tgoop.com/mghlte/870
Last Update:
💠تئوری توطئه💠
بخش دوم
تله های شناختی مختلفی در تئوری توطئه وجود دارند که تفکر توطئه به دامان آنها میافتد.
یکی از این تله ها #سوگیری_تاییدی است.
در چنین حالتی تمایل داریم همه شواهد را در تایید نظریه توطئه در نظر آوریم بنابراین نظریهپردازان توطئه شواهد مبهم و حتی تضعیف کننده را طوری تفسیر میکنند که یقین و اعتمادشان به نظریه را تقویت می کند.
همین اثر خود-تقویتی نظریهپردازان توطئه را به طرز شگفت آوری در برابر تغییر و #شک مقاومت می کند.
نظریهپردازان توطئه اغلب مرتکب خطای اسناد میشوند و رفتار دیگران را ناشی از ویژگیها و خصوصیات درونی میدانند تا عوامل بیرونی و موقعیتی آنها.
همچنین تمایل دارند همه اعمال و پیامدها را (مطلقا) عامدانه و آگاهانه وبرنامه ریزی شده بدانند و ماهیت پیش بینی ناپذیر تاریخ و اعمال افراد را نادیده بگیرند و یا از اهمیت آن بکاهند.
این نظریهپردازان باور ندارند که مردم (عادی یا خواص) ممکن است به صورتی ساده دلانه نسبت به یک موقعیت واکنش نشان دهند و لزوماً همه جزئیات کارهای خود را برنامهریزی نمیکنند و همین دلایل است که نظریه توطئه ابطال ناپذیر می شود.
بزرگترین مشکل شناختی تفکر توطئه این است که به سرعت تبدیل به یک نظام اعتقادی بسته میشود که نظامی ست با ساز و کارهایی برای ایزوله کردن خود از ابطال و همچنین واقعیتها و شواهد بیرونی.
علت این امر این است که همه شواهد مغایر با یک نظریه توطئه را میتوان به صورت بخشی از خود توطئه تفسیر کرد و توضیح داد.
یا هر زمانی که برای اثبات نظریه توطئه دچار کمبود مدارک و شواهد باشیم میتوانیم آن را به این صورت توجیه کنیم که
مدارک مربوط را توطئه گران از بین برده و پنهان کردهاند.
بنابراین نظریهپردازان توطئه میتوانند وجود هر مدرک ناسازگار یا فقدان هر مدرکی برای نظریه خود را با ارجاع به خود توطئه توضیح بدهند و نظریه را از هر نوع ابطال احتمالی مصون کنند.
نظریهپردازان توطئه همچنین مسئولیت اثبات هیچ چیزی را به عهده نمی گیرند و اغلب سعی میکنند بار اثبات را به دوش کسانی بیندازند که نظریه را قبول ندارند وقتی از آنها خواسته می شود برای اثبات نظریه خود مدرک ارائه کنند به جای ارائه هر مدرکی دیگران را به پرسش می گیرند که اگر موافق نیستید مدرکی در رد نظریه ارائه کنند.
نظریهپردازان توطئه مغالطه بار اثبات طلب باران از مخالفان مغالطه است های ملانصرالدین را با مغالطه تغییر قیود (نوعی مغالطه #رهانکردن_پیشفرض که در پست های بعد توضیح خواهیم داد) ترکیب کنند و به همین دلیل مهم نیست که برای اثبات تفسیر غیر توطئه ای از رویدادها چقدر مدرک داشته باشیم زیرا این مدارک هرگز برای اقناع آنها کفایت نمیکند.
مثلاً تا وقتی نتوانیم همه جزئیات عجیب حوادث ۱۱ سپتامبر را تا حدی که آنها میخواهند توضیح بدهیم نظریهپردازان توطئه مدعی خواهند بود که همچنان نقاط تاریک و مبهمی در حوادث وجود دارد ( ابهام را الزامن تایید نظریه خود میدانند)
https://www.tgoop.com/mghlte
#تئوری_توطئه
مطالب مرتبط:
تئوری توطئه (۱)
بهترین شش لول بند تگزاس
رها نکردن پیشفرض
توسل به جهل
طلب برهان از مخالفین (عصای ملا)
توسل به واژه های مبهم
مصادره به مطلوب
توسل به احتمالات
BY مجلهی اینترنتی عصر روشنگری
Share with your friend now:
tgoop.com/mghlte/870