tgoop.com/mghlte/1007
Last Update:
سوگیریهای شناختی شماره (۲۳)
💠دوام نگری💠
#دوام_نگری (Survivorship bias) نوعی #سوگیری_شناختی است که ذهن فقط نمونههای موفق یک پروسه را در نظر میگیرد و در نتیجه در داوری موقعیت ، خطا میکند.
مثال یک: بهمن گمان میکند آموزش کامپیوتر تجارت خوب و پردرآمدی است. در نتیجه به این میاندیشد که یک مؤسسة آموزش کامپیوتر افتتاح کند. مشکل بهمن اینجاست که فقط نمونههای موفق را دور و برش دیده است. او هرگز از افراد زیادی که تجارتشان شکست خورده چیزی نشنیده است.
مثال دو:
حامد بیست سال است که ماشینش را سوار میشود. او معتقد است خودروهای قدیمی خیلی بهتر از ماشینهای جدید هستند. دلیلش هم ماشین خود او است که مثل ساعت کار میکند.
در اینجا حامد در اثر دوامنگری فقط نمونه موفق خودش را معیار قرار میدهد و مدلهای مشابه خودرویش را حساب نمیکند که از رده خارج شدهاند. به علاوه تعمیر و نگهداری منظم خودش را دست کم میگیرد.
مطالعه و بررسی تجارب دیگران میتواند کمک زیادی به افراد تازه کار بدهد ، اما این بررسی باید جامع بوده و تمام جوانب ، از جمله هزینه هایی که آن شخص پرداخته ، شرایطی که در آن اقدام کرده و شکسته ها و خسارتها ، را در نظربگیرد.
دوامنگری یکی از آفات تحلیلهای کلان مالی است.
زیرا گاهی اوقات به باورهای بسیار خوشبینانهای میانجامد.
به عنوان نمونه گاهی اوقات در تحلیل عملکرد مالی موفق اقتصاد یک شهر در طول ده سال، دوامنگری باعث میشود تحلیلگر ، تمام شرکتهایی را که دیگر نیستند از محاسبات حذف کند.
از دیگر پیامدهای دوامنگری باور غلطی است مبنی بر اینکه موفقیت یک شخص یا گروه حتماً وابسته به ویژگیهای خاصی بوده که آن فرد یا گروه داشته و نقش بخت و اقبال در آن صفر در نظر گرفته میشود، در حالیکه شانس در هر موفقیتی نقشی - ولو کم - دارد.
دوامنگری در پیشبینیهای پزشکی نیز میتواند نتایج گرانبهایی در پی داشته باشد. وقتی بیماری مهلکی تشخیص داده میشود نوبت به پیشبینی میرسد. در اینجا بیمار لازم است بداند حدوداً چقدر فرصت زندگی دارد.
خیلی اوقات در اینگونه پیشبینیها بیمارانی که بلافاصله پس از تشخیص درگذشتهاند به حساب نمیآیند. در نتیجه ممکن است پیشبینی دقیق نباشد.
دوامنگری خود را در بخش "خدمات مشتریان" نیز نشان میدهد.
مطالعات حکایت از آن دارد که بسیاری از مشتریان در صورت نارضایتی سخنی نمیگویند.
مدیران هم علاقه دارند به کسانی بیشتر توجه کنند که صدای نارضایتیشان بلند است. در نتیجه کمر همت به کسب رضایت آنان میبندند.
این در حالیست که گروه نخست ممکن است دیگر شانسی به آن شرکت ندهند و از خرید بیشتر از آن سازمان صرف نظر کنند. دوامنگری اینجا باعث میشود فقط به آنانی توجه شود که موفق میشوند صدایشان را بلند کنند و دیگران اصلاً به حساب نیایند و در نتیجه سازمان ضرر کند.
https://www.tgoop.com/mghlte
سوگیری شماره ۲۲
اثرات مخرب باور به استحقاق
BY مجلهی اینترنتی عصر روشنگری
Share with your friend now:
tgoop.com/mghlte/1007