tgoop.com/mghlte/1569
Last Update:
💠علل اقبال به طب های شبه علمی💠
بخش سوم
در بخش های پیش چند علت اقبال از طب های خرافی و شبه علمی ومنسوخ نامبرده شد. اما شاید مهمترین ترفند رایج در پیشبرد طب های غیر علمی ، مغالطه #ششلول_بندتگزاس باشد.
همانطور که بیان شد ضعف و تضاد در بنیادهای تئوریک طب هایی نظیر #طب_اسلامی آشکار است.( احادیث سست ، وجود روایات راجع به مراجعه ائمه به پزشک ،عدم توجه علما در طول تاریخ به آنچه روایات طبی خوانده میشود و بیماری های گوناگون در طول تاریخ ، خصوصا بیماری عفونی که اگر امکان علاج آن توسط داروهای سنتی و زنبور درمان و سوزن درمانی یا از طریق روایات وجود داشته ، میلیون ها انسان را در طول تاریخ به کام مرگ نمی برد و ... )
طرفداران شبه علم -چه کاسبان این عرصه ، چه مردم عادی- در هنگام مطرح شدن این اشکالات به تجربیات شخصی و #شواهدروایتی متوسل می شوند.
حتی اگر تجربیات شخصی را ملاک قرار دهیم ، حتما گزارش هایی از تجارب شخصی راجع به ناکارآمدی و زیان بخشی فاجعه بار #طب_سنتی و #طب_اسلامی و ... را خواهیم شنید .
(نمونه اش اظهارات فرزند آقای هاشمی شاهرودی)
اساسا یکی از تفاوت های مهم علم با شبه علم در نظر گرفتن همه ی شواهد و اهمیت دادن به استثناها ست و درمان هایی مورد قبول واقع میشوند که در آزمون دو سوکور اثرات و عوارضشان پس از بررسی و نتیجه گیری دقیق و حساب شده و درصد بندی مورد تایید قرار گرفته باشد و تمام این ملاحظات در نتیجه ی نهایی تحقیق و فرآورده ، لحاظ میشود. (عوارض درج شده بر دارو های جدید ، الزامن در بیماران مشاهده نمی شود و عدم درج عوارض روی داروهای غیرمدرن ، دلیل بر عدم وجود عوارض نیست)
اما بصورت کلی از آنجا که این دستاویز -یعنی تجربیات شخصی و شواهدروایتی- این مزیت را دارند که افراد به راحتی میتوانند آگاهانه /ناخودآگاه در آن ها دست برده و آن ها را بصورت گزینشی منتشر کنند ، همواره مورد استفاده ی #شبه_علمی ها قرار میگیرد.
همچنین شنیدن روایت تجربی شخصیِ موفق و درمان یک بیماری صعب العلاج بسیار شگفت انگیز و مهیج است و تاثیر روانی شدیدی بر مخاطب دارد و موثرتر از بیان خشک و خالی نتیجه ی یک آزمایش علمی است و همانست که باعث ایجاد امیدواری (هرچندکاذب)و تطمیع برخی افراد می شود.
علاوه بر آن ، از آنجا که هدف این -باصطلاح- مدرک آنها عموما عوام و افرادی فاقد دانش و تفکر نقاد است ، براحتی توضیح و تفسیری مغالطه آمیز به آن ضمیمه شده و هرآنچه منظور نظر ناشر است (اگر چه دروغ و غلط) در ذهن مخاطب القا می شود .
نمونه این موضوع انتشار تصاویری از انگشت قطع شده و رویش یافته است.
با اندکی دقت و نظر نقادانه براحتی میتوان دریافت حتی همان عکس ها رویش انگشت قطع شده را ثابت نمیکند .
درتصاویر مزبور ، عکس اولی ، انگشت مصدوم (که به دروغ ادعا شده قطع شده بوده) را از بالا نشان میدهد و لاجرم کوتاهتر تشخیص داده میشود و در عکس های بعدی نیز تنها ترمیم پوست مشاهده میشود که امری طبیعی ست و به خودی خود ، نیاز به دارو ندارد.
https://www.tgoop.com/mghlte
#طب_سنتی
#شبه_علم
#تفکرنقاد
#سوگیری_شناختی
#پزشکی
بخش اول این نوشتار
بخش قبلی این نوشتار
مغالطه بهترین ششلول بند تگزاس
ادراک گزینشی
BY مجلهی اینترنتی عصر روشنگری
Share with your friend now:
tgoop.com/mghlte/1569