Telegram Web
.
خلاف راه صواب است و عکس رای اولوالالباب، دارو به گمان خوردن‌ و راه نادیده بی‌کاروان رفتن.
امام مرشد محمد غزالی را -رحمة الله علیه- پرسیدند: چگونه رسیدی بدین منزلت در علوم؟
گفت: بدان که هر چه ندانستم از پرسیدن آن ننگ نداشتم.

امید عافیت آن‌گه بود موافق عقل
که نبض را به طبیعت‌شناس بنمایی

بپرس هر چه ندانی، که ذل پرسیدن
دلیل راه تو باشد به عز دانایی


گلستان سعدی، باب هشتم: در آداب صحبت

 
🌸 به دیدار خطمی
🖌 مجید انوشیروانی، طبیب

شاید همه ما این گل زیبا و خوشرنگ را می‌شناسیم و در این روزها آن را دیده‌ایم.
گل خطمی و برگ و‌ ریشه آن اثرات ضد لهیب و ضد التهاب دارند و بویژه برای بهبود بیماری‌های التهابی ناشی از سوءمزاج‌های گرم مخاط لوله گوارش سودمند هستند.

این گیاه هم دارویی و هم زینتی است و به‌آسانی رویش و رشد می‌کند؛ در برابر آفتاب و گرما پایدار است و پس از رویش و بالیدن نیاز اندک تا متوسطی به آب دارد و ازین رو می‌توان آن را برای فضای سبز شهری پیشنهاد کرد.

@Hikmatbasedmedicine
دکتر مجید انوشیروانی/طب حکمت‌بنیان ایرانی
🌸 به دیدار خطمی 🖌 مجید انوشیروانی، طبیب شاید همه ما این گل زیبا و خوشرنگ را می‌شناسیم و در این روزها آن را دیده‌ایم. گل خطمی و برگ و‌ ریشه آن اثرات ضد لهیب و ضد التهاب دارند و بویژه برای بهبود بیماری‌های التهابی ناشی از سوءمزاج‌های گرم مخاط لوله گوارش سودمند…
خطمی و سودا در هجویه فراهانی
ادیب‌الممالک فراهانی شاعر و روزنامه‌نگار و ادیب دوره مشروطه (زاده ۱۲۳۹، درگذشته ۱۲۹۶ ه.ش)، در هجویه‌ای در مورد یکی از طبیبان روزگار خود چنین می‌گوید:

ز سودا سرش آنچنان گشته خشک
که سوزد درو خطمی و بیدمشک


شاعر در این بیت با آرایه مبالغه و چاشنی تند هجو نسبت به میرزابابا طبیب خلخالی، اشارتی به سوءمزاج خشک ناشی از سودای احتراقی کرده و می‌گوید که سر او چنان از آن سودا خشک شده که حتی خطمی و بیدمشک - که هر دو رطوبت‌بخش و کاهنده حرارتند- در سرش می‌سوزند و خشک می‌شوند.
کاری به ماجرای میان آن شاعر و طبیب ندارم ولی این نکته را با تکیه بر متون طبی برمی‌گیرم که برگ و گل خطمی بویژه بصورت خیسانیده یا دمنوشی ملایم، برای کاهش خشکی دماغ سودمند است.
اما اینکه خطمی بنا به چه شواهد تشخیصی و برای چه کسی و چگونه و چقدر و با چه ترکیبی به کار رود موقوف به ملاحظه و دستور طبیب است.

@Hikmatbasedmedicine
.
جست‌وجوی نشانه، و یافتن نشانه دشوار است ولی از آن دشوارتر دریافتن و خوانش نشانه است از مرتبه توصیف نشانه تا تبیین کلی نشانه، و تا مرتبه تفسیر جزئی آن؛
اما دشوارترین و راهگشاترین اندریافت، تأویل نشانه است.
تأویل به ذات نشانه نزدیک است؛
تأویل خبر از ساحت پنهان می‌آورد.
تأویل نشانه معنای نشانه و غیب نشانه را ظاهر می‌کند.

۲ تیر ۱۴۰۳
❇️ سیره و سلوک حیات
🖌 مجید انوشیروانی

اعضای مختلف تن زنده -چه در گیاه و چه در جانور و چه در آدمی- بافت‌ها و ساختارها و سرشتهای گوناگون دارند؛ هریک اقلیم و اقنومی، و حد و مرزی برای خود دارند؛ هرکدام برای تامین و نگهداری مصالح و اقتضائات زیستی خود در تکاپوی خاص خویش هستند و بدین مقصود منابع ماده و انرژی را به روش‌های گوناگون برمی‌گیرند و بکار می‌برند. هرکدام داده‌های درونی و بیرونی گوناگونی را دریافت و پردازش می‌کنند و اطلاعات گونه‌گونی خلق می‌کنند و عملکرد و رفتار ویژه خود را دارند...
اما با این همه دیگرگونی در این وجوه، و خویشکاری‌های معطوف به خود، همه با هم در یک کل به قرار و تعادل و همگرایی و تطابق می‌رسند و هیچ‌یک از دیگری بی‌خبر نیست و گزند دیگری را تاب نمی‌آورد و حیات و بقای خویش را به بهای آسیب و زوال عضوی دیگر فراهم نمی‌کند. هر عضو جان‌پناه و نگهبان دیگری است تا قوت و بقا و رشد کل از دست نرود...

کاش که پیکر جامعه و اقتصاد و سیاست نیز چنین بود،
کاش که رفتار آدمی با محیطش هم این‌گونه بود،
کاش که در سامانه‌های برساخته بشر هم چنین مهری برپا بود،
و کاش که آدمی از تن خود می‌آموخت.

🖌 ۳ تیر ۱۴۰۳
@Hikmatbasedmedicine
.
الحق اوسع الاشیاء فی التواصف، و اضیقها فی التناصف

خطبه‌ای است در نهج‌البلاغه که ظاهرا علی (ع) در روزهای اول خلافت‌ ایراد کرده‌اند. این خطبه راجع به حق و حقوق است و بسیار خطبه با ارزش‌ و پرمعنائی است. یکی از جمله‌های آن، این جمله نسبتا معروف است: «الحق اوسع الاشیاء فی التواصف و اضیقها فی التناصف»: حق از همه اشیاء میدان وسیع‌تری برای توصیف دارد یعنی هنگام گفتن، هنگام دفاع کردن و حرف زدن هیچ چیزی به اندازه حق میدان ندارد، اما آنجا که پای عمل و انصاف در کار می‌آید میدان حق از هر میدان دیگری تنگ‌تر است و همان کسی‌ که داد سخن برای حق می‌دهد در مقام عمل از زیر بار حق در می‌رود.

بعد جمله‌ دیگری دارد، می‌فرماید: «لا یجری لاحد الا جری علیه و لا یجری علیه الا جری‌ له» حق به نفع هیچکس جریان پیدا نمی‌کند مگر اینکه علیه او هم جریان‌ پیدا می‌کند؛ یعنی هر فردی بر دیگران حق دارد و متقابلا دیگران هم بر او حقی دارند. شما احدی را پیدا نمی‌کنید که او بر دیگران حق داشته باشد ولی‌ دیگران بر او حق نداشته باشند کما اینکه احدی را در دنیا پیدا نخواهید کرد که او فقط مسؤولیت داشته باشد و حق بر عهده او تعلق بگیرد ولی او حقی بر دیگران نداشته باشد یعنی حق، متقابل است و از اموری است که‌ وقتی به نفع کسی جریان پیدا می‌کند، علیه او هم هست. یعنی قهرا هیچ کس بر دیگران‌ ذیحق نمی‌شود الا اینکه دیگران هم بر او ذیحق می‌گردند.

اسلام و مقتضیات زمان، جلد نخست
(مجموعه سخنرانی‌های مرتضی مطهری در مسجد اتفاق تهران، شبهای ماه رمضان، زمستان سال ۱۳۴۵ ه. ش)
.

🔹مردان گرم و تر، زنان سرد و خشک (۱)
🖌 مجید انوشیروانی، طبیب

بنا به مشاهدات متوالی و مکررم در مطب و محیط اجتماعی، مردانی که دارای مزاج گرم و تر هستند اغلب زنانی را برای همسری برمی‌گزینند که بوضوح مزاج سرد و خشک‌ دارند. البته گویا این بانوان سرد و خشک هم تمایل بیشتری برای وصلت با خواستگاران گرم و تر دارند.
این یافته را مطلق نمی‌انگارم اما آن را به‌فراوانی و بسیار متواتر مشاهده می‌‌کنم.

این نحو انتخاب مزایا و البته دشواری‌هایی برای زن و شوهر دارد که پیامدهایش را در مطب می‌بینم و با خود می‌اندیشم که کاش زن و مرد در آغاز آشنایی و یا دستکم در نخستین ماه‌های ازدواج از سرشت جسمی‌روانی هم آگاه شوند تا بتوانند سازگاری بیشتری داشته باشند و رفتارهای یکدیگر را بهتر بشناسند و تفاهم دوسویه از اقتضائات زیستی‌روانی هم پیدا کنند تا بتدریج در برابر هم قرار نگیرند بلکه در کنار هم راه زندگی را بپیمایند.

پیامدهای اختلاف مزاج زن و شوهر از پنهان‌ترین امور مشترک (همبستری و تن‌‌آمیزی) گرفته تا معاشرت با خانواده طرفین و گشت و گذار و سفر و مدیریت زندگی و خرید و هزینه‌کرد پول و تربیت فرزندان و... را دربرمی‌گیرد‌ و بی‌اعتنایی به این اختلاف آهسته‌آهسته به جایی می‌رسد که هرکدام دیگری را با خود ناسازگار و ناموافق می‌شمارد.


ادامه دارد...

@Hikmatbasedmedicine
🔸مردان گرم و تر، زنان سرد و خشک (۲)
🖍 مجید انوشیروانی، طبیب، دکترای تخصصی طب ایرانی

یکی از وجوه مهم این تضاد مزاجی زن و شوهر، امور زناشویی و سکس است. شاید بتوان گفت این عرصه پنهان، بسیار‌ی از ناهمگونی‌های جسمی‌روانی مرد و زن را آشکارا نمایان می‌کند و هرچه طرفین بخواهند آن را نادیده بگیرند سرانجام اثرات آن بر سایر امور زندگی گسترده می‌شود.

مردان گرم و تر تندرست عموما به تن‌آمیزی و کامرانی جنسی اشتیاق زیادی دارند و در سن جوانی شاید تا چندبار در هفته بتوانند از عهده کار برآیند بی‌آنکه دچار ضعف و سستی شوند؛ همچنین تنوع در حالات و وضعیت‌های سکس را می‌پسندند و آن را مانند یک تفریح و بازی خوشایند تلقی می‌کنند و جای‌جای تن خود و همسر را کانون لذت می‌خواهند؛ در حالی که میل و شوق بانوی سرد و خشک حتی در روزهای غیرقاعدگی با دفعات میل همسرش تناسبی ندارد و مانند او از آمادگی پرنشاط جنسی برخوردار نیست بنابراین چه‌بسا که بتدریج به درخواست سکس همسرش یا بی‌اعتنایی کند و از آن به بهانه‌های گوناگون بگریزد یا آنکه آن را مانند یک تکلیف و وظیفه بپذیرد و از خواست همسرش تمکین کند بی‌آنکه خودش هم در لذت آن شریک باشد و بتواند با بازیگوشی و سرخوشی همسرش را همراهی کند.

@Hikmatbasedmedicine

چه‌بسا که بانوی سرد و خشک چندان علاقه یا حتی حوصله‌ای برای تنوع در حالات و حرکات سکس نداشته باشد و حتی در اوان ازدواج نه‌تنها از کامجویی استقبال نکند بلکه حتی از پذیرش دخول هم هراسان باشد و انقباض ماهیچه‌های مهبل کار را برای مرد دشوار و برای خودش دردناک کند.
مشکل دیگر آن است که مرد گرم و تر اغلب با وجود نعوظ کارآمد و سرراست، زودتر از زمان دلخواه به انزال می‌رسد و درپی آن قوت نعوظ را کمابیش از دست می‌دهد درحالی که بانوی سرد و خشک پاسخ عصبی کندتر و انزال و ارگاسم دیرتری دارد و زمانی که تازه قدری گرم و مهیا شده است همسرش به اوج لذت رسیده و از کار فارغ شده...

آنچه در اینجا نوشتم برآمده از شرح حال زوج‌های واقعی است که پس از بغرنج شدن اوضاع میان‌فردی مراجعه می‌کنند تا به مدد تشخیص و علاج طبی بتوانند خلوت شبانه را چنان گرم‌ کنند که سردی زندگی روزانه را برطرف کند.

ادامه دارد...

@Hikmatbasedmedicine
نقل است که صادق از ابوحنیفه پرسید که «عاقل کیست»؟
گفت: «آنکه تمییز کند میان خیر و شر».
صادق گفت: «بهایم نیز تمییز توانند کرد میان آنکه او را بزنند و آنکه او را علف دهند».
ابوحنیفه گفت: «نزدیک تو عاقل کیست»؟
گفت: «آنکه تمییز کند میان دو خیر و دو شر: تا از دو خیر، خیر الخیرین اختیار کند و از دو شر، خیر الشرّین برگزیند».

فریدالدبن عطار:
تذکرة الاولیاء، ذکر امام جعفر بن محمد الصادق

@Hikmatbasedmedicine
طبع بامیه بنابه متون معتبر طب ایرانی چگونه است؟
Anonymous Quiz
44%
گرم و تر
8%
گرم و خشک
24%
سرد و تر
5%
سرد و خشک
19%
معتدل
🔹ولوله وهم در تاریکخانه ذهن
🖌 مجید انوشیروانی

🌒 هنگامی که برای شناخت امور زیستی و بدنی، مشاهده حسی و آزمون عینی کنار گذاشته شود و سنجه‌های عقلی و روش قیاس نیز به یک سو رود و متون مکتوب طبی مشتمل بر تجربه و خرد حکیمان کهن هم فراموش شود، باید به حال علم و عالم و معلوم زار گریست.
در این وضع، نمایشگران متبرج و شعبده‌سازان متفنن، کالای شبه‌حقیقت و ضدحقیقت را به خوابزدگان رنجور می‌فروشند، و اگر کسی شناخت را از سه مبدآ تجربه و قیاس و نص برگیرد و آن را به مردمان عرضه کند، در میانه غوغای جهل و سکوت غفلت تنها می‌ماند.
فاعتبروا یا اولی الالباب.
🔸 توصیه‌های طبی برای پیامدهای گوارشی گرمازدگی
🖊 مجید انوشیروانی، دکترای تخصصی طب ایرانی

در این روزهای بسیار گرم، چه کسانی که حرارت بنیادی اندکی دارند مانند خردسالان و سالخوردگان، و چه جوانان گرم‌مزاج- باید برای رویارویی با گرمازدگی و پیامدهای گوارشی آن آماده باشند.

@hikmatbasedmedicine

نشانه‌های گرمازدگی:
گرمازدگی با افزایش دمای بدن، بی‌حالی و خستگی، احساس ناخوشی، و چندین علامت دیگر در سیستم‌های گوناگون بدن پدیدار می‌شود:
- علایم قلبی‌عروقی (کاهش فشارخون، افزایش ضربان قلب)
- علایم مغزی‌عصبی (گیجی و منگی، سرگیجه، سردرد)
- علایم گوارشی (تشنگی شدید، تهوع، استفراغ، اسهال، بی‌اشتهایی)
@hikmatbasedmedicine

کسانی که در گرمازدگی دچار تشنگی شدید، تهوع، استفراغ، یا اسهال می‌شوند باید به این نکات توجه کنند:

- بهترین‌ نوشیدنیِ مناسب در این حالت، آب سیب طبیعی ترش‌وشیرین، یا دمنوش سیب یا دمنوش به (با دمای خنک) است.
همچنین خیسانیده تخم بارهنگ و بالنگو در آب همراه با اندکی گلاب سودمند است.

- اگر اسهال رخ دهد، نوشیدن دوغ خانگی خوش‌نمک همراه با تخم خرفه و تخم بارهنگ بعلاوه کاکوتی یا نعناع خشک برای رفع تشنگی و جبران دفع آب و املاح مفید است.

- در اسهال و استفراغ ناشی از گرمازدگی، رب انار ترش‌وشیرین باید جایگزین رب گوجه شود.

- خوردن چلوی ساده با تخم گشنیز و قدری سماق در این شرایط سودمند است.

- خوردن گوشت در این وضع باید بسیار کم شود و بهتر است بصورت گوشت کبابی یا جوجه‌کباب با رب انار باشد.

🔺هشدار:
وقوع اسهال خونی همراه با تب ممکن است ناشی از عفونت میکروبی (شیگلوزیس) باشد و بویژه در کودکان ممکن است به تشنج منجر گردد. در این شرایط درمان با آنتی‌بیوتیک ممکن است طبق تشخیص پزشک ضروری باشد.
---------------

با امید به تندرستی و نیک‌انجامی ایرانیان

https://www.tgoop.com/Hikmatbasedmedicine
کاهو برای تابستان داغ
🖊 دکتر مجید انوشیروانی، PhD طب ایرانی

🔸نام علمی کاهو Lactuca sativa است.
در مکتب طب حکمی ایران، برگ و ساق کاهو غذای دوایی شناخته می‌شود بدین مفهوم که کاهو هم غذائیت دارد و از آن اخلاط چهارگانه بخصوص خلط خون ساخته می‌شود، و هم می‌تواند موجب تغییرات مزاجی در مصرف‌کننده شود.
@hikmatbasedmedicine

🔹طبيعت کاهو سرد و تر در درجۀ دوم است بدین مفهوم که مصرف مقادیر کم آن در «فرد سالم با مزاج معتدل» سردی‌آور و تری‌افزا است ولی با مصرف کم، سردی و تری حاصل از خوردن کاهو آنقدر زیاد نمی‌شود که موجب دگرگونی زیان‌آور در مزاج فرد گردد.
@hikmatbasedmedicine

✳️ افعال و خواص کاهو:

۱. از کاهو خون رقیق مایل به سردی تولید می‌شود، بنابراین کاهو برای کسانی که دارای خون غلیظ گرم (مثلا به سبب مصرف زیاد گوشت قرمز) هستند، می‌تواند مفید باشد.
◀️ در این شرایط فرد باید کاهو را بجای یک وعدۀ غذا یا یک میان‌وعدۀ غذایی مصرف کند: در صورتی که منع طبی خاصی درکار نباشد، مصرف کاهو به همراه هویج رنده‌شده با مقدار اندکی آب نارنج بدین منظور قابل پیشنهاد است.

۲. کاهو تسكین‌دهندۀ تندی و تیزی اخلاط گرم (خلط خون و صفرا) است.

۳. کاهو تعدیل‌کنندۀ خشکی اخلاط خشک (خلط صفرا و سودا) است.

۴. کاهو تشنگی و التهاب ناشی از مواجهه با گرما را کاهش می‌دهد.

۵. کاهو مسکّن سرفه‌هایی است كه ناشی از گرمی و خشكی باشند.

۶. کاهو یکی از مشهورترین خواب‌آورهای طبیعی است. بطور تئوریک، مصرف ساقه مرکزی کاهو و انتهای شیره‌دار برگ‌های کاهو بدین منظور مناسب‌تر است ولی بجهت انباشت نیترات در این بخش‌های کاهو باید از مصرف آنها خودداری کرد.

۷. کاهو ملین و ادرارآور است.

۸. کاهوی پخته برای تسکین درد سینه، و زیاد كردن شیر مؤثر است.
@hikmatbasedmedicine

🚫 زیان‌های کاهو در متون طب ایرانی:

۱. زیاده‌روی در مصرف کاهو میل جنسی را کاهش می‌دهد.

۲. کسانی که دچار افزایش سردی و تری در معده و کبد هستند باید کاهو را با احتیاط مصرف کنند زیرا موجب ضعف هضم می‌شود.

۳. زیاده‌روی در مصرف کاهو موجب تیرگی حواس، کاهش حافظه، کندفهمی، ضعف بینایی و تولید ریح می‌گردد.
مصلح این زیان‌های کاهو، نعناع و كرفس و زیره است.
@hikmatbasedmedicine

نکته پایانی:
مصرف کاهو با سکنجبین نعناعی یکی از بهترین راه‌های چیرگی بر تشنگی و التهاب و خشکی بدن در روزهای گرم تابستان است.
  
🔸🔸🔸🔸🔸

این نوشتار اختصاصاً برای کانال دکتر انوشیروانی نوشته شده است و نشر آن فقط با ذکر نام نویسنده، بدون هیچ کم و زیاد در متن، و با حفظ لینک کانال مجاز می‌باشد:
https://www.tgoop.com/Hikmatbasedmedicine
🟠 سالمندان و گرمازدگی
🖌 مجید انوشیروانی، طبیب، دکترای تخصصی طب ایرانی

🔸سالخوردگان نسبت به جوانان توانایی تطابق دمایی و خودتنظیمی تعریق و گردش خون کمتری دارند و برخی از آنان به علل گوناگونی از جمله چاقی و بیماری‌های قلبی و ریوی بیشتر در معرض خطرات گرمازدگی هستند.
اگر پدر و مادر و خویشاوند سالخورده دارید در روزهای داغ پیش رو به این‌ نکات بسیار توجه کنید:
🔺برخی داروهای آنتی‌هیستامینی (مانند دیفن هیدرامین) و داروهایی که اثرات انتی‌کولینرژیک ایجاد می‌کنند (مانند امی‌تریپتیلین) ممکن است تعریق را کاهش دهند و فرایند خنک شدن از راه تعریق را مختل کنند.

🔺همچنین داروهایی که پرفشاری خون را از طریق افزایش دفع ادرار کاهش می‌دهند (مانند فورزماید و هیدروکلروتیازید) ممکن است فرد سالخورده را دچار کم‌آبی کنند و پایداری وی را در برابر گرمای محیط متزلزل کنند؛ این امر درباره سالخوردگان تنها و دور از خانواده خطرناک‌تر است بویژه اگر داروهای خواب‌آور و ضد اضطراب مانند دیازپام یا لورازوام هم مصرف کنند که موجب کاهش هشیاری و اختلال ادراکات حسی از جمله نیاز به نوشیدن آب و تلاش برای تعدیل هوای محیط می‌گردد.

🔺همچنین برخی سالمندان ممکن است از مسکن‌های دارای کدئین استفاده کنند یا وابستگی به تریاک داشته باشند و از این رو ادراک گرما در آنان کمابیش مختل شده باشد و نتوانند بموقع از افزایش حرارت بدن خود آگاه شوند و برای بهبود آن دست به‌کاری بزنند.

🚫 مسلما منظور نویسنده این نیست که چنین داروهایی در روزهای گرم، بطور ناگهانی قطع شوند زیرا این اقدام خطرات دیگری دارد که چه‌بسا از گرمازدگی بدتر باشد. مقصود من این است که با آگاهی از خطرات بالقوه ناشی از شرایط فیزیولوژیک سنی و برخی عوارض دارویی، در این روزها مراقبت و سرکشی بیشتری از سالمندان و سالخوردگان داشته باشید و از احوال آنان بی‌خبر نمانید.

با آرزوی تندرستی و بهروزی مردم ایران‌زمین

@hikmatbasedmedicine
🔴 اهدای خون
امروز ۹ مرداد روز ملی اهدای خون، و پنجاهمین سالروز تاسیس سازمان انتقال خون ایران است.

اهدای خون برای کسانی که فربه و‌ تنومند هستند و دچار غلظت خون می‌باشند قطعا سودمندتر از حجامت است؛ و با ملاحظه خیر اخلاقی و انسانی، اهدای خون بر فصد ارجحیت دارد.

@Hikmatbasedmedicine
🔹نکاتی درباره آزمایش و تشخیص پزشکی در طب ایرانی
🖌 مجید انوشیروانی، طبیب، دکترای تخصصی طب ایرانی

۱. پزشک طب ایرانی نیز درست همانند پزشک طب نوین باید مدارک پزشکی و نتایج آزمون‌های آزمایشگاهی و تصویری بیمار را شخصا بررسی و ارزیابی کند و قضاوت بالینی و تصمیم‌گیری نهایی در درمان بیمار را با ملاحظه آن مستندات سامان بدهد وگرنه در کار خود قصور و بلکه تقصیر کرده و مستحق سرزنش است.

۲. برخی بیماران به این گمان سست و پندار غلط دچار هستند که پزشک طب سنتی نیازی به بررسی آزمایش و سونوگرافی و نوار قلب و نوار مغز و ..‌‌. ندارد و چهار کلمه بلغم و صفرا و گرم و سرد، او را از هر شناسه و سنجه و مشاهده و استدلالی بی‌نیاز می‌کند! این پندار ناروایی است که بیش از هرکس به زیان بیمار است.
متاسف باید بود که بیمار مبتلا به تشنج یا بیماری قلبی یا دیابت یا کبد چرب یا کولیت یا دیسکوپاتی و... تصور کند که با اشاره‌ای به نام بیماری کار تشخیص و فهم مرض تمام است و نسخه هر مرضی پیشاپیش مهیا شده است!

۳. گاهی بیمار بی‌تمییز ساده‌انگار وهم می‌کند که نقل شفاهی و توصیف کلی وی از نتایج آزمایش برای طبیب کافی است؛ و گاه می‌شود که بیماری حتی پا را فراتر می‌گذارد و می‌پندارد که چون از راهی دور آمده یا ساعتی در انتظار بوده، طبیب مجبور و موظف است که بدون تامل در نشانه‌های آشکار و پنهان بیماری و اطلاع از شواهد پاراکلینیک، نسخه‌ای به وی بدهد.
این چه علاجی خواهد شد و چه خیر و برکتی در پی آن خواهد آمد؟‌

۴. از عجایب روزگار وارونه ما- آن هم در زمانه‌ای که هنر و دانش اصیل طب درحال دگردیسی به مشاطه‌گری است- این است که طبیبی بر دیدن نتایج آزمایش و سی‌تی‌اسکن و ام آر ای و سونوگرافی و فیبرواسکن و ... اصرار داشته باشد ولی‌ بیمار از پذیرش آن خودداری کند و بی‌پروا بر دریافت نسخه پافشاری نماید!

مسلم است که در چنین مواردی، پرهیز از اقدام به علاج، خیرخواهانه و خداپسندانه است و البته به سود بیمار هم هست گرچه خود او از فهم این معانی ناتوان باشد.

@hikmatbasedmedicine
Forwarded from نشر همرخ
🌍 "...حالا باید بزرگی زمین دست‌کم به دو برابر وسعت کنونی‌اش برسد تا بتواند ناترازی و ناپایداری روزافزون زیستی را جبران کند.  حتی سبک زندگی در برخی کشورها چون قطر یا موناکو به شکلی است که اگر قرار بود همه مردم جهان شبیه آنها زندگی کنند، ما به کره زمینی نیاز داشتیم که ۱۱ برابر کره زمین کنونی وسعت داشته باشد! آیا ادامه این روند خود نمی‌تواند صلح جهانی را تهدید کند؟ و آیا نباید در تعریف توسعه‌یافتگی مرزی را درنظر گرفت؟"

🔹️ محمد درویش / "خدمات متقابل صلح و محیط زیست"

▫️ به نقل از کتاب صلح ایرانی/ به همت نعمت‌الله فاضلی/ نشر همرخ بهار ۱۴۰۳
2024/09/24 20:30:17
Back to Top
HTML Embed Code: