tgoop.com/moghaletat2/186
Last Update:
مغالطه شماره ۱۲۷
💠انقلابیگری💠
پول مفت
پیروزی پر زیان ( این پست را بخوانید )
این مغالطه هنگام دفاع از یک استراتژی ، طرح یا برنامه اتفاق میافتد.
طبیعی ست که پیگیری هر هدفی هزینه هایی داشته باشد ، اما در هنگام بررسی طرحها ، یکی از نکات مهم بررسی و محاسبه و بیان دقیق هزینه ها و ریسک یا شانس موفقیتست.
طبیعی ست که اگر هزینهی و ریسک یک برنامه یا پیگیری هدفی -برای ذینفعان و کسانی که از جیب آنها هزینه پرداخت میشود - بیش از حد بالا باشد ، اجرای آن برنامه و پیگیری آن هدف ، معقول نیست.
گاهی موضوع مربوط به انتخاب شخصی ست و شخصی بهرعلت تصمیمی میگیرد که هزینه و مخاطرات آن بسیار بالا ست ، اما این ، ازحقوق خود شخصست که بقول معروف «بخاطر دلش هزینه کند»
مثل آن که شخصی همه داراییش را برای خرید یک خودرو گران قیمت و پرخرج صرف کند.
اما بصورت طبیعی ما آدمها در هزینهی پول ، زمان و عمر ، آبرو و اعتبار و دیگر منابعمان حساسیم ، اماوقتی منابع دیگران دراختیارمان باشد ممکنست وظیفه شناسی لازم رانداشته باشیم ،این مسئله وقتی به اوج میرسد که پاسخگویی و حساب و کتاب و شفافیتی هم وجود نداشته باشد.
وقتی پای شخص دیگری یا یک جمع اجتماعی به میان میاید ، افراد حق دارند دقیقا بدانند سرمایه مادی یا معنویشان صرف چه برنامه و هدفی میشود و قرارست در قبال چه ریسک و هزینه هایی ، چه چیزهایی عایدشان شود؟!
مغالطه #پول_مفت وقتیست که شخصی از پیگیری یک استراتژی /برنامه یا هدفی دفاع میکند ، اما هزینه و ریسکش را بیان نمیکند ، در حالیکه اگر بیان کند ، در قضاوت مخاطبان تاثیر منفی میگذارد و ممکنست مخالفت آنها را نسبت به آن ایده برانگیزد.
شرکتهای هرمی مثالی ازین مغالطه است.
«با عضویت در این بیزنس و جذب N زیر مجموعه میتوانی ظرف کمتر از یکسال به بهترین خودرو و مسکن برسی ، همچنین کلی هم در آمدثابت را آسان بدست بیاوری»
(خودم و زیرمجموعههایم باچند هزار نفر بایدصحبت کنیم تا این تعداد عضو جذب شوند و چقدر احتمال داردکه موفق شوم؟)
این مغالطه رامیتوان مغالطه #انقلابیگری هم نامید.
طرفداران حرکتهای انقلابی از اولویت دادن به رفتارهای رادیکال مانند تقابل و برخورد با قدرتها(چه حکومتهای دیکتاتوری،چه قدرتهای خارجی)
بجای تلاش برای حل و فصل اختلافات با روشهای کم هزینه تر مانند :واداشتن حکومت به اصلاح از طریق فشارهای اجتماعی،
دفاع میکنند و باشوق و ذوق و جوزدگی ازدستاوردهای خیالی یا واقعی انقلابها و تقابل ها حرف میزنند. اما نه از هزینه و ریسک ها حرف میزنند و نه مسئولیت عواقب ایده ها و سخنان و رفتارشان را به عهده میگیرند.
مثال:
آمریکا در افغانستان شکست خورده و به طالبان برای گفتگو التماس میکند.
-مردم #افغانستان بابت این دستاوردِ #طالبان جنگ چقدر هزینه داده اند؟ آیا اگر شبیه چنین اتفاقی درایران بیفتد مسئولیت عواقبش را بعهده میگیرید ؟!
دانشمندان علوم اجتماعی همواره بر پرهیز ازرفتارانقلابیگری (تا حدممکن) تاکید دارند و عنوان میکنند اگر مثلا میتوان حکومتیرا تغییر داد چرا نتوان آن را به انجام اصلاحاتِ دلخواه که منافع و هدف مردم را تامین مجبور کرد؟!
اگر هم نمیتوان حکومت را تغییر داد که... چرا لااقل دنبال اصلاح نباشیم؟!
نکتهی جالب آنست که خیلی از اوقات کسانی ، از روش های انقلابی و تند و خشن دفاع میکنند ، خود کمترین هزینه ای برای هدف ادعایی نپرداخته یا نمیپردازند و یا هزینهی رهنمودهایشان برای دیگران به مراتب بیش ازهزینهایست که خود ممکنست بپردازند.
البته بهرحال هنگام دفاع از هر استراتژی باید هزینه و ریسک را بیان کرد و اجازه داد آن استراتژی نقد شود.
(منظور از بیان این مطالب تایید یا رد گفتمان خاص سیاسی نیست.
مباحثه راجع به بهتر بودن یک نگاه یا گفتمان سیاسی ، آن هم در شرایط مکانی و زمانی خاص ، باید بین مجربان و متخصصان سیاسی صورت پذیرد.
و منظور از بیان مطالب ،اشاره به وجههی مغالطی سخنان طرفداران نگاه انقلابیگری بود که هزینه های روش های خود را بیان نمیکنند.
طرفداران نگاه های سازشکارانه ترهم ممکنست دردفاع از نظر خود دچار مغالطه هایی نظیر #میانه_روی شوند ، چون ممکنست در مواردی ، حل اختلاف راه حل کم هزینه و صلحجویانه وجود نداشته باشد.)
یا توجه به توضیحات بالا نام این مغالطه نباید ما را از وجههی غیر مادی این کاهلیِ ذهنی غافل کند. درهر برنامه ، مجموع هزینه های مالی ،جانی ، زمانیِ افراد درگیر باید محاسبه وحتیالامکان بصورت شفاف بیان شود تا تصمیمی آگاهانه گرفته شود.
#فرهاد_طحانی ✍
#مغالطه #پول_مفت
#سانسور
@moghaletat2 | آرشیو مغالطات
@mghlte | عصر روشنگری
▪️هر واکسنی بخریم فرق نداره:
▪️توریه
▪️نقل قول ناقص
▪️بهترین ششلول بند تگزاس
▪️ارزیابی یکطرفه
▪️ادراک گزینشی
BY مغالطات ( سفسطه )
Share with your friend now:
tgoop.com/moghaletat2/186