tgoop.com/mghlte/149
Last Update:
برشی از مقاله عرفان کسرایی
( عضو انجمن فلسفه ی علم آلمان )
با عنوان
💢 چطور میتوانيم علم را از شبه علم تشخیص بدهیم؟ 💢
🔴آیا ممکن است شبه علم امروز، علم فردا باشد؟
❇️یکی از استدلالهای مروجان ایدههای شبهعلمی این است که علم هر روز یک چیز میگوید. یک روز میگوید نظریهی فلان درست است و چند سال بعد آن نظریه را مردود میکند و نظریهای خلاف آن را معتبر میداند.
@prntz
✳️این حرف تا حدودی درست است. بله. نظریههای علمی در طول تاریخ مدام دستخوش تغییرات بنیادین شدهاند و چه بسا نظریهای که بشر گمان میکرد قطعی و نهایی است به ناگهان فرو ریخته و از نو نظریهای دیگر ساخته شده.
بارها پیش آمده که ایده ها و نظریات بدیع علمی از سوی جامعه علمی پذیرفته نمی شده و حتی مورد تمسخر قرار می گرفته است. این یک واقعیت تاریخی است. مثلا واکنش اشتباه فیزیکدان بزرگی مانند ماکس پلانک درباره نظریه اینشتین. میدانیم که نظریه اینشتین درباره فوتون های نور در سال ۱۹۲۱ جایزه نوبل را برای وی به ارمغان آورد. اما ۸ سال پیش از آن یعنی در سال ۱۹۱۳ فیزیکدانان بزرگی مانند ماکس پلانک و سه تن دیگر برای عضویت اینشتین در در آکادمی علوم پروس در برلین، توصیه نامهای نوشتند که در آن از آکادمی علوم پروس خواسته اند که اشتباه اینشتین در خصوص فوتون نور را (یعنی همان چیزی که اینشتین ۸ سال بعد بابت آن برنده جایزه نوبل فیزیک شد) نادیده بگیرند و از این اشتباه علمی اینشتین علیه وی استفاده نکنند. از این دست مثالهای تاریخی کم نیستند.
❇️ مروجان شبهعلم اغلب میگویند نظریات گالیله، یا حتی مخترعینی چون ادیسون هم زمانی مورد قبول جامعه علمی قرار نمی گرفته، بنابراین ایده هایی که امروز جامعه علمی نمیپذیرد و در رده شبهعلم طبقهبندی میکند نیز روزی اثبات خواهند شد.
❇️این سوء برداشت مغالطه آلود ناشی از آن است که مروجان و علاقهمندان شبه علم دقت نمیکنند که ایده ها و نظریات اینشتین، گالیله، داروین، شرودینگر، بوهر، هایزنبرگ و سایرین، تیری در تاریکی نبوده و حاصل سالها کار و پژوهش و استدلال و اندیشه بوده است. اگر مثلا ماکس پلانک، نظریه اینشتین در خصوص پدیده فوتو الکتریک (یعنی همان نظریه ای که بعدها اینشتین بابت آن موفق به دریافت جایزه نوبل فیزیک شد) را اشتباه می دانست، نقد خود را نه روی حساب سلیقه شخصی بلکه بر اساس مطالعات دقیق طولانی و بر اساس استدلالهای پیچیده بیان میکرده است.
به بیان سادهتر،🔅 دانشمندی نظریه دانشمند دیگری را نقد می کرد.🔅‼️
این مساله اصلا و ابدا قابل قیاس با نظریات شبه علمی بی پایه و اساسی که حتی سازگاری منطقی هم ندارند (سرشار از تضاد هستند)و توسط افراد فاقد صلاحیت علمی لازم (افرادی اغلب دانشگاه ندیده) طرح شده اند نیست.
❇️ ایده های شبه علمی توسط نشریات زرد و اغلب با بیان های ناشیانه مطرح می شود، مطالعات مستقل آنها را تایید نمی کند و به همین جهت در حد هیاهوی رسانه ای باقی می مانند.
❇️نظریات علمی اما خود را در معرض نقد قرار میدهند و اگر اشتباه باشند اشتباه بودنشان در آزمایشگاه قابل آشکارسازی است.
❇️ زمانی که ولفگانگ پاوولی در سال ۱۹۳۰ وجود نوترینو را پیشنهاد داد و نام آن را نیز نویترون گذاشت (بعدها انریکو فرمی نام آن را برای پرهیز از اشتباه گرفته شدن آن با نوترون، به نوترینو تغییر داد) نوترینو نه اثبات شده بود و نه رد. صرفا نظریهای بود مبنی بر وجود ذرهای به نام نوتریتو. اگر نتایج آزمایشگاهی خلاف پیشبینی پاوولی را نشان میداد دیدگاه او مردود میشد و خود او هم از آن دست میکشید. باور به وجود نوترینو یک باور شبهعلمی نبود چون جود یا عدم وجود آن میتوانست در آزمایشگاه نشان داده شود.
❇️شبهعلم اما خود را در معرض آزمون آزمایشگاهی استاندارد (۲سوکور) قرار نمیدهد تا درستی یا نادرستی آن را بسنجیم.
@prntz
BY مجلهی اینترنتی عصر روشنگری
Share with your friend now:
tgoop.com/mghlte/149