tgoop.com/mghlte/1244
Last Update:
💠تاریخچه ومکاتب روش شناسی علمی۴💠
ظهور فیزیک و مکانیک نسبیتی ( #فیزیک_جدید )
منطق جدید و ریاضیات جدید در جریان طبیعی خود به ظهور فیزیک جدید انجامید و بشر دریافت برخلاف تصور پیشین (در قرن ۱۸ و ۱۹) #نیوتن برای همه زمانها و همه مکانها قوانین فیزیک و کیهان شناسی را کشف نکرده و این قوانین میتوانند دستخوش تحول و تغییر شوند . تلاش نافرجام دانشمندان برای یافتن سیاره #ولکان که نظریه جاذبه عمومی نیوتن وجود آن را برای تصحیح حرکت سیاره عطارد ضروری میدانست خط بطلان و یا نقطه ضعفی اساسی برای فیزیک و مکانیک نیوتنی تلقی میشد.
با ظهور نظریه #نسبیت انیشتین بسیاری از پدیدههای فیزیکی و نجومی که #فیزیک_نیوتنی از توجیه آن عاجز بود تفسیر روشنی یافتند . سد معرفتی نیوتون شکسته شده بود ، چیزی که در گذشته ی نه چندان دور ، قانون تلقی میشد (قانون #جاذبه_عمومی ) امروز از مسند و مصدر صحت و قطعیت به زیر آمده در سطح یک نظریه تنزل مقام یافته بود.
تحوّل علمی مزبور به صورت طبیعی این اصول سوال روش شناسانه را در ذهن بشر مطرح میکرد که
ماهیت قوانین علمی چیست ؟
آیا میتوان قوانین علمی را به صورت قطعی کشف کرد؟
با مختصری تامل در عوامل سه گانه مزبور به روشنی در مییابیم که #منطق_جدید ، #ریاضیات_جدید و #فیزیک_جدید شمول عمومیت و فراگیری قوانین #منطق #ارسطویی ریاضیات #اقلیدسی و فیزیک #نیوتنی را نفی و مخدوش کرده ، نظریه های مزبور را بهصورت حدی و خاص در آورده است.
🔵در منطق اگر نیاز های عالی علمی را در نظر نگیریم ن( عدم توجه به #مجموعه_تهی و نسبتها ) میتوان منطق ارسطویی را حفظ کرد و از قواعد آن بهره گرفت.
🔵در ریاضیات اگر هندسه برای سطوح متناهی محدود و برای کاربر کارهای روزمره به کار گیریم عدم توجه به سطوح بی نهایت می توان به خوبی از قوانین هندسه اقلیدسی در معماری و شهرسازی استفاده کرد
🔵 در فیزیک ومکانیک ،اگر در محاسبات فیزیکی را در فضای محدود مورد استفاده قرار دهیم عدم توجه به سرعت نور و فواصل کیهانی میتوان فیزیک نیوتنی را حفظ کرد و از آن قوانین به خوبی بهره گرفت.
این مطلب سخنی از #انیشتین را به خاطر می آورد که میگفت برای یک نظریه ، سرنوشتی شایسته تر از این نمی توان سراغ گرفت که بتواند به مسیری اشاره کند که به نظریههای جامعتر و فراگیرتر منجر شود آن چنان که نظریه نخست ، همچون یک تقریب و مصداق حدی برای آن محسوب گردد.
#مبانی_منطق و #روش_شناسی
دکتر #نبوی
صفحه ۱۹۴
#تاریخ_علم
#تاریخ_فلسفه
#منطق_مادی
#پوزیتیویسم
#فلسفه_علم
#کوانتوم
https://www.tgoop.com/mghlte
مطلب مربوط:
🔻 تاریخچه و مکاتب روششناسی علمی ۳ ریاضی( هندسه نااقلیدسی)
🔻قوانین نیوتن (#فیزیک کلاسیک)
🔻مدل علمی
🔻فیزیک جدید از کجا شروع شد؟
🔻سوء استفاده از کوانتوم
BY مجلهی اینترنتی عصر روشنگری
Share with your friend now:
tgoop.com/mghlte/1244