tgoop.com/kvhfn/765
Last Update:
شبستان او گشت زندان من
🗞 نویسنده: آیلین هاشمنیا
یادداشتی دربارهی رمان «برلینیها»، منتشرشده در تاریخ ۲ تیر ۱۴۰۳ در سایت فینیکس
• داستان سیاوش «شاهنامه» نشان میدهد مهاجرتهای اجباری در پیشینهی روایتهای ما ایرانیها هم مسئله بوده. شاید برای همین است که رمان «برلینیها»ی کاوه فولادینسب هم روایتی آشنا برای ماست. این رمان سرگذشت نویسندهای را روایت میکند که مشغول نوشتن رمانی با کانسپتی سیاسی و اجتماعی است و بهاینواسطه با بسیاری از ایرانیهایی که به آلمان مهاجرت کردهاند دیدار میکند و در جریان زندگیشان قرار میگیرد.
• خواننده درخلال روایت با سؤالهایی زیادی روبهرو میشود، ازجمله اینکه وطن چیست؟ آیا وطن جایی است که در آن زندگی میکنیم؟ یا جایی که در آن متولد شدهایم؟ مفهوم مهاجرت چیست و رابطهی افراد مختلف با آن چگونه است؟ نویسنده ازطریق تنوع شخصیتها و پیشینههایشان و طیفی که از آنها میسازد به این سؤالها درمورد چیستی وطن و مهاجرت و مفهوم آنها پاسخ میدهد.
• در فصل بیستوسوم، بهطور واضح این سؤال مطرح میشود که «واقعا وطن کجاست؟» پاسخ راوی این است: «وقتی جایی میمیری و به خاک سپرده میشوی، دانهی آن خاک میشوی و تا ابد همان جا میمانی. این دومی بیشتر بهش میآید وطن باشد. جایی که تو را رها میکند به امان خدا و نگهت نمیدارد، وطن نیست؛ گیرم آنجا بهدنیا آمده باشی»؛ پاسخ او به سؤال چیستی وطن.
• شخصیت سیاوش مهاجرهای نسل پیش از خودش را سوژه قرار داده و آنها را بهتفکیک طبقهبندی کرده: افرادی که تاحد ممکن و با خواست خودشان برلینی شدهاند، افرادی که در برزخی بین ایران و برلینند و افرادی که تازهواردند و هنوز نتوانستهاند کاملا با کشوری جز وطنشان خو بگیرند. مسئلهی قابلتوجه دیگر در رمان نگاه انتقادی نویسنده به موضوع مهاجرت است و ازاینحیث «برلینیها» را میتوان جزء آثار ادبیات مهاجرت دانست، با توجه به این نکته که نویسنده با بیان مسئلههایی که برای افراد مهاجر به وجود میآید چشمانداز دقیقی در آن ایجاد میکند تا تصویر زندگی در کشوری دیگر را تماما رئالیستی به خوانندهاش نشان دهد؛ انگار «برلینیها» روایت سیاوشهایی باشد که از وطن دور افتادهاند. درست است که خودشان ساکن برلینند اما هیچوقت نتوانستهاند وطن را از اندیشهی خود بیرون کنند و همواره چیزی از آن با خود به یادگار دارند؛ حتی بعد از مرگ.
مشاهدهی متن کامل این #یادداشت 👇
🖇 http://kavehfouladinasab.ir/n-0304/
https://www.tgoop.com/kvhfn
BY کاوهنامه
Share with your friend now:
tgoop.com/kvhfn/765