاردهم ادامه خواهد یافت. سیاست تثبیت نیز علیرغم تسهیل های موقت، همچنان مورد توجه خواهد بود اگرچه توان مانوور دولت در این حوزه کمتر از قبل است. بر این اساس، باید گفت که سه مولفه ی «انرژی»، «منابع مالی» و «ارز» در افق دولت چهاردهم همچنان جزو دغدغه های اساسی برای فعالان اقتصادی باقی خواهند ماند.

یادداشت های مالی
@finnota
یادداشت های مالی
بررسی رانت ارزی 1397 تا 1403 اقتصاد ایران از سال 1397 تاکنون به صورت گسترده درگیر پدیده چندنرخی در بازارهای پولی، مالی و کالایی است. یکی از سیاست هایی که علیرغم فراز و نشیب ها در این سال ها ادامه داشته سیاست تثبیت نرخ ارز است. اما میزان رانت توزیعی ناشی…
تناقض دلارزدایی با طلا

در حاشیه ی وعده ی پرداخت یارانه با کمک طلا به جای دلار با هدف «دلارزدایی»، خوب است نگاهی به ارتباط دلار آزاد با دلار ضمنی انواع سکه ی طلا انداخته شود.

همانطور که در تصویر قابل ملاحظه است، از سال 1392 تا کنون حرکات قیمتی این چهار دارایی تا حد خوبی هم جهت بوده است و حتی از سال 1397 شاهد حباب قابل توجه انواع سکه نسبت به دلار آزاد هستیم.

در حال حاضر نیز، دلار آزاد حوالی 58 هزار تومان قیمت خورده است، دلار ضمنی سکه بهار آزادی معادل 72، نیم سکه 82 و ربع سکه 107 هزار تومان قیمت قیمت خورده که به ترتیب معادل 19، 34 و 72 درصد حباب نسبت به دلار آزاد است.

یادداشت های مالی
@finnota
یادداشت های مالی
Auto Industry Tax and Investment V2.0.pdf
مروری بر گزارشات ماهانه کدال: صنعت خودرو، خرداد 1403

شرکت های خودروساز بورسی مورد بررسی (خودرو، خساپا، خپارس، خزامیا)، پس از یک دوره کوتاه تجربه ی تیراژ تولید 120 هزار دستگاه در ماه، مجددا به محدوده ی زیر 100 هزار دستگاه در ماه برگشتند به طوری که میانگین دوازده ماه اخیر آنها 85 هزار دستگاه در ماه بوده است. به لحاظ مبلغ فروش، متوسط ماهانه دوازده ماه اخیر این شرکت ها 500 میلیون دلار و متوسط نرخ فروش نیز 5800 دلار بوده است.

عدد 100 هزار دستگاه، سقف شیشه ای تاریخی این چهار شرکت است و با دوپینگ ارزی و تسهیلاتی نمی توان تولید پایدار بالاتر از این را تجربه نمود. خصوصا که مونتاژکاران نوظهور این صنعت با دست بازتر به لحاظ قیمتگذاری، اخذ تسهیلات و تخصیص ارز مشغول کار هستند و فقط در سال گذشته با تیراژی تقریبا یک پنجم این چهار شرکت، حدود دو و نیم برابر سهمیه ی دلار نیمایی داشته اند.

یادداشت های مالی
@finnota
به نام خدا

صنعت نفت، گاز و پتروشیمی از آغاز تا به امروز، پرچمدار توسعه و تحول اقتصاد ایران بوده‌ و تصور آینده‌ی بدون نفت برای کشور چندان ممکن نیست.

این کانال با هدف ارائه گزارشات تحلیلی در این صنعت با نگاهی به تحولات پیش روی صنعت انرژی کشور فعالیت خود را آغاز خواهد نمود. امید که این گام‌های کوچک برای مخاطبان عزیز مفید واقع گردد.

پتروبریف | تحلیل نفت، گاز و پتروشیمی
@PetroBrief
Refinery Outlook.pdf
5.1 MB
گذار از انرژی های فسیلی به انرژی پاک در تمام دنیا در حال وقوع و غیر قابل توقف است.

چشم انداز سودآوری صنعت #پالایش نفت در درجه اول به چشم انداز تقاضای جهانی #نفت و تغییر ظرفیت صنعت پالایش نفت دنیا در طول زمان برای متعادل کردن مجدد بازار فراورده های پالایشی بستگی دارد. این عوامل به نوبه خود بر ظرفیت عملیاتی صنعت پالایش نفت و کرک اسپرد های جهانی تاثیر می گذارد که در نهایت زیربنای سودآوری پالایشگاه ها هستند.

برهمین اساس در این گزارش بر اساس بررسی های صورت گرفته از منابع معتبر بین المللی و با لحاظ نمودن آخرین داده های در دسترس، روند تغییر بازار انرژی دنیا مورد بررسی قرار گرفته و در نهایت ضرورت تبدیل نفت خام به خوراک #پتروشیمی و مواد شیمیایی بیان گردیده است

پتروبریف | تحلیل نفت، گاز و پتروشیمی
@PetroBrief
یادداشت های مالی
سیاست های دوقلو بر لبه ی تیغ- قسمت دوم در مطلب قبلی در زمستان 1402 اشاره شد که علیرغم کند شدن تیغ سیاست های «تثبیت» و «بازتوزیع»، این مسئله «لزوما به ناپایداری وضعیت در کوتاه مدت منجر نخواهد شد» و «ممکن است پاسخ دولت چیزی از جنس تشدید سیاست‌های انقباضی و…
نگاهی به ناترازی گاز طبیعی در افق 1415

همانطور که در تصویر قابل مشاهده است، حفظ میزان تولید گاز کشور نیازمند سرمایه گذاری چند ده میلیارد دلاری است که تامین آن در کنار سایر نیازهای ارزی کشور، امر آسانی نیست. به نظر می رسد سرمایه گذاران در صنایع مختلف، خصوصا صنایع انرژی بر بایستی این عامل را به طور ویژه در ارزیابی های خود لحاظ کنند و در مجامع به مدیران شرکت توجه به این موضوع را یادآور شوند.

از متن یادداشت سیاست های دوقلو بر لبه ی تیغ: «در مجموع به نظر می رسد که سیاست بازتوزیع با شدت بیشتر (خصوصا در پرونده انرژی) در دولت چهاردهم ادامه خواهد یافت. سیاست تثبیت نیز علیرغم تسهیل های موقت، همچنان مورد توجه خواهد بود اگرچه توان مانوور دولت در این حوزه کمتر از قبل است. بر این اساس، باید گفت که سه مولفه ی «انرژی»، «منابع مالی» و «ارز» در افق دولت چهاردهم همچنان جزو دغدغه های اساسی برای فعالان اقتصادی باقی خواهند ماند.»

منبع عکس: ارایه آقای دکتر محمدصادق مهرجو در همایش راهبردهای گذار انرژی در ایران (https://www.aparat.com/v/sub5lx9)

یادداشت های مالی
@finnota
یادداشت های مالی
Banking Monthly Review Ordibehesht 1402 V1.0 Edited Kabirian.pdf
معمای پی بر ای پایین صنعت بانکی

یکی از سوالات تحلیلگران این است که علت پی بر ای پایین نظام بانکی (مقادیر در حد 1.5 تا 2.5 واحد) چیست؟ به نظر جواب را بایستی در جرائم مالیاتی قانون جهش مسکن دید که به عنوان یک بدهی احتمالی نادیده گرفته می شود که در صورت احراز این جرائم، برخی بانکها سالانه حدود 20 درصد ارزش بازار خود جریمه خواهند شد.

ماده چهار قانون جهش تولید مسکن بیان می کند: «بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی مکلفند حداقل بیست درصد(۲۰%) از تسهیلات پرداختی نظام بانکی در هر سال را با نرخ سود مصوب شورای پول و اعتبار به بخش مسکن اختصاص دهند، به صورتی که در سال اول اجرای قانون از حداقل سه میلیون و ششصد هزار میلیارد (۳.۶۰۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال تسهیلات برای واحدهای موضوع این قانون کمتر نباشد و برای سالهای آینده نیز حداقل منابع تسهیلاتی مذکور با افزایش درصد صدرالذکر مطابق با نرخ تورم سالانه افزایش یابد.»

تبصره پنج ماده مذکور مسئله جرائم مالیاتی ناشی از عدم اجرای قانون را اینطور بیان کرده است:«سازمان امور مالیاتی کشور موظف است در صورت عدم رعایت موضوع این ماده، در قالب بودجه سنواتی، مالیاتی برابر بیست ­درصد(۲۰%) تعهد انجام نشده را از بانکها و مؤسسات اعتباری مستنکف، أخذ و به خزانه ­داری کل کشور واریز نماید. این مبلغ صددرصد (۱۰۰%) تخصیص ­یافته تلقی و به حساب صندوق ملی مسکن واریز می­شود.»

آخرین وضعیت جرائم مالیاتی قانون مذکور به نقل از نشست خبری آقای اسماعیلی، رئیس هیات عامل صندوق ملی مسکن را به گزارش ایرنا بخوانید:

«از دو میلیون و ٧٠٠ هزار پروژه آغاز شده ٨٠٠ هزار پروژه را به وام متصل کردیم و مابقی در صف دریافت تسهیلات قرار دارند. برای دریافت مالیات از بانک‌های متخلف در سال اول ۶٩ هزار میلیارد تومان برگه تشخیص صادر شده است و در سال دوم نزدیک ٩٠ هزار میلیارد تومان و در سال سوم هم میزان صدور برگه تشخیص بالای ١۴٠ همت است و جمع آنها صرف ساخت مسکن خواهد شد. متاسفانه تا به امروز از محل مالیات‌ها وصولی به صندوق ملی مسکن صفر است»

پی نوشت: خوب است طی دوره اجرای قانون فوق، شفاف سازی دوره ای در خصوص آخرین وضعیت هر بانک در ارتباط با این قانون در کدال اجباری گردد.

یادداشت های مالی
@finnota
یادداشت های مالی
Investment Bank STP Edited by Kabirian V1.1.pdf
Development_Strategies_in_Asset_Management_Industry_V1_0_Edited.pdf
130.6 KB
راهبردهای عمومی توسعه در صنعت مدیریت دارایی

کاهش انحصار در صنعت مدیریت دارایی و رکود نسبی بازار سرمایه، موجب شده تا نیاز به تفکر منظم در خصوص مسیرهای آتی بقا و رشد شرکت های مدیریت دارایی نظیر تامین سرمایه و سبدگردان ایجاد شود. به همین منظور، استفاده از ابزارهایی برای نظم بخشی به تشخیص و حل مسائل توسعه در این شرکت ها ضروری به نظر می رسد.

گزارش پیوست، خلاصه ای از پیاده سازی یک نمونه از ابزارهای این چنینی است که در سال 1401 تهیه شده است. مسیر توسعه برای هر شرکت مدیریت دارایی متفاوت است و راه یکسانی برای تمام بازیگران وجود ندارد. لذا ابزار مذکور را با توجه به مقدورات و توانمندی های درونی شرکت خود به کار بگیرید.

یادداشت های مالی
@finnota
یادداشت های مالی
Etebar_AM_Renewable_Energy_Financing_Presentation_For_Conference.pdf
مسیر سبز در صنعت انرژی های تجدیدپذیر

تجربه ی سیاستگذاری غلط در حوزه نیروگاه های حرارتی، موجب شد تا پایه گذاری صنعت انرژی های تجدیدپذیر پس از چند مرحله آزمون و خطا در خصوص مدل های قیمتگذاری، نهایتا به سمت فروش برق سبز در بورس انرژی باشد.

برقی که در تابستان امسال در محدوده 10 سنت معامله می شود، نقد به فروش می رسد و نرخ بازدهی داخلی مناسبی برای نیروگاه های خورشیدی و بادی کشور فراهم می کند.

در سمت تقاضا نیز صنایع مشمول ماده 16 قانون جهش تولید دانش بنیان (صنایع با دیماند مصرفی بالای 1 مگاوات) قرار دارند که موظف به تامین درصدی از برق خود از تابلوی برق سبز هستند.

یادداشت های مالی
@finnota
یادداشت های مالی
Methanol_industry_analysis_24061398_V1_211_Edited_by_kabirian_For.pdf
صنعت متانول در سرازیر

حدود پنج سال پیش در گزارشی در خصوص صنعت متانول اشاره شد که افزایش شدید ظرفیت در این صنعت طی سال های آتی موجب اشباع بازار این محصول خواهد شد و پیشنهاد شده بود تا شرکت های این حوزه در شرایطی که جریان نقدی مناسب و ذخایر ارزی کافی دارند به سمت پایین دست حرکت کنند.

نمودار پیوست نشان می دهد که طی این دوره نسبت ارزش بازار زاگرس به عنوان بزرگترین متانول ساز ایران نسبت به ارزش بازار دو مشتری متانول (شسینا و شگامرن) به ترتیب از 24 و 132 برابر به 7 و 20 برابر کاهش یافته است.

زمانی، این صنعت چشم به حاشیه سودهای چند ده درصدی دوخته بود، اما امروز چشم به این دارد که در ازای درصدی تخفیف در قیمت خوراک گازی، بالاجبار به سمت حوزه های دستوری در پایین دست حرکت کند. در این میانه، دیدن مجموعه هایی که هنوز منابع خود را صرف پروژه های ناتمام متانولی می کنند عجیب است.

یادداشت های مالی
@finnota
یادداشت های مالی
در جستجوی قاتل بروسلی: آیا مردم مقصر اصلاح بورس هستند؟ گاه و بیگاه می شنویم که مقصر سقوط بورس و هیجاناتی که مخصوصا این روزها بعد از حدود 60 درصد اصلاح از مرداد تاکنون شاهدش هستیم، مردم هستند. در واقع مردم «فرهنگ سهامداری» ندارند و باید «بلندمدت» فکر کنند.…
معرفی مستند: عصر پول آسان

با مطرح شدن ایده ی مداخله ی بانک مرکزی از طریق خط اعتباری 50 همتی، موافقان و مخالفان این ایده در حال طرح نظرات خود هستند. اما تجربه ی سایر کشورها در این مورد چه بوده است؟

در زمان بحران مالی 2008 و کرونا، فدرال رزرو در آمریکا در قالب سیاست تسهیل کمی (QE) مجموعه ای از اقدامات را برای مدیریت بحران های پیش آمده انجام داد. شبکه ی تلویزیونی PBS در مستندی با نام «عصر پول آسان» این مسئله، زمینه های پیشنهاد آن و پیامدهای مثبت و منفی آن را از دید مجریان، موافقان و مخالفان بررسی کرده است.

اگر علاقه مند به موضوع هستید، پیشنهاد می کنم این مستند دو ساعته را از دست ندهید:

https://www.youtube.com/watch?v=EpMLAQbSYAw

یادداشت های مالی
@finnota
یادداشت های مالی
معرفی مستند: عصر پول آسان با مطرح شدن ایده ی مداخله ی بانک مرکزی از طریق خط اعتباری 50 همتی، موافقان و مخالفان این ایده در حال طرح نظرات خود هستند. اما تجربه ی سایر کشورها در این مورد چه بوده است؟ در زمان بحران مالی 2008 و کرونا، فدرال رزرو در آمریکا در…
نجات سرباز ژاپنی از جزیره ی سرمایه

هیرو اوندا، سرباز ژاپنی در آخرین روزهای جنگ جهانی دوم فرمانی از فرمانده ی خود دریافت کرد که «تسلیم نشو». این سرباز تا سال 1974 در جزیره ای در فیلیپین در حال گریز و اختفا در جنگل بود و تنها پس از ملاقات با فرمانده ی خود حاضر به تسلیم شد.

در حالی که عصر پول آسان در بازارهای مالی دنیا، هر چند موقت، به پایان رسیده است، هنوز در شبکه های اجتماعی معامله گرانی را می بینیم که در نقش قهرمان های تک نفره به جنگ با روند ادامه می دهند. پایان کرونا در دنیا موجب تغییر سیاست پولی بانک های مرکزی شد و عوامل دیگری نیز مزید بر علت شدند تا تجربه ی رشد افسارگسیخته ی بازارهای مالی متوقف و پارادایم جدیدی بر بازار حاکم گردد.

به نظر، بایستی سربازان ژاپنی در جزیره ی سرمایه را با فرمانده ی خود روبرو کنیم. شاید قبول کنند جنگ تمام شده و بایستی به خانه برگردند.

یادداشت های مالی
@finnota
یادداشت های مالی
تناقض دلارزدایی با طلا در حاشیه ی وعده ی پرداخت یارانه با کمک طلا به جای دلار با هدف «دلارزدایی»، خوب است نگاهی به ارتباط دلار آزاد با دلار ضمنی انواع سکه ی طلا انداخته شود. همانطور که در تصویر قابل ملاحظه است، از سال 1392 تا کنون حرکات قیمتی این چهار دارایی…
منشا حباب در صندوق‌های طلا

در حال حاضر حباب صندوق‌های طلا با لحاظ نمودن حباب ناشی از دارایی مبنای آنها از منفی 2 تا مثبت 15 درصد متغیر است. اما این حباب از کجا می‌آید؟ برخی فرضیات قابل آزمون در خصوص منشاء این حباب به شرح زیر است:

یک) شرایط اقتصاد کلان و انتظارات آتی: بسته به انتظارات سرمایه‌گذاران از رشد یا نزول قیمت طلا در آینده، ممکن است حباب شکل بگیرد. اگر سرمایه‌گذاران انتظار رشد طلا را داشته باشند، احتمالاً حاضر باشند صندوق‌ها را چند درصدی گران‌تر بخرند.

دو) وضعیت انتشار واحدهای صندوق: از آنجا که صدور واحدهای جدید مشروط به اخذ مجوز از سازمان بورس است، طولانی شدن زمان اخذ مجوز و خالی شدن دست بازارگردان و مدیر از واحدهای رزرو می‌تواند بر این موضوع اثر بگذارد. برعکس، در صورت وجود واحد رزرو به میزان کافی، امکان تخلیه حباب وجود دارد.

سه) اثر اندازه: کوچک بودن صندوق و به تبع آن ظرفیت جذب محدودتر منابع و احتمالا نقدشوندگی و عمق کمتر ممکن است منجر به شکل‌گیری حباب گردد.

چهار) استراتژی مدیر صندوق: رویکرد فعال در مدیریت دارایی صندوق و مدیریت تابلوی آن می‌تواند منجر به تغییر حباب گردد. برخی مدیران صندوق استراتژی غیرفعال و برخی هم مدیریت فعال دارند که دو وضعیت متفاوت را در شکل‌گیری یا تخلیه حباب‌ها رقم می‌زند.

پنج) ترکیب فعلی دارایی صندوق: بسته به وزن سکه یا شمش در صندوق ممکن است حباب صندوق‌ها تغییر یابد. حباب بالای سکه ممکن است از جذابیت خرید آن در لحظات پرالتهاب بازار بکاهد چرا که در صورت ریزش بازار، امکان تخلیه حباب مذکور و به‌تبع آن حباب صندوق وجود دارد. در عین حال، حباب صندوق از سال 1397 بدین سو تبدیل به پدیده رایجی شده است. این موضوع تحت تاثیر عواملی چون انتظارات آتی در خصوص رشد طلا، محدودیت در دسترسی به دیگر دارایی‌های پوشش‌دهنده‌ی تورم و کارکرد معاملاتی آن بدون دخالت دولت و ملاحظات مالیاتی است.

شش) وجود دارایی‌های اهرمی در صندوق: در کنار سکه و شمش که بخش عمده دارایی صندوق‌ها را تشکیل می‌دهند، خرید اختیار معامله سکه در کنار فعالیت در آتی صندوق‌ها و شمش طلا می‌تواند در شکل‌گیری حباب مؤثر باشد.

هفت) جریان نقدی و نحوه تسویه معاملات: در صورتی که به هر دلیلی جریان نقدی به سوی این نوع از صندوق ها تسهیل گردد (مثلا: مجوز خرید در کد سبد اختصاصی یا اتصال کارت بانکی به صندوق طلا) یا شرایط تسویه معاملاتی تغییر یابد، انتظار تغییر حباب صندوق ها منطقی است.

یادداشت های مالی
@finnota
Forwarded from Randomness
کتاب «بر بلندای وال‌استریت» نوشته پیتر لینچ منتشر شد!

پیتر لینچ مدیر صندوق سرمایه‌گذاری فیدلیتی ماژلان از سال 1977 تا 1990 بود. او در این مدت بازدهی سالانه‌ای معادل 29.2% به دست آورد که بیش از دو برابر شاخص اِس‌اَندپی 500 در مدت مشابه بود و این مسئله ماژلان را به بهترین صندوق سرمایه‌گذاری مشترک جهان تبدیل کرد. به دلیل عملکرد درخشان لینچ از او در رسانه‌های مالی به عنوان یک «افسانه» یاد می‌شود.

لینچ در این کتاب به معرفی روش‌ها و فلسفه سرمایه‌گذاری خود می‌پردازد و یک طبقه‌بندی کاربردی از انواع سهام به دست می‌دهد. او درباره نحوه انتخاب سهام و طراحی یک سبد سرمایه‌گذاری ایده‌هایی فوق‌العاده بیان می‌کند که برای هر سرمایه‌گذار حرفه‌ای و آماتوری راه‌گشا است.

امید که این اثر مفید واقع شود.

b2n.ir/b28320
یادداشت های مالی
تفکر طراحی محصول در بازار سرمایه- قسمت چهارم- پیوست فهرست ارایه شده که ابتدا شامل 40 محصول فناوری مالی در بازار سرمایه بود، در حال حاضر به 74 عدد رسیده است. البته هنوز بسیاری از محصولات موجود در بازار از جمله اغلب برنامه های موبایلی تحت پوشش و بررسی قرار…
تفکر طراحی محصول در بازار سرمایه- قسمت پنجم

در قسمت قبل در خصوص تبدیل شدن یک محصول به «راهکار جامع» و چالش های پیش رو صحبت شد و به عنوان نمونه از «راویندکس» نام برده شد که به نظر می رسید چنین راهبردی پی گرفته است. در گفتگویی که با یکی از مدیران این مجموعه داشتم، ایشان به نکته ی دیگری اشاره نمود که کاربردی بودن را مقدم بر جامعیت محصول می دانند. نظر وی را مطالعه کنید:

تلاش راویندکس، ارائه شاخص‌های جدید و معنادار است که به کوتاه شدن فرآیند تصمیم‌گیری مدیران دارایی کمک کند و ابزاری مکمل و چندکاره برای ایشان باشد. از جمله امکانات راویندکس عبارتند از:

1- تحلیل رفتار معاملات خرید و فروش در صندوق‌های سرمایه‌گذاری
2- بررسی و تحلیل استراتژی‌های کاربردی در اختیار معاملات،
3- داشبورد تحلیل معاملات اوراق بدهی به صورت لحظه ای

کسانی که علاقه‌مند به استفاده از این پلتفرم هستند تا روز ۱۰ مهرماه، می‌توانند با استفاده از کد معرف finnota به صورت رایگان از امکانات آن بهره‌مند شوند.
ravindex.ir

یادداشت های مالی
@finnota
یادداشت های مالی
رقابت در بازارهای موازی- قسمت دوم در قسمت قبل بررسی شد که یک ریال سرمایه گذاری در هر کدام از بازارهای رقیب در انتهای سال 1401 چند برابر شده است؟ اما در دنیای واقعی، هر سرمایه گذاری در یک «افق زمانی معین» انجام می شود و عموم افراد پس از یک دوره ی زمانی اقدام…
رقابت در بازارهای موازی- قسمت سوم

اگر یکی از روزهای اردیبهشت 1387 تا شهریور 1398 از خواب بیدار می شدیم و تصمیم می گرفتیم پس انداز خود را در شاخص کل بورس تهران سرمایه گذاری کنیم و پنج سال بعد از بازار خارج شویم، چه اتفاقی در انتظار ما بود؟

همانطور که در نمودار پیداست بسته به روز ورود ما، بازدهی سالانه شده ای از 12 تا 101 درصد محقق می شد. یعنی زمان ورود عاملی بسیار تعیین کننده در نتیجه نهایی بوده است.

بازه ی بازدهی سالانه شده ی 18 تا 24 درصد، با 518 روز مشاهده، حدود 19 درصد از کل نمونه مورد بررسی و بیشترین تکرار را داشته است.

میانه مشاهدات حدود 44 درصد بازدهی سالانه شده است. یعنی سرمایه گذاری در نیمی از روزها از این مقدار کمتر و در نیم دیگر از این مقدار بیشتر بازدهی داده است.

بر این اساس اگر زمان ورود به بازار تا این حد تعیین کننده است بایستی پرسید: آیا زمان سنجی ورود به بازار کاری شدنی است؟ اگر شدنی نیست، چه رویکردی بایستی در پیش گرفت؟ آیا تنوع بخشی زمانی و سرمایه گذاری تدریجی چاره کار است یا بهینه سازی ترکیب سبد راه حل است؟ یا اساسا بایستی به دنبال راه خروج از بازار گشت؟

یادداشت های مالی
@finnota
یادداشت های مالی
رقابت در بازارهای موازی- قسمت سوم اگر یکی از روزهای اردیبهشت 1387 تا شهریور 1398 از خواب بیدار می شدیم و تصمیم می گرفتیم پس انداز خود را در شاخص کل بورس تهران سرمایه گذاری کنیم و پنج سال بعد از بازار خارج شویم، چه اتفاقی در انتظار ما بود؟ همانطور که در نمودار…
رقابت در بازارهای موازی- قسمت چهارم

مشابه مطلب قبلی، یکی از روزهای اردیبهشت 1387 تا شهریور 1398 تصمیم می گرفتیم در شاخص کل بورس سرمایه گذاری کنیم و پنج سال بعد از بازار خارج شویم. اما اینبار، بازدهی سالانه شده مازاد بر تورم را محاسبه می کنیم.

طبق نمودار، بازدهی مازاد بر تورم بسته به نقطه ورود از منفی 4 تا 63 درصد سالانه در نوسان بوده است.

نکته مهم این است که در 95 درصد روزها، سرمایه گذاری در افق پنج ساله در شاخص کل، بازدهی بالاتر از تورم ایجاد نموده و بیشترین شانس وقوع مربوط به بازه 2 تا 6 درصد بوده است.

اگرچه تا اینجا می توان دید که نتیجه صبر پنج ساله در بازار سهام می تواند امید بالا به پوشش تورم باشد، اما نبایستی به شرایط و محدودیت ها بی توجه بود:

تقلید ترکیب سبد شاخص بورس تهران کار آسانی نیست. وجود کارمزد در معاملات، کارمزد مدیریت صندوق شاخصی، بلوکه شدن سودهای نقدی طی دوره برگزاری مجمع تا پرداخت سود و مواردی از این دست مانع مهمی جهت رهگیری دقیق شاخص هستند. همچنین، فرض تکرار تاریخ نیز چندان واقع بینانه است و ممکن است در آینده به دلایل مختلف این روندها تکرار نشوند.

یادداشت های مالی
@finnota
یادداشت های مالی
رقابت در بازارهای موازی- قسمت چهارم مشابه مطلب قبلی، یکی از روزهای اردیبهشت 1387 تا شهریور 1398 تصمیم می گرفتیم در شاخص کل بورس سرمایه گذاری کنیم و پنج سال بعد از بازار خارج شویم. اما اینبار، بازدهی سالانه شده مازاد بر تورم را محاسبه می کنیم. طبق نمودار،…
رقابت در بازارهای موازی- قسمت پنجم

فرض اساسی در محاسبات بازدهی شاخص کل در قسمت قبل «افق پنج ساله» جهت سرمایه گذاری بود. اما اگر سرمایه گذار به هر دلیل مجبور شود که پس از یک سال سبد خود را بفروشد چه چیزی در انتظارش بوده است؟ پس اینبار با فرض حضور یکساله در بازار، بازدهی سالانه شده مازاد بر تورم را محاسبه می کنیم.

طی دوره مورد بررسی (اردیبهشت 87 تا شهریور 1402) بازدهی مازاد بر تورم بسته به نقطه ورود از منفی 69 تا بیش از چند صد درصد سالانه در نوسان بوده است و پراکندگی بیشتر نسبت به افق پنج ساله دارد.

در فرض نگهداری پنج ساله دیدیم که در 95 درصد از روزهای ورود، سرمایه گذار حداقلی از بازدهی مازاد بر تورم را دریافت می کرد. اما در حالت حضور یکساله در بازار این عدد به 57 درصد کاهش پیدا کرده است. انگار که سرمایه گذاری به دید کوتاه مدت در بازار سهام ایران با هدف پوشش تورم، تقریبا می تواند با پرتاب سکه با شانس مساوی رقابت کند. البته اگر وقایع 99 تا 1402 را از بررسی حذف کنیم، شانس پوشش تورم تا 67 درصد بالا می رود. اما باز هم نسبت به سرمایه گذاری با افق بلندمدت عدد مناسبی نیست.

یادداشت های مالی
@finnota
یادداشت های مالی
رقابت در بازارهای موازی- قسمت پنجم فرض اساسی در محاسبات بازدهی شاخص کل در قسمت قبل «افق پنج ساله» جهت سرمایه گذاری بود. اما اگر سرمایه گذار به هر دلیل مجبور شود که پس از یک سال سبد خود را بفروشد چه چیزی در انتظارش بوده است؟ پس اینبار با فرض حضور یکساله در…
رقابت در بازارهای موازی- قسمت ششم

در قسمت قبل نشان داده شده که سرمایه‌گذاری در شاخص کل بورس تهران در افق یک ساله و پنج ساله نتایج یکسانی نخواهد داشت و بازدهی و ریسک این دو گزینه بسیار متفاوت است و راهبرد سرمایه گذاری در این دو افق زمانی نیز بایستی متفاوت باشد.

در این یادداشت، با تعمیم این موضوع، افق زمانی سرمایه گذاری یک تا شانزده ساله به تفکیک مورد بررسی قرار میگیرند. همانطور که در تصویر مشخص است، سرمایه گذاری شاخصی در دوره های زمانی کوتاه مدت به طور میانگین بازدهی بیشتری به همراه داشته است، اما این بازدهی با عدم قطعیت بالایی همراه بوده است.

در مقابل، با افزایش افق زمانی سرمایه گذاری، شاهد کاهش ریسک بازدهی در یک افق معین هستیم و به نوعی می توان گفت حساسیت نسبت به نقطه ورود کاهش یافته است.

همچنین در افق های بلندمدت شاهد همگرایی بازدهی به سمت حدود 35 تا 40 درصد سالانه هستیم و به نوعی شاید بتوان گفت که نگهداری در افق بسیار بلندمدت نمی تواند «صرف بازدهی» و پاداش اضافه به همراه داشته باشد و کسب بازدهی مازاد احتمالا نیازمند تغییر راهبرد سرمایه گذاری خواهد بود.

یادداشت های مالی
@finnota
2025/02/25 05:39:52
Back to Top
HTML Embed Code: