tgoop.com/moghaletat2/156
Last Update:
مغالطه شماره ۱۰۱
💠بهترین شش لول بند تگزاس💠
《اگر به دنبال یافتن گواهی تایید برای صحت یک نظریه باشیم ، تقریباً برای همه نظریه ها می توان چنین تاییدی را پیدا کرد.》
#پوپر
#مغالطه بهترین #ششلول_بندتگزاس یا #شواهدگزینشی وقتی صورت می گیرد که
فرد بخش عمده ای از اطلاعاتی که به سود هدف او نیست -و در جهت ابطال ادعای اوست- را نادیده گرفته و فقط بر آنهایی که عقیده او را ثابت می کند، تمرکز کرده و آن ها را بیان میکند..
🔰ریشه نام مغالطه:
ریشه نام این مغالطه بر اساس یک لطیفه آمریکایی است که در آن ماجرای زیر رخ می دهد:
روزی یک تیرانداز ناشی تگزاسی با چشمان بسته، چند تیر به دیوار یک انبار شلیک می کند. سپس با گچ دور نقاطی که به هم نزدیکتر هستند را دایره می کشد و می گوید هدف من از ابتدا نقطه مرکزی این دایره بوده! ببینید همه گلوله هایم به هدف خورده! پس من بهترین شش لول بند تگزاس هستم.
🔰مغالطه شش لول بند تگزاس ، یکی از مغالطات رایج در زمینه های تبلیغاتی ست.
معمولا در فیلم های تبلیغاتی شرکت های تجاری ، تبلیغات انتخاباتی و ... این مغالطه براحتی یافت می شود.
🔸کارگردانان این فیلم ها به سراغ مشتریان میروند و با آنان مصاحبه میکنند و نظرات آنان را جویا میشوند.
سپس سخنان مشتریانی که با اشتیاق ورضایتمندی از محصول مورد نظر سخن گفته اند را انتخاب کرده و در فیلم به نمایش میگذارند ، بدون آنگه کلامی از صحبت ناراضیان پخش کنند.
🔸پزشکان زیبایی در سایت خود یا در روزنامه چند نمونه از عمل های موفق و رضایت بخش خود را به معرض دید میگذارند ، درحالیکه ممکن است چهره وظاهر اکثر مراجعان این پزشک ، پس از جراحی از تناسب کافی برخوردار نشده باشد.
🔸در تبلیغات نامزدهای انتخاباتی روی یک یا چند طرح موفق آن کاندید - که در دوره ای از مدیریتش بر نهادی خاص انجام شده و نتایجی به بار آورده - مانور داده میشود ،اما از دیگر دوره های مدیریتی که وی طرحی نداشته و ازطرحهای شکست خورده او که هزینه های سنگینی را برای مجموعه تحت مدیریتش به بار آورده سخن نمیگویند.
🔰این مغالطه رواج گسترده ای بین طرفداران مکاتب خرافی دارد.
طرفداران اینگونه مکاتب با انتخاب گزینشی موارد مثبت و کنار گذاشتن موارد نقض ، تضادها و ضعف ها و ناکارآمدی های آن طرز تفکر ، سعی می کنند این گونه جلوه دهند که آن مکتب اگرچه غیر علمی است ولی کاربردی و مفید است و سپس علت عدم تایید علمی آن را به توهمات توطئه ربط می دهند
نوستراداموس هزاران پیش بینی کرده که به ندرت و سختی می توان چند تای آنها را با کمک تبصره، مربوط دانست. وقتی هزاران خط اراجیف نامربوط بنویسید احتمال دارد که طی صدها سال، از چند کلمه آن به صورت مبهمی بتوان چیزی یافت که به حوادث جاری مربوط باشد.
مثلاً می شود امروز پیش بینی کرد که در روزهای آینده در ایران ۳ زلزله می آید که یکی خطرناک است. روزانه بیش از ۱۰ زلزله در شبکه لرزه نگاری دانشگاه تهران ثبت می شود و همیشه هم ممکنست یکی از آنها زلزله ای جدی باشد.
🔰این مغالطه حتی درتحلیل های سیاسی نیز کاربرد دارد.
مثال:
با بررسی وقایع سالهای آخر سلطنت پهلوی و وقایع پس از انقلاب ، بروشنی میتوان دریافت که انقلاب ایران توطئهی غرب برای جلوگیری از پیشرفت ایران بود.
ازطرفی چندین سال بود که ایران پیشرفت اقتصادی و صنعتی خوبی مبتنی بر افزایش قیمت نفت داشت که میتوانست برای غرب زیان آور باشد.
از طرفی شاه در مصاحبه ای از باج ندادن به غربی ها صحبت کرده بود.
همچنین انقلابیون در اروپا براحتی به تبلیغات علیه شاه میپرداختند.
-لابد وقایعی مانند ، سفر کارتر به ایران و سفر شاه به آمریکا و استقبال گرم کارتر در سال آخرپهلوی ، قراردادهای نظامی و اقتصادی ایران با غرب ، سفر آیزنهاور ومدارکی که نشان از تلاش او تا آخرین لحظه برای حفظ سلطنت و جلوگیری از انقلاب داشت و همچنین اشغال سفارت آمریکا پس از انقلاب و تقابل های مختلف که نظام برآمده از انقلاب ۵۷ با غرب داشت و دیگر شواهدکه خلاف این ادعارا ثابت میکند ، همه بازی بوده‼️
بعد آن وقت چرا غرب جلوی پیشرفت متحدان دموکراتیک یا دیکتاتوری دیگرش را نمیگیرد؟! نظیر ژاپن ، کره ، قطر و ...
راه حل مقابله:
باید از مغالطه گر بخواهید همهی اطلاعات و شواهد مربوط به آن ادعا را از جمله آنهایی که نادیده گرفته را در نظر بگیرد و به او نشان دهید که در صورت در نظر گرفتن آن اطلاعات ، استدلال او بی ارزش و نامعتبرست.
راهکار علمی مقابله با این مغالطه =آزمون ۲سوکور
نکته:
درنظر نگرفتن وعدم بیان شواهد مربوط به یک واقعه وقتی مغالطه است که شواهد ذکر نشده به ادعای مطروحه مربوط بوده و درصورت بیان شدن اطلاعات سانسور شده ، قضاوت مخاطبان را متاثر کند .
#فرهاد_طحانی ✍
@moghaletat2 | آرشیو مغالطات
@persian_organon | ایوانچراغانیدانش
@mghlte | عصر روشنگری
مطالب مربوط:
ارزیابی یکطرفه
BY مغالطات ( سفسطه )
Share with your friend now:
tgoop.com/moghaletat2/156