tgoop.com/mghlte/1832
Last Update:
💠نسبیت گرایی معرفت شناختی💠
در فلسفه علم
(بخش سوم)
فیلسوف علم ' تیم #مودلین ' به طور گویایی اشاره میکند:
مشکل اصلی این است که در سراسر صفحات (کتاب) #ساختارانقلابهای_علمیِ ، دو #کوهن ( کوهن میانه رو و برادر تندرو او ) شانه به شانه یکدیگر رقابت می کنند.
🔘 کوهن میانه رو می پذیرد که بحثهای علمی دوران گذشته به طرز صحیحی فیصله یافته اند ، ولی تاکید میکند که شواهد موجود در آن زمان از آنچه معمولا میپنداشتند ضعیف تر بود و ملاحظات غیرعلمی هم در این میان نقش داشت. ما هیچ مخالفت اصولی با کوهن میانه رو نداریم و تحقیق درباره میزان درستی این ایدهها در وضعیت های عینی را به مورخان واگذار می کنیم.
🔘بر عکس #کوهن تندرو -که شاید به طور ناخواسته به یکی از بانیان #نسبیت_گرایی معاصر تبدیل بدل شد- تصور می کند که تغییر های سرمشق ، در اصل ، ناشی از عوامل غیر تجربی بوده و این تغییرات پس از پذیرفته شدن ، درک ما از جهان را به اندازهای مشروط و مقید می سازد که تجربه های بعدی ما فقط می توانند آن را تایید کنند.
مودلین این ایده را به شیوایی رد میکند :
«اگر سنگی متعلق به کره ماه را به #ارسطو می دادند و آن را به مثابه سنگ و به صورت شیئی تجربه می کرد که گرایش به سقوط دارد، او نمیتوانست به این نتیجه نرسد که در مورد حرکت طبیعی، بین ماده زمینی و ماده ای که ماه از آن ساخته می شود تفاوت بنیادینی وجود ندارد.(توضیح۱)
بر همین قیاس تلسکوپهای قویتر مراحل مختلف سیاره زهره را به طرز شفافتری فارغ از کیهان شناسی مرجح افراد (توضیح۲) آشکار کردند.حتی بطلمیوس هم (اگر زنده بود) میتوانست دوران یا گردش آشکار آونگ فوکو را ببیند(توضیح۳). این دلیل که سرمشق یک فرد ممکن است بر تجربه ی او از جهان تاثیر بگذارد ، نمی تواند آن قدر محکم باشد که تضمین کند تجربه ی فرد همواره با نظریههایش سازگار باشد ، در غیر این صورت هرگز نیازمند بازبینی نظریهها نمیشدیم.»
مودلین ۱۹۹۶ صفحه ۴۴۲
#چرندیات_پست_مدرنیسم
صفحه ۱۱۲
ادامه دارد
#پست_مدرنیسم
#روش_شناسی
#فلسفه_علم
#شک
#نسبی_گرایی
#انکارگرایی
https://www.tgoop.com/mghlte
بخش قبل
توضیحات تکمیلی
#ادراک_گزینشی (توضیح)
BY مجلهی اینترنتی عصر روشنگری
Share with your friend now:
tgoop.com/mghlte/1832