tgoop.com/mghlte/468
Last Update:
مغالطه شماره ۹
💠کنه و وجه 💠
نام کنه وجه از آن روست که فرد هنگام مواجهه با یک صفت از اوصاف پدیده مورد نظر- هر چند که آن صفت بسیار مهم باشد- گمان کند که ذات و کنه وجود پدیده مورد نظر چیزی نیست جز همان صفت ، بنابراین در این مغالطه خطای اصلی این است که صفت شی که وجهی از وجوه آن است به جای ذات و کنه آن در نظر گرفته شده ، به عبارت دیگر کنه یک پدیده در وجهی از آن خلاصه شده است.
از آنجا که این مغالطه معمولاً با عبارت پدیده الف چیزی نیست جز صفت به بیان می شود نام دیگری که برای این مغالطه در نظر گرفته شده و در برخی کتاب های منطق کاربردی و مغالطات شاهد آنیم عبارت است از
'مغالطه هیچ چیز نیست به جز'
که اشاره به همان مطلب مذکور است.
جهان چیزی نیست به جز انرژی و همه چیزهایی که می بینیم صورت ها و جنبه های مختلف انرژی هستند .
این ادعا مبتنی بر نظریه انیشتین است که میگوید ماده قابل تبدیل به انرژی است و از روی فرمول e=mc^2 می توان معادله حل جرمی را به سهولت به دست آورد . ( هر جرمی قابل تبدیل شدن به انرژی ست. جهان چیزی نیست به جز انرژی خیر 😕 )
وای تد مغالطه کنه و وجه را تنها در عرصه علوم تجربی و طبیعی مطرح میکند . اما باید توجه داشت که خطر ارتکاب این مغالطه در علوم انسانی به مراتب بیشتر است.
زیرا برخلاف علوم تجربی درعلوم انسانی ارائه یک تعریف از پدیده های انسانی تاثیر عمیقی در نگرش انسان به آن پدیده و ترسیم سیمایی از آن و در نتیجه موضعگیری و مقابله و انعکاس این همه را در برنامه عملی زندگی به دنبال خواهد داشت و لذا حساسیت نسبت به این مغالطه باید در عرصه علوم انسانی هر چه بیشتر باشد .
اساساً به دلیل عمق و پیچیدگی فوق العاده زیاد پدیده های مربوط به عوالم انسانی می توان گفت که قالب پدیده الف چیزی نیست جز صفت ب در مورد هیچ کس از پدیده های انسانی صادق نیست و بیان آن در مورد هر پدیده و هرصفتی یک مغالطه خواهد بود .
پدیده دین و اعتقاد به خدا در میان جوامع انسانی چیزی نیست به جز برنامهای تنظیم شده از سوی اقویا و ثروتمندان برای عقب نگاه داشتن طبقات ضعیف
توضیح شنیداری
مثال ۱
@mghlte
BY مجلهی اینترنتی عصر روشنگری
Share with your friend now:
tgoop.com/mghlte/468