tgoop.com/mghlte/1933
Last Update:
💠قوانین حرکت نیوتن💠
#قوانین_نیوتن عبارت است از سه قانون فیزیکی که بنیان مکانیک کلاسیک را شکل میدهند.
این قوانین ارتباط مابین نیروهای وارد آمده بر یک جسم و حرکت آن را به دست میدهد.
قانون اول : در یک دستگاه مرجع ، جسمی که تحت تأثیر یک نیروی خارجی نباشد یا ساکن است، یا با سرعت ثابت در حال حرکت است و تا ابد این شرایط تغییر نخواهد کرد.
فیلسوفان کهن بر این باور بودند که اجسام در حالت طبیعی ساکن هستند و برای اینکه یک جسم با سرعت یکنواخت به حرکت خود ادامه دهد، باید پیوسته نیرویی بر آن وارد شود در غیراین صورت به حالت «طبیعی» خود برمیگردد و ساکن میشود. اما #نیوتن با بهرهگیری از پژوهشهای #گالیله به این پندار درست رسید که اگر جسمی با سرعت یکنواخت به حرکت درآید و نیرویی بیرونی به آن وارد نشود تا ابد با شتاب صفر به حرکت خود ادامه خواهد داد. این ویژگی را نیوتن در نخستین قانون حرکت خود چنین بیان میکند:
اگر برآیند نیروهای وارد بر یک جسم صفر باشد، اگر جسم در حالت سکون باشد تا ابد ساکن میماند، و اگر جسم در حال حرکت (با سرعت ثابت) باشد تا ابد با همان سرعت و در همان جهت به حرکتش ادامه میدهد. به این قانون، قانون #لختی یا #اینرسی هم میگویند.
قانون دوم:
شتاب یک جسم برابر است با مجموع نیروهای وارده بر جسم تقسیم بر جرم آن . فرمولی که از این قانون برمیآید :
F=ma
این معادله به معادله #بنیادین_مکانیک_کلاسیک معروف است. اصول آن باینصورتست که:
شتاب جسمی که تحت تأثیر نیرویی ایجاد شده، متناسب و در جهت حرکت آن است.
این قانون به رابطه بین نیروهای وارد آمده به یک جسم و #شتاب همان جسم میپردازد.که در آن شتاب مشتق مرتبه اول سرعت است . (مشتق شتاب جهش است)
SigmaF=ma
بنا بر قانون اول نیوتن اگر بر جسمی نیرو وارد نشود جسم یا ساکن میماند یا حرکت یکنواخت بر خط راست خواهد داشت. نتیجه آشکار قانون اول این است که اگر بر جسم نیرو وارد شود جسم ساکن نمیماند و حرکت یکنواخت بر خط راست نیز نخواهد داشت، در این صورت وارد کردن نیرو بر جسم به آن شتاب میدهد.
قانون دوم نیوتن در واقع رابطه شتاب با نیرویی که بر آن وارد میشود را بیان میکند. شتاب جسمی به جرم m که نیروی F بر آن وارد میشود هم جهت و متناسب با نیروی وارد بر آن است و با جرم جسم نسبت عکس دارد. این بیان را میتوان به صورت زیر نوشت:
a=F/m
ا F نیروهایی است که به علت اثر اجسام دیگر روی جسم مورد نظر وارد میشود. a شتاب آن و m جرم جسم است.
قانون سوم: هر گاه جسمی به جسم دیگر نیرو وارد کند، جسم دوم نیرویی با همان اندازه و در جهت مخالف به جسم اول وارد میکند.
سومین قانون حرکت نیوتون به این صورت بیان میشود که "هر عملی را عکسالعملی است؛ مساوی آن و در جهت خلاف آن .. این قانون به قانون #کنش_وواکنش هم معروف میباشد.
یعنی که هرگاه جسمی به جسمی دیگر نیرو وارد کند جسم دوم نیز نیرویی به همان بزرگی ولی در خلاف جهت بر جسم اوّل وارد میکند.
باید توجّه داشت که این دو نیرو به دو جسم مختلف وارد میگردند و نباید آنها را با هم برآیندگیری کرد. مثلاً هنگامی که شخصی بر دیوار نیرو وارد میکند دیوار نیز بر شخص نیرو وارد میکند اندازه این دو نیرو باهم برابر میباشد ولی نیروی اوّل به دیوار وارد میشود و نیروی دوم به شخص.
قانون سوم همیشه در طبیعت صادق نیست مثلاً در مورد نیروهای الکترومغناطیسی وقتی که اجسام مؤثر برهم از یکدیگر بسیار دور باشند یا به تندی شتابدار شوند یا در مورد هر نیرویی که با سرعتهای معمولی از یک جسم به جسم دیگر منتقل شود، صدق نمیکند. خوشبختانه در مکانیک کلاسیک از بسطهای قانون سوم استفاده کمی میشود و مشکلات آن تأثیر چندانی در مکانیک کلاسیک ندارند.
#تاریخ_علم
#تاریخ_فلسفه
#فلسفه_علم
#فیزیک
#مکانیک
https://www.tgoop.com/mghlte
♦️فیزیک جدید
BY مجلهی اینترنتی عصر روشنگری
Share with your friend now:
tgoop.com/mghlte/1933