tgoop.com/moghaletat2/196
Last Update:
مغالطه شماره ۱۳۷
💠 مگه میشه تصادفی باشه ؟💠
تصادف در مباحث منطقی به دو معنی بکار میرود:
۱- نقض علیت و پیش آمدن حوادث بدون علت و خودبخودی : این معنا در این بحث مد نظر نیست.
۲-معنای دوم تصادفی بودنِ (ِ یک واقعه ) ، فقدان برنامه ریزی آگاهانه برای ایجاد آن ست که در متن زیر این معنی تصادف مد نظر است است.
#سوگیری_شناختی #معناانگاری باعث میشود تا بسیاری گمان کنند که در عرصه های اجتماعی و سیاسی ، هیچ اتفاقی تصادفی (بدون قصد آگاهانه) انجام نمیشود.
پس از وقوع هر حادثه مانند صعود و سقوط قیمت یک مجموعه کالا یا یک آتش سوزی و اتفاقات مشابه اغلب دو ادعا مطرح میشود :
➖عده ای تصادفی بودن آن واقعه را میپذیرند و
➖ عده ای وقوع تصادفی آن را نامحتمل دانسته و به دنبال شواهدی میگردند که نظرشان را تایید کند.
از نظر منطقی ، هر دو گروه باید برای ادعای خود دلیل اقامه کنند.
گروه دوم ، اغلب چند مسئله و نقل قول مبهم یا #تقارن زمانی را دلیل اثبات نظر خود میدانند (مثلا تقارن اعلام کسری بودجه و بالا رفتن قیمت دلار) و یا بیان میکنند که فلان گروه یا فلان نهاد ازین حادثه نفع برده ، پس برنامه ریزی آگاهانه و قصد آن گروه یا نهاد ، پشت حادثه است .
اگر چنین بود و دلیل این افراد ، تنها این نوع استدلالها بود ، مغالطی بودن آن ها مشخص است. (رجوع کنید به لینک مغالطات در پایین این نوشته)
اما در مواردی اینچنینی ، اثبات تصادفی بودن ، نیاز به دلیل خاصی ندارد ، چرا ما که یک اصل کلی را به تجربه دریافته ایم : #تیغ_اکام
مثال:
اگر بپذیریم که التهابات قیمت طلا ، ارز ،شاخص بورس و دیگر نوسانات بازار ، در اثر مسائل فنی مانند سوء مدیریت مسئولان اقتصادی بوجود آمده و تحریم عواقب آن را جلوه گر و تشدید کرده ، میتوانیم به راحتی التهاب های مختلف اقتصادی در ۴۰ سال اخیر را تبیین کنیم.
اما اگر این فرض را به تبیین خود وارد کنیم که ' دولتهای مختلف عامدا در بازار التهاب بوجود میاورده اند تا از آن نفع ببرند ' با انبوه سوالها و ابهام های جدید روبرو میشویم که تبیین ما را مخدوش و مبهم کرده و قابلیت پیش بینی را از بین می برد .
سوالاتی نظیر اینکه :
۱- در دولت های اول تا دوازدهم کدام اشخاص نقشه ی بر هم ریختن بازار را طراحی میکرده اند؟
۲- برنامه ی هر کدام دقیقا چه بوده ؟
۳-قرار بوده حدودا چه میزان کسر بودجه ازین طریق جبران شود؟ آیا مثلا افت ۳۰۰تا ۵۰۰٪ ی ارزش پول ملی در برنامه آن ها بوده ؟ اگر نه ، از کجا و چگونه اوضاع از کنترل خارج شده؟
۴-اگر همه چیز طبق برنامه پیش رفته ، چگونه روسای دولت و طراحان از هزینهی سیاسی چنین برنامه ی ماجراجویانه ای بی اطلاع بوده اند؟
۵-اگر مطلع بوده اند چطور حاضر شده اند با چنین اقداماتی عملا پایان عمر سیاسی خود را رقم بزنند؟
۶- آیا هیچ برنامه ی دیگر ، ولو ماجراجویانه ، اما با هزینه ی سیاسی کمتر وجود نداشته که همه دولتها دست به چنین بازی خطرناکی بزنند؟
۷-چرا تابحال این نقشه لو نرفته و حتی جناح های مخالفِ هیچ دولتی با صراحت و با مدارک کافی ، اعلام نکرده اند که آشفتگی بازار ، نتیجه ی برنامه ی تعمدی دولت است؟
۸-چرا اغلب این نقشه ها همزمان با تحریمهای خارجی اتفاق میفتد؟!
۹-چرا شکل این التهابات در دولتهای مختلف مشابه است؟
و سوالات دیگر
بنابراین بهتراست این فرض (عمدی بودن نوسانات بازار) را فرضی اضافه دانسته و آن را حذف کنیم ، هرچند که عدهای ( حتی شاید خود دولت ) ازین التهابات منافعی حاصل کرده باشند و در میانهی صعودهای نجومی موجسواری هایی کرده باشند.
اینکه دولت ممکنست منافعی از موجسواری بر هیجانات و صعود نجومی بازار برده باشد ، به تنهایی نمیتواند ثابت کند که همه چیز در توان اوست و همهی اتفاقات برنامه ریزی شده ( مغالطه #تحلیل_منفعت )
#فرهاد_طحانی ✍
#تفکر_نقادانه
#استنتاج_به_قصد_بهترین_تبیین
#مثال_زنده
#تصادف
#معرفت_شناسی
@moghaletat2 | آرشیو مغالطات
@mghlte | عصر روشنگری
🔸ریاضی زبان طبیعت
🔸 تحلیل تکنیکال در بازار بورس ایران
🔸سوگیری فرض عامل هوشمند
🔸تصادف
🔸امید ریاضی بوجود آمدن تصادفی حیاط:
🔸سوگیری معنا انگاری
🔸تیغ اکام
🔸استنتاج به قصد بهترین تبیین
🔸مغالطه تحلیل منفعت
🔸مغالطه خلط همبستگی و علیت
🔸مغالطه تئوری توطئه
🔶جعل سخنان روزولت
🔸دولتهای متفاوت ، نتیجه یکسان
BY مغالطات ( سفسطه )
Share with your friend now:
tgoop.com/moghaletat2/196