tgoop.com/mghlte/1228
Last Update:
مغالطه شماره ۱۳۹
💠مغالطه وجودي💠
گاهي شخص به جاي آوردن دليل و برهان برای حقانیت و درستی يك عقیده یا نظر ، به موجود بودن آن عقیده متوسل ميشود و احتجاج ميكند كه چون فلان عقیده در بین بعضی افراد وجود دارد ، پس حقيقت نيز دارد (یا ارزش منطقیش با نظری خاص - که با استدلال صحیح ثابت شده حقیقت دارد- یکسان ست.)
گاهي اين مغالطه را به نتيجهگيري «حقيقت از واقعيت» نيز نسبت ميدهند.
پست مدرنیستها ازین مغالطه زیاد بهره میگیرند.
مثال:
علم روش واحد ندارد ، مثلا در همین قضیهی واکسن کرونا ، شرکتهای مختلف توانستند از طریق روشهای مختلف به واکسن برسند.‼️
- آری ممکنست از روش های مختلفی بتوان به نتیجهای خاص رسید . اما الزامن هزینه (ی مادی ، زمانی و ...) و احتمال نتیجه دادن و کیفیت محصولِ هر روش با روش دیگر یکسان نیست.
آیا واکسن کمبریج که با تزریق یک دز ، مصونیت ایجاد میکند و شرایط نگهداری آن هم آسانتر ست با مثلا واکسن فایزر هم ارزشست ؟! ( اگر عقل را به کل کنار بگذاریم و بخواهیم شوخی و مسخره بازی را بجای تدقیق های علمی بنشانیم ، چرا که نه؟! )
دیکتاتور ها و طرفدارانشان همواره دچار این مغالطه میشوند.
مثلا هیتلر و محمدرضاشاه پهلوی ، جان به در بردن از ترورها وکودتای نافرجام را نشانهی پشتیبانی الهی و حقانیت اعتقادات و صحیح بودن کارهایشان میدانستند.
نکته :
گاهی موضوع مورد نظر ، مربوط به #امورواقع نیست و -حداقل در حال حاضر - ملاک استاندارد ، قطعی ، عقلانی و بیطرفانه ای برای ارزشگذاری یا تایید و ابطال نظرات مختلف راجع به آن موضوع ، وحود ندارد ، لذا در این موارد -اگر مسئلهای اجتماعی باشد - برای پرهیز از جنگ و خشونت ، برخورد منطقی آنست که روش مدنیای مانند صندوق رای تعیین کند چه نظری حقیقت فرض شده و اجرا شود ، و در مسائل شخصی تر به خود افراد ، واگذار شود که کدام نظر وعقیده یا برداشت را راجع به آن موضوع را پذیرا باشند.
مثلا اغلب متون قدیمی و مذهبی تفسیر پذیر هستند و در بسیاری موارد ملاک روشن و قاطعی برای پذیرفتن یک تفسیر خاص وجود ندارد.
با این حال در چنین مواردی هم *ممکنست دلایل هواداران یک نظر و تفسیر خاص با شواهد و قرائن تاریخیِ مربوط سازگارتر باشد و یا به عکس ، تفسیری چنان پرت و متضاد با ظاهر متن و دیگر قرائن باشد که پذیرفتنش غیرمعقول تر بنماید.
#ادراک_گزینشی
#مغالطه #ایمان
#نسبی_گرایی
#فایرابند
#چرندیات_پست_مدرن
https://www.tgoop.com/mghlte
🔸ادعاهای معطوف به امورواقع
🔸نسبی گرایی و ذهنی گرایی
🔻مغالطه ایمان
🔻مغالطه توسل به اکثریت
🔻توسل به نتیجه باور
🔸اعتقادگرایی
🔹فایرابند
BY مجلهی اینترنتی عصر روشنگری
Share with your friend now:
tgoop.com/mghlte/1228