Telegram Web
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
♦️درنگ: بنا به گزارش امور پژوهشی کمیسیون، در روزهای پایانی سال 2024 گزارشگر شورای حقوق بشر سازمان ملل در زمینه مبارزه با تروریسم در عین رعایت حقوق بشر، ضمن تشریح چگونگی اقدام اسرائیل در ارائه تفاسیر نادرست و ضد موازین حقوق بین الملل برای ادامه جنایات و نسل کشی با ادعای مبارزه با تروریسم تاکید کرد که باید هر چه سریعتر زمینه پاسخگویی کیفری عوامل جنایات و حامیان آنها فراهم گردد. وی اذعان نمود که 99 درصد تجهیزات نظامی مورد نیاز را اسرائیل از طریق آمریکا و آلمان دریافت می کند. به عبارت دیگر، شفاف سازی کرد که کدام دولتها بیشترین سهم را در ارتکاب جنایات اسرائیل دارند و باید در معرض پاسخگویی قرار گیرند. اما این اظهارات چندان برای افکار عمومی تازگی نداشت چرا که جهانیان می دانند که کدام دولتها در شکل گیری جنایات و استمرار آن نقش داشته و دارند و چرا مطالبات متعدد انسانی، اخلاقی و حقوقی در ساختارهای کنونی نظم جهانی چندان نتیجه ای ندارند و به چه علت و عواملی به درب بسته می خورند. شاید همین آگاهی ها و مطالبات ملتها در آینده واقعیات تلخ کنونی جهان را تغییر دهد.
با این امید، نباید دست از تلاش عدالت خواهانه برداشت.
@ihrciran
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
♦️آخرین گزارش کمیسر عالی حقوق بشر در آخرین روز سال 2024 علیه حمله به بیمارستانها در غزه

🔻بنا به اعلام امور پژوهشی کمیسیون، دفتر کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل در آخرین روز سال 2024 با انتشار گزارشی تاکید کرد که اسرائیل به صورت نظام مند تمامی مراکز درمانی غزه را از بین می برد چنانچه به تازگی یک بیمارستان دیگر را در شمال غزه مورد هدف قرار داد و رییس آنرا بازداشت کرد که تاکنون هیچ اطلاعی از سرنوشت پزشک شناخته شده این بیمارستان نیز در دست نیست.
این مقام سازمان ملل خواهان در معرض اجرای عدالت قرار گرفتن تمامی افرادی شده که این گونه به صورت شفاف و عریان حقوق بین الملل بشردوستانه و حقوق بشر را نقض می کنند و مرتکب جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت میشوند.
🔻شایان ذکر است چند روز قبل نزدیک بود رییس سازمان جهانی سلامت(who) نیز در حمله اسرائیل به فرودگاه صنعا کشته شود. بسیاری از ناظران گفتند این حمله نشان داد که اسرائیل تا چه اندازه با سازمان متولی امور بهداشت ودرمان جهان نیز تضاد دارد و مایل است به هر صورت شده این سازمان خفه باشد تا بتواند به کشتار خود ادامه دهد.
📍متن گزارش مورد اشاره:
https://shorter.me/nBYE-
@ihrciran
♦️درنگ: با آغاز سال جدید میلادی در روز گذشته مراسم های شادی متعددی در کشورهای مختلف اجرا شد چنانچه در همین شادی ها تعدادی نیز در برخی کشورها چون آلمان کشته یا هزار خودرو در فرانسه به آتش کشیده شد . به موازات این رویدادهای آغاز سال میلادی، در برخی کشورها چون آمریکا وقایع منفی ضد انسانی تری واقع شد از جمله یک اقدام ضد انسانی کهنه سرباز آمریکایی که با کامیون تعدادی از مردم را در نیواورلئان به قتل رساند و معلوم نیست در اعتراض به چه چیزی عامل این جنایت چنین کرده اگرچه مقامات آمریکایی مدعی شده اند که وی نشان داعش را با خود داشته است. دیگری که خودرویی جلوی هتل ترامپ منفجر کرده نیز سابقه نظامی دارد!
اما به موازات این رویدادها، بسیاری در سطح جهان شروع سال جدید میلادی را با یادآوری وضعیت غیر انسانی مردم غزه گرامی داشتند و ابراز امیدواری کردند که هر چه سریعتر نسل کشی متوقف و مردم فلسطین و سایر مناطق جنگی در سراسر جهان به آرامش برسند.
💐امید آنکه سال 2025 سالی با دستاوردهای انسانی قابل توجه برای عموم بشریت باشد.
@ihrciran
💎درنگ: بنا به گزارش امور پژوهشی کمیسیون، دبیر کل سازمان ملل در آغاز سال جدید میلادی گفت: با هم می توانیم سال 2025 را شروعی تازه [برای تحقق و گسترش خوبی ها] قرار دهیم. البته این مهم نه در حالتی که با جهان پر از تفرقه و جدایی روبرو باشیم، بلکه در صورتی که ملتها با هم متحد و همدل باشند و حرکت رو به جلو را پیگیری کنند،تامین میشود .

🍃گاه بسیاری از مشکلات ما انسانها ناشی از عدم رعایت گزاره های ساده ای است که اگر دقت کنیم همه از آنها مطلع هستیم ولی هم چنان براحتی نقض می نمائیم ! کیست که نداند همدلی و همکاری و وفاق بین انسانها راهکار اساسی حل چالشها در هر جامعه ای چه در سطح محلی، ملی ویا جهانی است؟

🍃سعی کنیم هر یک در شعاع اثرگذاری خود همبستگی بین انسانها را تقویت نمائیم تا با هم امکان رفع مشکلات پیش رو بهتر فراهم شود.
@ihrciran
🔶درنگ: بنا به گزارش امور پژوهشی کمیسیون، سازمان عفو بین الملل در آغاز سال جدید میلادی یادآوری کرد که اگر زندگی بدون خشونت می خواهیم باید به رعایت حقوق بشر اهمیت دهیم. معنای متقابل این جمله ساده آن است که اگر نقض حقوق بشر را امری عادی ببینیم یا برای آن توجیهات گوناگون ناروا ارائه کنیم، در واقع برای گسترش خشونت و ناامنی و نیستی در جامعه بشری و حتی جهان فراگیر شامل محیط زیست و عموم موجودات قدم برداشته ایم.

🔸برای آنکه حقوق بشر را رعایت کنیم اول باید حق ها و آزادی های انسانی و مسئولیت های متقابل هر مورد را بشناسیم و مبتنی بر آگاهی، رفتار خود را تنظیم کنیم. بدا به حال آنها که از حق ها و آزادی ها و مسئولیت های هر مورد مطلع هستند و آگاهانه نقض حقوق می کنند و عملکردهای منفی خویش را نیز نمی بینند و به حساب نمی آورند و گاه از این بدتر، آنرا نشانه زرنگی و موفقیت خود قلمداد می کنند!
@ihrciran
🌿درنگ: به گزارش امور پژوهشی کمیسیون، آغاز سال میلادی 2025 بهانه ای شد تا فعالان محیط زیست و تغییرات اقلیم به ترویج برخی گزاره ها برای صیانت از حیات همه انسانها و عموم موجودات بپردازند. در عموم فعالیت های ترویجی از مخاطبان خواسته شده که سال جدید را فرصتی قرار دهند برای اینکه رفتارهای مثبت بیشتری در حوزه محیط زیست و مواجهه مناسب با تغییرات اقلیم داشته باشند.

🍃این خطاب برای همه مردم دنیا از جمله ما ایرانیان در خور توجه است. کشور ما در اثر مشکلات زیست محیطی و تغییرات اقلیم با چالشهای متنوعی روبروست که برخی از آنها به کشورهای اطرافمان نیز مربوط میشود. اطلاعات خود در این زمینه را افزایش دهیم و برای جلوگیری از مخاطرات بیشتر، مسئولانه نقشی مثبت ایفا کنیم.
@ihrciran
♦️درنگ: به گزارش امور پژوهشی کمیسیون، دو هفته قبل سفیر عربستان در تهران با مسئولین وزارت دادگستری ایران دیدار و بر گسترش همکاری های قضایی تاکید کرد اما به تازگی بدون اطلاع ایران از اینکه قرار است چند حکم محکومیت اعدام در مورد اتباع ایران به علت قاچاق مواد مخدر اجرایی شود، پس از اعدام محکومین مزبور خبر آن را اعلام کردند. این نحوه اقدام هم از حیث میزان پایبندی عربستان به موازین بین المللی از جمله کنوانسیون روابط کنسولی وین و حقوقی که دولت ایران و اتباع ایران داشته اند، در خور توجه است وهم از این حیث که سطح و اندازه بهبود روابط بین ایران و عربستان فهم شود به گونه ای که بعد اعدام تازه به ایران خبر می دهند که حکم اجرا شد و عفو یا تخفیف مجازات در کار نیست.
🔻فارغ از موضع دولت ایران در موضوع فوق، نهادهای بین المللی مختلف معمولا اعدام های مواد مخدر در عربستان یا هر کشور دیگر را محکوم و رد می کنند.
https://shorter.me/RxUbQ
https://shorter.me/4L_ai
https://shorter.me/jiq-A
🔻مقاله ای فارسی در خصوص انسانی تر شدن حمایت کنسولی در جهان کنونی:
https://shorter.me/AF3OP
@ihrciran
♦️درنگ: در پنجمین سالروز اقدام تروریستی ترامپ و همدستانش در تجاوز به حقوق کشورهای ایران و عراق و هدف قرار دادن دو تن از فرماندهان برجسته نظامی ایران و عراق و همراهانشان، نه تنها جمعیت های قابل توجه در ایران، بلکه در عراق نیز برابر تصاویر فوق این مناسبت را گرامی می دارند و یادآوری میکنند که این اقدام تروریستی فراموش نشده و بر دفاع از حقوق ملی خود تاکید دارند.

🔻جمله بکار رفته در یک نوشته سپهبد سلیمانی مبنی بر اینکه « خود را سرباز در خانه هر مسلمانی می بینیم که در معرض خطر است» این روزها در سطح ایران و سایر کشورها به ویژه در فضای مجازی زیاد بازنشر شده تا هم نوع نگاه این فرمانده ارشد نظامی ایران را بازتاب دهد و هم درسی باشد برای سایر صاحبان قدرت که خود را نوکر مردم و در خدمت مردم ببینند و برای آرامش و رفاه و امنیت آنان از هر تلاشی فروگذاری نکنند.
🔻 امور پژوهشی کمیسیون امیدوار است هر چه سریعتر صلح و آرامش بر منطقه حاکم و عدالت در مورد عوامل جنایات و متجاوزان به حقوق ملتها اجرایی شود.
@ihrciran
🔷نظارت مردمی ؛ بهترین تضمین کننده روندهای عدالت گستر

🔹برابر تجربه جهانی، بهترین روندهای عدالت گستری و رعایت حقوق مردم در کشورهایی حاصل شده که مردم نظارت موثری بر همه امور دارند و شفافیت در همه جنبه های حکمرانی رعایت میشود . در چنین جوامعی، حاکمان حتی اگر خود مایل نباشند پاسخگو باشند، شرایط ساختاری آنها را ناچار می سازد که در معرض پاسخ دهی قرار گیرند و اگر ضعف و اشکالی در عملکردهای خود دارند با فوریت رفع کنند و هیچگاه از نظر اکثریت مردم در عین رعایت دیدگاههای اقلیت غافل نشوند.

🔹در همین چارچوب، هر چه ما نیز در جامعه خود نظارت های مردمی را گسترده تر و عمیق تر کنیم راه بسیاری از فسادها و اشکالات و سو عملکردها بسته خواهد شد، فارغ از اینکه در موارد بی شمار خود زمینه ای را فراهم خواهد ساخت تا ابتکارات و نظرات مفید از سوی مردم به مسئولان و صاحب منصبان منتقل شود و زمام امور در مسیر درست خود قرار گیرد یا تقویت شود.

🔹هر روزه می توان نمونه های خوب نظارت مردمی را ملاحظه کرد. به عنوان یک مثال، چند روز قبل نوشتاری در یکی از رسانه ها منتشر شد که روند بکار گیری زنان در وزارت امور خارجه و نمایندگی های خارجی ایران را مورد توجه قرار داده است. این نوشتار کوتاه مدعی شده که روندها نه تنها در مسیر مناسب و هماهنگ با بکارگیری زنان توانمند و شایسته در دیگر وزارتخانه ها طی چند ماهه اخیر فعالیت دولت کنونی نبوده است بلکه می توان نوعی عقب گرد را مطرح کرد. این نوشتار کوتاه ، طبیعتا مسئولان وزارت خارجه را در معرض نظارت مردمی در موضوع یاد شده که مصداقی از عدالت خواهی است قرار می دهد. از یاد نبریم که امروزه در میان بانوان توانمند و تحصیل کرده کشورمان کم نیستند افرادی که شایستگی تصدی در عرصه سیاست خارجی به عنوان نمایندگان کشور را دارند و هیچ توجیهی به مردسالاری در این عرصه نیست خصوصا که رفع بی عدالتیهای جنسیتی علاوه بر دستاوردهای متنوع داخلی ، برای تصویر کشورمان در سطح جهانی نیز پیامدهای مثبت دارد.
https://shorter.me/dN1sa
🔹طبیعتا در آینده اقدامات موثر در وزارت امور خارجه معمول یا اطلاع رسانی مناسبی برای پاسخ دهی به این نقد و نظر مطرح خواهد شد که مجموعه این مطالبه گری ها برای رعایت عدالت و توسعه نظارت های مردمی و پاسخگویی مراجع قانونی در قبال پرسشگری جامعه به نفع کشور است.
@@IHRCIRAN
♦️در خور توجه: بازتاب های حقوقی فراملی عملکردهای اجرا شده در سطوح ملی کشورها

🔻در خصوص نوع و میزان پوشش افراد از جمله باورمندان به ادیان و سنتهای گوناگون، چندین سال است که در محافل حقوقی در سطح جهانی بحث هایی از منظر باورهای اعتقادی افراد یا حقوق و آزادی های عمومی از یکسو و نظم عمومی یا اخلاق و خیر عمومی از سوی دیگر مطرح شده است . در این زمینه جدای از قاعده گذاری ها یا رویه های حقوقی و قضایی که در سطح ملی کشورهای گوناگون مطرح شده است، نمونه هایی در سطح برخی نهادهای بین المللی و محاکم فراملی چون دیوان اروپایی حقوق بشر نیز رسیدگی شده که خود موضوع تحلیل و تفسیرهای گوناگون واقع شده است. از مجموع بحثهای مطرح شده، این برداشت عمومیت پیدا کرده که به باورهای اعتقادی افراد و حق آنها در این زمینه باید احترام گذاشت و نوع پوشش مردم هر جامعه امری عمدتا عرفی و فرهنگی و هماهنگ با ساختارهای اجتماعی است که بنا به سنت ها و رویه های اختیاری خود مردم شکل گرفته یا تحولاتی پیدا کرده است و نمی توان نه آنها را مجبور به پوشش خاصی کرد ویا از پوشش خاصی منع نمود. علاوه بر این، همه جوامع متکی بر استدلالهای گوناگون از جمله باورهای اعتقادی یا سنتهای عرفی و مدنی حداقلی از پوشش را در قالب الزامات نظم عمومی یا اخلاق و خیر عمومی رعایت می کنند و اگر افرادی رعایت نکنند هم با مواجهه منفی عرف و جامعه روبرو می شوند وهم پیامدهای حقوقی دربردارد . این قاعده کلی البته در برخی کشورها در محیط های خاص و تعریف شده با استثنائات و انعطاف مواجه است.

🔻اخیرا یکی از کارشناسان حوزه حقوق کیفری در کشورمان نمونه ای از طرح موضوع حجاب که به تازگی در دیوان کیفری بین المللی واقع شده را در یکی از رسانه های داخل کشور روایت کرد که مورد توجه امور پژوهشی کمیسیون قرار گرفت و قطعا برای علاقمندان به مطالعات ذیربط نیز توجه برانگیز جلوه کرده و می تواند برای دست اندرکاران ملی نیز مفید باشد تا همواره به بازتاب های اقدامات داخلی نیز توجه داشته و تدابیری را اتخاذ نمایند که هم حقوق مردم در داخل رعایت گردد وهم تصویر مناسب و معقولی از وضع کشورمان را در سطح جهانی منعکس کند.
https://shorter.me/KwwES
📍سوابق پرونده مورد اشاره در سامانه دیوان کیفری بین المللی:
https://www.icc-cpi.int/mali/al-hassan

@IHRCIRAN
♦️درنگ: بنا به گزارش امور پژوهشی کمیسیون، با گذشت چند روز از اقدام تشکیلات محمود عباس در کرانه باختری فلسطین در خصوص تعلیق فعالیت دفتر شبکه الجزیره و خفه کردن صدای این رسانه که تحولات نسل کشی اسرائیل را پوشش می داد، هم چنان انتقاد علیه اقدام تشکیلات یاد شده در سطح جهانی ادامه دارد . کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل این اقدام را محکوم کرد و مصداقی از سرکوب آزادی بیان و رسانه تفسیر نمود و خواهان احترام تشکیلات خودگردان به موازین حقوق بین الملل و حقوق بشر شد.

🔻نکته در خور تاسف آنکه این اقدامات توسط خود فلسطینی ها علیه فلسطینی ها انجام میشود همانگونه که در همین چارچوب در روزهای گذشته حتی برخی نیروهای فلسطینی توسط عناصر تشکیلات خودگردان فلسطین و با همکاری اسرائیل هدف قرار گرفته و جان خود را از دست داده اند. برخی ناظران بر این باورند که این قبیل اقدامات با این تصور یا طمع صورت گرفته که در آینده آمریکا پادرمیانی میکند تا سهم در خور توجهی به تشکیلات خودگردان در اداره غزه یا کرانه باختری داده شود اما بعید است اسرائیل جز به نابودی همه آنها قانع شود.
@IHRCIRAN
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
♦️درنگ: بنا به گزارش امور پژوهشی کمیسیون،کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل در نشست ویژه شورای امنیت ضمن تشریح حملات گسترده اسرائیل به بیمارستان ها در غزه و انواع جنایات دیگر، خواهان شکل گیری هیئت مستقلی برای مستند سازی این اقدامات و رسیدگی کیفری به جنایات مزبور شد. در جلسه شورا،نمایندگان سازمان جهانی سلامت نیز اعلام داشتند که مدتهاست اسرائیل هیچ جای امنی برای کارکنان بخش درمان و محیط های درمانی نگذاشته و همه آنها را هدف قرار می دهد.

🔻عجیب است که قدرتهای دارای حق وتو به ویژه آمریکا از این وضعیت هیچ احساس شرمی نمی کنند و صرفا تماشاگر این بیدادگری هستند و عملا با همین سکوت یا همدستی در ارتکاب جنایات، این امکان را فراهم می آورند که در سراسر دنیا طرفهای جنگ ها و درگیری ها خود را به هیچ قاعده و قانون انسانی و اخلاقی پایبند ندانند و حقوق بین الملل لگد مال شود. این پیامد وحشتناک را اخیرا جمعی از گزارشگران شورای حقوق بشر نیز با صدور دو بیانیه جداگانه مورد اشاره قرار دادند.

📍فیلم جلسه اخیر شورای امنیت:
https://shorter.me/LfkVt
📍بیانیه های جمعی از گزارشگران:
https://shorter.me/Sbet4
https://shorter.me/CMJvK
@IHRCIRAN
♦️درنگ: به گزارش امور پژوهشی کمیسیون، در حالی که امروز خبرها حکایت از آن داشت که بیمارستان دیگری واقع در غزه در اثر حملات اسرائیل از خدمات دهی خارج شد و به تازگی جلسه شورای امنیت ملل متحد برگزار گردید که حملات به بیمارستان ها و شبکه سلامت مورد بررسی و اقدام عاجلی برای توقف این روند صورت گیرد، رفتار برخی دولتها به خوبی گویاست که حقوق بشر و انسانیت نزد آنها چه ارزشی دارد وقتی با منافع سیاسی ایشان هماهنگ نباشد. امروز اعلام شد که بایدن در آخرین روزهای حضور در کاخ سفید به کنگره اعلام کرده که در صدد است 8 میلیارد سلاح جدید برای ادامه نسل کشی به اسرائیل بدهد. هم چنین وزرای خارجه آلمان و فرانسه نیز بی خیال وقایع غیر انسانی و نگرانی های جهانی، ترجیح دادند تا در دمشق حاضر شوند و با فردی که تا دیروز خودشان او را تروریست می نامیدند و امروز در کنارش با تیپ جدید عکس یادگاری می گیرند، به جهانیان نشان دهند که اولویت های آنان چیست؟!
https://shorter.me/icJDL
https://shorter.me/NRa8D
https://shorter.me/WwN66
@IHRCIRAN
❇️به زودی اجرا میشود:
سلسله نشست های هم اندیشی « نقش فعالان سیاسی و احزاب در ترویج و نهادینه سازی مدارا، تفاهم و رعایت حقوق بشر و شهروندی»


🍃در چارچوب همکاریهای علمی کاربردی کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران با نهادهای مختلف اعم از حاکمیتی یا غیر دولتی، این برنامه ریزی و هماهنگی انجام شده تا سه نشست علمی با موضوع یاد شده توسط امور پژوهشی کمیسیون با مشارکت جمعیت حمایت از حقوق بشر زنان برگزار شود. عناوین نشست های سه گانه حول محور کلی فوق الذکر، به ترتیب عبارتند از:

- بررسی موضوع از منظر موازین حقوق بشر و تطبیق با نظام حقوقی ایران
- بررسی چالشهای فراروی فعالان سیاسی و احزاب در ایفای نقش مثبت برای ترویج و نهادینه سازی مدارا، تفاهم و رعایت حقوق بشر و شهروندی
- بررسی موردی تجربه برخی کشورها در حوزه نقش آفرینی مثبت فعالان سیاسی و احزاب برای ترویج حقوق بشر و شهروندی

🍃قرار است در هر نشست ابتدا دو نفر از اساتید و کارشناسان که قبل از جلسه با آنها هماهنگ شده و پرسشهایی برای ایشان ارسال گردیده است ، طرح بحثی پیرامون موضوع نشست داشته باشند سپس سایر حاضران به بیان نظر و گفتگو بپردازند. نشست اول، عصر روز شنبه 22 دیماه در محل سالن اجتماعات کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران برگزار خواهد شد. جزئیات بیشتر برنامه در پوستر آن اطلاع رسانی میشود.

🍃شایان ذکر است، برآیند هم اندیشی علمی مزبور در قالب توصیه ها و تجویزات کارشناسی برای رفع خلاها و نارسایی های موجود در نقش آفرینی مثبت فعالان سیاسی و احزاب در کشور یا کمک به بهبود وضعیت موجود در این خصوص ، مورد پیگیری مقتضی قرار خواهد گرفت.
@ihrciran
🔷استقبال سازمان ملل و برخی نهادهای بین الملی ضد اعدام از تحول اخیر حقوقی در زیمبابوه

🔹بنا به گزارش امور پژوهشی کمیسیون، پیرو امضای رییس جمهور زیمبابوه بر قانونی که اعدام را در نظام حقوق کیفری این کشور کنار می گذارد، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل از این رویداد، استقبال و آنرا قدمی مثبت در جهت احترام به حق حیات و حذف مجازاتی دانست که معایب آن بیش از جهات مثبتش است. هم چنین برخی از نهادهای بین المللی غیر دولتی چون عفو بین الملل نیز این واقعه را گامی مثبت تفسیر کردند و از سایر کشورها نیز خواستند که به جریان جهانی حذف مجازات سلب حیات در نظام عدالت کیفری بپیوندند.
https://shorter.me/ANuUH
https://shorter.me/MBuRv
🔹شایان ذکر است، اخیرا در مجمع عمومی ملل متحد نیز قطعنامه مربوط به حذف اعدام با رای اکثریت کشورها تصویب شد که در همین خبرنامه خب آن بازتاب یافت.( https://www.tgoop.com/ihrciran/13004) گزارش جدیدی از دبیر کل سازمان ملل که روند تحولات در سراسر جهان در موضوع حذف اعدام را توضیح داده نیز چندی قبل توسط یکی از همیاران کمیسیون به فارسی ترجمه شده که به زودی در دسترس عموم قرار می گیرد.
@ihrciran
🔴 حساسیت در خور توجه رسانه ها و افکار عمومی نسبت به اهمیت آزادی و امنیت پس از بیان

🔻در جهان امروز معمولا همه نظام های سیاسی در مورد آزادی بیان مردم مدعی رعایت هستند و کمتر حکومتی را می توان پیدا کرد که مسئولین آن نگویند که ما به آزادی بیان مردم کشور خود احترام می گذاریم. اما بلافاصله بسیاری از صاحب منصبان یادآوری می کنند که البته آزادی مزبور محدوده هایی دارد و با افرادی که از آزادی بیان سو استفاده می کنند، برخورد می کنیم یا مراقب هستیم که بیان نادرست کسی تشویش اذهان عمومی ایجاد نکند یا پیامدهای منفی دیگری در پی نداشته باشد و...

🔻از زاویه ای دیگر، هیچ کشوری را نمی توان پیدا کرد که با مصادیقی از بیان برخورد نکند حال ممکن است با مصادیق بیان تنفر آمیز یا مروج خشونت باشد یا بیان های ضد نظم و اخلاق عمومی یا دیگر موارد . تفاوت جوامع در همین جاست که در برخی کشورها سطح آزادی بیان و به ویژه آزادی و امنیت پس از بیان در حدی است که داوری عمومی در داخل این کشورها یا افکار عمومی فراملی آن است که آزادی بیان در آن کشور در سطح قابل قبولی رعایت می شود و رعایت ها نیز دوگانه و تبعیض آمیز نیست. اما دقیقا در نقطه مقابل، داوری افکار عمومی داخل کشورهایی که در سطح قابل قبول معادله مزبور رعایت نمیشود و برخوردها تبعیض آمیز و سلیقه ای است، اغلب منفی است و طبیعتا مردم سایر کشورهای دنیا نیز وقتی می بینند مردم یک کشور از سطح رعایت آزادی بیان خود ناراضی هستند و اعلام می کنند که براحتی مراکز قدرت می توانند آنرا نقض کنند، داوری جهانی نیز منفی میشود.(البته بگذریم از داوری های سیاسی گزینشی برخی دولتها علیه همدیگر که در زمره ابزارهای فشار و سو استفاده از هر مقوله است و ربطی به داوری عموم مردم ندارد)

🔻با لحاظ نکته یاد شده، امری طبیعی است که مردم جامعه ما و رسانه ها نیز نسبت به آزادی بیان و حق نقد ونظر عمومی حساس باشند و اگر در مواردی این حق به هر علت و توسط هر مرجعی در معرض نقض یا خدشه قرار گیرد، آنرا زیر ذره بین ببرند و خواهان آن باشند که آزادی بیان و آزادی و امنیت پس از بیان به خوبی رعایت شود تا هم امکان بهره برداری از ثمرات مثبت این آزادی در پیشبرد امور مملکت فراهم شود و هم موارد مشمول محدوده های پذیرفته شده این آزادی برابر موازین شناخته شده را نیز همه بپذیرند و کسی اگر خلاف کرد همه خواهان رعایت چارچوب دقیق حقوقی و قانونی شوند.

🔻اخیرا در خبرها اعلام شد که یکی از اساتید شناخته شده توسعه و اقتصاد سیاسی در ایران که از گذشته تا به حال هر گاه نظر و دیدگاهی مطرح کرده اند به طور طبیعی موافقان یا ناقدان و دیدگاههای مخالف ایشان نیز به بحث و گفتگو در خصوص مباحث ایشان پرداخته اند - و اتفاقا همین روند، لازمه گفتگوهای آزاد در فضای عمومی است - گویا به جهت نوشته های انتقادی خود در معرض هزینه های پس از بیان قرار گرفته اندو معلوم نیست این روند چه پیامدهای منفی در برخواهد داشت . این امر مورد رصد برخی رسانه ها واقع شده و به نقد آن پرداخته اند که نفس این حساسیت های فوری و تلاش برای صیانت از آزادی نقد و نظر به ویژه فعالیت فکری اهل علم و تفکر و دلسوز به کشور (از هر دیدگاهی که باشند)در خور توجه و تقدیر است .

امید است مراجع مسئول ضمن بکارگیری گوش شنوا و چشم بیدار برای شنیدن و دیدن نقدهای خیرخواهانه مطرح در جامعه و با درک اهمیت راهبردی فضای آزاد گفتگوهای نظری جدی در کشور، به تقویت آزادی های عمومی کمک دهند و همواره احیاگر حقوق و آزادی های عمومی در خدمت به توسعه و پیشرفت کشور باشند.
https://shorter.me/nltti
https://shorter.me/kCWvV
@ihrciran
🔷اطلاعیه واصله برنامه آموزشی در زمینه صلح برای فعالان حوزه کودک و نوجوان
@ihrciran
2025/01/07 01:11:58
Back to Top
HTML Embed Code: