tgoop.com/moghaletat2/212
Last Update:
مغلطه شماره ۱۴۹
💠 از کجا معلوم💠
این حقیقت که بسیاری از نظریه پردازان انقلابیِ تاریخ معرفت به نوعی تابوشکن بوده ونظریاتی مقبول و مرسوم را به چالش کشیده یا باطل کرده اند بعضی را دچار مغالطهی #ایهام_انعکاس میکند که
«هر انکار و تشکیک ، انقلابی در تفکرست و هر شخصی که پیشفرض عرفیای را که با مذاقش سازگار نیست رد کند نابغه است»
و بقیه باید صبح تا شب برای او دلیل بیاورند و ۲×۲=۴ تا هایی را که فعالیتهای علمی و زندگی عادی با آنها جریان دارد را ثابت کنند.
با کمی دقت و گفتگو بااین افراد-که آنها را انکارگرا مینامیم - میتوان دریافت همین افراد که
در هر چیز عرفی- وبدیهی- که نظرشانرا تایید نمیکند تشکیک میکنند و برای اثبات آن دلیلِ عقلی میخواهند و میگویند هیچ پیشفرضی اثبات نشدهای پذیرفته شده نیست ،
طرفدار بیمنطقترین و خرافیترین و چه بساخطرناک ترین تفکرات و بیسوادترین- باصطلاح- متفکرانند.
مثلا وقتی به آنها میگوییم:
آزمایشات علمی-که قاعدتاً دقیق،موشکافانه وشفاف و تکرار پذیرهستند- نشان دادهاند که فلان دارو یاروشدرمانی طب جایگزین،اثرگذاریش از #دارونما -مادهی بی اثر بیربط - کمتر وحتی خطرناکترست، میگویند:
از کجامعلوم آن آزمایش واقعا دوسو کور انجام شده باشد ونتایجش گزینشی و دستکاری شده منتشر نشده باشد؟!
وقتی جواب میدهی: از بین بردن این همه بیماری های واگیردار که قرن ها بشر را بآسانی به کام مرگ می کشاند،توسط این طب،انجام شده و میانگین عمر بشر درصدسال اخیر ،حدود دو برابر شده.
میگویند: این آمار از کجا معلوم درست باشد؟
از کجا معلوم طاعون و حصبه وجود داشته؟😐
از کجا معلوم ریشه کن شده؟😑
از کجا معلوم مثلا بیماریهایی که جدیدا کشف یا نامگذاری شده همان طاعون نباشد که با داروهای جدید تغییر حالت یافته😄
اما همین افراد کلیپ یک آدم عامی بیسواد را که میگوید:
« من سرطان ، ایدز ، ام اس ،افسردگی، پنیک،دیابت و قطع نخاع و مرگ مغزی داشتم و با یک گرد که فلان ملا تجویز کرد یکشبه درمان شدم ،»را گواه وشاهد اثبات ِ ادعای یک شیاد میدانند که در بین نزدیکان فکریش نیز مورد تمسخر وتقبیحست.
یا مثلاً وقتی میگویی: کتابهایی که اصول آمار و روش های تحقیق را توضیح میدهند ،میگویند :فلان روش آماری درصد خطای بسیار پایینی دارد.
می گویند:ازکجا معلوم که این کتابِ آمار درست بگوید؟
وقتی میگویی: این روشهای آماری و محاسبات با حساب و کتاب و تجربه و دقت و کار طولانی تدوین شده ،
می گویند: این استدلال دوریست ، اصلا از کجا معلوم که تجربه درست باشد؟!😐
باید به این افراد گفت:
بر خلاف تصورشان انکار و تشکیک در همه چیز ، به خودی خود هنر نیست و هر آدم بیسواد ، بیکار و علاف و حتی متعصب می تواند از بام تا شام راه برود و در همهی پایه های تفکراتی که زندگی انسان با آنها فرگشت یافته- بصورت بیهدف یا باهدف جایگزین کردن افکاری غیر معقولتر -تشکیک کند و به قول معروف خودگویی وخود خندی کند.
اگرچه تشکیک ، برای شخصی که واقعاً در یک موضوع خاص به حداقلی ازدانش وتسلط رسیده به خودی خود بد نیست و لازمهی تفکر متعالیِ نقاد اینست که
شخص بعد از شنیدن هر نظریه،حداقل یکبار در جایگاه مخالف بنشیند وآنرانقدکند،
اما این عمل بخودی خود ، نه نظریهی انقلابی تولید میکند و نه نشانه فضیلتست ، بلکه ممکنست صرفا نشانهی خودشیفتگی ونیاز به جلب توجه باشد ، چه بسا آنچنانکه توضیح داده شد نشانهی تعصب براموری غیرمنطقی وغیرعقلانیست.
خیالتان راحت مثل شما زیاد بوده وهست.
باید دانست که نه زندگی معمول ، نه فعالیت فکری وعلمی ، بدون پیشفرض محالست.
#تجاهلِ متواضعانهی حکیمی چون #سقراط تکنیکی بود برای به رخ کشاندن تضاد در برخی افکار رایج ، با هدف اصلاح وجایگزینی بانظریاتی نسبتاکم نقصتر،نه تشکیک برای تشکیک و بازکردن راه #شارلاتانیسم ،آنچنانکه به #سوفسطاییان نسبت داده میشود.
خود #دکارت که اراده کرد درهمه چیزتشکیک کند،دست آخرفلسفه اش رابریک #مصادره_بمطلوب بنانهاد.
همواره سخن انگار گرایان هم برمبنای پیشفرضِهایی اثبات نشده بناشده اند-مانند وجودعینی شخص گوینده وشنونده،مانند فرض وجودهدف منطقی وخیرخواهانه برای گفتگوحداقل از جانب یک طرف گفتگو و دههاپیشفرض دیگر
منتهی تفاوت پیشفرضهای مکاتب معقولتر مانند #عقلانیت_تجربه_گرایانه تنها در اینست که تضاد درونی گزاره ها کمتر و کارایی بیشترست و پذیرش این پیشفرض ها ریسک کمتری در امور زندگی ایجاد میکند و راه نقد پیشفرضها نیز بازست
#فرهاد_طحانی ✍
#تفکر_نقادانه
#چرندیات_پست_مدرن
#انکار_گرایی
#نسبی_گرایی
#آنارشیسم
#کامل_نامیسر
@moghaletat2 | آرشیو مغالطات
@mghlte | عصر روشنگری
▪️معرفت علمی و پیشفرض ها
▪️ مغالطه حفظ پیشفرض
▪️پیشفرض در علوم قیاسی
▪️مغالطه شخصیت ضداجتماعی
BY مغالطات ( سفسطه )
Share with your friend now:
tgoop.com/moghaletat2/212