tgoop.com/mtngo_ir/4923
Last Update:
⚠️ توضیحی از نحوه برداشت و تولید سولفات سدیم؛
⭕️ املاح معدنی چگونه بستر سخت تالاب میقان اراک را دستکاری کرده و ویرانی میآفریند؟
🔹 ماده اولیه کارخانههای تولید کننده سولفات سدیم که به طریقهٔ برداشت معدنی فعالیت میکنند، خاک حاوی سولفات سدیم است (اولین قدم دستکاری تالاب با برداشت از بستر سخت آن).
🔸 سپس مقدار مناسبی از آب در فرآیندی با عنوان انحلال وارد شده و با خاک حاوی سولفات سدیم مخلوط میشود (در مناطقی چون ایران که آب سطحی دائمی و کافی در مجاورت معدن وجود ندارد، آبهای زیرزمینی جورکِش آب مورد نیاز اند و شرکت املاح معدنی هم با دو حلقه چاه عمیق و به شکل دائمی ریشه زمین را میمکد و این دومین گام ویرانی حوضه تالاب است).
🔸 در فرآیند انحلال مواد قابل حل، حل میشوند و وارد چرخه بعدی تولید یعنی فرآیند کریستالیزاسیون میشوند تا نهایتا با گذراندن چندین مرحله، سولفات سدیم متبلور را پس از فرایند خشک کردن به عنوان محصول تولید کنند.
🔹 در پیش از این مرحلهٔ کریستالیزاسیون، باطلههایی که در واقع مواد نامحلول در آب هستند، به صورت رسوب خارج میشوند (شرکت این باطلهها را به صورت تَر که در واقع حاصل از مکیدن خاک تالاب و آب های زیرزمینی هستند، بار دیگر به حوضچههای استخراج پمپاژ کرده و برمیگرداند، این سومین گام دستکاری تالاب است چرا که بستر سخت تالاب حالا جای خود را به گِل داده و با از دست دادن راحتترِ رطوبت در آینده نسبت به بستر عادی و دستکاری نشده تالاب به راحتی میتواند منشأ آلاینده هوا با غبارهای نمکی شود).
🔸 یعنی به طور کلی در این نحوه تولید، آب زیرزمینی منطقه با چاههایی عمیق برای برداشت معدنی به روی زمین و کارخانه آورده شده و عملا خرج تولید و پر کردن حسابهای شرکتی میشود که حتی به وعدههای خود مبنی بر آوردن دفتر مرکزی به اراک هم وفا نکرده و نهایتا با ادعای اقدامات محیط زیستی و دارای مجوز، آب و خاک را با عنوان گِل و باطله تر به جایی برمیگرداند که در حالت عادی چنین نبوده است.
❗️از روز گذشته و پس از پُست قبل در این ارتباط بعضی افراد با پیامهایی اهانت آمیز ما را به ناآگاهی متهم کردند و بنابراین بار دیگر تاکید میکنیم که شرکت املاح معدنی ایران مشغول دستکاری ظرفیت بزرگ طبیعی اراک یعنی تالاب میقان، مکیدن ریشه زمین با برداشت از منابع زیرزمینی و نهایتا پمپاژ آب منطقه به حوضچههای استخراج است.
⭕️ با وضعیت حاکم بر حوضه آبریز تالاب میقان، طبیعت اراک و جان مردم آن در سالیان آینده بزرگترین قربانی پرکردن جیب شرکتهایی چنینی و تهراننشین و اقدامات یکسویه و جزیرهای هر یک از ارگانهای ذیربط در بخشهای مختلف از صنعت و معدن، جهاد کشاورزی تا منابع طبیعی است.
📌 تالاب میقان به یک سیستم مدیریتی فراتر از دستگاهی و با داشتن خط قرمزی چون حق حیات انسان و طبیعت نیاز دارد. اما آیا چنین سیستم مدیریتی وجود خواهد داشت؟
❗️معدن سولفات سدیم اراک بزرگترین ذخیرهگاه این ماده در ایران است. مرغوبیت خاک حاوی سولفات سدیم برای توجیهپذیری برداشت و تولید معدنی آن بسیار مهم است که غنای بالای خاک تالاب میقان برداشت از آن را از لحاظ اقتصادی توجیه پذیر کرده است.
🔴 مسئله اینجاست حالا باوجود روش تولید معدنی و محدودیتهای آن در ایران، آیا باید زندگی و نسل آینده اراک بهای سود و منفعت خواهی این شرکت را بپردازد؟ همین ماده نه به روش معدنی بلکه به روش سنتزی در بسیاری از کشورها تولید میشود و اگر کشور بدان نیاز دارد، باید راه سنتزی تولید آن پی گرفته شود نه اینکه ویرانی برای ما باقی بماند. الحمدلله این شهر موقع بازگو کردن مشکلات در رسانههای مملکتی یا سخنان مسئولان که میشود در شمار ایران به حساب نمیآید و فقط برای ریختن بودجه و درآمد و برنگشتن سرمایه ایرانی شمرده میشود.
✍ به قلم: دیدهبان مستقل محیطزیست اراک
BY محافظان طبیعت
Share with your friend now:
tgoop.com/mtngo_ir/4923