tgoop.com/inekas/468
Last Update:
منبعیابی کتب، مقابلهٔ متون مشابه، و تبارشناسی نگارشهای مختلف یک متن که از مدتها پیش در پژوهشهای تاریخی متنمحور رواج داشته، امروزه به جزء لاینفکی از تحقیقات تاریخیِ «در زمانی» تبدیل شده است. از طرف دیگر، با تولید کتابخانههای دیجیتال در سه دهۀ اخیر، دسترسی گستردهای به انواع مختلف متون علمی از سنت اسلامی ایجاد شده است که در عین سادگی دسترسی، مقابلهٔ سنتیِ متون مرتبط در یک شاخهٔ علمی، به خاطر گستردگی آنها نشدنی است. این دو مسئله در کنار هم، نیازی روزافزون به مشابهتیابی سریعتر و دقیقتر متون را ایجاد کرده است.
- هدف نخست، ساخت یک پایگاهدادهٔ جامع از میراث مکتوب جهان در قالبهایی است که امکان تحلیل آنان به کمک ابزارهای دیجیتال میسر باشد. این کتابخانه هماکنون در سایت پروژه در دسترس محققان است (فهرست منابع).
- هدف دوم پروژهٔ کتاب بر توسعهٔ ابزارهای دیجیتال برای تحلیل متون تمرکز دارد، مانند کشف موارد بازاستفادهٔ یک متن در متون دیگر. در این بخش، کتاب موفق شده است با همکاری دانشمندان حوزهٔ نرمافزار، فناوری جدیدی به نام Passim را توسعه دهد که به نحوی هوشمند و در زمان کمی، میان مجموعهای از متون بلند مشابهتیابی میکند.
- محققان کتاب کوشیدهاند با انتشار پژوهشهای تاریخی مبتنی بر ابزارهای فراهمشده در این پروژه، عملاً نشان دهند که توسعهٔ این ابزارهای دیجیتال چگونه منجر به تحول در عرصهٔ مطالعات اسلامی و تعمیق شناخت ما از سنت مکتوب و حافظهٔ جمعی مسلمانان در قرون میانه خواهد شد.
00:01 تبارشناسی متون در علوم: از نظریههای اتمی تا جوامع روایی
00:50 بررسی نمونهای تفسیر ملاصدرا و منابع آن
02:07 چالشهای منبعیابی متون در نمونه مورد بحث و دیگر نقلهای کهن
03:51 راهکار «KITAB» برای مشابهتیابی و کشف منابع متون
#مطالعات_اسلامی_دیجیتال
@inekas