tgoop.com/mghlte/1108
Last Update:
💠تخطئه ی مخاطب💠
توضیح دکتر نبوی
نام این مغالطه در زبان لاتین argumetum ad hominem است که در لغت به معنای اعتراض به اشخاص و ضدیت با افراد است که خود به دو نوع #تشنیع_مخاطب و #وضع_مخاطب تقسیم میشود.
🔴مغالطه تشنیع مخاطب (توهین) این مغالطه هنگامی واقع میشود که به جای نقد سخن و ارزیابی اندیشه ای ، گوینده ی سخن و دارنده ی اندیشه ، مورد هجوم و انتقاد و هدف #توهین و #سرزنش قرار گیرد. مقصود توهین کننده در واقع نوعی فضاسازی منفی است تا بتواند در چنین فضای آلوده رای خود را به کرسی بنشاند. روشن است اگر نسبت به فردی احساس تردید و انکار داشته باشیم با گفتهها و سخنانش نیز توافق کمتری خواهیم داشت.این مغالطه به دلیل فرآیند روانشناختی انتقال معنا در جوامع بسیار رایج و شایع است. ارتباط مقدمات و نتیجه در مغالطه ی تشنیع ، ارتباط روانی است و نه منطقی.
مثال: افلاطون در کتاب جمهوریت یک نمونه کلاسیک از مغالطه تشریح مخاطب را بازگو می کند و می نویسد:
وقتی در بحث به نتیجه مطلوب رسیدیم و همه دریافتند که تعریفشان از عدالت واژگون بوده است ، تراسیماخوس به جای پاسخ به من گفت : سقراط ؟ بگو ببینم آیا تو هرگز دایه ای داشته ای ؟!
گفتم: این سوال به چه منظور است ؟ تو هم اکنون در مقام پاسخگویی هستی و نه طرح سوال.
تراسیماخوس ادامه داد: دایه ات هرگز بینی ات را تمیز نکرده است و تو را با آب بینی از منزل روانه کرده و حتی به تو یاد نداده که چگونه چوپان را از گوسفندانش تشخیص دهی.
🔴مغالطه وضع مخاطب ( ترور شخصیت):
در این مغالطه به جای نقد سخنی به شخصیت گوینده ی آن حمله میشود. یعنی سعی می شود تا تعارض و ناسازگاری بین اقوال و افعال و یا قول و فعل گوینده ، آشکار
و شخصیت وی مخدوش گردد تا زمینه برای مخدوش کردن سخن گوینده فراهم شود. وقتی یک شکارچی که از سر تفریح و تفنن دست به شکار بی رویه حیوانات میزند مورد اعتراض واقع میشود میگوید خود شما نیز از گوشت گاو های بیگناه استفاده می کنید.
#روش_شناسی
#تخریب_شخصیت
#منشا
خلط #انگیزه_وانگیخته
#نیت_خوانی
https://www.tgoop.com/mghlte
BY مجلهی اینترنتی عصر روشنگری
Share with your friend now:
tgoop.com/mghlte/1108