tgoop.com/mohsenjalalpour/1570
Last Update:
درباره انتخابات(2)
سیاستمداران خالیبند
حتما شنیدهاید که میگویند «طرف خالی بسته» یا شنیدهاید که میگویند «طرف خالیبند است». شاید هم در میان دوستان خود «رفیق خالیبند» داشته باشید؛ چنان که این روزها با «سیاستمداران خالیبند» طرف هستیم که به دوربین زل میزنند و وعدههای دروغین میدهند.
در شرایطی که دولت به دلیل تنگنای مالی، قادر به تأمین حداقلهای جامعه و حقوق کارکنان خود نیست، برخی نامزدها با سادهسازی مسائل، وعدههای عجیب و غریبی میدهند که در میان اقتصاددانان به «وعدههای پوپولیستی» معروف است. یکی درباره رساندن گوشت به منازل سخن میگوید و دیگری وعده اعطای زمین رایگان میدهد و دیگری قول میدهد به محض اینکه رئیسجمهور شود، فیلترینگ را بر میدارد.
درمان دولتی، زمین رایگان، یارانه طلا، کاهش قیمت بنزین، ، آموزش و پروروش دولتی، شاغل کردن یکی از اعضای خانواده، خانهدار کردن کارگران و...همه این وعدهها خالیبندی است، چون شرایط مالی دولت به گونهای نیست که کسی بتواند این وعدهها را اجرایی کند. اگر هم یکی از این وعدهها اجرایی شود، اطمینان داشته باشید ده برابر خیری که قرار است برساند، به شکل دیگری از جیب من و شما برداشت میشود.
اما اصطلاح خالیبندی از کجا به ادبیات ما راه پیدا کرده و چه معنایی دارد؟
میگویند در تنگنای مالی عصر رضا شاه، بعضی از پاسبانها، اسلحه بدون گلوله یا فقط غلاف خالی اسلحه را به کمر میبستند. مردم که این موضوع را متوجه شده بودند، به طنز میگفتند؛ طرف «خالی بسته» به این معنی که آن پاسبان، اسلحه بدون گلوله دارد یا اصلاً اسلحه ندارد. خالی بستن پاسبانها در ابتدای قرن، بهترین توصیف برای برخی سیاستمداران در عصر تنگنای مالی دولت است. به این معنی که برخی نامزدهای این دوره، همان کاری را میکنند که پاسبانهای عصر رضاشاه میکردند؛ یعنی خالی میبندند.
سالهای طولانی است که جامعه ایران با بهت و حیرت شاهد طرح وعدههای عجیب و غریب از سوی سیاستمداران است. وعدههایی که از نظر علم اقتصاد شدنی نیست و اگر هم باشد هزینه سنگینی به کل جامعه تحمیل میکند. بسیاری از نامزدها در دوره انتخابات وعدههایی میدهند که کاربرد این وعدهها بیشتر در همان دوره نامزدی است و بیشتر برای کسب رای است. خود کاندیداها هم متوجه هستند که بسیاری از وعدههای آنها امکانپذیر نیست. اما این وعدهها را صرفاً با هدف جذب مردم میدهند. مسلماً بسیاری از افرادی که در ایام انتخابات و در جریان تبلیغات در حال طرح کردن وعدههای غیرعقلانی و ناممکن هستند، خودشان هم از اینکه وعدههایشان واقعاً انجامپذیر است یا نه، آگاه هستند و به احتمال قوی اگر به قدرت برسند، هیچگاه به این وعدهها عمل نخواهند کرد. امیدوارم جامعه ایران به حدی از بلوغ رسیده باشد که به این وعدهها توجهی نشان ندهد.
درباره انتخابات(1)
☑️محسن جلالپور
@mohsenjalalpour
BY ✍️ محسن جلالپور
Share with your friend now:
tgoop.com/mohsenjalalpour/1570