گولن را بهتر بشناسیم...
💫فتحالله گولن سال ۱۹۴۱ در ترکیه به دنیا آمد. پدرش امام جماعت مسجد روستا بود و مادرش علیرغم ممنوعیت، قرآن تدریس می کرد. او از دوران نوجوانی شروع به مطالعه کتب دینی کرد و تحت تأثیر اندیشههای
سعید نورسی، محقق کُرد اهل سنت قرار گرفت که مدافع تدریس علوم دینی در مدارس سکولار و علوم جدید در مدارس دینی بود.
💫در ایام جوانی او، ترکیه پر از ناآرامیهای اجتماعی، تغییرات سیاسی و فشارهای حکومتی بود. گولن که بهعنوان یک فعال مذهبی، با تفکرات سکولار حاکمیت مشکل داشت؛ متوجه شد برای نهادینه کردن ارزشهای اسلامی در جامعه، باید راهبردی نوین انتخاب کند که محدودیتهای سیاسی را دور بزند و مردم را نیز بهطور فعال درگیر سازد.
💫به رهبری گولن، یک جنبشی با نام
«جنبش خدمت» یا «جنبش گولن» شکل گرفت که بهعنوان یکی از بزرگترین شبکههای آموزشی و خدمات اجتماعی در جهان شناخته میشود. هدف این جنبش ترویج صلح، همزیستی مسالمتآمیز و ارتقای کیفیت زندگی مردم بود و تمرکز ویژهای بر آموزش، توسعه فرهنگی و خدمات اجتماعی داشت.
تأسیس مدارس💫گولن معتقد بود جوانان با آموختن اخلاق و معنویت در کنار علم، میتوانند بر جامعه تأثیرگذار باشند. بنابراین توانمندسازی نسل از طریق تحصیلات دانشگاهی را بهعنوان راهی غیرمستقیم برای مقابله با ساختارهای حکومتی انتخاب کرد.
💫او و پیروانش با تأسیس مدارس گولن (خدمت)، آموزشهای مبتنی بر علم و اخلاق را رواج دادند. این مدارس بهسرعت در کشورهای دیگر نیز گسترش یافتند و به یک
شبکۀ آموزشی بینالمللی تبدیل شدند. امروز بیش از ۱۰۰۰ مدرسه با این رویکرد در بیش از ۱۲۰ کشور فعالیت میکنند.
تأسیس دانشگاهها💫علاوه بر مدارس، گولن و پیروانش به تأسیس دانشگاههای معتبر نیز پرداختند که در کنار ارائۀ آموزشهای عالی، ارزشهای اخلاقی دانشجویان را نیز ارتقا دهند. یکی از معروفترین این دانشگاهها،
دانشگاه فاتح استانبول بود که در سال ۲۰۱۶ توسط دولت ترکیه بسته شد.
تأسیس مراکز فرهنگی💫جنبش گولن همچنین سازمان
«اتحاد برای ارزشهای مشترک» را با هدف ترویج تفاهم و همکاری بین فرهنگها و ادیان تأسیس کرد. این سازمان تلاش داشت تا از طریق برگزاری نشستها، کنفرانسها و تعاملات فرهنگی، ارزشهای مشترک انسانی را ترویج کند.
شبکۀ گستردۀ رسانهای💫گولن با درک اهمیت رسانه در تأثیرگذاری بر جامعه، به تأسیس شبکههای تلویزیونی، روزنامهها و مجلات پرداخت که معروفترین این رسانهها،
شبکۀ تلویزیونی «سامانیولو»، روزنامۀ «زمان» و رادیو «جهان» بود. سریال معروف «کلید اسرار» از محصولات سامانیولو تیوی است.
توسعۀ منابع مالی و ایجاد شبکههای تجاری💫یکی از کلیدهای موفقیت جنبش گولن، ایجاد منابع مالی پایدار و تأمین هزینههای پروژههای خدماتی خود بود. این منابع مالی از طریق شبکههای محلی، جلب مشارکت داوطلبانه و تأسیس شرکتها و نهادهای مالی تأمین میشد.
💫از جمله مهمترین این نهادها، «
بانک آسیا» بود که بهعنوان یکی از بانکهای مهم ترکیه نقش کلیدی در تأمین مالی پروژههای جنبش داشت و بهطور قابل توجهی به توانمندسازی اقتصادی حامیان جنبش و توسعۀ اقتصادی جامعه کمک کرد.
💫اینچنین بود که گولن توانست تأثیرات زیادی در جامعه به وجود آورد، بدون اینکه به مقابلۀ مستقیم با نظامهای سیاسی بپردازد. با این وجود در سال 2016، دولت اردوغان، گولن را به عنوان مغز متفکر کودتا علیه دولت خود معرفی کرد و با ایجاد فشار بر پیروان جنبش، بسیاری از مؤسسات و مدارس مرتبط با گولن را تعطیل کرد.
#اسلام #جنبش #رسانه #تربیت #اقتصاد #تبلیغ #اجتماع
💫مدار؛ آشنایی با راهبردهای اثربخش در حوزۀ فرهنگ@madaarmag