tgoop.com/mohsenjalalpour/1576
Last Update:
⭕️تیولداری و حامیپروری
آیا مسعود پزشکیان میتواند نوچهپروری در نظام اداری را کاهش دهد؟
✍️هدا احمدی / نویسنده نشریه
از زمانی که جوامع انسانی پدید آمدند همواره کسانی بودند که با در اختیار داشتن قدرت بدنی /ذهنی بیشتر سایرین را به تبعیت از خود وادار کرده و اصطلاحاً نوچهپروری میکردند. این شیوه تا همین 300 سال پیش تقریباً در خیلی از کشورها رواج داشت اما با استقرار دولتهای مدرن بساط نوچهپروری به تدریج برچیده شد و کشورها تلاش کردند برای رسیدن به توسعه به سمت شایستهسالاری گام بردارند.
اما نکته اینجاست که حتی در دولتهای مدرن نیز حامیپروری بهطور کامل متوقف نشد و توزیع امتیازات از محل منابع عمومی با هدف خرید رای تداوم پیدا کرد. امتیازدهی به خواص و مقربین برای حفظ قدرت، پدیدهای باسابقه در ایران است که در حکومتهای سلطانی در بالاترین شکل ممکن قرار داشته و در ساختارهای مبتنی بر رای، همچنان دیده میشود. پدیدهای که بهطور مشخص با کشف نفت به توزیع رانت از سوی حکومت به قصد خرید رضایت در ازای نادیده گرفتن برخی حقوق شهروندی و در مواردی حاکمیت قانون تبدیل شد.
محسن جلالپور توضیح میدهد که حامیپروری در کشور ما ارتباط نزدیکی با پدیده تیولداری دارد. به باور او؛ تیولداری نتیجه حامیپروری است و حامیپروری با تیولداری تقویت میشود و پایدار میماند. اما سوال این است که تیولداری در قدیم چگونه کار میکرد و امروز به چه شکلی تغییر یافته است؟
📌متن کامل را در سایت تجارت فردا مطالعه کنید.
#تجارت_فردا
@tejaratefarda
BY ✍️ محسن جلالپور
Share with your friend now:
tgoop.com/mohsenjalalpour/1576