tgoop.com/kherad_jensi/3858
Last Update:
🔴جامعه و دولت خشمطلب
✍سید هاشم فیروزی
مفهوم «تمدن» در دل نظریهی روانکاوی فروید بدان معنا است که انسان بواسطه آن شیوهی زندگانیاش را از زندگی حیوانی جدا میسازد.
تمدن دو هدف عمده را دنبال میکند:
حفظ انسان در برابر نیروهای ویرانگر طبیعت و دیگری ساماندهی پیوند میان انسانها.
ساماندهی نظام ارتباطی انسانی حول تمدن منجر به بنیاد نهادن «خانواده» و تشکیل «دولت» گردید.
«رانه» یا «سائق» در نظریه فروید دو عامل معنا بخش نخستین هستند. از تقابل «عشق» و «خشم» و چیرگی هر یک بر دیگری سرنوشت تمدنهای بشری رقم میخورد.
فروید دچار نوعی «ذاتگرایی» بود که مبتنی بر آن انسان اساسا یک موجود«خوب» نیست. فروید معتقد بود مبتنی بر غلبه رانه تخریبگر خشم بر عشق همنوع انسانی ما صرفا نه یک اوبژه جنسی و یک دوست و یک همراه بلکه گاها وسوسهایست تا بصورت خودآگاه و یا ناخودآگاه رانه پرخاشگریمان را ارضاء نماییم و از کنار آزار او به لذت برسیم.
📌استثمار و بهرهکشی از نیروی کار، تصرف و تملک دارایی افراد، تحقیر و رنجاندن افراد، شکنجه و آزار رساندن، ستاندن حق انتخاب و اختیار و دیگر موارد آزاربخش نشانه مشخصی از برتری رانه خشم و تخریب بر رانه عشق و زایاییست.
تبلور چنین خشمطلبی فردی یا جمعی در دل خانواده یا دولت بیانگر لذتطلبی فاحشیست که در آن طرف سوبژه یا برخوردار از قدرتبهرهکشی و استثمار با فراموشی سائق عشق، وجودش آکنده از سائق خشم و تخریب گشته است. و عملا پیشران رفتاری او بجای عشق خشم و تخریب است، ولو خود بدان آگاه نباشد.
فروید مهار دو رانه عشق و بویژه خشم را عامل پدیدآیی ناخشنودی انسان متمدن میداند.
ناخشنودی که در دوره بدویت ناظر به «آزادی» عمل انسان بدوی وجود نداشت، هرچند در عوض عنصری بنام «امنیت» هم در دسترس انسان بدوی نبود.
📌در جوامع متمدن مبتنی بر «پیمان جمعی و قانون» ولو بقیمت پدیدآیی ناخشنودی روانی امکان کاربست رانه خشم برای افراد در دل خانواده، و سیاستمداران و ثروتمندان در دل دولت وجود ندارد. از همین رو امکان برتری یافتن افراد بر یکدیگر از جهت برخورداری از امکان آزار و اذیت مستضعفان کمتر وجود دارد.
در نهایت حاکمیت قانون با لجام زدن بر دهان اسب سرکش خشم و تخریب و توسعه نهادهای عشقپایه(نهادهای مدنی) نوعی نظارت همگانی را به راه می اندازد، و همه افراد جامعهاش را به یک چشم میبیند و با توجه ویژه بر طبقات ضعیف که بصورت مشخص طبقه پرولتاریا، عوام یا کارگر تعریف میشوند، امکان رضایتمندی نسبی همه آنها را فراهم میکند.
📌توضیحات کوتاه:
در نظریه فروید ارضاء آزادانه هر دو رانه یا سائق ضدتمدن است.
منظور نگارنده از مهار رانه خشم، هدفمند و کنترلپذیر کردن آن است.
مراد از کاربست رانه عشق، رهایی و ارضاء بیحساب آن در دل خانواده و دولت نیست، بلکه غلبه آن بر خشم و تخریب است که زندگی میسازد و زایایی خلق میکند، امری زنانه فهم است و با مادرانگی بسیار پرنسبت.
رانه و سائق نیز بمعنای کشاننده رفتار است.
https://www.tgoop.com/kherad_jensi
BY اندیشکده خرد جنسی
Share with your friend now:
tgoop.com/kherad_jensi/3858