tgoop.com/madraseh_kalam/1374
Last Update:
💠 برزخِ میانِ خالق و مخلوق !!
آیا موجودی سوم؛ به عنوان برزخ{حائل و رابط}میان خالق و مخلوق در خلقت وجود دارد؟! موجودی که واسطه ایجاد جهان است و خداوند برای ایجاد جهان به آن نیازمند باشد !؟
در اندیشه مکاتب بشری به دلیل عدم درک مفهوم «خلقت و ایجاد»؛ خالقیت و خلقت به نوعی تولد و ترشح معنا میشود. خدای این مکاتب برای خلقت جهان نیازمند واسطه ای است که از ذات او ظهور و تجلی می یابد و سپس این واسطه خود به صورت اشکال مادی و اجسام شکل و صورت پیدا میکند.
این مفهوم در قالب های متعدد و اسامی و عناوین بسیار مانند: (عقل اول، حقیقت محمدیه، ولایت کلیه، مقاممشیت) و متناسب با مذاهب گوناگون به مرور در میان آنها رخنه میکند تا علاوه بر مقداری جلوه دادن خداوند، عجز او در خلقت لا من شیء و بدون ماده اولیه را به کرسی بنشاند. اما در اندیشه الهی اولاً خلقت به معنای تحول و ترشح ذات خالق نیست، ثانیاً واسطه و رابطی میان خداوند متعال و مخلوقاتش در امر«خلقت وایجاد» وجود ندارد، بلکه خداوند متعال پس از خلقت جهان در امر هدایت و حاکمیت بر مخلوقات واسطه هایی برگزیده است.
به شواهد روایی در این رابطه توجه فرمایید:
امام صادق علیه السلام میفرمایند:
«اسْمُ اللَّهِ غَيْرُهُ وَ كُلُّ شَيْءٍ وَقَعَ عَلَيْهِ اسْمُ شَيْءٍ فَهُوَ مَخْلُوقٌ مَا خَلَا اللَّهَ .... لَيْسَ بَيْنَ الْخَالِقِ وَ الْمَخْلُوقِ شَيْءٌ وَ اللَّهُ خَالِقُ الْأَشْيَاءِ لَا مِنْ شَيْءٍ.
نام خدا غير از ذات خداوند است و هرچيزى كه بر آن نام شىء قرار داده شود به جز خداوند، مخلوق است.....بین خالق و مخلوق چیز سومی وجود ندارد، و خداوند آفریننده اشیا است بدون اینکه آنها را از چیزی آفریده باشد.»
التوحید، ۱۴۳ ، الکافي ج ۱، ص ۱۱۳
امام رضا علیه السلام میفرمایند:
«إنّما هو اللّه وخلقه، لا ثالث بینهما ولا ثالث غیرهما، فما خلق اللّه لم یعد أن یکون خلقه، وقد یکون الخلق ساکناً ومتحرّکاً ومختلفاً ومؤتلفاً ومعلوماً ومتشابهاً، وکلّ ما وقع علیه حدّ فهو خلق اللّه.
بین خداوند و خلق او موجود سومی وجود ندارد. آنچه آفریده است از دایره مخلوقات او بیرون نتواند بود، خلق گاه ساکنند و گاهی متحرک و برخی همگونند و برخی مختلف و بعضی شناخته شده اند و بعضی ناشناخته و مبهم و هر چیز که دارای حد و اندازه باشد آفریده خداونداست.»
التوحید، ۴۳۸
امام رضا علیه السلام میفرمایند:
«لِشَهَادَةِ اَلْعُقُولِ أَنَّ كُلَّ مَحْدُودٍ مَخْلُوقٌ وَ شَهَادَةِ كُلِّ مَخْلُوقٍ أَنَّ لَهُ خَالِقاً لَيْسَ بِمَخْلُوقٍ اَلْمُمْتَنِعُ مِنَ اَلْحَدَثِ هُوَ اَلْقَدِيمُ فِي اَلْأَزَلِ.
زيرا عقل گواه است كه هر محدودى مخلوق است و هر مخلوق گواه است كه او را خالقى است كه خود مخلوق نيست، آن كس كه حدوث و پيدايش در او راه ندارد همان است كه از ازل بوده و سابقۀ نيستى برايش متصوّر نيست.»
الأمالي (للمفید) ج ۱، ص ۲۵۳
امام باقر علیه السلام میفرمایند:
«إِنَّ اَللَّهَ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى خِلْوٌ مِنْ خَلْقِهِ وَ خَلْقُهُ خِلْوٌ مِنْهُ وَ كُلُّ مَا وَقَعَ عَلَيْهِ اِسْمُ شَيْءٍ مَا خَلاَ اَللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ فَهُوَ مَخْلُوقٌ وَ اَللَّهُ تَعَالَى خٰالِقُ كُلِّ شَيْءٍ.
خداوند، از مخلوقاتش جدا مىباشد و مخلوقاتِ خداوند از او جدا هستند و به هرچيزى غير از خداوند، «شىء» گفته شود، مخلوق و آفریده شده است و خداوند متعال، خالق هرچيزى مىباشد.»
التوحيد ج ۱، ص ۱۰۵ #توحید #غلات
@madraseh_kalam || اینستاگرام
BY مدرسه کلام
Share with your friend now:
tgoop.com/madraseh_kalam/1374