tgoop.com/fsalamdar63/195
Last Update:
مادرها ولایت ندارند!
فاطمه علمدار
۱. با نوزادم رفته ام به یک همایش.مسیر ورودی راهی برای عبور کالسکه ندارد.مرد خوش پوشی جلو می آید و کمکم میکند که کالسکه را از پله ها بالا ببرم و با مهربانی میگوید که خودش هم نوزاد دارد.ازش نمی پرسم بچه را کجا گذاشتی که توانستی بیایی به همایش.بدیهی است که بچه پیش مادرش است.این ولی اولین سوالی است که هرجا که بدون نوزادم میروم از من پرسیده میشود.من باید قبل از اینکه جایی بروم مشخص کرده باشم که نوزادم کجا میماند در نبود من.چون بدیهی نیست که در نبود مادر،بچه پیش پدر میتواند باشد!
۲.جلسه دفاع رساله همسرم است.من در جلسه هستم و از نوزادمان مراقبت میکنم.جلسه به خوبی برگزار میشود و میرویم.هفته بعد،من سخنرانی دارم.همسرم با من می آید و مراقب نوزادمان است.جلسه که تمام میشود حضار برای همسرم دست میزنند به عنوان پدر نمونه ای که مراقب نوزاد بود تا مادرش بتواند سخنرانی کند.کسی در پایان جلسه دفاع همسرم ولی برای من دست نزد!
۳.هردو جلسه داریم.دوستی از نوزادمان مراقبت میکند.جلسه همسرم زودتر تمام میشود.همزمان،نوزادمان بی تاب شده.او به سرعت خودش را به خانه میرساند تا نوزادمان را آرام کند.من که میرسم، دوستمان میگوید همسر خیلی خوبی داری.هر مرد دیگری بود عصبانی میشد و میگفت یعنی چی؟!بمونه خونه بچه اش رو بزرگ کنه!
همسر من قطعا مرد خوبی است.نه چون از فعالیت اجتماعی من عصبانی نمیشود و به عنوان پدر،از نوزادش مراقبت میکند؛ چون توانسته مقهور این نگاه رایج که مراقبت از فرزند را "وظیفه طبیعی و بدیهی" مادر میداند و "لطف و بزرگواری" پدر،نشود.نگاهی که هم پشتوانه قانونی دارد و هم فرهنگی.
۴.مادران،به اندازه موهای سرشان از همه این توصیه ها را میشنوند که تا بچه بزرگ شود کارهایت را کم کن و کمتر از خانه بیرون برو و اولویتت باید بچه ات باشد.این صدای بلند در یادآوری وظایف مادرانه و تلطیفش با گذاشتن بهشت زیر پای مادران و مقدس کردنشان، وقتی با سکوت کر کننده در مقابل قانونی که هیچ حقی برای مادر قائل نیست،مقایسه میشود وضعیت حیرت انگیزی را رقم میزند.
ما در جایی زندگی میکنیم که ماده ۱۱۸۰ قانون مدنی اش که مصوب سال ۱۳۰۷ است میگوید:"طفل صغیر تحت ولایت قهری پدر و جد پدری خود میباشد" و ماده های بعدی این ولایت را توضیح میدهند.اینکه پدر و جدپدری همزمان بر بچه های زیر ۱۸سال ولایت دارند و حتی میتوانند برای بعد از فوتشان هم وصی تعیین کنند تا در نگهداری و تربیت مواظبت کرده و اموالش را اداره کند (ماده ۱۱۸۸) و حتی به وصی هم این اختیار را بدهند که برای بعد از وفاتش برای مولی علیه،وصی تعیین کند (ماده۱۱۹۰). مادر در این دنیای اختیارات ولایی پدر و پدرشوهرش کجاست؟
مادر در کنار پدر، حضانت دارد و باید حقوق فرزند را رعایت کند (ماده۱۱۶۸) و سرپرستی فرزند تا ۷ سالگی با اوست (ماده۱۱۶۹). حضانت که میگویند یعنی نگهداری.یعنی مراقبت.یعنی همین وظیفه بدیهی که مادران باید انجام دهند و اگر انجام ندهند جامعه شماتتشان میکند.
ولایت ولی به پدر و اجداد پدری اجازه میدهد که فرزند را به قتل برسانند و قصاص نشوند (ماده ۳۰۱ قانون مجازات اسلامی) چون خودشان ولی دم هستند.اختیار خون فرزند را دارند، و اموالش را و...
۵.قانونی که از ولایت قهری پدر و اجداد پدری میگوید و حضانتی که میشود به مادر داد یا نداد، سال ۱۳۰۷ تصویب شده و هنوز دارد در زندگی روزمره ما؛ وقت پاسپورت گرفتن برای بچه هامان، وقت جراحی کردنشان، وقت ثبت نام کردنشان در مدرسه و حساب بانکی باز کردن برایشان و ازدواج دخترانمان و ...کار میکند و در دادگاه های خانواده، زنانی را که میفهمند هرچه قدر که ادله بیاورند برای دادگاه در توانمندتر بودن خودشان از شوهر و پدرشوهرشان! چیزی به جز حق حضانت و نگهداری و مراقبت کردن از فرزند بهشان داده نمیشود، تحقیر میکند.
۶.تاریخ گذشت. قبیله ها به خاندان تبدیل شدند و خاندانها به خانواده های گسترده و خانواده های گسترده به خانواده هسته ای.عصر کشاورزی گذشت و تقسیم کار اجتماعی عوض شد و مشاغل موروثی که باید از پدر به پسر منتقل میشد به خاطره دور تبدیل شد.زنان توانستند درس بخوانند، کار کنند، درآمد داشته باشند. خیلی چیزها در زندگی بشر روی کره زمین تغییر کرد و همین الان که من اینها را مینویسم احتمالا پژوهشگرانی نشسته اند در کتابخانه های شهرهای مختلف این کره خاکی و دارند از متونی که میگویند در تمدن بین النهرین،فرزندان به عنوان نیروی انسانی جزو اموال خاندان پدری محسوب میشدند و کم کم این منطق،کارکرد خودش را از دست داد،فیش برداری میکنند...
مادران ایران ولی، زندگی اش میکنند...
https://www.tgoop.com/fsalamdar63
BY روانشناسی اجتماعی ایرانیان
Share with your friend now:
tgoop.com/fsalamdar63/195