tgoop.com/ir_Azariha/21804
Last Update:
❇️ آمدند و کندند و سوختند و کشتند و بردند و رفتند / «تاریخ نهب تبریز»؛ روایت ناگفته از تاختوتاز مغول در تبریز
حمله مغول به ایران، در غالب موارد با ویرانگریهای این قوم در مناطق شرقی ایران (خراسان بزرگ) شناخته میشود، با این حال، کتاب «تاریخ نهب تبریز» از نویسنده گمنام تبریزی، روایت کمیابی است در مورد یورش مغول به تبریز و آذربایجان؛ گزارشی غمانگیز و خونبار در تاریخ تبریز که به رغم ارزش تاریخی و بار ادبی، کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
«تاریخ نهب تبریز» گزارش لشکرکشی شصت هزار نفری توقتمشخان _نواده باتو پسر چنگیزخان_ به شهر تبریز است. او در سال سال ۷۸۷ هجری قمری، همزمان با حکومت سلطان احمد جلایر به تبریز لشگر میکشد و با تخریبها و جنایات فاجعهآمیز در تبریز، یکی از دورههای سیاه تاریخ این شهر را رقم میزند. حجم شرارت ترکان مغول در تبریز به قدری بوده که نویسنده، آن را با حمله چنگیرخان مغول به شهر بخارا مقایسه کرده است. بنا به گفته نویسنده گمنام این رساله، قریب دو هفته و طی دو مرحله یورش به شهر، حدود ده هزار تبریزی کشته و صد هزار نفر اسیر شدند.
«تاریخ نهب تبریز» افزون بر ارزش تاریخی، در حوزه جغرافیای تاریخی نیز ارزشمند است و خواننده را از نام محلات قدیمی شهر تبریز و دروازهها و مساجد و نیز برخی رجال آن آگاه میکند و نیز از رویکرد مردم در مواجهه با حملات خارجی نکات سودمندی دارد.
نام و نشان نویسنده «تاریخ نهب تبریز» پوشیده مانده، اما چنانکه در ابتدای کتاب آمده، دوستان نویسنده گمنام، از او خواستهاند کتابی در مورد تاریخ تبریز بنویسد.
■ این یادداشت را در بخشِ «مشاهده فوری» بخوانید.
🆔️ @Ir_Azariha
BY آذری ها |Azariha
Share with your friend now:
tgoop.com/ir_Azariha/21804