tgoop.com/mghlte/1742
Last Update:
💠کپلر💠
بخش اول
یوهانِس کِپلِر (زادهٔ دسامبر ۱۵۷۱ – درگذشته نوامبر ۱۶۳۰ آلمان) دانشمند، ریاضیدان و ستارهشناس سرشناس آلمانی بود. کپلر را پدر علم ستارهشناسی نوین میدانند. وی با تحقیق دربارهٔ ستارگان و سیارات، قوانین معروف کپلر را پیش نهاد که قوانین سهگانهٔ کپلر در ستارهشناسی به شمار میروند، او وقتی ادعا کرد که سیارهها در مدارهای بیضوی به دور خورشید میگردند و خورشید تنها نیروی مؤثر مدارهای سیارات است، مورد اعتراض سنتها و باورهایی که قرنها پایدار بود قرار گرفت.
زندگینامه :
دوران کودکی #کپلر با تنگدستی همراه بود.کپلر برای تحصیل به مدرسهٔ طلاب پروتستان رفت و به دلیل هنر و استعدادی که از خود نشان داد از سوی استادانش روانهٔ دانشگاه توبینگن شد. وی برای افزودن به درآمد ناچیز خود تقویمهای ستارهشناسی که در میان آن چیزهایی مانند وضع هوا، سرنوشت شاهزادگان، خطرات وقوع جنگ و قیام ترکها را نیز پیشبینی میکرد، منتشر میکرد. شهرت وی در این زمینه خیلی زود فراگیر شد و سرانجام کپلر طالعبین امپراتور رودلف و دیگر اعضای برجستهٔ دربار او شد و این روش منبع درآمدی برای او شد.
کپلر که در رصدخانه سلطنتی استخدام شده بود انبوهی از اطلاعات رصدی دقیق را در اختیار داشت. کار تحلیل نتایج رصد ها به کپلر که در سالهای آخر زندگی تیکو براهه دستیار وی بود واگذار شد. این اطلاعات رصدی در نظریه بزرگ خورشیدمرکزی کوپرنیک بطور کامل صدق نمیکرد.
اما او که فردی مذهبی بود و اعتقادات کهن دینی دربارهٔ زمین مقدسی که مرکز عالم قرار داده شده بود، در اعماق وجودش لانه داشت به سختی میتوانست خود را به پیروی از این مدل جدید قانع کند و از طرفی هم نمیتوانست آنچه را میدید انکار کند.
به ناچار مدت ۱۰ سال از عمر خود را وقف بررسی حرکت سیارات و قوانین ریاضی حاکم بر آنها کرد. او همه این کارها را به تنهایی و بدون یاری گرفتن از کسی انجام داد.
کپلر در سال ۱۵۹۶ کتاب رموز جهان را منتشر کرد. وی در این کتاب فاصله هریک از سیارات با خورشید را بیان کرد. همچنین طرح تلسکوپ او به عنوان یک تلسکوپ مجهز در آن زمان ارائه شد. او توانست یک ستاره جدید را کشف کند که امروزه آن را اختر کپلر مینامند.
تا بدان روز به جزمدل #بِهاسکارای هندی و #سجزی_سیستانی ، همهٔ مدلها، مدار گردش سیارات و ستارهها به دور جرم مرکزی را دایرهای میدانستند. دایره شکل مقدسی بود چرا که از هر طرفی یکسان بود و این موضوع از نظر آنها با نظم آفریدگار، بیشتر همخوان بود. کپلر نیز به پیروی از همین عقیده، تلاش میکرد تا حرکت سیاره مریخ را در مدلهای گوناگونی که تا آن روز ارائه شده بود توجیه کند. سرانجام زمانی که کپلر مدار مریخ را بیضی شکل فرض کرد و مدل خورشیدمرکزی کوپرنیک را پذیرفت، همه چیز در جای خود شروع به حرکتی منظم نمود. کپلر ، مریخ را از آن جهت انتخاب کرده بود که در اطلاعات به ارث رسیده از #براهه، بیتقارنی زیادی در حرکت این سیاره مشاهده نمود.
کپلر در سال ۱۶۰۶ کتاب نجوم جدید را منتشر کرد و در آن نشان داد که سیارهها در مدارهای بیضی شکل به دور خورشید و حول یک کانون مشترک حرکت میکنند.
او پس از چندین سال مطالعه در حرکت سیارات در سال ۱۶۱۸ موفق به کشف قانون سوم خود شد.
کپلر در قوانین سهگانه خود مدل جدیدی از کیهان را ارائه کرد این قوانین نه تنها در مورد حرکت سیارات منظومه شمسی به دور خورشید به خوبی پاسخگو بود، بلکه چگونگی حرکت چهار قمر بزرگ مشتری که چندی بعد #گالیله آنها را یافت را نیز به دقت خوبی پیشبینی کرد. کشف این قمرهای چهارگانه دلیل خوب و واضحی بود که نشان دهد همه جرمهای آسمانی به دور زمین نمیچرخند. ما امروزه از همین قوانین برای بررسی حرکت ماهوارهها به دور زمین استفاده میکنیم.
پس از کپلر، #نیوتن با این قوانین توانست قانون گرانش را کشف کند.
سالهای پایانی
او یک داستان علمی تخیلی به نام سومنیوم ( داستان یک سفر رؤیایی به ماه) نوشته که ۲۰ سال بعد از مرگ کپلر به چاپ رسید و البته مورد استقبال جوانان و دانشآموختگان قرار گرفت.
کپلر در ۱۵ نوامبر سال ۱۶۳۱ درحالی که از ضعف بینایی و صرع رنج میبرد از دنیا رفت. پس از او عدهای از شاگردانش نوشتهها و مقالات او را به صورت کتاب جمعآوری کردند. اما هیچکس آثار او را مطالعه نمیکرد و در نتیجه پس از مرگ خیلی زود فراموش شد، او خود قبلاً در این خصوص چنین نوشته بود:
«من کتاب خود را مینویسم، خواه خوانندگان آن مردان فعلی یا آیندگان باشند تفاوتی ندارد. این کتاب میتواند سالها انتظار خوانندگان واقعی خود را بکشد، مگر نه خداوند نیز شش هزار سال انتظار کشید تاتماشاگری برای آثار او پیدا شد.»
دوران افتخار کپلر زمانی آغاز گردید که نیوتن و #لاپلاس شناخته شدند.
#تاریخ_علم
#معرفی
https://www.tgoop.com/mghlte
BY مجلهی اینترنتی عصر روشنگری
Share with your friend now:
tgoop.com/mghlte/1742