tgoop.com/mghlte/1199
Last Update:
💠استقرای علی💠
(بخش دوم)
#استوارت_میل در کتاب #نظام_منطق که عمدتا راجع به منطق استقرایی است ، به معرفی پنج شیوه و روش استقرایی میپردازد.
استوارت میل معتقد بود که با اعمال و اجرای روش های پنجگانه مزبور میتوان رابطه علی بین حوادث پی برد و روش های مزبور مبنای شناسایی ۵ نوع استقرای علمی نیز تلقی میشود که در این قسمت به تفصیل به بررسی آنها می پردازیم:
1⃣ - روش #توافق (شیوه #اتفاق)
با ذکر مثالی روش مزبور را توضیح میدهیم :
فرض میکنیم به رئیس دانشگاه x خبر رسیده که تعداد قابل توجهی از دانشجویان دچار سوءهاضمه شدید شده اند. رئیس دانشگاه حدس میزند که احیانا غذای خاص y در سلف سرویس دانشگاه موجب بیماری مزبور شده و برای اطمینان به دنبال شواهد و نشانه هایی می گردد تا حدش را تایید کند.
در سوال جوابی که رئیس از چهار دانشجوی مبتلا به سوء هاضمه می کند ، دانشجویان فهرست غذای مصرفی آن روز خود را به صورت زیر بیان می کنند:
➖دانشجویی ۱ : پلو ، سالادکاهو ، نوشابه ،ماست
➖دانشجوی ۲ : ساندویچ سوسیس ، سیب زمینی سرخ کرده ، سالاد کاهو ، کرم کارامل
➖دانشجوی ۳ : عدسپلو ، سالاد کاهو، سیب زمینی سرخ کرده ،چای
➖دانشجوی ۴ : ساندویچ سوسیس ، سالاد کاهو ، کرمکارامل .
رئیس دانشگاه استدلال میکند که چون تمام ۴ دانشجوی مبتلا به بیماری ، از سالاد کاهو استفاده کرده اند احتمالا خوردن سالاد ، علت سوء هاضمه است.
این مورد نمونه ای از کاربرد روش توافق یا شیوه اتفاق است. استدلال مزبور را استدلالی علی-توافقی مینامیم که فرم کلی آن به صورت زیر است .(عکس ضمیمه)
در استدلال مزبور اعداد ۱ ، ۲ و ۳ موارد بررسی شده را نشان می دهد. حروف بزرگ ... , A , B , C برای اشاره به عوامل مهم موجود در هر مورد است همچنین علامت فلاش نماد علیت( اعم از علت لازم ، کافی ، لازم و کافی )و E معلول مورد نظر است . حروف کوچک x1 ...x2 ... برای اشاره به عوامل و شرایط دیگری است که در بررسی و تحقیق مورد توجه اساسی قرار نگرفته اند . حروف کوچک y1 , y2 ... برای اشاره به مجموعه معلول های دیگر ( غیر E) است که مورد توجه نیستند .با مختصری تعامل در صورت کلی استقرای علی-توافقی در مییابیم که وجود عامل و شرط A در هر سه مورد مشترک است.
و در عین حال معلول و پیشامد مورد نظر E نیز در هر سه مورد مشاهده میشود ، یعنی در هر سه موردی که E برقرار است A نیز برقرار است و داریم
E ) A
پس می توان نتیجه گرفت که احتمالا عامل وشرط A
علت حادثه E باشد نتیجه : Aعلت E
بعبارت دیگر ، شرط (علت) لازم برای بروز E احتمالا عامل A است.
#مبانی_منطق و #روش_شناسی
دکتر نبوی صفحه ۱۷۴
#منطق
#استقرای_علی
#انواع_استدلال
#استدلال_علی
https://www.tgoop.com/mghlte
🔻استقرای علی
🔻 #رشته_مشترک (توضیح دیگر شیوه اتفاق از کتاب تفکر نقاد نوشته ی مور ، پارکر )
🔻 #مثال_زنده ی این شیوه ی استدلال
🔻 مغالطه #تعاقب #تقارن (توضیح)
🔻 #علت_جعلی (توضیح)
BY مجلهی اینترنتی عصر روشنگری
![](https://photo2.tgoop.com/u/cdn4.cdn-telegram.org/file/vVDREZt6Lusz9cZeSak7GqfhU0n5KYMGiO7i4g1yIfSer7QQQn0YYScrjHZMYeV_ekLclG06R0zzvvNbEGOf0A9pEYSglHp4pd7XyCRTna8bCaxlyzFHDJ_MYe6ft-Sdhy9Lt6sXRTokhvkrT4uAhAaQrmL7reSTuRI1ANJ36jg29tIF4FhmrNTBMKextoEppzRDMzO8BXXQ3G9NBpdLf6kIWErHQNKg0rp1dxvZVpr-R59orBN8sYvH0ngn1SlnIjphiEIpXiMtf4_DVcKc2zQGDr3kqTVrOqKQIVljgxglGekgJbgjCL-mViVZ9kW-wOGL_apSoRvTA5hsBRYgNw.jpg)
Share with your friend now:
tgoop.com/mghlte/1199